Skocz do zawartości
IGNORED

Nie ma polskich kabli głośnikowych

Alirrlan

Rekomendowane odpowiedzi

A zna ktoś jakieś kable audio lub sprzęt Hi-Fi z Rosji lub byłych republik CCCP?

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

W relacji cena/jakość są znakomite. Blue Spiral może spokojnie konkurować z tzw. renomowanymi producentami i to w wyższym przedziale cenowym.

tak samo jak każdy inny z każdym innym o ile się nie rozpada w rękach po dwóch zgięciach.

Czy oni mają te kable tez ze szpuli na metry? I po ile?

• Redaktorzy

Po prostu myślałem, że po podpięciu usłyszę totalną degradację barwy dźwięku, dzwonienie, szelest, szumy, pogłos itp. A tutaj miłe zaskoczenie. Jedyne co zaobserwowałem to jakby ludzki głos rozjaśnił się i na końcach wyrazów delikatnie szeleścił, coś a'la sybilanty. Albo wydaje mi się że to słyszę.

Obserwuję, słucham. Wczoraj nie miałem na to zbyt dużo czasu. Jak dłużej poobserwuję, pozamieniam kable, to dam znać. Porównanie mam z obecną plecionką Real Cable TDC 300F (na 8-miu bananach 38zł/szt.) oraz niedawno testowanymi kablami Audioquest Rocket 33 i Audioquest Type (druty splecione i wkrecone bezpośrednio w zaciski śrubowe wzmacniacza i kolumn). Gniazda kolumn to single wire.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

- > kangie

Jeśli pdlaczales kabel podtynkowy 2 x 1,5 mm2 tj taki plaski z litymi drutami w bialej izolacji zewnętrznej, to teraz Ci proponuje kolejny eksperyment, mianowicie weź wyjmij druty z tej bialej zewnętrznej izolacji i skrec je ze soba, ale tak żeby „splot” nie był gesty, cos na kształt z tej strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i posłuchaj… generalnie w moim odczuciu powinien dzwiek nabrac troche oglady, wlasnie sybilanty powinny być mniej dokuczliwe oraz powinno być ciut mniej basu, ale nadal twardego dobrze kontrolowanego…geometria tez ma wbrew pozorom znaczenie

A jeśli charakter brzmienia kabli instalacyjnych przypadldl ci do gustu, zwlaszca w wersji skreconej, to proponuje ci zakup już proponowanych w tym watku kabli jantzena typu solid core, charakter podobny do kabli instalacyjnych, ale jeszcze lepsza przede wszystkim przejrzystość i przestrzenność

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A jeśli charakter brzmienia kabli instalacyjnych przypadldl ci do gustu, zwlaszca w wersji skreconej, to proponuje ci zakup już proponowanych w tym watku kabli jantzena typu solid core, charakter podobny do kabli instalacyjnych, ale jeszcze lepsza przede wszystkim przejrzystość i przestrzenność

Jantzen Audio SOLID CORE OFC 17+20 AWG 6N Bi-Wire

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Przewody mam wycięgnięte z białej izolacji. Są luzem, obok siebie. Co 40cm związałem je tasmą izolacyjną. Oczywiście nie problem teraz rozciąć i skręcić wokół siebie przewody. Tak też zrobię.

Na razie do gustu przypadł mi Type 8, ale eksperymentuję :)

P.S. Te Jentzeny przypominają mi Audioquesta. Audioguest wpakował chyba cieńsze druciki.

Dzięki Panowie za Wasze sugestie i uwagi.

Niczego nie należy wyciągać, rzucać luzem, itp. Skręcenie drutów powoduje utratę masy w dźwięku i wzrost jazgotu, a znowu jak zrobisz żyły luzem, to podnosisz bardzo indukcyjność przewodu, bo powiększasz pole powierzchni, jakie opływa prąd płynący przez głośnik. Do tego ta indukcyjność będzie silnie zależna od sposobu położenia drutów i zrób jeszcze, żeby Ci w obu kanałach wyszła taka sama. :) Ponadto jest coś takiego jak efekt zbliżenia, który najlepiej pracuje na geometrii równoległej i najwięcej z niego pożytku właśnie na niskich częstotliwościach - mierzyłem to kiedyś w labie za czasów bycia konstruktorem spoza branży audio. Utrata masy dźwięku wynika właśnie z obniżenia proximity effect. Tak więc - nie upierajmy się, że producent robi kabel prosty, bo jest głupi, oszczędny i leniwy. Skręcenie przewodów stosuje się tam, gdzie trzeba uniknąć przesłuchów między różnymi parami kabli. Wpadł na to już Graham Bell, tymczasem na kablu głośnikowym nie ma się co do czego przesłuchiwać.

• Redaktorzy

Ułożone mam równo. Po to skręcałem taśmą, żebi druty szły jeden obok drugiego. To co robić? Brać nowy kabel podtynkowy w izolacji i nie rozbebeszać przewodów?

