Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

Witam panowie

Zapewne wzmacniacz polecany za 1000zl,moze i jest lepszy. jednak nie mialem go okazji odsluchiwac.

Spogladajac na jego recenzje i zawarte elementy nie widze w nim takiej rewelacji, prosty tor pre i power

daja mu znaczny plus, jak i uzyte trafo. Jednak w swej wypowiedzi nie uwzgledniles jednego jakze waznego

elementu CENA - dysponujemy kwota 500zl a nie 1000. tu sie sparawa mija z celem.

Latwo jest doradzic wzmacniacz ktory wybiega poza kwote do wydania.

postaram sie w miare mozliwosci odpisac na wasze zapytania jakie otrzymalem na poczcie jak i poruszone na forum.

bede mial obecnie klopot z porownaniem DP-5090 i DP-7050, niestety DP-5090 przeszedl modernizacje, niewielka ilosc kondensatorow, filtr na sieci, nowe gniazda RCA - odtwarzacz zaczol grac duzo czysciej i zmienil nieco barwe swogo dzwieku. mimo to postaram sie porownac je oba i podac swoje odczucia. oczywiscie o ile kolega jest nadal zainteresowany. na pozostale pytania otrzymane poczta postaram sie odpisac mozliwie szybko - choc nie da sie ukryc po dlugim czasie nieobecnosci miedzy wami. Swojego przekonania nadal nie zmienilem .

Dla mnie KENWOOD z lat 93-98 jest i bedzie firma jaka moze konkurowac do dzis ze sprzetem audio niejednokrotnie z duzo wyzszej polki.

pozdrawiam wszystkich :) demand

oj chyba widze ze nie doczytalem wszystkiego co nalezalo :(. ale zdaza sie tak myslem ze to odnosnik dotyczacy yamahy i technicsa o jakich pisalismy dlugi czas temu:). tu kwota jest 1000zl wiec Atoll50 jest osiagalny, ale czy to napewno brzmienie jakiego oczekuje sluchacz?

Sprzet Hifi nie da sie ukryc, recenzje niczego sobie. Ja polece zawsze jedno.

KIERUJ SIE WLASNYM SLUCHEM, to niezawodne zrodlo.

o ile mozesz posluchac wzmacniacza plus dla Ciebie, o ile bazujesz na gustach innych osob - zawsze mozesz odczuc niesmak gdy okaze sie nie tego szukales. wez slowa wyzej pod rozwage.

Zas za poprzedni post dotyczacy mojej nieuwagi przepraszam ATOLL miesci sie w wymienionej kwocie.

demand

Dziwni ludzie są na tym forum. Kompletnie nie ma tu entuzjazmu, w ogóle nie widać fascynacji muzyką, co niektórzy to tylko "mądracze" co chcą pokazać innym jacy są wyjątkowo obdarzeni inteligencją, doświadczeni, właściwie nie wiadomo o co wam chodzi.

Pisałem że chcę żeby ktoś mi powiedział czy lepsze Onkyo czy Denon i co? Jeden się zdobył na pożal się Boże ironię. Pisałem na początku że nie mam doświadczenia, opisałem moje odczucie po odsłuchu Denona, Onkyo nie słyszałem więc pytam. Ale to nie ma sensu. To forum to porażka. Ja dziękuję za rady. Wymądrzajcie się między sobą. Beze mnie

Słuchaj kolego. Nawet nie zadales sobie trudu poczytania forum i uzycia wyszukiwarki. Zacznij od tego po pierwsze. Czekasz az wszyscy podadza ci wszystko na tacy? Akurat jak widzisz aktualnie nie ma tu nikogo kto by sluchal Onkyo i Denona. I dlatego masz pretensje? Moze najpierw zacznij od siebie?

Jakbys troche pocztal to bys wiedzial ze PMA-700AE nie jest wart uwagi.

Edytowane przez rafal735r

?👈

Witam prosze o pomoc w wyborze wzmacniacza do Mission M34i kwota to 200f myślałem nad tym:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A może coś innego?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość romeksz

(Konto usunięte)

witam!

Ponawiam prośbę o udzielenie rady w temacie kupna wzmacniacza. Chciałbym wydać do 700 zł, ale niekoniecznie chcę wydać aż taką sumę. Dodam że szukam raczej ciepłego brzmienia (słucham dużo reggae, world music, blues, rock). Mam kolumny Altus 70 i na początek chciałbym podpiąć adapter UNITRA G600-B.

Czy sprzęty Denon lub Marantz w przedziale cenowym 300-700zł zdałyby tutaj egzamin? Nie jestem audiofilem, nigdy nie miałem porządnego sprzętu, jednak muzyki słucham prawie non-stop.

z góry wielkie dzięki za pomoc!

Do Altusów nie ma znaczenia jaki wzmacniacz podepniesz - i tak dźwięk będzie nędzny. Kup najtańszy. To żeby był ocieplony jest rzeczywiście dobrym tropem.

Słuchaj kolego. Nawet nie zadales sobie trudu poczytania forum i uzycia wyszukiwarki. Zacznij od tego po pierwsze. Czekasz az wszyscy podadza ci wszystko na tacy? Akurat jak widzisz aktualnie nie ma tu nikogo kto by sluchal Onkyo i Denona. I dlatego masz pretensje? Moze najpierw zacznij od siebie?

Jakbys troche pocztal to bys wiedzial ze PMA-700AE nie jest wart uwagi.

Sory Rafal za takie potraktowanie, faktycznie powinienem się powstrzymać. Co do wzmacniaczy to właśnie zadałem sobie ten trud i akurat znalazłem różne opinie dlatego zadałem jak się może wydawać głupie pytanie. Słuchałem tego Denona i dlatego do niego chciałem się odnieść aby mieć jakiś choćby mglisty pogląd na Onkyo. Twojej ironii nawet nie zrozumiałem choć zastanowiło mnie dlaczego napisałeś to w cudzysłowie. Przyjmij przeprosiny ale prosiłbym o troszkę więcej wyrozumiałości dla początkujących. Fajnie że pomagacie początkującym. Zdobycie z doświadczenia tej wiedzy którą Wy posiadacie wymagałoby dużo czasu i funduszy, a Wy ją dajecie na tacy. Dzięki Wam za to!

@quasar:

Czytam to forum czasami i mam podobne odczucia. Mam wrażenie, że strach zapytać o jakiś sprzęt, bo tu się wszyscy bawią klockami za milion dolarów i badziewie za kilka stówek ich nie interesuje.

Ostatnio miałem okazję słuchać paru wzmacniaczy Denona i Onkyo z różnych półek cenowych. Obydwie firmy robią wzmacniacze, które mają dość dynamiczny dźwięk, nawet nieco agresywny. Jeśli kolumny będą neutralne to może to dobrze brzmieć, ja z tranzystorowych wzmacniaczy wolałbym krytykowanego tutaj NADa, bo ma bardziej neutralny dźwięk i ciepły. Taki - rzekłbym - lampowy.

Z racji wieku wolę mniej agresywny sprzęt. ;) - dlatego Denon mi mało odpowiada.

Dzięki Stary. Ja wolę trochę bardziej zadziorne brzmienie:) Obserwując wielu artystów to faktycznie można stwierdzić że w pewnym wieku kierują się w spokojniejsze rejony świadomości. To co mówisz - coś w tym jest. Ja jeszcze parę wiosen pewnie posłucham Onkyo lub Denona :)

Pozdrawiam

Czytałem opinie ze mission nie za dobrze sprawdza sie z CA azura także niewiem;-)Może coś jeszcze?

Aha dopowiem też że teraz są podłączone pod denona pma 350 i zastanawiam sie dlatego nad zmiana.

A może cos z używek:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do Altusów nie ma znaczenia jaki wzmacniacz podepniesz - i tak dźwięk będzie nędzny. Kup najtańszy. To żeby był ocieplony jest rzeczywiście dobrym tropem.

Jak dla mnie to taki dźwięk na początek wystarczy. Oczywiście że najlepiej wydać 8000 zł i kupić sprzęt z wyższej półki, ale póki co potrzebuję skromnego, nieaudiofilskiego sprzętu.

Wiem że macie tu dziesiątki takich pytań, ale może jakaś konkretniejsza podpowiedź?

Naprawdę nie ma znaczenia czy to będzie sprzęt za 50, 200 czy 700 zł?

Gość romeksz

(Konto usunięte)

Czytałem opinie ze mission nie za dobrze sprawdza sie z CA azura także niewiem;-)

Trafiłem w Londynie do sklepu, w którym klient kupował wzmacniacz + cd Cambridge Azur (odsłuchiwał demonstracyjne, wygrzane), przytargał swoje Mission M34 i kable QEDa. Facet siedział w Richer Sound 6 godzin w sali odsłuchowej z wywalonym jęzorem a ja z nim. Nie mogłem ochłonąć ze dwa dni. Nie sądziłem, że można taki dźwięk mieć za około 900 funtów za wszystkie klocki. Oprócz muzy poważnej wszystko podobało mi się bardzo. Wróciłem do Wrocławia i w ciągu pół roku kupiłem “w ciemno - nie w ciemno” taki sam zestaw (Mision M34 w Polsce, a Cambridge Azur A640, C640 v.2, QED Silver Anniversary bi-wire, QED Qunex2 córka przywiozła z Anglii). W domu na pewno nie mam takich warunków jak w londyńskim sklepie, lecz gra to super i są jeszcze spore możliwości właśnie w warunkach odsłuchowych (nie wiem co na to domownicy, gdy zacznę przemeblowywać...) Na razie słucham muzyki i odkrywam na nowo wszystkie płyty.

http://www.audiostereo.pl/user/12714-morda/page__tab__aboutme

ja się oparłem na tej opinii :-)

Gość StaryM

(Konto usunięte)

@quasar:

Trzeba pamiętać, że każdy z "klocków" (jak poufale nazywają to "zaawansowani" audiofile) ma swoje znaczenie. Z biegiem czasu zapewne będziesz myślał o jakimś "upgrade" sprzętu, więc te doświadczenia się ci na pewno przydadzą.

Każda firma ma jakąś koncepcję dźwięku i wybierając jej produkty, tańsze lub droższe możesz się spodziewać podobnego brzmienia. Denon (moim subiektywnym zdaniem) ma tę zaletę, że tańszy sprzęt nie jest znacząco gorszy od drogiego. Możesz też spróbować coś ze starszych, a przez to tańszych Technicsów, niektóre potrafią zaskoczyć.

Gość romeksz

(Konto usunięte)

napisz do niego, pogadaj.

wiesz jak jest: każdy z nas słucha w innym pomieszczeniu, inaczej słyszy i czego innego oczekuje - jak nie posłuchasz u siebie, to nie będziesz wiedział.

Z ampli Harmana tez gra dobrze, kumpel ma taki zestaw i brzmi przyzwoicie

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

A konkretny model?

chyba HK3390

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Marantz będzie OK. Nie sugeruj się samymi opiniami na forum bo każdy ci będzie polecał co innego i w końcu nic nie wybierzesz.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Postaram sie go wysłuchać w richard sounds uk lub superfi uk z missionami moze uda mi sie znaleśc taki zestaw na sklepie;-) A poza tematem jakie kabelki polecicie do takiego zestawu?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Marantz to dobry wybór

Naprawdę nie ma znaczenia czy to będzie sprzęt za 50, 200 czy 700 zł?

Oczywiście że ma znaczenie, po prostu większość tego forum to ludzi którzy sprzętu poniżej tysiąca za darmo by posłuchac nie chcieli i tylko krytykować potrafią, z altusami najlepiej zagra Yamaha osłabiając nieco wysokie tony, planujesz w przyszłości zmienić kolumny? jeśli tak to rozważałbym np Yamahe AX-570.

Edytowane przez Bumpalump

hmmm...jestem 50/50 miedzy CA 640 V2 a Marantzem ciekawe....

Jutro polece do sklepu i zobacze co tam maja ciekawego:)

Ja polecam do Yamahy dopłacić te 200zł a różnica po zakupie AX870 naprawdę się zwraca. To całkiem inne brzmienie.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Oczywiście że ma znaczenie, po prostu większość tego forum to ludzi którzy sprzętu poniżej tysiąca za darmo by posłuchac nie chcieli i tylko krytykować potrafią, z altusami najlepiej zagra Yamaha osłabiając nieco wysokie tony, planujesz w przyszłości zmienić kolumny? jeśli tak to rozważałbym np Yamahe AX-570.

