Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

Tak? Słyszałem/czytałem że to gniot, ten wzmak i nie warto. Uważasz że jak gra? Jest ok? Z jakimi

>kolumnami używasz?

Niestety z Polarisami musze uszporować troszke kasy na kolumny

Wiesz majac wczesniej Technicsa (końcówke mocy z tymi wskaznikami)

To ten Marantz jest o niebo lepszy

Napewno jest roznica miedzy nim a Technicsem

Może sie myle ale dzwięk jest czystrzy bardzuej hmmm wyrazisty , nie wiem jak to opisac inaczej

Inna sprawa.. jeśli wzmacniacz wyłapuje bardzo niskie częstotliwości, a kolumienki tego nie wyrabiają, może być nieciekawie. Nawet nie zauważymy kiedy przy większej głośności zawieszenie głośnika zacznie szaleć, grożąc tym samym uszkodzeniem mechanicznym.

Tzn. tak mi się wydaje. Poprawić mnie jakby co :)

Słuchajcie wczoraj podłączyłem moją Yamahę do Jamo d590 oczywiście w większym metrażu (18m2). Boże co to się działo, pięknie bas schodził. Ale te Jamo już z tego słyną, z bardzo niskiego basu. To inaczej stary model Jamo 707i. Chyba tylko zwrotnicę wymienili jak się nie mylę. One mają 2 głośniki niskotonowe skierowane do siebie, więc bas mają niesamowity. Właśnie też mi się tak wydaję, że może być to wina kolumn, ale bardziej chyba pomieszczenia, bo w większym (w sklepie przy kupowaniu) bas schodził bardzo ładnie, wiadomo, że nie tak jak w Jamo. I chyba się Was posłucham i kupię subwoofer. Teraz ja mam na oku 3 i może dacie coś od siebie i się jeszcze wypowiecie na temat tych. :) Tylko pamiętajcie, że Yamaha nie ma wyjścia na subwoofer, więc subwoofer musi mieć wyjście wysoko napięciowe.

Ja zastanawiam się nad tymi:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (aukcja zakończona, ale mam kontakt ze sprzedającym, więc nie będzie problemu. To chyba dobry wybór, bo ma obudowę zamkniętą, a na mniejszy pokój to chyba zaleta?)

No i dwa następne do subwoofery Magnata czy lepiej właśnie kupić tej samej firmy żeby się zgrywały z głośnikami czy to nie ma żadnego znaczenia?

Taki z 25cm głośnikiem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czy lepszym będzie rozwiązaniem wzięcie z większym głośnikiem tj. 30cm, pamiętajcie o metrażu 9m2.

Ukryta Zawartość

A może do tego pokoju w ogóle lepiej wsadzić coś z 20cm głośnikiem i czym się te modele od siebie różnią?

Ukryta Zawartość

czy

Ukryta Zawartość

Tylko bass reflexem z przodu?

Oczywiście dla mnie to jest zaleta, bo mogę bliżej ściany postawić.

Pozdrawiam,

Mateusz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

możesz jeszcze spróbować sterować bezpośrednio końcówką mocy u mnie lepiej sprawował się z pre. lampowym oraz drugim na którymś z OPA. Z tym że bez regulatorów barwy.

plmati

Na Boga, nie daj się wkręcać w tego suba. To w Twoim pokoiku bzdura nad bzdury. Nie okiełznasz dudnienia za żadne skarby świata.

Pozdrawiam Mariusz.

Musisz zainwestować w kable bo na najlepszym wzmacniaczu nie uzyskasz szerokiego spektrum bez dobrych kabli.Możesz rozejrzeć sie za Audiolabem 8000s jest całkiem ciekawym wzmacniaczem za około 1000-1200zł z drugiej ręki.I jeszcze jedno źródło musi pozwolić zagrać!Pozd.Krzysiek.

• Użytkownicy+

I tak druga strona leci, zaraz będzie trzecia... Może spójrz na pierwszy wpis w tym wątku.

Robert

Właśnie zauważyłem, że jak zaczyna się druga strona to nikt już nie czyta pierwszej, ale nie róbmy offtopu.

I polecacie któryś z tych subwooferów do mojego pokoju ?

• Użytkownicy+

plmati, nudel1306 wpuszcza cię w maliny :-), sub do 9m2 ??? Niby suby mają regulację, ale jeszcze nie słyszałem żeby do takiego małego pokoiku ktoś je stosował.

