Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

A gra tak:

Nie wątpię, że to dobrze gra, ale niech mi ktoś wytłumaczy jak można używać wzmacniacza tak małej mocy. Chwilowo zanim nie kupię wzmaka, Tannoye podpięte są do miniwieży 2x7W RMS. Mocy jest zdecydowanie za mało.

Ten maluch bedzie lepiej pomiatal Tannoyami niz ten technics. Wiem bo mialem SC CH 610 z Tannoy M1. Lepiej juz gral z Cambridge Audio A3 pozniej A500.

Tu jeszcze dwie propozycje do rozwazenia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

lub Manta V5, a tannoye sprzedasz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kichanadeta

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Posiadam amplituner jak w temacie + kolumny głośnikowe podłogowe 100/140W. Nie jestem do końca zadowolony z dźwięku - chciałbym aby mi ładnie grało stereo w pokoju ok. 20m2 . Doradźcie, czy warto się bawić w dobieranie nowych głośników, czy po prostu sprzedać cały zestaw. Jeśli sprzedać, to co byście polecili w zamian (za kwotę uzyskaną ze sprzedaży). Jaki wzmacniacz i jakie kolumny głośnikowe ?

Niezależnie od stanu zachowania te kolumny sonicznie do niczego się nie nadają. Rozumiem że masz sentyment do sprzętu z PRL-u, powinieneś więc kontynuować tą linię i dodać do tego wzmacniacz Kasprzaka, Diory lub Radmora. Będzie to stanowiło jakąś całość koncepcyjną, bo co byś nie zrobił - te kolumny ograniczą dźwięk każdego zestawu. W ten sposób możesz bronić swojego sprzętu twierdząc np. że masz sentyment do PRL-owskich wynalazków. Jeżeli chcesz wyeliminować choć trochę wady tych kolumn np. papierowy dźwięk, suchy i granulowany - to poszukaj jakiegoś starego, taniego wzmacniacza z ciepłym dźwiękiem np. Kenwooda lub Nada (znajdź w wyszukiwarce - tani wzmacniacz z ciepłym dźwiękiem).

Ten maluch bedzie lepiej pomiatal Tannoyami niz ten technics. Wiem bo mialem SC CH 610 z Tannoy M1. Lepiej juz gral z Cambridge Audio A3 pozniej A500.

Ale one nie grają teraz pod Technicsem. Z Technicsa mam amplituner i akurat mocy jak na Tannoye to mu nie brakuje.

A tak w ogóle, czy koniecznie trzeba się trzymać modeli, które podaliście, bo nie ukrywam, że trudno znaleźć akurat je na Allegro teraz a jak już są to w niezbyt fajnych cenach. Czy można w ogóle rozważyć jakieś inne modele firm Sony, Onkyo, Rotel, Denon, czy raczej trzymać się tego co napisaliście?

Witam, zwracam się do Was z prośbą w kwestii kupna taniego wzmacniacza (do 200zł, najlepiej na Allegro). Nie musi/ma być to jakiś audiofilski sprzęt, co nie oznacza jednak, że nie zależy mi na jakości. Mam cztery małe kolumny, wszystkie 4 ohm'owe: dwie po 50W i dwie po 25W. Sprzęt ma służyć do codziennego słuchania muzyki i sporadycznie do małej domówki. Wzmacniacz będzie podłączony do komputera. Oczywiście nastawiam się, że nie będzie to najnowszej generacji sprzęt, tylko jakiś starszy z lat '80 - '90. Wymogiem jest pokrętło regulacji głośności, a nie jakiś śmieszny suwak czy przyciski.

Będę wdzięczny za pomoc,

pozdrawiam

Witam

Mam zamiar kupić klasyczny wzmacniacz stereofoniczny. Najbardziej zależy mi na ładnej barwie dźwięku oraz jego jakości (jak najniższy poziom szumu). W związku z tym nasuwa mi się nieco pytań. Jest kilka modeli które zwróciły moją uwagę ale nie mogę podjąć ostatecznej decyzji odnośnie konkretnego wyboru. Wynika to z tego że mam obawy które dotyczą poziomu szumu podczas pracy takiego klasycznego wzmacniacza. Zatem zwracam się z prośbą do użytkowników tego portalu o pomoc w ewentualnym wyborze. Chciał bym wybrać taki wzmacniacz który będzie miał jak najniższy poziom szumu oraz ładną barwę dźwięku.