Myślę jeszcze o testach gotowego kabla Klotz Twinax LY 240 T 2x4mmkw z zarobionymi ładnie pozłacanymi bananami, ale poczytałem trochę to forum i ostro ludzie najeżdżają na Klotza. Z mojego doświadczenia wiem, że firma robi przyzwoite kable gitarowe. Przynajmniej robiła kiedyś w latach 90-tych. Teraz to już nie wiem jak z jakością tych produktów.

Dla rzetelności porównania albo nie rozbebeszamy nic, albo rozwalamy także przewody firmowe i kleimy co 40cm taśmą. Lepszy ten pierwszy wariant, bo mniej roboty i stałość parametrów kabla w funkcji długości zachowana.

- > michelangelo

Masz pewnie racje co do pomiarów, zjawisk fizycznych itp. itd., absolutnie tego nie neguje, ja mowie tylko o odczuciach słuchowych, dla mnie skrecone lite druty brzmia lepiej niż pozostawione w tej bialej zewnętrznej izolacji, bas nie jest wtedy tak zwalisty, a dźwięk bardziej przejrzysty i gladki… z reszta jak piszesz dla rzetelności prownan skrecenie kabla niezbyt gesto zajmuje może 10 minu i warto to zrobic wlasnie dla tej rzetelności :)

Ale ja już słuchałem skręcanych drutów 1,5mm^2. Mam takie dwa komplety i napisałem jak to gra w stosunku do YdYp. Dźwięk jest jazgotliwy, nie ma tyle masy co kabel fabryczny. Skręcenia dokonałem poprzez zaczepienie jednych końców kabla na sztywno, a drugie się wkłada do wkrętarki w miejsce wiertła i kręci. Skrętka równa i bardzo ładna, niestety dźwiękowo tylko do zamulonych systemów.

• 1 miesiąc później...

Witam,

Proszę zaproponujcie mi jakiś kabel IC 1,0 lub 1,5m dobrze wykonany do podłączenia CD Yamaha CDX900 z wzmacniaczem Krell kav300i (o ile to ma znaczenie). Po zmianie wzmacniacza musiałem zmienić ustawienie i dotychczasowy kabel 0,5m jest za krótki.

Chcę na to przeznaczyć do 150 pln. Jedyne wymaganie to takie, żeby nie rozleciał się po kilku wpięciach w w gniazda.

Chyba nie w tym miejscu zadałem pytanie:) sorry:)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

tak samo jak każdy inny z każdym innym o ile się nie rozpada w rękach po dwóch zgięciach.

Jak się ma Tonsila to wszystko gra tak samo. Podłączanie różnych kabli nie pokazuje żadnych różnic w dźwięku. W sprzęcie wyższej klasy są różnice nie tylko pomiędzy samymi klockami ale także po podpięciu różnych kabli głośnikowych.

Witam,

Proszę zaproponujcie mi jakiś kabel IC 1,0 lub 1,5m dobrze wykonany do podłączenia CD Yamaha CDX900 z wzmacniaczem Krell kav300i

Yamaha CDX-900 i Krell 300i to nie jest dobra para. Krell zasługuje na lepsze towarzystwo.

Jak się ma Tonsila to wszystko gra tak samo. Podłączanie różnych kabli nie pokazuje żadnych różnic w dźwięku. W sprzęcie wyższej klasy są różnice nie tylko pomiędzy samymi klockami ale także po podpięciu różnych kabli głośnikowych.

Yamaha CDX-900 i Krell 300i to nie jest dobra para. Krell zasługuje na lepsze towarzystwo.

Wiem. Szukam jakiegoś CD do 2000 pln, tylko nie wiem w jakim iść kierunku. Ta Yamaha została mi z poprzedniego zestawu. Jest tylko tymczasowa.

W przyszłości planuje przejść na pliki, ale CD tez zostanie, bo jest spora kolekcja płyt.

Możesz polecić jakiś CD do Krella?

• Redaktorzy

Tylko żeby była wyraźna różnica w dźwięku! Chyba nie lubisz płacić za napisy na obudowie? ;)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Tylko żeby była wyraźna różnica w dźwięku! Chyba nie lubisz płacić za napisy na obudowie? ;)

To że Ty jesteś przygłuchy od swojej gitary nie znaczy że inni tak mają ;-)

Krell. W kolejności od najsłabszego do najlepszego: KAV 250 CD, KAV 300 CD, KAV 280 CD.

To że Ty jesteś przygłuchy od swojej gitary nie znaczy że inni tak mają ;-)

Krell. W kolejności od najsłabszego do najlepszego: KAV 250 CD, KAV 300 CD, KAV 280 CD.

Dzięki za propozycje, tylko, ze ja chcę przeznaczyć na CD ok 2 tys. pln :(

Myślałem o NAIM np. CD5 lub CD5X. Warto?

no to skarbonka otwarta:)

Ten mój Krell Kav300i grał do tej pory z Linnem Ikemi i brzmiało to super, ale niestety to też większa kasa. Teraz tylko pytanie. Krell czy Linn?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

no to skarbonka otwarta:)

Ten mój Krell Kav300i grał do tej pory z Linnem Ikemi i brzmiało to super, ale niestety to też większa kasa. Teraz tylko pytanie. Krell czy Linn?

Nie marudź już ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.