Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

dawid kup trpatha i kefy masz na allegro kef q3 albo kup q1 albo iq3 do tego tripatha , nad dobry ale tripath lepszy !!!! zmiescisz sie w kwocie 1000 zl i bedziesz mial naprawde godny uwagi sprzet bez dwoch zdan nikt nie podwazy !!!!!!

@Comboss, dzieki za radę, rozważe propozycję i poczytam o tripathach.

Prócz wspomnianego NADa 3300 i Denona pma-560 pojawilo się kilka innych ciekawych i tanich propozycji, które przykuły moją uwagę m.in:

- HK 655Vxi (ciut obity)

- HK 665 (trochę ponad budżet ~600zl)

- NAD 3140

- NAD 3020i (na zdjęciach stan igła i podoba mi się wygląd NADów, a póki co tym się mogę tylko kierować, trochę martwi mnie moc ale w końcu będzie grał w maleńkim pokoju <10m2 )

- Yamaha AX-700 (trochę ponad budżet ~600zl)

Część z tych akcji zaczęła się od złotówki i zobaczymy jak wysoko powędrują. Jeśli jednak któryś ze wzmacniaczy nie jest wart uwagi lub może przewyższa pozostałe wymienione prosiłbym o wskazówki. A może jeszcze jakiegoś modelu poszukiwać?

I jeszcze jedno pytanie, którego nie udało mi się wyjaśnić w googlach. Czym różnią się modele HK z końcówka Vxi od tych bez? np. 655Vxi vs 655?

jeśli masz tyle pieniędzy to dołóż do h/k PM665, chyba najlepsza konstrukcja tej firmy i z tych które podałeś. Mi ostatnio udało się kupić w twoim budżecie Sony TA-F 555ES II w doskonałym stanie, ale bardzo rzadko pojawia się na aukcjach.

a Vxi ma dodaną sekcje video i jest trochę mocniejszy o ile dobrze pamiętam (10W).

Ja spokojnie mogę polecić z nowych niższe Denony ( choćby opluwany PMA 700AE ), Cambridge (540, 640, 550 ,650) choć tu już trzeba się przyłożyć bardziej do doboru kolumn, ale wtedy potrafi być bardzo nawet dobrze. Jako hmm fan firmy NAD nie bardzo mogę polecić zaś ich nowe wzmacniacze, natomiast starsze modele 4-cyfrowe o ile są w dobrym stanie jak najbardziej. Sam miałem ampli 7310 i trochę żałuję, że go matce oddałem. Nowe natomiast przynajmniej do modeli z serii trzysta pięćdziesiąt ileś tam włącznie to dudniące kluchy. NAD był przed wymianą sprzętu kiedyś żelaznym faworytem dpóki nie posłuchałem.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Piwnicę mam przerobioną na biuro, poza tym może trochę źle się wyraziłem. Terminy piwnica użyłem odruchowo, bo jest po prostu poziom niżej niż reszta domu ;) Jeśli chodzi o cenę to na zestawik wzmak za 700 i 100 za tuner na bank nie ma szans - nie mam i nie chcę wydawać takiej kwoty. Ewentualnie mogę zwiększyć limit do 400, ale to już absolutny max. Czy w takim wypadku jest jeszcze coś na Allegro wartego uwagi? Aha no i jakie kabelki do kompletu?

Jakieś szczegóły?

Widzę, że się męczysz. Pchnij więc Dali,bo są godne dużo większej kapusty na komponenty niż ta, która cię przeraża. Dostaniesz dobrą cenę. To znany i ceniony model, ale nie wiem ile, nie handluję. Za zarobioną mamonę kupisz zestawik 2+1 Logitecha do komputera i gitara :)

Jaki wzmacniacz będzie lepszym wyborem

Yamaha ax-496

czy

Kenwood Ka-5040R

Lepszy znaczy wykonany na komponentach o wysokiej jakości, mniej wadliwy, z zapasem mocy do wysterowania kolumn o niskiej skuteczności (87dB). Który z tych dwóch klocków jest lepiej/solidniej zbudowany? Gdzie siedzą wysokiej jakości potencjometry i kondensatory? Czy te wzmaki to podobna półka jakościowa i soniczna?

Oba kosztują mniej więcej tyle samo.

Mam taki głupawy nick, bo osiemnaście lat temu zapomniałem loginu i hasła pod jakim się pierwotnie zarejestrowałem.

