Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wierzę aby Marantz PM78/7000 nie dał im rady może nie wyrwie membran ale do spokojnego klimaciarskiego słuchania w domu wystarczy. Wystarcza sony TA-F550,570,590,670,690,505,606ES

Dzięki Piotrek..

O wyrobach tej firmy wszyscy mówią że Elac z ampem w podobnej cenie to troche strzał w kolano.

Wiem że Marantz robi fajne klocki, miałem ze 2 źródła i widziałem co budżetowy właśnie wzmacniacz robił z relesami Callisto. Nastawiony jestem na Nada bo mniał docelowo napędzać Pylony Topaz ale nie wien jak i który poradzi sobie z cl82? Jest jeszcze Musical Fidelity, hmm.

Mam Denona 250SE który dał radę niejednej kolumnie ale brzmienie mimo że dynamiczne to takie szare raczej na średnicy i idzie w odstawkę.

Chciałbym mieć brzmienie takie ala topowe wstęgowe elaki - delikatna góra, przestrzeń, ciepły środek - super wokale i dobry, nie dominujący!! bas :) Jak to ty masz w sygnaturce: 'słuchaj cicho...'

Edytowane przez pierote

ciągłe zmiany ...

Oj to nie będzie proste i TANIE:( mam na myśli mos-feta sony 707es:(

A tak czuję ze taki Denon PMA1510AE...to by zagrało razem...tylko ta kasa nawet za używkę:(

A jak grają Denony 1500-2000, czyżby zgoła odmiennie niż modele 3-cyfrowe?

Topowe znam tylko audioshow-ów i raczej leciało ala kino.

Aa może coś z Cyrusa.

Edytowane przez pierote

ciągłe zmiany ...

Cyrusa znam słabiutko, mało tego u nas i nie bardzo jest okazja i czas posłuchać. Firma zacna i szanowana. Denony PMA1500R i 2000R to dobre wzmacniacze mało znane modele,choć 1500r miał i nagrodę eisa i jest niezwykle mocnym wzmacniaczem. W latach 1997-2003 jak stał w sklepach był chyba najlepiej ocenianym wzmakiem w swojej klasie. Co zaowocowało tym ze na jego topologii do dziś denon robi całą serie AE. Dobrą 1500 warto brać tylko dziś trudno trafić niezłachany egzemplarz w ładnym stanie.

Dobrą 1500 warto brać tylko dziś trudno trafić niezłachany egzemplarz w ładnym stanie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I:

Ukryta Zawartość

I tu najlepsze:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

A te 1500 / 2000 tak samo grają jak nowsze z -10 na końcu? Faktycznie wszystkie dobrze oceniane.

Edytowane przez pierote

ciągłe zmiany ...

To jest odwieczne pytanie! Nowe grają nieco lepiej niekiedy nieco inaczej, ale to są subtelności i niekiedy na serio nie warto się nimi przejmować bo więcej wniesie do toru zmiana np. kabla głośnikowego niż różnica pomiędzy pma1500r a pma1510ae. Ważne aby trafić dobry stan.

Witam

Poszukuję pomocy/ rady w sprawie wzmacniacza.

Chciałbym podłączyć dwa zestawy głośników do laptopa Lenovo Z700, ale nie mam pomysłu jak tego dokonać. Znajomy doradził mi żebym poszukał wzmacniacza, który te dwa zestawy obsłuży, jednak dalej jest problem, a są to głośniki z serii tych amatorskich.

Pierwszy zestaw to Esperanza Vibrato 5.1, charakteryzuje się tym, że na wyjściu jest 3x jack 3,5mm, z czego pierwszy obsługuje dwa małe głośniki (front), kolejny również dwa małe (rear), ostatni zaś odpowiada za subwoofer i piąty mały głośnik.

Drugi zestaw to głośniki od starej wieży Panasonic, głośniki te nie mają końcówek (są łyse). Wieża uległa awarii, a koszt naprawy przewyższa jej wartość, dlatego postanowiłem użyć głośników jako osobnego zestawu.

