Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki wielkie za odpowiedź. Właśnie się zastanawiam co konkretnie kupić i nie jest łatwo :D Muszę przed zakupem poznać współlokatorów gdyż nie wiem czy są to ludzie, którzy zaakceptują mój zestaw stereo :) Muszę jeszcze się zastanowić dokładnie nad budżetem, może warto będzie trochę doskładać.

Witam, piszę z podobnym problemem.

Otóż wygrzebałem kolumnę o mocy "Max Power 150W" i "Rated Power 100W" i nie jestem pewien co to oznacza - jaką moc powinien mieć wzmacniacz? Kolumna 8om. Perfect 150, TONSIL.

Mam też głośniki 8om, napisane jest na nich "Maximum Input Power 10W" - jaki wzmacniacz? Głośniki Kenwood CRS-M1 - jakieś bardzo stare :)

Jeśli ktoś może mi napisać czego potrzebuje byłbym wdzięczny.

@Warty

"Max Power" oznacza maksymalną chwilową moc jaką może 'przyjąć' kolumna a "Rated Power" oznacza ciągłą moc z jaką może pracować kolumna. W praktyce... jeżeli podasz na tą kolumnę 150W będzie grała ale tylko chwilę.. dłuższe podawanie takiej mocy na kolumnę spowoduje jej uszkodzenie. Natomiast ten "rated power" tj. 100W możesz podawać non stop. Podając taką moc na kolumnę nie musisz się bać, że coś jej się stanie.

Z tego względu dobierając wzmacniacz powinieneś kierować się "Rated Power".

Jeżeli chcesz wykorzystywać kolumny w 100% kup wzmacniacz 100W lub nawet ciutkę mocniejszy (tak, żeby go nie katować na max... żeby miał jakiś zapas mocy np. 120W ). Jeżeli jednak zestaw ma być tylko do domowego użytku to myślę, że nawet jakieś 60W by Ci wystarczyło.

Witam

Planuje zakup wzmaka do 400zł. Na chwilę obecną mam do niego 2 pary kolumn (Unitr Tonsil Zgc-20 oraz jakieś Philipsy od wieży) ale po kupnie wzmacniacza planuje kupno kolumn głośnikowych. Muzyka to głównie hip-hop aczkolwiek zdarzają się jakieś dubstepy, blues czy stare przeboje ;). Wpadły mi w oko Yamahy ze względu na wygląd (na mnie to aluminium robi dużo lepsze wrażenie niż czarny plastik). Z tym, że gubie się troche w modelach gdyż w podobnej cenie jest ich kilka i nie wiem czym tak na prawde się różnią. Proszę o jakieś opinie lub ew. inne propozycje.

A 760

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ... 10350.html

A 560

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ... 56242.html

A 420

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ... 00013.html

AX 390

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ... 76421.html

A 720

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ... 77170.html

AX 470

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ... 55654.html

A 550

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ... 67752.html

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Planuje zakup wzmaka do 400zł. Na chwilę obecną mam do niego 2 pary kolumn (Unitr Tonsil Zgc-20 oraz jakieś Philipsy od wieży) ale po kupnie wzmacniacza planuje kupno kolumn głośnikowych. Muzyka to głównie hip-hop aczkolwiek zdarzają się jakieś dubstepy, blues czy stare przeboje ;). Wpadły mi w oko Yamahy ze względu na wygląd (na mnie to aluminium robi dużo lepsze wrażenie niż czarny plastik). Z tym, że gubie się troche w modelach gdyż w podobnej cenie jest ich kilka i nie wiem czym tak na prawde się różnią. Proszę o jakieś opinie lub ew. inne propozycje.

