Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rydz

(Konto usunięte)

Na tym forum jest sporo osób które doradzają sprzęt widziany tylko na zdjęciach w necie...niestety.

Dlaczego takie wnioski?

Proszę o listę tychże OSÓB.

Masz coś w tym temacie,więcej do powiedzenia??

Listy żadnej robił nie będę, nie było to moim zamiarem. Wystarczy, że poczytasz dokładnie forum, a sam się zorientujesz. Pewne osoby w różnych wątkach, w swoich wypowiedziach przeczą same sobie ( np. skrajne opinie na temat tego samego sprzętu). W takiej sytuacji można wysnuć wniosek,że dana osoba sprzętu w ogóle nie słyszała i opiera się jedynie na opiniach znalezionych w sieci.

Witam

Od kilku lat używam amplituner Yamaha A-09 i gra dobrze, ale dzisiaj mogę kupić za cenę co najmniej śmiesznie tanią Fisher CA-35 i mam zamiar używać go jako 2 wzmacniacza, ewentualnie jako głowny jeżeli będzie lepszy( mam 4 kolumny) i mam pytanie, ponieważ to mój pierwszy kontakt Fisherem, czy to jest dobra firma? jak wypada w porównaniu z Yamahą? i czy Fisher zagra "czyściej" od Yamahy?

Jeżeli to pomoże mogę zaraz wrzucić foto i dane kolumn

witam Panstwa , znawcow tematow wszelkich ciekawych;)

mam dylemat - mianowicie od jakiegos czasu wszedlem w posiadanie starenkiego ampli philipsa model 22rh712

i od tego czasu mam zagozdke, otoz jesli nie gra najlepiej sposrod dotychczas przebadanych klockow to conajmniej nie gorzej a szczerze mowiac to wydaje sie ze ma wszystko super od sceny przez detalike po na najwyzszym (odpowiadajacym mi osobiscie) poziomie barwie

nie wydaje mi sie zeby przebijal pionera 400 , sony 500es, scenario a7, sansui a60 /a9 , pioneera sa3000 , pionera sa606 , yamahe 550

znaczy mi sie własnie tak wydaje i mam dylemat czy to jest fizycznie mozliwe by stary dziadek philips mial magiczne bebechy?

tam nie ma ani wielkiego trafo nie ma szkalnek nie ma...... wiec co ma ze juz sie gubie

czy jestem w stanie zastapic czyms w koncu "dziadka" zeby uslyszec poprawe, oczywiscie czyms co nie kosztuje majatu - mam na mysli uzywki w okolicach 300-600zl

niby nie musze ale jednak chcialbym bo lubie eksperymenta

dziekuje za sugestie i prosze o wyrozumialosc

Edytowane przez erazm2

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

witam Panstwa , znawcow tematow wszelkich ciekawych;)

mam dylemat - mianowicie od jakiegos czasu wszedlem w posiadanie starenkiego ampli philipsa model 22rh712

i od tego czasu mam zagozdke, otoz jesli nie gra najlepiej sposrod dotychczas przebadanych klockow to conajmniej nie gorzej a szczerze mowiac to wydaje sie ze ma wszystko super od sceny przez detalike po na najwyzszym (odpowiadajacym mi osobiscie) poziomie barwie

nie wydaje mi sie zeby przebijal pionera 400 , sony 500es, scenario a7, sansui a60 /a9 , pioneera sa3000 , pionera sa606 , yamahe 550

znaczy mi sie własnie tak wydaje i mam dylemat czy to jest fizycznie mozliwe by stary dziadek philips mial magiczne bebechy?

tam nie ma ani wielkiego trafo nie ma szkalnek nie ma...... wiec co ma ze juz sie gubie

czy jestem w stanie zastapic czyms w koncu "dziadka" zeby uslyszec poprawe, oczywiscie czyms co nie kosztuje majatu - mam na mysli uzywki w okolicach 300-600zl

niby nie musze ale jednak chcialbym bo lubie eksperymenta

dziekuje za sugestie i prosze o wyrozumialosc

Specyficzny temat, wdł. mnie zasługiwałby na zupełnie osobny wątek, głównie dlatego że ciężko będzie znaleźć kogoś kto to słyszał i będzie wstanie coś poradzić. A jakie masz kolumienki?Dobra scena i detalika, a jaka jest ta odpowiadająca barwa?

Może luxman L-430, głęboka i szeroka scena, raczej ciepłe brzmienie. Albo Denon 860, jasny i z wykopem, dobra detaliczność.