Charakterystyka sprzętu:

1) Esperanza:

-satelity: moc skuteczna 5x3W, impedancja 4 Ohm, zakres częstotliwości 180 Hz - 18kHz

- subwoofer: moc skuteczna 15W, impedancja 4 Ohm, zakres częstotliwości 38 Hz - 8kHz

2) Panasonic: 2x głośniki: impedancja 4 Ohm, moc na wejściu 100W (z modelu SB-AK22)

Jest możliwość żeby to wszystko razem złożyć i podpiąć się pod laptopa, przy pomocy wzmacniacza lub innym sposobem?

Jakie końcówki będą potrzebne do głośników Panasonica?

Pozdrawiam forumowiczów.

5 !

Żart ?

To pytanie w stylu mam komplet opon 13' i jedną parę 14', jaki samochód do nich dobrać, żeby z nimi jeździł :-) ?

Zestaw głośników 5.1 możesz podpiąć tylko do karty dźwiękowej 5.1.

Znajdziesz takie karty w sklepach komputerowych, szukaj zewnętrzna karta muzyczna do laptopa.

Podłączenie tych "głośników" do prawdziwego amplitunera kina domowego, to przerost formy nad treścią i błyskawiczne ich uszkodzenie, przy delikatnym podkręceniu gałki wzmocnienia głośności.

Parę głośników od "wieży" można podłączyć do jakiegoś bardzo cherlawego wzmacniacza za 50-100zł ale tak jak wyżej, czyli wystarczy przedobrzyć ze wzmocnieniem głośności i wspomniany komplet głośniczków wyzionie ducha.

Tego typu systemy są budowane w ten sposób, że w fazie projektowania całości uwzględnia się mizerną moc kolumn do mocy mizernego wzmacniacza w "wieży", tak by razem dawały "jakiś" dźwięk i dłuższe słuchanie nie doprowadziło do uszkodzenia któregoś z nich.

Podłączenie takich głośników do pełnoprawnego wzmacniacza, jest zarezerwowane tylko dla ludzi rozsądnych (bardzo niskie poziomy wzmocnienia) o doskonałym słuchu, by w razie jakichkolwiek objawów przesterowania w porę zareagować.

Ciche słuchanie ok ale w przypadku robienia "dyskoteki" istnieje duże ryzyko, że się zwyczajnie przedobrzy :-)

Pozdrawiam

Pygar

P.s.

Muzyka z takich głośników to tzw. parodia dźwięku, szkoda czasu i atłasu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Pygar

Dziękuję @Pygar za szybką odpowiedź,

Twoje słowa potraktowałem poważnie i nie będę się bawił w tworzenie "dziwnych" mixów.

Pozdrawiam

P.S. Dobre porównanie :D

• 2 tygodnie później...

Dzień dobry,

Jestem bardzo początkujący, wręcz stawiam pierwsze kroki na rynku sprzętu grającego i potrzebuję pomocy. Mianowicie: mam na tę chwilę kolumny Qacustic 2010i i muszę znaleźć dla nich jakiś wzmacniacz. Moje preferencje obejmują przede wszystkim muzykę orkiestralną, solową fortepianową, kameralną i bardziej sporadycznie jazz, czy soul. Byłbym wdzięczny za rzeczowe porady. Budżet, którym dysponuję, to max.1000 pln i biorę pod uwagę zakup sprzętu używanego.

Pozdrawiam

PS: Czy Rotel RA-02 byłby dobrym wyborem?

Kupiłeś kolumny które nie pasują do słuchanej przez Ciebie muzyki. Trudno. Ważniejszy od wzmacniacza wydaje mi się zakup do nich subwoofera aktywnego, żeby brzmienie miało jakikolwiek sens. Lepiej dla dźwięku całości będzie zapłacić te 300 zl za subwoofer i odjąć te pieniądze od kwoty na wzmacniacz.

Wzmacniacz możesz brać Marantz PM-6010 lub Nad 320 BEE.

Tu masz dobry zestaw :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do Nada to kupują go ludzie,którzy mają wyrobioną specyfikę dźwięku i właśnie takiego brzmienia oczekują. Jak ktoś już napisał: "albo się go kocha albo nienawidzi". Któryś z wyższych modeli Marantza i owszem. Rotel też może być, ma dobrą podstawę basową i ładną selektywność instrumentów więc do jazzu jak najbardziej.

