Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

Niech kolega pożyczy watomierz i sprawdzi ile bierze jego wzmacniacz Sony. Jestem pewny że przy cichym słuchaniu nie więcej niż 20-30W.

Dokładnie !!!!!

Na przykład mierzyłem pobór mocy wzmacniaczy Rotela, np. RA-06SE, RB/RC-06 czy RA-1520 i pomiar wynosił właśnie gdzieś tyle. Przy zwiększaniu głośności z 9 na 11 zwiększało się raptem o kilka, może kilkanaście W.

A plazma np 42 calowy Panasonic pobiera średnio 100 W !!

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Gość rydz

(Konto usunięte)

No temat jest beznadziejny,ale druga strona już leci.

Żeby było oszczędnie,ba "hajent" nawet pełną gębą :)

Proszę bardzo.

http://allegro.pl/radio-retro-model-mr-7020-i2912746733.html

W cenie do 300zł ??

Masz jakieś propozycje?

Rozumiem przejście z jakiegoś potwora (pre+end)na wzmacniacz 2x20W ale z jednej budżetówki na inną ??

Wyżej była propozycja aktywnych monitorów ale w tej cenie nie ma nic rozsądnego.

Z ciekawości będę sledził ten temat.

1.4A = 322W

Dostałem propozycje S.M.S.L - SA-98 T-AMP SA98 2x100W który pracuje w klasie D. Nie znam tego producenta ale chyba Chińczyk. Kojarzze go jedynie z tematu tanich DAC'ów które podobno całkiem nieźle grały.

Temat jest bezsensowny, jesli autor liczy kazda zlotówke na rachunku za prad to niech zrezygnuje ze sluchania muzyki, ogladania telewizora i komputera.

To naprawdę nie jest tak. Nie miałem pojęcia na temat poboru prądu przez wzmacniacze i źle podszedłem do sprawy.

Niestety sony sprzedałem bo nadarzyła się okazja. Kolumn nie chce zmieniać na aktywne gdyż wtedy musiał bym sprzedać obecne, a bardzo mi pasują. Do tego nabyłem je bardzo okazyjnie. Boję się trochę jak to będzie z odsłuchem z bliskiej odległości kiedy będą ustawione przy komputerze. Od czasu do czasu pewnie zagram w jakąś grę i może przydał by się do tego jakiś sub, ale o tym będę myślał później.

Na pewno na tą chwilę muszę zdecydować się na jakiś wzmacniacz może nawet zwiększę budżet do 500zł aby kupić coś trochę nowszego niż piec z lat 80. Dzięki wszystkim za rozwianie moich wątpliwości.

Gość rydz

(Konto usunięte)
<br />Co do cen to faktycznie, u nas są jak z kosmosu, dlatego sprzedawców którzy średnio zawyżają ceny o około 50% należy męczyć lub omijać. <br />

Normalka.

Mnie chodzi jeszcze o to,że ci licytujący,nie mają pojęcia iż dobijają do ceny kiedy ten grat kosztował tyle jak był nowy:))

Ciemnogród jakiś,czy co?:)

A wystarczy niekiedy poszperać w sieci co do ceny danego produktu.

Edytowane przez rydz

Witam,

nie wiem czy trafiłem na dobry dział ponieważ na tym forum piszę swój pierwszy temat, jeżeli nie to proszę mnie poprawić. Mam mały problem otóż nie wiem jaki amplituner i o jakiej mocy kupić. Posiadam subwoofer pasywny firmy Tonsil o mocy muzycznej 2 x 200W i mocy znamionowej 2 x 120W przy 8Ω i kolumny Unitra Tonsil Alton 75 o mocy muzycznej około 100W i znamionowej około 65W również przy 8Ω. Chciałbym kupić do tego zestawu jakiś amplituner ewentualnie sam wzmacniacz i tutaj jest właśnie moje pytanie, jaki i o jakiej mocy kupić oraz ilu kanałowy ponieważ w subwooferze mam wyjścia na dwie kolumny przy czym słyszałem że ponoć kolumny przypięte do subwoofera grają o niższej jakości niż podłączone do wzmacniacza osobno. Jeszcze chciałbym aby ktoś mi doradził jakie kupić kable to podłączenia całości, ich długość będzie wynosiła od 3 do 5 metrów. Proszę o pomoc i pozdrawiam.

Witam,

nie wiem czy trafiłem na dobry dział ponieważ na tym forum piszę swój pierwszy temat, jeżeli nie to proszę mnie poprawić. Mam mały problem otóż nie wiem jaki amplituner i o jakiej mocy kupić. Posiadam subwoofer pasywny firmy Tonsil o mocy muzycznej 2 x 200W i mocy znamionowej 2 x 120W przy 8Ω i kolumny Unitra Tonsil Alton 75 o mocy muzycznej około 100W i znamionowej około 65W również przy 8Ω. Chciałbym kupić do tego zestawu jakiś amplituner ewentualnie sam wzmacniacz i tutaj jest właśnie moje pytanie, jaki i o jakiej mocy kupić oraz ilu kanałowy ponieważ w subwooferze mam wyjścia na dwie kolumny przy czym słyszałem że ponoć kolumny przypięte do subwoofera grają o niższej jakości niż podłączone do wzmacniacza osobno. Jeszcze chciałbym aby ktoś mi doradził jakie kupić kable to podłączenia całości, ich długość będzie wynosiła od 3 do 5 metrów. Proszę o pomoc i pozdrawiam.