Mam nie lada problem z wyborem wzmacniacza. W grę wchodzi kilka modeli Denona:

- PMA-250, który wygląda

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

- PMA-250, który wygląda

Ukryta Zawartość

- PMA-250SE

- PMA-255UK

- PMA-360

- PMA-560

Jeśli chodzi o cenę to dużych różnic nie ma, bo najdroższy wzmacniacz (PMA-560) kosztuje 30 funtów więcej niż najtańszy (PMA-250). Nie mam możliwości odsłuchu, bo wzmacniacz przywiezie mi znajomy z Anglii. Wszystkie opinie na temat ww. sprzętu mile widziane.

Bym zapomniał - przez jakiś czas grać to będzie z kolumnami Magnat Monitor 220 w pokoju o powierzchni ok. 11-12m^2. W przeciągu kilku miesięcy planuje jednak wymianę kolumn i zakup lepszego odtwarza CD.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A czym się różni PMA-560 od PMA-360? Chodzi mi tu o to, czy warto dopłacać do PMA-560? Dodam tylko, że na mocy mi nie zależy, bo pokój jest malutki.

Nadal interesują mnie wszystkie opinie na temat pozostałych modeli.

Przeszukując forum i zasoby internetu znalazłem bardzo dużo pozytywnych opinii nt. PMA-250SE. Z kolei PMA-255UK opisywany jest jako następca tego modelu i powinien grać równie dobrze jak nie lepiej. Co ciekawe kilka osób z tego forum napisało, że PMA-250 nonSE gra jeszcze lepiej od SE.

PMA-350SE i PMA-355UK są niestety niedostępne.

Edytowane przez Wróbelek Elemelek

A czym się różni PMA-560 od PMA-360? Chodzi mi tu o to, czy warto dopłacać do PMA-560? Dodam tylko, że na mocy mi nie zależy, bo pokój jest malutki.

To jest ta sama seria, ale 560 jest poprostu lepszy i tyle. Lepiej brzmi.

?👈

Jaki wzmacniacz będzie lepszym wyborem

Yamaha ax-496

czy

Kenwood Ka-5040R

Lepszy znaczy wykonany na komponentach o wysokiej jakości, mniej wadliwy, z zapasem mocy do wysterowania kolumn o niskiej skuteczności (87dB). Który z tych dwóch klocków jest lepiej/solidniej zbudowany? Gdzie siedzą wysokiej jakości potencjometry i kondensatory? Czy te wzmaki to podobna półka jakościowa i soniczna?

Oba kosztują mniej więcej tyle samo.

No i co, nikt nic nie wie?

Mam taki głupawy nick, bo osiemnaście lat temu zapomniałem loginu i hasła pod jakim się pierwotnie zarejestrowałem.

ja wiem , odpusc sobie te smieszne stare wzmaki i kup tripatha !!!!!!wszystko z tripatha bedzie lepsze , jedynie to glosniej ci zagra typowy wzmacniacz ale nic poza tym

eh nie ma to jak wymieniac wzmacniacze do 300 zl i debatowac ktory lepszy a mowie wam czarno na bialym tripath wybija wzmaki duzo drozsze jezeli chodzi o przekaz jakosc stereo neutralnosc przejrzystosc , te wzaki o ktorych tu mowa graja jak to wzmaki w tej klasie cenowej czyli dzwieki pchaja do przodu dla mnie malo sie roznia od mini wiez !!!!!

Dostałem dziś info, że PMA-560 został sprzedany.

Tak więc w grę wchodzą już tylko:

- PMA-250, który wygląda

Ukryta Zawartość

- PMA-250, który wygląda

Ukryta Zawartość

- PMA-250SE

- PMA-255UK

- PMA-360

W takim razie brać PMA-360?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

aha moze sie komus przyda kto ma juz tripatha , polecam wymienic kable te po 3cm ,od plytki do wyjsc glosnikowych jak rowniez do te interkonektow , mimo iz tripath gral super gra jeszcze lepiej lepszy bass lepsze zroznicowanie lepszy srodek !!!!

to nie ma tak ze nie ma konkurecji ale do 1000 nie znajdziesz a polemika jest straszna jaki w tych niskich kwotach a najlepsze jest to ze kazdy gada co innego , ja mowie obiektywnie ze mialem bardzo duzo wzmakow i troche sie nabralo doswiadczenia i tripath jest the best nie bede polecal ani nic nie chcesz nie wierz ja !!!!! ja szczerze polecilem tripatha zamiast jakiegos denon pioneera maratnza nada wszytko to mialem , i dla mnie nad gra najlepiej oczywiscie z tanich wzmacniaczy bo gra finezyjnie a nie jak inne zwyczajnie pchac dzwieki !!!!!!!