Proponuję zamienić głośniki na przykład na takie:

Ukryta Zawartość

Bardzo dobre podstawkowce na początek. Ładna scena, wysoka selektywność instrumentów i dobry szybki kontrolowany bass,zadziwiający nawet jak na rozmiary tych głośników.

Wtedy zostanie Ci 800 na dobranie odpowiedniego wzmaka.

Ukryta Zawartość

Dzięki za odpowiedź.

Na pewno skorzystam z rady, co do subwoofera. Jeśli chodzi o zestaw, to jestem już posiadaczem Telefunkena s500, więc zależy mi raczej na samym wzmacniaczu.

Witam. Czy yamaha a520 to dobry wzmacniacz na sam początek? Pokój 18m2 muzyka w sumie kazda z przewaga reggae i pochodnych oraz rapu, ale inne gatunki tez często. Do tego kolumny podstawkowe eltax Liberty 3+. Moje pytanie czy takie zestawienie to dobry kierunek?

Do muzyki reggae polecam któregoś z denonów z serii ,,v'', są to wzmacniacze o ciepłym brzmieniu, a pma 500v można kupić już za 200 pln.

a jak sie ma ten denon do reszty muzyki bo reggae to nie 100%. a druga sprawa jakie kolumny do takiego denona czy te ktore wymieniłem są ok?

Nie znam tych kolumn, ale za to doskonale znam te wzmacniacze, miałem dwie 500 i jedną 900- są to naprawdę dobre budżetowe wzmacniacze (jakość-cena), będą raczej pasowały do kolum grających ostro, sucho, jesli Twoje eltax-y charakteryzują się takim brzmieniem to denon będzie świetnym wyborem.

le za to doskonale znam te wzmacniacze, miałem dwie 500 i jedną 900

Przepraszam, ale nie rozumiem dokładnie co miałeś ? Możesz to szerzej opisać ?

A z czym te u Ciebie Delfin graly?

Wcześniej ( nietety z mission 702e, które charakteryzują się wycofaną średnicą i wysokimi tonami oraz ciepłym brzmieniem ), więc nie było to dobre połącznie. Po sprzedazy wzmacniacza kupiłem audiolaba 8000s i nadal grałem na missionach jednak po pewnym czasie przyszedł czas na zmiane kolumn i zakupiłem Bowers & Wilkins 604 S3. Ciekawy jak pma 500v zagra z nimi pożyczyłem od kolegi ( który nadal go posiada) podłączyłem do b&w i było nienajgorzej

Wcześniej ( nietety z mission 702e, które charakteryzują się wycofaną średnicą i wysokimi tonami oraz ciepłym brzmieniem ), więc nie było to dobre połącznie. Po sprzedazy wzmacniacza kupiłem audiolaba 8000s i nadal grałem na missionach jednak po pewnym czasie przyszedł czas na zmiane kolumn i zakupiłem Bowers & Wilkins 604 S3. Ciekawy jak pma 500v zagra z nimi pożyczyłem od kolegi ( który nadal go posiada) podłączyłem do b&w i było nienajgorzej

Masz PMA czy Audiolaba?

Witam.

Szukam wzmacniacza do kolumn magnat zero5 do ceny 1500tyś.

Znalazłem takie wzmacniacze jak:

SONY TA-F 690 ES

Ukryta Zawartość

ONKYO A-8850

Ukryta Zawartość

Sony TA-F730ES

Ukryta Zawartość

TECHNICS SU-C800U+SE-A900S (jeśli warte ceny mogę dołożyć)

Ukryta Zawartość

Jeśli są jeszcze jakieś inne wzmacniacze lepsze do tej ceny i kolumn to proszę napisać.

Słucham wszystkiego oprócz klasyki i lubię jak jest przyjemny bas.

Dziękuje za pomoc i pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

najlepszy z tych to sony 730es ale nie polecam zakupow u tego sprzedawcy, zreszta cena zawyzowa, normalna cena to ok 1100 za idealny stan

• Pokaż nowe odpowiedzi