Oto kilka modeli które mnie zainteresowały:

Unitra WS 503

Ukryta Zawartość

SONY TA-212A

Ukryta Zawartość

TELEMASTER WA-7700

Ukryta Zawartość

PIONEER SA-7300

Ukryta Zawartość

KENWOOD KA-305

Ukryta Zawartość

Telefunken TA 350

Ukryta Zawartość

Jeżeli znacie jakieś inne modele które są godne uwagi, to też chętnie poczytam o nich wasze opinie :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja ze swojej strony polecam ci NADa 3240 PE. Gra u mnie z CD Nada 514. Barwowo ten sprzęcik za który dałem śmieszne pieniądze, gra naprawdę rewelacyjne. Miałem porównanie z wymienianą przez ciebie Unitrą, i mogę ci powiedzieć że to nawet ciężko porównywać (oczywiście na korzyść Nada)

Gość rochu

(Konto usunięte)

Moze Technics 7700K ? Miałem taki zestaw i uwielbiałem ten wygląd.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Jeśli odpowiada Ci dość ciepła barwa (kiepsko u mnie z obrazowaniem dźwięku) to polecam ci Marantz'a w starszych wydaniach.

U braszki mego stoi właśnie Marantz 1072 z tunerkiem 2020, do tego grają mu JBL-e ES 80. To wszystko stoi w dość sporym salonie i na dodatek gra niczego sobie, nie szumi, nie brzęczy itp. CD-ka ma do tego też podłączonego bodajże Sony, ale model nie wiem jaki. Kojarzy mi się, że też mocno stary ale z wyższej półki. Na forum znajdziesz info na ten temat.

Sprzęt poza tym prezentuje się naprawdę bardzo efektownie. Srebrny, masywny,ładne podświetlanie, 0 plastiku.

Polecam jeśli chodzi o klasykę w dobrym guście.

<br />Tu jest klasyczny wzmacniacz stereo, do tego od prawie 40 lat stale w produkcji:<br /><a href='

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) class='bbc_url' title='Zewnętrzny odnośnik' rel='nofollow external'>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) />
<br /><br /><br />

Wzmacniacz niczego sobie ale podejrzewam że cena tego Luxmana nie będzie odpowiadała autorowi wątku

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cyt: "zależy mi na ładnej barwie dźwięku oraz jego jakości (jak najniższy poziom szumu)"

autor napisał jw., o planowanej kwocie na zakup nic nie pisał ;)

Ukryta Zawartość

Ja bym powyższe Luxmany przyjął do pokoju.Mam jeszcze troche miejsca.

JAkiś czas temu słuchałem muzyki z Rotel ra714. Fajny tylko że dzwiek określiłbym jako chłodny,ale za to te wskażniki i połysk.

Ja bym powyższe Luxmany przyjął do pokoju.Mam jeszcze troche miejsca.

JAkiś czas temu słuchałem muzyki z Rotel ra714. Fajny tylko że dzwiek określiłbym jako chłodny,ale za to te wskażniki i połysk.

Ukryta Zawartość

Nad 312 - gra u mnie już 10 lat.

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

cyt: "zależy mi na ładnej barwie dźwięku oraz jego jakości (jak najniższy poziom szumu)

autor napisał jw., o planowanej kwocie na zakup nic nie pisał ;)

Patrząc na sprzęt który bierze pod uwagę, raczej nie będzie chciał wydać kilkanaście tysiączków

admOSX

się rozumie, nie każdy w Polsce to burżuazja. Ja też nie, dlatego z przymrużeniem oka. A co do kwoty, bez kolumn, to nawet za nie duże pieniąchy można coś bardzo ładnie grającego uskładać, ale raczej na ebayu ni allegro. Tutaj ceny są kosmiczne, albo większość sprzętu klasycznego przyjeżdża do Polski jako złom i jest tutaj reanimowana.

Najbardziej bawią mnie wpisy typu: niegrzebany, naprawiany itp...