nie wszystkie bo wszystkich nie da sie miec ale mialem bardzo , w tym momencie mam duzy i maly zestaw duzy jest za duze pieniadze bo kef q5 pioneer a91d i do tego cd pd93 do sprzedania mam pd 75,71 mniejszy zestaw to kef iq30 tripath i jakies mizerne cd i powiem szczerze ze jezeli ktos ma wlasnie jakies monitory to tripath nie ma sobie rownych , oczywiscie mowa w nizszej kwocie bo tripath kosztuje 300 zl a gra naprwde ujmujaco i zapewniam cie ze do 1000 bedziesz sie musial naprawde nauszkac zeby cos tak zagralo jak to male gowno , poza tym wielu juz przeszlo na strone tripatha.poprostu szczrze pisze ze nie ma co szukac starego wzmaka jak tripath gra u mnie naprawde glosno i slicznie szczeglowo precyzyjnie kontrola bassu znakomita niejeden wzmacniacz o duzej mocy nie ma takiej kontroli !!!!!!

Ja od kilku dni wsłuchuję się w tripatha 2020. Kupiłem na ebay takie coś:

Ukryta Zawartość

Jako pre wykorzystałem poczciwego Arcama Alpha II z pominiętym układem regulacji barwy. Brzmi pięknie, detalicznie i jakby z lampową fakturą dźwięku. Myślę że moje poszukiwania dobrego dźwięku za nieduże pieniądze pójdą zdecydowanie w tym kierunku. Końcówka mocy współpracuje z prądożernymi TDL RTL3, ale nie zauważyłem ubytków w niskich zakresach częstotliwości, ani zniekształceń.

Ukryta Zawartość

nie wszystkie bo wszystkich nie da sie miec ale mialem bardzo , w tym momencie mam duzy i maly zestaw duzy jest za duze pieniadze bo kef q5 pioneer a91d i do tego cd pd93 do sprzedania mam pd 75,71 mniejszy zestaw to kef iq30 tripath i jakies mizerne cd i powiem szczerze ze jezeli ktos ma wlasnie jakies monitory to tripath nie ma sobie rownych , oczywiscie mowa w nizszej kwocie bo tripath kosztuje 300 zl a gra naprwde ujmujaco i zapewniam cie ze do 1000 bedziesz sie musial naprawde nauszkac zeby cos tak zagralo jak to male gowno , poza tym wielu juz przeszlo na strone tripatha.poprostu szczrze pisze ze nie ma co szukac starego wzmaka jak tripath gra u mnie naprawde glosno i slicznie szczeglowo precyzyjnie kontrola bassu znakomita niejeden wzmacniacz o duzej mocy nie ma takiej kontroli !!!!!!

To moze napisz co bezposrednio z nim przegralo? Kilka modeli Sony ES, kilka Marantzow czy Denonow? Czy twoje doswiadczenie ogranicza sie do 3 modeli?

?👈

3 modele to mam w domu na chwile obecna niestety pewnie poza twoimi mozliwosciami , poza tym temat jets tani wzmacniacz dla poczatkujacego uwazam ze tripath taki jest bo tani i bardzo dobry , napisz mi moze ty panie wielce wiedzacy co przebija tripatha ? co moze sony es? 500 ,530 570? moze maratz pm 52 za 400 zl ? moze luxman lv113 za 500 zl ? moze pioneer 757? moze nad c320 ? moze nad 310? a moze jakas yamaha w tej cenie , no dobra moze denon ? dobra ty mi podaj cos dobrego w tanich pieniadzach ?

Ukryta Zawartość

odrazu dodam ze koles w wersji forumowej dosc dobrze opisal tego tripatha mam tego samego tp21 i rzeczywiscie wczeniej gralo na boki po wymianie kabli w srodku bo sa cieniutkie strasznie poprawila sie srednica jak i ilosc bassu , naprawde dala ta wymiana bardzo duzo !!!!! za reszte sie nie ma co brac bo budowa jest z dobrych elementow !!!!!ale jak ktos umie to czemu nie !!!!!!

Ukryta Zawartość

Mowiles o wzmakach do 1000zl, szybko zmieniasz zdanie. A za kase rzedu 1000zl jak sie uprzesz kupisz PM75 czy Sony 707ES. O tanszych PM78 i pochodnych nie wspomne.