Polecam odwiedzić forum Elektroda.pl tam na pewno dostaniesz więcej informacji o twoim zestawie i o tym co kupić .

W dwóch zdaniach napiszę ze jeśli masz zamiar używać tych kolumn Alton 75 to nie podłączaj ich przez ten subwoofer ,podłącz je bezpośrednio do wzmacniacza .

Osobiście radzę pogoń ten subwoofer a pieniądze przeznacz na jakiś wzmacniacz stereo, to na pewno będzie dobry start w dziedzinie audio :)

(PS. Dbaj o słuch kiedyś się może przydać )

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Polecam odwiedzić forum Elektroda.pl tam na pewno dostaniesz więcej informacji o twoim zestawie i o tym co kupić .

W dwóch zdaniach napiszę ze jeśli masz zamiar używać tych kolumn Alton 75 to nie podłączaj ich przez ten subwoofer ,podłącz je bezpośrednio do wzmacniacza .

Osobiście radzę pogoń ten subwoofer a pieniądze przeznacz na jakiś wzmacniacz stereo, to na pewno będzie dobry start w dziedzinie audio :)

(PS. Dbaj o słuch kiedyś się może przydać )

Na elektrodzie już pisałem ale na razie nikt nie odpowiedział więc postanowiłem napisać tutaj. Co mam rozumieć przez dbanie o słuch? Bo nie rozumiem, więc sprecyzuj. Czyli twoim zdaniem dwie takie kolumny bez subwoofera będą lepszym rozwiązaniem ? Wiem że takie zestawienie może mieć za dużo basu.

Czyli twoim zdaniem dwie takie kolumny bez subwoofera będą lepszym rozwiązaniem ? Wiem że takie zestawienie może mieć za dużo basu.

Nie.... ten subwoofer nie prezentuje żadnej klasy niskich częstotliwości ,tylko samo buczenie , rozumiesz co mam na myśli.

Te kolumny też nic sobą nie prezentują ,ale jeśli na czymś masz zacząć słuchać muzyki ,to z dwojga złego wybrałem dla Ciebie takie rozwiązanie ,abyś słuchał na samych kolumnach i nie dokładał do tego tego suba ,po co zaczynać od masakrowania sobie uszów

Pozdrawiam

Tomasz

No dobra, wiem o co chodzi. A poleciłbyś mi jakiś amplituner lub wzmacniacz do tych dwóch kolumn ? Albo chociaż powiedz mi jaka byłaby idealna moc amplitunera.

No dobra, wiem o co chodzi. A poleciłbyś mi jakiś amplituner lub wzmacniacz do tych dwóch kolumn ? Albo chociaż powiedz mi jaka byłaby idealna moc amplitunera.

A ile kasy chcesz przeznaczyć?

Coś na szybko, to Yamahy bym szukał np. AX-590

Pozdrawiam

Tomasz

Nie musi być wcale na szybko, a cena jak na razie może wynosić do 350-400zł. Jeszcze chciałbym zapytać jaki kabel o jakim przekroju mi potrzebny do podłączenia jeżeli jedna kolumna będzie w odległości 2m a druga 5-6m od wzmacniacza , i czy różnica tych odległości będzie na coś wpływała ?

Jeszcze chciałbym zapytać jaki kabel o jakim przekroju mi potrzebny do podłączenia jeżeli jedna kolumna będzie w odległości 2m a druga 5-6m od wzmacniacza , i czy różnica tych odległości będzie na coś wpływała ?

Do tych kolumn takie kabelki wystarczą i nie ma znaczenia że do jednej będziesz miał odcinek 2m a do drugiej 6m ,nie poznasz różnicy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a cena jak na razie może wynosić do 350-400zł

poszukaj coś z Denon ,lub Yamahy na Allegro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Wzmacniacz do 250zł

Witam,to mój pierwszy temat tutaj więc prosze o odrobine tolerancji :) Na sprzęcie malo sie znam,bardziej na car audio :)

Więc prosze o pomoc w doborze wzmacniacza do pokoju 15m2. Kolumn jeszcze nie mam,nad tym pomyśle za niedługo,poprostu chce za te pieniądze dorwać najlepszy wzmacniacz jaki sie da :).

Polowałem z początku na Yamaha a-500 lecz jak narazie zniknela z alledrogo więc co proponujecie ??

Edytowane przez misiomor
połączenie tematów

sam bym kupił Cambridge Audio a500 za 250zł.

Przecież napisałem, że

Czasami parę złotych warto dołożyć.

