Skocz do zawartości
IGNORED

bardzo laickie pytanie o dsd1796

wieloch

Rekomendowane odpowiedzi

Więc tak: chciałbym wymienić cz cyfrową w moim odtwarzaczu poszerzając jego opcje o standardy "gęste".

Obecnie jest tam pcm 1704 (niesymetryczne wyjście prądowe). A ja chciałbym zaaplikować dsd 1796 (symetryczne wyjście prądowe).

Kwestie "cyfrowe" nie stanowią problemu. Pytanie mam czysto analogowe:

czy idąc po linii najmniejszego oporu z wyjściem DACa wystarczy postąpić jak w przejściu XLR->RCA (+ do masy i już)? Czy może (niestety) trzeba jakoś bardziej finezyjnie?

Zależy mi w pierwszym rzucie na rozwiązanu kopiuj/wklej, żeby zachować charakter stopnia wyjściwego. Wtedy będę wiedział co wnosi zmiana i czy jestem zadowolony.

https://www.audiostereo.pl/topic/102197-bardzo-laickie-pytanie-o-dsd1796/

No to mamy problem.

PCM1704 jest z natury gęsty. Koniec kropka. Więc nie w nim jest problem, a prawdopodobnie gdzieś indziej.

A skoro tam jest 1704 to pewnie i wcześniejsza część toru obsłuży formaty gęste, bo to niewiele potrzeba.

Pozatym jak tego nie wiesz, to pod znakiem zapytania stoi wstawienie DSD1796 w miejsce PCM1704, bo wiąże sie z tym parę spraw.

No i zastanów się, czy w miejsce przetworników za 800zł z filtrem warto wstawić kość która kosztuje ok 30-70zł.

Dzięki za odpowiedź, naprowadziła mnie ona na prostą literówkę: PCM1702 oczywiście jest brany pod rozwagę. DSD1796 jest właśnie tani i stąd atrakcyjny do testu (audio SPDIF z PC regulacja głośności w dziedzinie cyfrowej, preamp out itd).

A 1704 - tak jak sprawdzi się opcja 24bit jako założenie ogólne. I on pasuje z grubsza kopiuj/wklej do cz analogowej, tylko że z filtrem kosztuje jakieś 800 PLN :)

Pytanie więc nadal aktualne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.