Edytowane przez rafal735r

?👈

Gość rydz

(Konto usunięte)

Kolego comboss Tripatha trzeba zawieść do zainteresowanej osoby i przekonac go co do dzwieku.

Jeśli opisujesz bas to pisz bas, bo bassa to ja znam ale wielkogębowego inaczj zwanego okonio-pstragiem, to nie forum wędkarskie.

Ponawiam pytanie, bo mam mało czasu na podjęcie decyzji.

Dostałem dziś info, że PMA-560 został sprzedany.

Tak więc w grę wchodzą już tylko:

- PMA-250, który wygląda

Ukryta Zawartość

- PMA-250, który wygląda

Ukryta Zawartość

- PMA-250SE

- PMA-255UK

- PMA-360

W takim razie brać PMA-360?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam!

Chciałbym prosić o pomoc-ponieważ brak mi doświadczenia i dopiero wkraczam w świat muzyki stereo-jaki wzmacniacz kupić najlepiej do tych nie najlepszych kolumn (KODA AV-702) do 1000zł? Słucham głównie hard rocka i lubię jak słychać dobrze bas. Będę wdzięczny za każde słowo.

Masz tu kilka świetnych wzmacniaczy w interesującej Cię cenie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wszystkie mają potencjał dużo wyższy od Twoich kolumn. Jeżeli chcesz zatrzymać ja na bardzo długo - kup najtańszy z nich (żeby nie przepłacać). Jeżeli będziesz kolumny w przyszłości zmieniał - zainteresuj się droższymi modelami.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

panie rydz owszem czasami mi sie nie wcisnie cos albo wcisnie cos za duzo niestety dla ciebie ciezko sprecyzowac o co mi chodzi jes ciezko no ale tak jest madremu wystarcza 2 slowa a glupiemu to i referatu malo pozdrawiam . co do sony es i pm 75 nie rozsmieszaj mnie zaplacisz drogo i co to bedzie lepsze ? zapomnij jedyne co to bedzie glosniej gralo !!! i drozej kosztowalo ale kto co lubi !!!!!i nie zmieniam zdana dla mnie tripath jest bardzo dobry a ty wyszukales modele zacne bo sa to juz wysokie modele i chyba jedne z lepeij grajacych jezeli chodzi o sony i gratuluje w cenie 1000 za starego trupa sie zmiescisz ale czy to bedzie lepiej gralo watpie !!!!!! zreszta sluchales tripatha ?jak nie to poczytaj opini ludzi ktorzy mieli duzo wzmacniaczy i pare tripathow co o tym pisza ja poprostu popiera ich opinie bo to naprawde bardzo dobre urzadzenie ale wiadomo dla zatwardzialych chlopkow nie ma argumentow by zmienic ich tok myslenia , ale spoko ja tu wymieniam poglady niestety caly czas ktos mi cos pisze uszczypliwie wiec tym samym odpowiadam !!!! jak umiesz anglielski wystarczy nawet wpisac tripath w youtube i posluchac co mowia ludzie ktorzy sie na tym znaja bardzo dobre a nie chlopki ktorzy wiecznie podawazaja czyjes opinie a w sumie gowno wiedza !!!!!!

a pan rydz to ostanio mowil ze zamiast bawic sie kabelkami i wymieniac wystarczy odslunac kolumne od sciagny i efekt bedzie taki sam , odrazu mowie ja takim experta mowie mileczenie jest srebrem !!!!!

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Witam! Do Kody AV702 (F - jak przypuszczam) polecam zdecydowanie wzmacniacz Rotela i kable głośnikowe DNM Reson LSC.

U mnie grały (głównie w rocku) z Rotelem RC971/RB951(2x50W) i wspomnianymi kablami. Uzyskane brzmienie było oceniane bardzo dobrze przez każdego, kto słyszał to zestawienie. Dlatego zwróć uwagę na te wzmacniacze: http://allegro.pl/rotel-ra-980bx-bez-ceny-minimalnej-i1496775866.html,

http://allegro.pl/wzmacniacz-rotel-ra-971-i1502840370.html,

http://allegro.pl/rotel-ra-01-gwarancja-pol-roku-raty-i1492168781.html,

http://allegro.pl/wzmacniacz-stereo-rotel-ra-04-stan-bdb-srebrny-i1498114436.html.

• Pokaż nowe odpowiedzi