Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

AX zaczyna sie od modelu 700, a niektorzy twierdza ze w sumie od 900, ja od wszelkich nowszych wynalazkow typu 892 wolalbym tara poczciwa a-720 lub a-700

Yamahy serii AX z lat 80-tych grają zupełnie inaczej niż modele z lat 90-tych. Wcześniejsze modele AX grają jasno, sucho i dobitnie, późniejsze cieplej, delikatniej. Niektórzy lubią wcześniejsze modele, inni późniejsze. Co kto lubi ...

Jaki mocny, lekko ocieplony wzmacniacz brać pod uwagę do 1000pln?

Onkyo A8870, marantz PM 80, jakieś propozycje?

Wymagania to 80-100 W w 8 ohm, dynamiczna moc do 300 W na kanał.

Ostatnio poszedl za smieszna kase Marantz PM8000, spelnil by twoje oczekiwania. Jest tez Denek PMA-1500R, ale on nie jest raczej cieply.

?👈

Mi bardziej pasuje granie Denona, ale tylko serii 1055R, 1500R, 2000R. Te wczesnejsze mi sie nie podobaly. W porownaniu do Marantza ma wiecej powietrza na srednicy, jest jej wiecej, wiecej detalu na górze oraz zwawszy bas.

?👈

Kupiłem ostatnio sony ta-f550es i w moim zestawie jest to niestety porażka, Nad 7240pe gra dużo lepiej.

Chciałbym kupić coś jeszcze lepszego od tego nada do ceny 800zł.

Chciałbym żeby muzyka była miękka a nie jak w sonym piskliwa i zamulona.

Zależy mi żeby grał po prostu przyjemnie dla ucha i muzyka po prostu żyła.

Już kiedyś pisałem jakie mam kolumny i cd ale napisze jeszcze raz.

Kolumny grundig box 1500a professsional i cd sony cdp-11s.

W Onkyo 8850 i 8870 były często problemy z selektorem źródeł (obrotowy, działał z pilota, ale lubił żyć własnym życiem i sam się przełączać). Bardziej wytrzymałe były "klawiszowe" selektory we wcześniejszych generacjach. Mam 8450 - piękny, solidny wzmacniacz. Gra bardzo przyjemnie, ma spory zapas mocy i prawie się nie grzeje. Na dodatek można trafić na zadbany egzemplarz za niewielkie pieniądze. Ja za mój dałem nie tak dawno chyba 350 zł.

Porównywałeś to twoje onkyo z jakimiś innymi wzmacniaczami?.

I jakie tam są tranzystory bo słyszałem że toshiby grają przyjemniej od sankenów.

Nie mam pojęcia jakie tranzystory są w środku. Przez otwory wentylacyjne widać kondensatory wielkości miejszych szklaneczek do drinków.

Nie robiłem porównania typuu ABX, ale na przestrzeni lat słuchałem różnych wzmacniaczy (średniej klasy, nie miałem nigdy żadnych hi-end) i ten gra całkiem przyjemnie (zwłaszcza jak za takie pieniądze). Nie chcę wchodzić w dyskusje voo-doo.

Porównywałeś to twoje onkyo z jakimiś innymi wzmacniaczami?.

I jakie tam są tranzystory bo słyszałem że toshiby grają przyjemniej od sankenów.

Sankeny :P

Słuchałem na tranzystorach toshiba i sanken i jak dla mnie toshiby grają miękko a sankeny bardziej ostro.

Słuchałeś tego samego wzmacniacza na różnych tranzystorach mocy?

Słuchałem sony ta-f550es na sankenach i onkyo integra 8250 na toshibach i onkyo jak dla mnie jest dużo lepsze.

Onkyo jest miękkie w przeciwieństwie do Sony.

Czytałem kiedyś że wzmacniacze na sankenach grają ostro.

Znalazłem onkyo integra a-8450 do kupienia ale jest już na sankenach i boję się żeby nie grał tak ostro jak np ten sony ES.

Może ktoś porównać jak on gra przy modelu 8250?.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jest wiele elementów które sprawiają że wzmacniacz gra tak jak gra. Skupianie się na jednym z nich w poszukiwaniu jakiegoś brzmienia nie ma żadnego sensu.

A już na pewno nie usprawiedliwia to zakupienia jakiegoś śmiecia, na co wyraźnie się tu zanosi.

Ale jak ktoś się uprze - to kupi. I będzie miał ...

Słuchałem sony ta-f550es na sankenach i onkyo integra 8250 na toshibach i onkyo jak dla mnie jest dużo lepsze.

Onkyo jest miękkie w przeciwieństwie do Sony.

Czytałem kiedyś że wzmacniacze na sankenach grają ostro.

Znalazłem onkyo integra a-8450 do kupienia ale jest już na sankenach i boję się żeby nie grał tak ostro jak np ten sony ES.

Może ktoś porównać jak on gra przy modelu 8250?.

Ukryta Zawartość

Spróbuj denona pma 500v, jest na sankenach, ale charakterystyka brzmienia nie jest ostra, gra cieplutko i potrafi zejśc z basem bardzo nisko

Ukryta Zawartość

jeden pisze ze 550es jest ciemny, a drugiemu gra za ostro, wszystko sprowadza sie do tego ze gra caly system wlacznie z akustyka, dla mnie ten sony gra neutralnie i jest bezkonkurencyjny w tej cenie, jesli szukasz czegos z łagodniejsza gora to zostaja chyba tylko luxmany i marantze

Znalazłem takie wzmacniacze:

Marantz PM-80

Ukryta Zawartość

MARANTZ PM 8200

Ukryta Zawartość

LUXMAN L-435 (nie jestem pewny czy można podłaczyć kolumny 4ohm)

Ukryta Zawartość

Kenwood DA-9010

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PM-80 nie znoszę - to jeden z najgorszych wzmacniaczy jakie miałem. PM-8200 będzie oczywiście najlepszy z nich wszystkich. Miękko zagra też Luxman 410 albo musical Fidelity A1, E10, E11.

Witam serdecznie kolegów.

Jako że to mój pierwszy post pozwólcie, że się krótko przedstawię:

Na imię mam Łukasz pochodzę z Wołomina koło warszawy mam 30 lat i żonę .... ;)

Wracając do tematu bardzo jestem ciekaw Waszych opinii na temat amplitunera Pioneer SX-8.

W internecie nie ma o nim za wiele informacji po za mocą około 100Wat RMS przy 8OHm i zniekształceniami na poziomie 0.005%. Jest to dość wiekowy amplituner bo czas jego produkcji to lata 1982 lecz parametry ma "ciekawe".

Może ktoś się z nim spotkał i może dość obiektywnie go ocenić ?

Za chwilę będę go miał w domu na "test" ale ciekaw jestem Waszej oceny.

Pozdrawiam.

Najpierw muszę go naprawić bo lewy kanał nie gra za ciekawie, trzaski i szumy. Odezwę się około 23 bo do tej godziny planuję już go uruchomić ale nawet jako uszkodzony "czuć że ma moc".

Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi