Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

Z tunerem prawdopodobnie T-4850 ale jak wyjdzie, że są jakieś ograniczenia w sterowaniu, to jakiś nowocześniejszy. Dodatkowo squeezebox classic do flac, przyszłościowo może DAC ale nie wiem jak będzie z finansami i jak będzie grał sam squeezebox.

Witam. Poszukuję wzmacniacza do 300zł. Chciałbym nadmienić, że nie posiadam jeszcze kolumn - na które również chcę na początek wydać około 300zł. Za udzieloną odpowiedź z góry bardzo dziękuję.

Witam! Jaki wzmacniacz będzie lepszy do kolumn KEF C7, NAD C320 czy NAD 316 ? Mój pokój to 16 metrów. Słucham różnej muzy oprócz ostrego rocka. Bo słyszałem, że Nad 320 trochę zamula

Chodziło mi raczej o kolumny ... bo synergia wzmacniacza z kolumnami to podstawa.

Sorry, myślałem, że czytałeś mój post wyżej. Kolumny to JBL l880.

• Użytkownicy+

Witam. Poszukuję wzmacniacza do 300zł. Chciałbym nadmienić, że nie posiadam jeszcze kolumn - na które również chcę na początek wydać około 300zł. Za udzieloną odpowiedź z góry bardzo dziękuję.

Podaj wielkość pokoju. Radzę też wydać na wzmacniacz ~150zł, a na kolumny 450zł. To kolumny w większym stopniu wpłyną na dźwięk, przy tym budżecie.

To dźwięk będzie mocny, szybki, jasny, taki "na twarz". Co nie znaczy oczywiście że zły.

Bardzo dobrze, tak właśnie lubię. Już z AVR 435 grają całkiem fajnie jak na moje ucho no ale wiadomo, zawsze chce się lepiej...

dzięki

proszę o pomoc w wyborze używanego wzmacniacza 800-1000pln (raczej ciepłe granie).

posiadam kolumny celestion F28.

słucham: blues, jazz, klasyka (Bach), klasyczny rock.

Czy jest aktualnie coś wartego uwagi na giełdzie, allegro? Czego szukać?

pokój: 18m2 na jednej ścianie wysokie szafy z książkami, na drugiej okna i wejście na balkon, na trzeciej sprzęt RTV i kolumny F28, na czwartej pół ściany wywalone (duże wejście z korytarza). Na podłodze dywan.

pokojj.jpg

Edytowane przez Tiqus

Mozesz tez kupic PM7000. To jest to samo co PM7200. Cena do 800zl. Lub PM68, tez to samo, tylko inaczej wyglada, niby brzydszy, ale bedzie lepiej pasowal do CD67, CD63.

Dzięki rafal.

Przeglądając informacje na temat tych Marantzów znalazłem informację, że pracuje on z kolumnami 8-16 Ohm. KEF IQ7 mają 4 Ohmy. Czy to nie problem? Wcześniej jakoś nie pomyślałem żeby to sprawdzić. Czy nie będzie to zbytnio wpływało na charakterystykę wzmacniacza? Obawiam się by nie grał zbyt ostro, żeby nie popłynęła krew z uszu, a także innych możliwych niespodzianek. Słuchaliście takiego zestawu i było OK?

justas32, a może jeszcze powinienem o jakichś poczytać zanim cokolwiek kupię? Wstępnie mam 9911, 9711, 8870, 8850 w zależności jaki uda mi się trafić w zadowalających mnie stanie i cenie. Czytam trochę o Marantzu PM7000, nie wiem jak ceny za PM7200 bo jest 1 na aukcji ale od złotówki.

Edytowane przez bartleby

Czytam trochę o Marantzu PM7000, nie wiem jak ceny za PM7200 bo jest 1 na aukcji ale od złotówki.

Ja sprzedalem idealnego w szampanie z kartonem i pilotem za niecale 1000zl. Ten co teraz stoi na allegro poszedl za jakies 1700zl, bo jest to KI. Ja bym napewno tyle nie dal.

Dzięki rafal.

Przeglądając informacje na temat tych Marantzów znalazłem informację, że pracuje on z kolumnami 8-16 Ohm. KEF IQ7 mają 4 Ohmy. Czy to nie problem? Wcześniej jakoś nie pomyślałem żeby to sprawdzić. Czy nie będzie to zbytnio wpływało na charakterystykę wzmacniacza? Obawiam się by nie grał zbyt ostro, żeby nie popłynęła krew z uszu, a także innych możliwych niespodzianek. Słuchaliście takiego zestawu i było OK?

Moje Magnaty chodza miedzy 4 a 8ohm, ale czesciej trzymaja sie tej dolnej granicy i jest OK. PM7000 nie jest wcale ostry w odbiorze wiec nie powinno byc zadnego piszczenia. Za to niektore Denony, ktore mialem potrafily jazgotac.

Edytowane przez rafal735r

?👈

justas32, a może jeszcze powinienem o jakichś poczytać zanim cokolwiek kupię? Wstępnie mam 9911, 9711, 8870, 8850 w zależności jaki uda mi się trafić w zadowalających mnie stanie i cenie. Czytam trochę o Marantzu PM7000, nie wiem jak ceny za PM7200 bo jest 1 na aukcji ale od złotówki.

Ale ten Marantz to nie będzie bynajmniej krok do przodu. Onkyo są przyzwoite i nie wiadomo dlaczego jest ich bardzo dużo w sprzedaży - dlatego można je kupić w bardzo przystępnej cenie ...

Ja sprzedalem idealnego w szampanie z kartonem i pilotem za niecale 1000zl. Ten co teraz stoi na allegro poszedl za jakies 1700zl, bo jest to KI. Ja bym napewno tyle nie dal.

Ale ten Marantz to nie będzie bynajmniej krok do przodu. Onkyo są przyzwoite i nie wiadomo dlaczego jest ich bardzo dużo w sprzedaży - dlatego można je kupić w bardzo przystępnej cenie ...

Tak czułem że ten 7200 będzie drogi. Chciałem wiedzieć czy 7000 są lepsze od onkyo, a jeśli są, to czy na tyle żeby czekać i polować na czarny no i żeby płacić więcej niż za 8850 a może nawet 8870. Po prostu staram się ogarnąć temat używanych mocnych wzmacniaczy do 1000zł.

Podejrzewam, że 8850/8870 jest dużo, bo handlarze wiedzą, że sprzedadzą ich szybko każdą ilość i trzepią za nimi każdą wystawkę za zachodnią granicą. 8850/8870 bardzo mi się podoba, znacznie bardziej niż 9711, trochę bardziej niż czarny PM7200 ale prawdopodobieństwo wpakowania się na minę według mnie jest spore i trzeba baaardzo wybrzydzać, więc taki huraoptymistyczny nie jestem.

czy trudno wskazać używany wzmacniacz do 1000zł, który posiadał by ciepłe brzmienie? Czy też problem leży w tych celestionach F28 i nikt nie jest w stanie mi pomóc? A może za mało podałem szczegółów w poprzednim poście?

Edytowane przez Tiqus

Moje Magnaty chodza miedzy 4 a 8ohm, ale czesciej trzymaja sie tej dolnej granicy i jest OK. PM7000 nie jest wcale ostry w odbiorze wiec nie powinno byc zadnego piszczenia. Za to niektore Denony, ktore mialem potrafily jazgotac.

Jednak nie chcę zestawiać wzmacniacza z kolumnami o zbyt niskiej dla niego impedancji.

U gościa od którego mam te kolumny słuchałem ich w połączeniu z Denonem PMA-700AE. Nawet mi się podobało brzmienie. Szczególnie brzmienie gitary akustycznej było super, jak na żywo. Ale nie do końca umiałem zlokalizować źródła dźwięku w przestrzeni i brakowało trochę basu. Czy Onkyo A-8850 i A-9711 to podobna klasa wzmacniaczy co ten Denon?

Czytałem też na tym forum że Reloop HA-210 gra tak jak dwa razy droższa konkurencja czyli może nawet lepiej od Denona PMA-700AE. Czy na prawdę jest tak dobry?

Jednak nie chcę zestawiać wzmacniacza z kolumnami o zbyt niskiej dla niego impedancji.

Słusznie. Cieszę się że jednak ktoś ma tu trochę rozsądku !!!

czy trudno wskazać używany wzmacniacz do 1000zł, który posiadał by ciepłe brzmienie? Czy też problem leży w tych celestionach F28 i nikt nie jest w stanie mi pomóc? A może za mało podałem szczegółów w poprzednim poście?

Taki :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Choć teraz nie sezon na zakupy i wybór nie jest duży.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podpowie ktoś coś na temat ONKYO A-8850 i DENONA PMA-700 AE ??

Są z podobnej półki czy któryś jest lepszy?

Co do tego RELOOPA to już się samo wyjaśniło - ten wzmak pracuje tylko z kolumnami 8 Ohm więc odpada.

witam, poszukuje taniego (max 300zl) wzmacniacza ktora wydobedzie w miare czysty dzwiek z kolumn Quadral all craft 900 (60/90w 8ohm). Muzyka jakiej bede sluchal to jazz, klasyka, czasem jakis chillout, pokoj 20m2

To wez PMA-700AE. "Owocnych" odsluchow.

?👈

To wez PMA-700AE. "Owocnych" odsluchow.

Postaram się go upolować choć za wiele tego nie ma z drugiej ręki co chyba dobrze świadczy o sprzęcie. Chyba że dozbieram na nowy zanim coś się trafi:)

Dzięki za rady.

Jak jeszcze jakiś inny sprzęt w międzyczasie mi wpadnie w oko to może jeszcze będę pytał. A jak coś zakupię to oczywiście podzielę się wrażeniami.

Tymczasem!

Witam,

Mam okazję kupić Luxmana L-215 za 170zł. (Jestem początkujący w tej dziedzinie. Wcześniej miałem tylko amplituner Sony STR-AV260L.) Otóż wziąłem na testy tego Luxmana i żeby zaczął dobrze grać potrzeba jakichś 2 minut aby się rozgrzał, bo wcześniej nie grają równo obie kolumny oraz poziom głośności nie jest taki jak być powinien. Wydaje mi się że to nie jest normalne. Jakie są wasze opinie na temat tego wzmacniacza, bo w internecie nie wiele znalazłem. Czy będzie się on dobrze sprawował z Altonami 70? I jeszcze jedno: jaką ma moc oraz czym, poza wyglądem, różni się od L-215?

Dziwni ludzie są na tym forum. Kompletnie nie ma tu entuzjazmu, w ogóle nie widać fascynacji muzyką, co niektórzy to tylko "mądracze" co chcą pokazać innym jacy są wyjątkowo obdarzeni inteligencją, doświadczeni, właściwie nie wiadomo o co wam chodzi.

Pisałem że chcę żeby ktoś mi powiedział czy lepsze Onkyo czy Denon i co? Jeden się zdobył na pożal się Boże ironię. Pisałem na początku że nie mam doświadczenia, opisałem moje odczucie po odsłuchu Denona, Onkyo nie słyszałem więc pytam. Ale to nie ma sensu. To forum to porażka. Ja dziękuję za rady. Wymądrzajcie się między sobą. Beze mnie

Gość StaryM

(Konto usunięte)

@quasar:

Czytam to forum czasami i mam podobne odczucia. Mam wrażenie, że strach zapytać o jakiś sprzęt, bo tu się wszyscy bawią klockami za milion dolarów i badziewie za kilka stówek ich nie interesuje.

Ostatnio miałem okazję słuchać paru wzmacniaczy Denona i Onkyo z różnych półek cenowych. Obydwie firmy robią wzmacniacze, które mają dość dynamiczny dźwięk, nawet nieco agresywny. Jeśli kolumny będą neutralne to może to dobrze brzmieć, ja z tranzystorowych wzmacniaczy wolałbym krytykowanego tutaj NADa, bo ma bardziej neutralny dźwięk i ciepły. Taki - rzekłbym - lampowy.

Z racji wieku wolę mniej agresywny sprzęt. ;) - dlatego Denon mi mało odpowiada.

Wydaje mi się że to nie jest normalne. Jakie są wasze opinie na temat tego wzmacniacza, bo w internecie nie wiele znalazłem.

Na pewno dobrze Ci sie wydaje. Mam L-210 i nic takiego nie ma miejsca. Kanały powinny grać równo. Na początek to więcej niż przyzwoity wzmacniacz. Nie wiem jak z Altonami, ale Luxman na pewno nie jest ostry na górze (to chyba dla nich dobrze). Jak na swoją cenę otrzymujesz kawał porządnego pieca bardzo dobrej firmy. A o Luxmanach L-190 L-210 czy L-230 mozna znalezc na forum bardzo duzo informacji.

Chyba znalazłem tego przyczynę. Zajrzałem do środka i jest okopcona płytka wokół diody D112, ale z tego co widać dioda była już wymieniana. Zmierzyłem na niej napięcie i jest 0,5V a powinno być 22. Wyczytałem gdzieś że ta dioda ma coś wspólnego z przedwzmacniaczem i z żarówką podświetlającą, a właśnie żarówka jest spalona. Wymienię tą diodę i żarówkę, tylko wie ktoś na jakie jest napięcie jest żarówka? Nic na niej nie jest napisane. A może lepiej dać diodę LED?

Czytam to forum czasami i mam podobne odczucia. Mam wrażenie, że strach zapytać o jakiś sprzęt, bo tu się wszyscy bawią klockami za milion dolarów i badziewie za kilka stówek ich nie interesuje.

Również odnozę takie wrażenie.

• Pokaż nowe odpowiedzi