A 760

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ... 10350.html

A 560

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ... 56242.html

A 420

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ... 00013.html

AX 390

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ... 76421.html

A 720

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ... 77170.html

AX 470

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ... 55654.html

A 550

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ... 67752.html

Pozdrawiam

ja sam w zeszłym tygodniu kupiłem na alle gro SONY TA-F570ES + DNM RESON 2X2 M za 425 zł do tego w tym tygodniu kupiłem kolumny STX FS-250 n i bardzo ładnie to ze sobą współpracuję, muzykę odtwarzam z komputera karta muzyczna asus xonar dx ale po uzbieraniu funduszy zakupie jakiś DAC w okolicach 500zł. jak byś chciał zakupić coś stx z tańszych modeli to kup model STX F-200 ns. byłem na odsłuchaniu w firmie nie kupowałem w ciemno bez wcześniejszego słuchania

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sosnix12

jak musi byc yamaha to ja bym celował w ax 500 spokojnie kupisz w przedziale cenowym ale czekal na okazje i ax 700 oby dwa piece miałem i nie zle graja innych niestety nie znam ale z tego co sie orientuje czym nowsze tym gorzej graja gorsze podzespoły itp

Witam.

Mam zamiar kupić wzmacniacz do 250zł, w przypadku dobrych okazji lekko nagiąć budżet. Ma grać z lekko rozjaśnionymi kolumnami, dlatego zastanawiam się nad harmanami z lat 90.

Znalazłem w tej cenie HK620 oraz HK6300, od czasu do czasu pojawia się też PM645, ale ze względu na jego wiek wolę odpuścić. Słuchał ktoś wyżej wymienionych wzmacniaczy lub poleci inny ? Z góry dzięki.

Witam.

Mam zamiar kupić wzmacniacz do 250zł, w przypadku dobrych okazji lekko nagiąć budżet. Ma grać z lekko rozjaśnionymi kolumnami, dlatego zastanawiam się nad harmanami z lat 90.

Znalazłem w tej cenie HK620 oraz HK6300, od czasu do czasu pojawia się też PM645, ale ze względu na jego wiek wolę odpuścić. Słuchał ktoś wyżej wymienionych wzmacniaczy lub poleci inny ? Z góry dzięki.

PM645 jest za ostry dla jasnych kolumn, więc dobrze, że go odpuściłeś, polecam grundiga V3, marantza PM-50, duala PW-5030

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

PM645 jest za ostry dla jasnych kolumn, więc dobrze, że go odpuściłeś, polecam grundiga V3, marantza PM-50, duala PW-5030

Niestety, Marantz i Dual nie przyjmują kolumn 4 ohm, więc odpadają. Grundig wydaje się dość ciekawą propozycją, tylko rzadko pojawia się na rynku wtórnym i paskudnie wygląda, jednak jeśli brzmi w swojej cenie dobrze, to bym to przebolał.

Znalazłem na licytacji v2, jednak w środku bardziej ubogo, a o walorach brzmieniowych dość mało na guglach. Jest między nimi duża przepaść ? Jak wypada przy wyżej wymienionych harmanach wykluczając 645 ?

PMA-520 nie polecam, jakiś taki "homogenizowany" bez polotu i szczegółów, PMA-720 jest ciut lepszy.

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Witam

Padł mi wzmacniacz ca 500, poszukuję więc jego zastępstwo do kolumn tannoy m3. Koszt to 400-500 zł.

Zależy mi tylko na tym żeby wzmak "pasował" że tak się wyrażę do charakteru kolumn, przy tej kwocie nie ma sensu chyba pisać o średnicy, basie i szczegółach hehe.

Muzyka to metal, ciężka elektronika.

Wzmacniacz muszę kupić na szybko i pewnie na allegro.

Pozdrawiam!

Gość baca5

(Konto usunięte)
Witam

Padł mi wzmacniacz ca 500, poszukuję więc jego zastępstwo do kolumn tannoy m3. Koszt to 400-500 zł.

Zależy mi tylko na tym żeby wzmak "pasował" że tak się wyrażę do charakteru kolumn, przy tej kwocie nie ma sensu chyba pisać o średnicy, basie i szczegółach hehe.

Pozdrawiam!

Kup taki sam.

Lub 640A.

Witam

Napisałem kiedyś,że polecam wzmacniacze klasy T jak np Sure czy w moim wypadku S.M.S.L. SA-S3 dla tych,którzy szukają dobrego i nie drogiego brzmienia.No i koledzy z forum napisali,że nie bardzo bo brzmienie nie takie i zasilanie bee bo nie ma to jak dobre stare trafo.

Postanowiłem więc to skonfrontować i zakupiłem wzmaka Rotel RA-920-AX.