Robert

Ps. Chociaż jak w maluchu niektórzy dają suby, to czemu nie ;-)))

NOWOROSYJSK, 11 Sty 2010, 18:03

>rafal735r

>Dane podawane przez producentów są prawie zawsze zawyżone. Chodził mi o to że aby wycisnać z kolumny

>np. 25hz to najlepiej kupić wzmacniacz o jak najniższej granicy częstotliwości.

>Przykład, kupujemy wzamcniacz o danych 5hz (z czego te dane są zawyżone o np. jakies 10hz), tw.

>teoretycznie zakupiony wzamcniacz powiniem maksymalnie zejść do 15hz. Chodź dane i tak mogą odbiegać

>od normy... najlepiej przed zakupem posłuchać.

>Podsumowując... wzmacniacz firmy X o danych 5hz powinien zagrać niższym basem od wzmacniacza X o

>danych 20hz.

Myslsiz ze te magnaty schodza na tyle?? Dlaczego podobne konstrukcje dobrych producentow schodza do 40-50hz? Dlaczego szafa z kilkunastoma niskotonowymi glosnikami za kilkadziesiat kzl schodzila zaledwie/az do 22 czy 25hz? Kupisz wzmak ktory schodzi do 10hz to jakie kolumny odtworza 20hz jesli zejscie zmaka zawyzono o te 10hz? Wtf?

rafal735r

Kolumny które potrafią zejść do 20hz to np. starsze: Canton lub Sansui, ale niesety modeli nie pamiętam. Basem można nazwać częstotliowść zaczynającą się od 35hz, powyzej to "pukanie" a nie bas.

Napisz przy jakim spadku ;)

Swoją drogą Ja wolę kolumny które przetwarzają przy -3dB od 45 Hz gdzie w basie nie ma podbić (pasmo można zamknąć w granicach np. +- 2dB nie licząc oczywiście skraju -3dB) od kolumn przetwarzających przy -3 dB od 35 Hz ale z 6 dB i więcej górą o szczycie przy 80-120 Hz.

Poza tym co innego dobrze tłumiony bas z dobrą kontrolą i dobrą charakterystyką impulsową sięgający przy -3dB tych 35 Hz a co innego muł -3dB 35 Hz z zerową czytelnością (który już stosunkowo łatwo osiągnąć).

Nisko bas kolego to tylko zakupienie suba. Sam mam te kolumny i ten sam problemik sie pojawil. U mnie basu bylo ok .. ale zaczalem szukac czegos co uzupelni mi pasmo

Zrodlo to stary amp denona DRA-735R do nabycia za jedyne 300-400zl o ile sie pojawi na allegro. To rzadki model i chyba dlatego ceny nie osiagaja wysokich lotow. Dla mnie gra rewelacyjnie, bo nie ma poteznego basu w przeciwienstwie do np PMA-925R ktorego mialem 2 dni. Tamten to zabijal basem wszystko co sie rusza. Bylo go az nadmiar. Przewyzszal swoja potegą wszystko i wszystkich, nie dalo sie tego sluchac nawet glosniej, bo zaraz caly blok az chodzil i na godz 10 juz sasiedzi walili po rurach.

A CD to nie mlodsze DCD-980. Wczesniej uzywalem 3 razy droszego DCD-755AR i z usmiechem go sprzedalem jak posluchalem DCD-980.

Pokoj cos kolo 16-17m z otwarta kuchnia 10m.

Pokretel nawet nie dotykam, bron boze jeszcze od basu. Jest go w sam raz. Nie za duzo, na tyle ze moge se troszke czasami podkrecic glosnosc bez urazy dla sasiadow. I nie za malo ze slychac go ladnie nawet przy niskich glosnosciach.

?👈

• 1 miesiąc później...

Dopisuję się do leciwego tematu, aby nie zakłądać nowego.

Co polecacie w tym nowo rozpoczętym 2010 w cenie do 1000zł?

Chciałbym dużo przestrzeni, muzykalnie, soczyście - nie musi być dynamicznie i szybko.

Myślałem o jakimś Musical Fidelity? Tylko jaki model by się w tej cenie opłacało...

A może coś innego?

Pioneer A-705R Ciężko o lepszy wzmacniacz w tej cenie.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

• Pokaż nowe odpowiedzi