Uważać trzeba tylko na cenę, to popularne oklepane sprzęty na forach internetowych. Łatwo znaleźć kilka tematów polecający te piecyki.

dzieki Ri za sugestie tez dumalem juz nad L trochce porzadniejszym a jeszcze zadnego nie mialem

ala nadal zjada mnie mysl co takiego jest w starociu ze "daje radę"

moze ktos ma podobny dylemat i moglby mie utwierdzic ze nie zglupialem i tak bywa - chyba ze chce mnie utwierdzic ze jednak zglupialem do cna:)

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

dzieki Ri za sugestie tez dumalem juz nad L trochce porzadniejszym a jeszcze zadnego nie mialem

ala nadal zjada mnie mysl co takiego jest w starociu ze "daje radę"

moze ktos ma podobny dylemat i moglby mie utwierdzic ze nie zglupialem i tak bywa - chyba ze chce mnie utwierdzic ze jednak zglupialem do cna:)

Jak zainwestujesz chociażby w podane przezemnie sprzęty najprawdopodobniej czar philipsa pryśnie... Sansui a60 /a9 i pioneer sa606 jakimiś rewolucjami znowu też nie są...

Na L uważaj, źle dobrany do kolumienek może być zbyt zamulony i misiowaty.

jak zainwestuje 800-1000 to moze i owszem

pytaniem jest czemu nie pryska w cenie ponizej 600? ;)

w koncu to "trup" za grosze niby tylko zatwardziali purysci kapeluszowi go polecają

jak trup za ..dziesiat zlotych moze konkurowac z powyszymi ?

no dobra, nic mnie nie olsni samo z siebie

zaczalem cos czytac o trojstopniowym darlingtonie - czy to moze byc to?

zamowilem chwilowo technicsa z porzadnej serii 90xx (21) koncowke na takim samym ukladzie tyle ze porzadniejsze szklanki i znacznie lepsze trafo - zobaczymy

bo nie zamierzam uparcie placic okolo 1k zeby konkurowac z czyms co kosztuje ile kosztuje

choc dzis zobaczylem aukcje goscia co chce za trupa nawet 100 ;)

jak wyzej, co proponujecie ? mile widziane linki do allegro w gre wchodza raczej tylko uzywki, na co zwracac uwage czy waga sprzetu jest wyznacznikiem jego jakosci? myslalem zeby kupic jakis amplituner do tysiaca zl ale nie mam narazie tyle kase chce na szybko kupic jakis wzmacniacz lub amplituner stereo aby sprawdzic jak graja glosniki bo mi dzisiaj przyszly a w pozniejszym czasie kupie ampli 5.1 do kina i dokupie glosnikow tez, ale poki co mam tylko 2 wiec prosze o pomoc cena mysle tak do 500zl narazie i czy zagra to rpzyzwoicie na poziomie ampli kina domowego za tysiaka ? prosze mi pojasnic sytuacje w jakiej stoje i co moge z tym zrobic aby podpiac wkoncu kolumny aby sprawdzic czy w ogole przyszly sprawne

Witam. O amplitunerze to zapomnij zepsuje Ci strasznie dzwięk nawet w cenie 3tyś zł za klocka (nowy) bedzie to tragedia. Wiadomo do 500zł jak to mówią "szału ni ma" ale też bez przesady. Polecam Ci:

1.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) LUXMAN

2.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ROTEL

3.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) SONY ES

4.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) LUXMAX

5.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) MUSICAL FIDELITY

6

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ONKYO

W sumie to jest w czym wybierac.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ok dzieki wielkie za fatyge, odoba mi sie ten rotel nie widze tam jaka on ma wysokosc? nie wiem czy zmiesci mi sie do szafki bo mam dosc waską, ostatni onkyo ma naderwaną obudowe,, czyli to lepiej zagra niz ampli za 3 tysiaca? ciekawe :) jesli tak to juz biore,, tylko pytanie z czego puszcze na to dzwiek.. chyba jakis dvd potrzebny bo usb to nie ma zeby z pendriva sobie puscic..