Ja myślę że na tym forum są ludzie którzy nie oszukują innych. Np. tym że śmieciowy sprzęt za 300 zł sprawi komuś satysfakcję ze słuchania muzyki.

Są też ludzie którzy nie okłamują innych - np. że Yamaha AX-570 z Altusami da ciepłe brzmienie.

Są ludzie którzy szanują pieniądze pytającego. Dlatego nie doradzają mu kupna wydumanych wzmacniaczy do Altusów. Bo w ten sposób pytający mógłby odnieść wrażenie że jak wyda kilkaset złotych i uzyska odpowiedź na swoje zapytanie na forum - to kupi sprzęt który mu z Altusami dobrze zagra. A to jest kłamstwo.

Niestety część osób nie chce uwierzyć że śmieciowy sprzęt z niczym NIE ZAGRA - więc łatwiej podważać cudze kompetencje niż zastanowić się co druga osoba chce mu przekazać.

Moim zdaniem nie ma sensu multiplikować kosztów na dobór wzmacniacza do Altusów. Yamaha 870 rzeczywiście była by świetna - ale w połączeniu z Altusami ... jest to po prostu mezalians i wyrzucanie pieniędzy w błoto.

Nie ma sensu udawać że wśród śmieci leżą audiofilskie perły - bo nie leżą.

A potem ludzie kupują taki śmieciowy sprzęt bo ktoś nieprofesjonalny bądź nieuczciwy doradził kupno takiego - i w domu dopiero dostrzegają że brzmi to strasznie. I są pretensje - że na forum źle doradzili.

Ale jak doradzali dobrze to się nie chciało wierzyć ani słuchać ...

Słuchałem kiedyś tych Missionów z tanim wzmakiem Musical Fidelity Elektra - to była MAGIA! Jak to grało... każdy typ muzyki. :)

Brytyjskie Hi-Fi w takim, rzekłbym, korzennym wydaniu.

Naprawdę gdy się ma kolumny Mission to klocków Musical Fidelity nie wolno nie brać pod uwagę.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Kolega na samym początku zrobił błąd przychodząc ze śmieciowym sprzętem na audiofilskie forum gdzie tylko sprzęty za kilka tysięcy mają prawa grać.

@ justas32 New Mildtonów 150 w połączeniu z Pioneerem A-616 przy włączonym loudnesie i komputerze ze zintegrowaną kartą i mp3 320kbps to byś pewnie odpłatnie nawet nie chciał słuchać, a ja mam taki sprzęcik

zapomniałem dodać ze komputer ze wzmacniaczem jest podłączony kabelkiem jack cincz za 3 złote, kabel zasilający wzmacniacz to zwykły 2x 0.75m2, gniazdo w ścianie również mam zwykłe za 10zł, i dalej w ścianie prowadzą zwykłe miedziane przewody 1.5mm2 jak widac nic audiofilskiego nie mam i zadowala mnie takie połączenie, w muzyce niczego mi nie brakuje, słyszałem w życiu wiele sprzętu, tego z wysokich półek również i o ile mógłbym wydać ok 2000zł na wzmacniacz+kolumny to nigdy w życiu nie wydał bym więcej niż 30zł na kabelek cinch-jack, o kablach sieciowych to już nie wspominając, bo one nic nie zmieniajaą. Ale jak juz napisałem obecny sprzęt mnie zadowala i nie mam potrzeby niczego zmieniać, z czasem dokupie jakiś CD do kompletu za 50zł na giełdzie i będę w 7 niebie :)

W ogóle zauważyłem na tym forum tendencję do polecania audiofilskich masówek typu nad, cambridge audio, rotel kiedy za podobne lub często mniejsze pieniądze można dostać wysokie modele Sony, Pioneera, Denona czy Yamahy które zagrają lepiej niż w/w masówki a w dodatku są mocniejsze.

• Pokaż nowe odpowiedzi