Jeżeli jakiś wariat wystawia u nas go za 500 złotych nie znaczy to, że taka jest jego cena.

Przecież to Polska właśnie jest, gdzie sprzęt kosztuje średnio 50% więcej.

Nowy CA A 500 kosztował 450USD, u nas za to pewnie 900.

Przecież napisałem, że

Czasami parę złotych warto dołożyć.

Kolego sittek z całym szacunkiem ,ale ile to dla ciebie jest parę groszy ?

Jeżeli jakiś wariat wystawia u nas go za 500 złotych nie znaczy to, że taka jest jego cena.

to co powiesz na to

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Wszystkiego dobrego w Nowym 2013r

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

"Parę groszy" oznacza ni mniej ni więcej a tyle ile każdego z osobna stać na dołożenie odpowiedniej kwoty.

Dla jednego będzie to 10 złotych dla innego 200złotych.

Jeszcze raz wytłumaczyć, może rozrysować?

( jeśli nie musisz kolego to się głupio nie czepiaj, bo robisz tylko niepotrzebnie zamieszanie, ok?

z góry dziękuję)

A co do ebay.de to dopiero teraz zauważyłeś że tam ceny są przeważnie o 50% wyższe niż w całej Europie?

Tu dla porównania masz aukcję:

Ukryta Zawartość

podejrzewam, że jeśli to nie będzie ktoś z Polski aukcja pozostanie na tym samym poziomie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sittek

Tu dla porównania masz aukcję:

Ukryta Zawartość

Będę obserwował tą aukcję

Przecież to Polska właśnie jest, gdzie sprzęt kosztuje średnio 50% więcej.

A co do ebay.de to dopiero teraz zauważyłeś że tam ceny są przeważnie o 50% wyższe niż w całej Europie?

jakieś dziwne mi wychodzą obliczenia z tych twoich regułek

( jeśli nie musisz kolego to się głupio nie czepiaj, bo robisz tylko niepotrzebnie zamieszanie, ok?

z góry dziękuję)

Obiecuję się nie czepiać ,ale pozwól ze mogę pisać ....

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Tomasz

Będę obserwował tą aukcję

To wolny kraj

jakieś dziwne mi wychodzą obliczenia z tych twoich regułek

To nie są moje regułki.

Obiecuję się nie czepiać ,ale pozwól ze mogę pisać ....

To wolny kraj.

Jeszcze raz wytłumaczyć, może rozrysować?

Czy ty przypadkiem nie leczysz się na ciśnienie ?

to weż pigułkę i wyluzuj

Pozdrawiam

Tomasz

Nie interesuj się, lepiej sobie poczytaj o cenach aukcji w Europie i w US

znowu niepotrzebny wzrost ciśnienia ...

PS.szanuj zdrowie ,czy ty naprawdę nie czujesz "bluesa" :)?

Pozdrawiam

Tomasz

Witam. Planuję kupić wzmacniacz stereo do 500 zł. Zastanawiam się nad dwoma: denon pma 860 i nad 3020i. Który z tych dwóch będzie lepszym wyborem pod względem jakości dźwieku, dobrego bassu i troche głośniejszej muzyki :) Słucham wszystkiego z większym naciskiem na techno, pop, rock, hip hop, trance, trochę metalu :) Aktualnie mam już na stanie kolumny tonsil czat 130 :) Dziękuję

Miałem PMA 560 i 3020i, subiektywnie stwierdzam, że ten drugi jest zdecydowanie lepszym wzmacniaczem, dźwięk jest bardziej szlachetniejszy, że tak to krótko ujmę:)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Witam!

Mam kino domowe Harman Kardon AVR 255 + zestaw JBL (E80 frontowe). Filmy i koncerty chodzą świetnie, ale niestety w stereo nie jest dobrze. Słucham zarówno CD, jak i winyli, głównie rocka progresywnego. Preferuję ustawienia naturalne tzn. mam wyłączone DSP w amplitunerze. Przy Porcupine Tree przestrzeń i całe pasmo brzmi nieźle, ale np Dream Theater ma wyraźnie zamulony wokal i cały środek. Chciałbym poprawić odsłuch w stereo i dlatego pomyślałem o zastosowaniu wzmacniacza stereo podpiętego pod preout amplitunera. Interesuje mnie wzmacniacz używany w cenie, powiedzmy do 700-800 PLN. Proszę o pomoc, czego szukać?

Witaj,

myślę że większym problemem w Twoim systemie są kolumny a nie amplituner. Jbl Northridge mają podbite skraje pasma z ewidentnie cofniętym środkiem pasma co jest wyraźnie słyszalne w cofniętych wokalach. Umów się najpierw w dowolnym salonie i posłuchaj na amplitunerze Harman Kardon oraz na kolumnach Jbl a następnie na innych konstrukcjach.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Preferujesz naturalnie brzmienie i masz JBLe E80, no panie. Zacznij od normalnych kolumn i potem dobrego wzmacniacza.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

• Pokaż nowe odpowiedzi