jak patrzylem ampli onkyo tx-NR579 to tam jest muzyka w sieci po dlna z kompa takze usb radio internetowe no bajka.. a tutaj nie mam pojecia czy polacze ten wzmacniacz za 5stowek do tv mam panasa g30 plazme prosze mi jeszcze objasnic czy bede mial wszechstronna mozliwosc puszczania muzyki z dowolnego zrodla na tych wzmacniaczach jakas mp3jka czy cos w tym stylu czy musze dokupic jakis dvd koniecznie, jesli tak to jaki i za ile :(

wpadlem na taki pomysl ze bede odtwarzal muzyke z telewizora czy to poprzez wpiecie do niego usb czy tez udostepnione dyski hdd w sieci po dlna.. pytanie jakim kablem polaczyc taki wzmacniacz z nowoczesnym telewizorem aby telewizor dawal dzwiek na wzmacniacz a on na kolumny

znalazlem jeszcze cos takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nie wiem czy to dobry wybor i bedzie pasowac do heco ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jorket

jeszcze takie pytanie odnosnie polaczenia wzmacniacza z tv to jak to sie robi najlepiej? aby strat w dzwieku nie bylo czy jesli tv posiada audio out i in tak samo to mozna to polaczyc ze wzmakiem za pomoca 2RCA - 2RCA ?

jeszcze takie pytanie odnosnie polaczenia wzmacniacza z tv to jak to sie robi najlepiej? aby strat w dzwieku nie bylo czy jesli tv posiada audio out i in tak samo to mozna to polaczyc ze wzmakiem za pomoca 2RCA - 2RCA ?

Spokojnie możesz tak podłączyć, ja tak miałem podłączone w plazmie panasonica i efekt był więcej niż zadowalający. Wychodzi na to ze panas nie poszczędził na przetwornikach dźwięku, bo grało to rewelacyjnie, czego nie mogę już powiedzieć o aktualnym tv philipsa. Tutaj w połączeniu analogowym jest słabiuteńko, natomiast posiada on wyjscie optyczne dzięki któremu mogłem połączyć go z zewnętrznym dac i teraz da się tego słuchać.

Ktoś kto nie jest obeznany w sprzęcie audio, nie osłuchany, i nie wiadomo jakie ma kolumny.

A wy odrazu polecacie ot, zwykłe stereo tłumacząc, że zagra to lepiej od amplitunera za kilka tysięcy...

No proszę was. Jeszcze na dodatek mówimy o teoretycznej rozbudowie pod kino domowe.

Coś mi sie wydaje kolego, że amplituner bardziej by się u ciebie spisał.

Proszę podaj rozmiary pomieszczenia, zestaw głosnikowy, predyspozycje muzyczne, czego oczekujesz i jakie standardy wejśc/wyjść potrzebujesz.

Mam kolumny QUADRAL PhonologueF PLATIN oraz CDP-X222ES, pomieszczenie ok. 30 mkw. Jaki wzmacniacz do tego kupić. Powiedzmy ok 1000 zł

TV produkowane po 2010 roku przeważnie nie mają już wyjść analogowych a jedynie cyfrowe. Jesli ma SCART to pół biedy bo można zastosować przejściówkę, ale jeśli nie ma, to na wzmacniaczu przez RCA już tak łatwo to się nie posłucha. Wtedy pozostaje KD. Poza tym jeśli ktoś decyduje się na amplituner to chce podłączyć co najmniej 5 głośników i skierowany jest na oglądanie filmów w dobrej jakości a nie słuchania muzyki.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

TV produkowane po 2010 roku przeważnie nie mają już wyjść analogowych a jedynie cyfrowe. Jesli ma SCART to pół biedy bo można zastosować przejściówkę, ale jeśli nie ma, to na wzmacniaczu przez RCA już tak łatwo to się nie posłucha. Wtedy pozostaje KD. Poza tym jeśli ktoś decyduje się na amplituner to chce podłączyć co najmniej 5 głośników i skierowany jest na oglądanie filmów w dobrej jakości a nie słuchania muzyki.

Tu racja mam taki bubel w swoim samsungu zostaje mi tylko wyjscie słuchawkowe lub optyk;-)

Jak można zapomnieć o tak ważnej rzeczy!!!

Nie masz Scart?

Scart mam ale tv wisi na scianie i gdy wsadze przejściówke i kable to odstaje strasznie jedyne wyjście z sytuacji to jakiś Dac średniej jakości bo z tv tylko filmy czasami Viva itp.

Scart mam ale tv wisi na scianie i gdy wsadze przejściówke i kable to odstaje strasznie jedyne wyjście z sytuacji to jakiś Dac średniej jakości bo z tv tylko filmy czasami Viva itp.

a poco to wszystko nie prościej bezpośrednio bez przejściówek

500F5FFB-BC6E-4461-B389-9109B5279D2A.JPEG

Gość partick

(Konto usunięte)

Scart mam ale tv wisi na scianie i gdy wsadze przejściówke i kable to odstaje strasznie

to wydłub w ścianie trochę ;)

BTW. jak tam nasze sprawy?

Witam wszystkich !