To tak jak z 10 letnim autem od starszej pani, niepalacej, z małym przebiegiem (auta nie pani), na dodatek garażowany...

pewnie

A co możecie powiedzieć o Pioneerze A8 ?

Widziałem bardzo dobre opinie o modelu A9, nie mogłem jednak znaleźć żadnych informacji o A8. Z zewnątrz wyglądakm bardzo solidnie, waży 14kg.Moglibyście mi krótko scharakteryzować jego brzmienie i określić ile ten model może być warty ?

Jeszcze lepiej jest, gdy szrot jest wystawiony jako "przywieziony z Niemiec", po nieudolnej próbie naprawy czyli po prostu po spartoleniu wszystkiego co można spartolić.

Edytowane przez gelson

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

Elo . W temacie wzmacniaczy jestem jakby to powiedzieć "niedoinformowany" w nawet małym stopniu.

Otuż coś mnie wzieło na kupienie owego wzmacniacza do pokoju 10m3.

Posiadam 2x kolumny głośnikowe (basowe) w każdej 2x głośnik gdn 20/40/8 (niskotonowy)

do tego kolumienki średniotonowe z miniwieży sharp.

Interesuje mnie kupno wzmacniacza przez allegro (kwota do 200zł ale to już z wliczoną przesyłką)

i myślałem nad takimi :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co o nich myślicie drodzy forumowicze ? Który z nich najlepiej podpasowałby pod hip-hop / house ? Może macie jakieś własne sugestie (mile widziane linki z allegro)

W przyszłości mam zamiar zakupić Altusy 140 i odrazu mówie wzmacniacz nie będzie do łupania tylko do muzyki więc tak maks do 30 % będę jechać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tych wszystkich, jeśli do spokojnego słuchania to Cambridge A500, ale ten pójdzie pewnie za ponad 300zł. Altusów 140 nie kupuj bo to wyrób głośnikopodobny, który do niczego innego jak dyskoteka się nie nadaje.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

W przyszłości mam zamiar zakupić Altusy 140 i odrazu mówie wzmacniacz nie będzie do łupania tylko do muzyki więc tak maks do 30 % będę jechać.

Altusy, house i nie do lupania?? Jak to?;/

• Redaktorzy

Nie bardzo widzę możliwość pracy wzmacniacza jednocześnie z 4 kolumnami. Albo jedna para, albo druga. Wszystkie włączone na raz mogą takiego starego grata spalić, zwłaszcza jeśli będzie to sprzęt z niskiej półki (w tym okresie takie wzmacniacze miały zwykle słabe moce - a więc albo kolumny spalą wzmacnaicz, albo przesterowany wzmacniacz spali głośniki wysokotonowe). Radzę uważać. Co do rekomendacji, to w tej cenie nie ma róznic w sprzęcie, chyba że mowa o jakichś no-name, tego lepiej unikać.

Dodałbym jeszcze do grona posuzkiwanych Yamahe AX-870 niesamowite cacko.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

discomaniac71 odnoszę wrażenie, że moje posty działają na Ciebie jak płachta na byka, gdyż każdą moją propozycję negujesz. Nie wiem jaki masz sprzęt i na czym odsłuchujesz te wszystkie wzmacniacze, ale mamy chyba całkiem inne gusta bądź uszy.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Za jakiś czas jak posłuchasz więcej klocków dojdziesz do tego samego zdania co ja.

Warte uwagi modele Yamahy to:

A 1000

A 1020

AX 700 (za 400 PLN tylko brać)

AX 900 (lepsza nawet od AX 1070 i 1090)

AX 2000 (jaka szkoda że nie wziąłem jej kiedyś za jedyne 1.500 PLN)

AX 570 to stosunkowo młody i niski model. Miałem AX 870 i AX 1070 porównując jednocześnie do AX 900 na tych samych kolumnach: Minas Anor z Morelem MDT 29 i Vifa M 18 WH. Źródłem był wtedy topowy Akai CD 79 oraz Pioneer PD 75. Dźwięk z 1070 był zza kotary. Mulący z obciętą średnicą. AX 900 gra jasno i detalicznie z mega wykopem. Nie maskuje szczegółów tak jak 1070. 1070 byłaby świetna do ekstremalnie jasnych kolumn.

• Pokaż nowe odpowiedzi