I po wstępnych testach muszę powiedzieć,że ten Rotel gra naprawdę dobrze ale,no właśnie.

SA-S3 jest bardziej detaliczny co wpływa na szerokość sceny jak i ma lepszą kontrolę basu.Rotel ma odrobinę inną barwę dźwięku choć na pierwszy rzut ucha grają dość podobnie,ciepło.

Tak czy inaczej Rotel to świetna marka ale nadal polecam T amp jako tanie i dobre rozwiązanie.

Dodam jeszcze,że brzmienie Rotela naprawdę mi się podoba i na pewno RA-920 AX pozostanie ze mną na czas jakiś więc jeśli kogoś nie przekonują wzmacniacze cyfrowe T amp to polecam markę Rotel.

Witam

Pozdrawiam!

Jak brzmienie pasowało, to najlepiej 550a jak się trafi, widoczne poprawy w stosunku do starszych 540/640

Aluminium nie plastik, lepsze sterowane z pilota (bardzo dokładne), troche cieplejszy (ale nie zamulający bas), lepsza wydajność prądowa, mniej jazgotliwe. Oczywiście porównuję do plastikowego 540.

Realna cena za zadbaną 550a to 800zł

Gość baca5

(Konto usunięte)

Jak brzmienie pasowało, to najlepiej 550a jak się trafi, widoczne poprawy w stosunku do starszych 540/640

Aluminium nie plastik, lepsze sterowane z pilota (bardzo dokładne), troche cieplejszy (ale nie zamulający bas), lepsza wydajność prądowa, mniej jazgotliwe. Oczywiście porównuję do plastikowego 540.

Realna cena za zadbaną 550a to 800zł

W ktorym miejscu 540/640 sa plastikowe (nie liczac galek)?

Witam wszystkich serdecznie.

Szukam wzmacniacza używanego, w cenie ok. 300-350 zł który będzie napędzał kolumny podłogowe Mission m74i. Muzyka jakiej słucham to głównie rock/metal. Modele jakie na tą chwilę wpadły mi w oko to:

Marantz pm 63

Harman Kardon 655

Denon pma - 720

Czy któryś z nich będzie dobrym wyborem w moim budżecie? Za jakimi innymi modelami warto się rozejrzeć? Zdaje sobie sprawę że z taką kasę świata nie zwojuje jednak chciałbym kupić coś sensownego. Zestaw grał będzie w salonie 20-25m.

Pozdrawiam

Do powyższych wzmacniaczy dołożyłbym jeszcze Sony 530 ES. Na forum jest raczej chwalony. Będzie lepszy od powyższych?

Pozdrawiam

Skupiłbym się na Sony 530Es i raczej na PMA-920 Denona jakbyś dołożył parę groszy...bo 720 fajny jest..ale mógłby mieć większy trafko, aby ładniej grał na basie. Poszperaj na koncie:)

Witam. Jestem nowy:) ale forum czytam już od dawna. To dzięki Wam wybrałem pierwszy wzmacniacz stereo, a mianowicie Yamahę ax-500. Teraz przyszłą pora na zmianę. Zdecydowałem się założyć konto, gdyż nie znalazłem przekonującej odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Otóż chciałbym zmienić moją Yamaszkę na coś "lepszego". Zainteresowały mnie dwa modele. Jednym z nich jest Yamaha AX-700 natomiast drugi to Technics SU-V8. Proszę o jakieś opinie, który z nich będzie trafniejszym wyborem. Jeżeli chodzi o moje preferencje muzyczne, to w głównie przeważa muzyka klubowa oraz disco polo (tak, lubię słuchać), poza tym naprawdę różnie rock, jazz, alternatywna itp. Co wpadnie w ucho:) Proszę o jakieś rady z waszej strony, będę dozgonnie wdzięczny.

Nie kupuje się wzmacniacza w ciemno. Trzeba wiedzieć z jakimi kolumnami będzie on grał - bo razem stanowią całość systemu.

Cześć, potrzebuję porady forumowiczów z wyborem wzmacniacza,gdzie uzyskać najlepsze wsparcie jak nie tu :).