Mam taki problem , mam kilka wzmacniaczy na oku do 600 zł i potrzebuje Waszej porady. Czytałem różne fora i opinie i każdy sądzi co innego. Szukam wzmacniacza mocnego , dynamicznego z dobrym bassem i dobrym środkiem i góra chociaz wiem że to znacznie zależy od głośników i za tą cene nie ma za bardzo w czym wybierać . Zastanawiam się nad :

DENON PMA-860

ONKYO A-8850 INTEGRA 600 zl

ONKYO INTEGRA A-8670 600 zl dzwoniłem i za 550 może puścic

PIONEER A-616 MARK II 600 zl

PIONEER A-702R 550 zl ( niby 760 Watt poboru , ale czytałem o nim i niby to nie za bardzo specjalny wzmacniacz)

YAMAHA AX-700 500 zl

Innych firm nie patrzałem bo słyszałem żeby najlepiej wybierać z tych podanych wyżej.

Proszę o poradę który piec spisze się najlepiej w hip hopie , trance , techno z vocalem . Zależy mi na dynamice i miękkim bassie i czystym vocalu.

Pozdrawiam

Witam wszystkich !

Mam taki problem , mam kilka wzmacniaczy na oku do 600 zł i potrzebuje Waszej porady. Czytałem różne fora i opinie i każdy sądzi co innego. Szukam wzmacniacza mocnego , dynamicznego z dobrym bassem i dobrym środkiem i góra chociaz wiem że to znacznie zależy od głośników i za tą cene nie ma za bardzo w czym wybierać . Zastanawiam się nad :

DENON PMA-860

ONKYO A-8850 INTEGRA 600 zl

ONKYO INTEGRA A-8670 600 zl dzwoniłem i za 550 może puścic

PIONEER A-616 MARK II 600 zl

PIONEER A-702R 550 zl ( niby 760 Watt poboru , ale czytałem o nim i niby to nie za bardzo specjalny wzmacniacz)

YAMAHA AX-700 500 zl

Innych firm nie patrzałem bo słyszałem żeby najlepiej wybierać z tych podanych wyżej.

Proszę o poradę który piec spisze się najlepiej w hip hopie , trance , techno z vocalem . Zależy mi na dynamice i miękkim bassie i czystym vocalu.

Pozdrawiam

Dobre, szukasz wzmaka z dobrym dołem, środkiem i górą - za 600zł możesz takiego nie znaleźć. ;)

A tak na poważnie - 'czysty' wokal to na pewno Onkyo. Z tym że w zestawie dostajesz wycofaną średnicę. Miękki bas to najpewniej zapewni Ci Yamaszka. Pioneerów nie słyszałem. Ale jeśli już decydowałbyś się na Onkyo i jego specyficzne brzmienie, to bierz 8850. Pozdrawiam.

yamaszka miekki bas?

jakos do mnie nie przenmawia jej "miekki " bas miekki moze w porownaniu do czego?

moj wiekowy philips ma o wiele bardziej miekki i gleboki - samo podbicui basu w yam. nic nie daje wzmaga lomot calkowite przeciwienstwo zwmocnienia basu w philipsie gdzie wzmaga sie glebia a nie dudnienie

a yamaha jest tak samo porzadna jak 700 tyle ze o mnniejszej mocy model 550

creek 4140 ma miekki bas porownywalny do idealu jaki dopiero zauwazylem na owym philipsie (maszyneria parowa sprzed wieków;) mozna w tej cenie szukac juz smialo 4330 albo nawet ....

jakos do mnie nie przenmawia jej "miekki " bas miekki moze w porownaniu do czego?

Do Onkyo np. Poza tym, o co chodzi? Przecież wiadomo, że w kategoriach absolutnych żadne z tych urządzeń nie wie co to miękki bas. A ja tylko opisałem swoje wrażenia. Nie powód, by się unosić, kolego erazm :)

moj wiekowy philips ma o wiele bardziej miekki i gleboki - samo podbicui basu w yam. nic nie daje wzmaga lomot calkowite przeciwienstwo zwmocnienia basu w philipsie gdzie wzmaga sie glebia a nie dudnienie

a yamaha jest tak samo porzadna jak 700 tyle ze o mnniejszej mocy model 550

erazm2 twoja wypowiedź jest tak śmieszna że szkoda jej komentować.

A jak już się wypowiadasz to dokładnie samo Philips nic nikomu nie mówi poza tym że to marka. Dokładniej można wiedzieć co było podłączone do Yamahy, bo wydaje mi się że nie masz zielonego pojęcia o Yamasze, oprócz tego gdzie coś przeczytałeś.

• Pokaż nowe odpowiedzi