Ptrz

Sprzęt do stereo, kolumny 4 Ohm 120 W ( już mam ), kable : Melodika MDC2250 Purple Rain 2x2,5mm2 z żyłą BassCore

Wzmacniacz tak mi się wgrało to albo Denon lub Marantz

I tu pytanie który ciekawszy :

Denon PMA 725R

DENON PMA-520A

DENON PMA-680R

MARANTZ PM-63

Jak widzicie wersja na początek budżet, no ale chyba posłuchać się da.

Proszę o wsparcie który był w miarę optymalnym wyborem, co by pograło w jazzie, trochę Dire Straits, i też na dolne pasmo zeszło żeby dywan przewietrzyć.

Z góry pięknie dziękuję za pomoc, pzdr

justas32 -----> W obecnej konfiguracji gra AX-500 + kolumny Clatronic LB562 (tak wiem, no name) po małych modyfikacjach. A mianowicie wygłuszyłem pudła od środka, wymieniłem wwysokotonowe na tonsil gdwk 9/80, znajomy przerabiał też zwrotnice ale nie wiem co dokładnie było robione. Poza tym posiadam również Eltax liberty 5+ w oryginale, ale gra to znacznie gorzej z tą Yamaszką niż te badziewne Clatronic po modach.

Na początek nowy wzmacniacz ma grać albo z jednymi albo z drugimi kolumnami z czasem wymienię je na coś lepszego. I teraz po prostu nie wiem który będzie lepszy patrząc w przyszłość ax-700 czy też su-v8.

SirMamel -----> żadne z powyższych, nie wiem czemu panuje moda na zakupy kiepskich nastoletnich wzmacniaczy. Lepiej upoluj jakiegoś CA 550a / 650a albo hk980 wszystko do 1000zł, najlepiej z pierwszej ręki. Nie dość, że zagra to pewnie lepiej, to jeszcze zachowa jakiś wygląd.

No i modyfikowane głośniki to nie to, zabawy ze zwrotnicą to też odważny krok, uważałbym żeby przy głośnym słuchaniu nie uszkodzić wzmacniacza.

Edytowane przez Ri.3236

Rozumiem, każdy ma swój gust, ale wolałbym coś klasycznego. CA nigdy mi się nie podobało, słuchałem tylko modelu A-5 z tej firmy. Natomiast jeżeli chodzi o HK to wolałbym juz 665vxi ale jest praktycznie nie do zdobycia. Osobiście jednak nie twierdził bym, iż ax700 to wzmacniacz młodzieżowy tym bardziej juz ax 900 który niestety ma chora cene w obecnych czasach. Natomiast technics może i owszem to marka dla nastolatków grająca samym basem ale napewno nie su-v8 i su-v8x. Reszta owszem zgadzam się w 100% z przedmówcą.

Nie mówiłem absolutnie że te wzmacniacze z twojej propozycji są dla nastolatków, tylko że ich wiek często jest nastoletni.

Co do decyzji musisz ją podjąć sam. Każdy wybiera inaczej. U mnie np. nie sugerując się ceną wzmacniaczy Harman Kardon 980 okazał się najlepszy pobijając konkurentów nawet w cenie 2999-,

Cambridge 651a uciekał za ostro. Nad C356BEE był za ciężki w brzmieniu, Music Hall za słaby i nie dał rady z wysterowaniem, a denon grał jak amplituner, bez wyrazu, dynamiki i mocy.

Cena 1099zł w sklepie i wcale nie żałuję tego zakupu.

Źle zrozumiałem przekaz:) To fakt większość starszych wzmacniaczy na pewno nie miały łatwego życia. Tą ax500 udało mi się kupić właśnie od pierwszego właściciela 2 lata temu ale zapłaciłem 500zl. Dzięki za radę, postaram się zorganizować jakiś odsłuch tego hk980. Jeżeli faktycznie jest tak jak mówisz to czemu by nie spróbować z czymś troszkę nowszym.

W takim razie jakie kolumny używane z przedziału 600-1000zł? Nadmienię, że kupiłem wcześniej eltax liberty 5+ aby zastąpić te clatroniki i się rozczarowałem bo grają znacznie gorzej. I nie chcę drugi raz popełnić tego samego błędu. Wiec co mi możecie polecić z kolumn w w/w cenie?

• Pokaż nowe odpowiedzi