Skocz do zawartości
IGNORED

Jamo sub 260 czy Jamo sub 300?

zimowy-chlopak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. ktory byscie polecali sub z tych dwoch?? roznica cenowa miedzy jednym a drugim jesli chodzi o nowe sztuki to tylko 100zl?? wiec moim zdaniem nie ma sie co zastanawiac tylko brac sub 300 ktory ma juz glosnik o srednicy 25cm i wieksza moc( o ile nie wiadomo bo nigdzie nie ma podanej mocy RMs ciaglem--wszedzie podaja tylko moc maksymalna)...ale moze na 20m2 pokoju wystarczy sub 260??

bede wdzieczny za porady

https://www.audiostereo.pl/topic/102202-jamo-sub-260-czy-jamo-sub-300/

Koda to nie nie ma mowy...niech to sobie gra moze i nawet dobrze ale ta firma mnie odstrasza...paradigm jest akurat w cenie jaka mam przeznaczona na subwoofer ale czy ten model nie bedzie za slaby--PDR-10???

przyłączam się do pytania które zadał albin37 dodam jeszcze , że znalazłem też w necie suba firmy Taga TSW 200 , ktoś w którymś poście zapodał linka do suba firmy Polk Audio PSW 111 a jest jeszcze PSW 125 i jeszcze jedno , suby z Polk Audio wyróżniają się skutecznościa na poziomie stukilkunastu dB w porównaniu do 93 jakie podaje STX natomast w Taga nie podają , ktoś podawał też Rel-a T5 ( membrana 200mm , wzmacniacz 125 W RMS ) z wzmocnieniem 80 dB ( czy to jest skutecznośc ) "powiedzcie" proszę czy sub z STX nadrobi słabszą skutecznośc wielkością membrany ( STX 305 mm - 93dB wzmacniacz moc 140W, Taga TSW 200 - 305mm wzmacniacz 200W, PolkAudio111 - 200mm 115 dB i podają 300W nie wiem jaka czy w szczycie czy jak ale pewnie tak, Polk Audio 125 - 250mm i 118 dB podają też 300W), Rel też ma małą 200-tu milimetrową membrankę ale ponoc dobrze daje sobie radę proszę podpowiedzcie jak się mają te suby do siebie i osobno prosiłbym , żeby wypowiadali się ludzie którzy mają lub mieli lub słuchali tych subów ,żeby wiedzieli na własnych doznazniach jak one grają, nie interesują mnie wypowiedzi ludzi którzy mają większe aspiracje bo zdaję sobie sprawe , że za te pieniądze nie można sie spodziewac jakości "klocków" Velodyne czy paradigma za kilka tysi proszę o rzetelne wypowiedzi. Sam jestem zainteresowany Subem Paradigma DSP 3200 ale nie mogę w ostatnim czasie nazbierac wiecej niż tysiąc , cóż , życie. Pozdrawiam wszystkich zainteresowanych i zaangażowanych

przepraszam miało byc Paradigma

kolego albin37

Na temat STX S-250 zacytuje sam siebie, ponieważ pisałem już o nim w innym wątku:

"Dziś odebrałem subwoofer S-250n. Więc od początku:

- trochę czasu mi zajeło jego ustawienie, ponieważ jest kilka punktów regulacyjnych (odcięcie na subwooferze oraz aplitunerze, poziom głośności w sub i ampli),

- troche pomogło YPAO wbudowane w yamahe, ale mocno obniżym poziom głośności,

- ręczne dostrojenie zaowocowało popranym ustawieniem,

Mogę powiedzieć: "żem dostał to com chciał" :).

Zależało mi na tym aby przy cichym słuchaniu,w tle snuł się lekki bass. I to dostałem :).

Podczas głośnego słuchania bass jest szybki i dynamiczny. Nawet przy Black Sabbath - Paranoid sub się nie pogubił. Przynajmniej tak mi się wydaje - ponieważ nigdy nie słyszałem "pogubionego" subwoofera :)"

Update po niedługim użytkowniu:

- ustawienie odcięcia na 40Hz - przy wyższych wartościach było trochę za mocno

Oczywiście zdaje sobie sprawę, że są lepsze i dużo lepsze pudełka (o wartości wielu kiloZłotych) - ale ja ich nie słyszałem, więc brnę w swojej błogiej nieświadomości :)

Definitive Technology ProSub 800 czy ktoś słyszał tego suba w jednym ze sklepów pan powiedział mi,że mają go podłączonego i po prostu ich zaskoczył , bas był szybki dobrze kontrolowany a przy tym mocny i potrafiący zejśc dosyc nisko , firma dopiero wchodzi na nasz rynek a w stanach ma najlepszą sprzedawalnośc , na zagranicznych forach ludziska bardzo sobie go chwalą , cena ok 1900 zł , ma też starszego brata ProSub 1000 różnica w wielkości membrany tam 200mm ( zejście na 20Hz) a tu 250mm , wzmak 300W RMS w obu ,cena ok 2400 , zejście na 18 Hz plus membrany bierne w obu. Powiedziano mi,że Rel T5 ma bas podobny do Definitive-a 800.

kolego lukaszMM a w jakim pomieszczeniu masz go ustawionego, następne moje pytanko do Ciebie to czy ten bas który jak piszesz snuł się to w filmach czy w muzie czy w obu,czy testowałeś go na filmach z większą głośnością ? Jak on sie sprawował w mocniejszych tąpnięciach,wzmacniacz daje rade? A w jakim położeniu masz pokrętło głośności z góry dziekuję za odpowiedzi pozdrawiam

W sumie też mi zależy na tym mięciutkim delikatnym basiku przy cichym słuchaniu muzy a w filmach na głębokim miękkim tąpnięciu

kolego lukaszMM dziękuję za odpowiedź dla albin37 bo i ja na niej skorzystałem.

a i jeszcze jedno jak z jakością wykonania

Zacznę od końca

Wykonanie - nie ma się do czego przyczepić (jedynie maskownica jest wykonana z takiego dziwnego, ostrego w dotyku materiału)

Filmy - tutaj testy skończyły się na podłączaniu laptopa i puszczeniu filmu Flight z Danzelem - katastrofa samolotu była dość spektakularna. W tej dziedzinie nie mogą się mocno wypowiadać - nie mam jeszcze TV :)

Z racji tego, że nie ma TV - muzyka gra po kilka godzin dziennie. Gałka głośności ustawiona na sub - ok 75%, na ampli ok 50%. Takie ustawienie pozwala na przyjemny odsłuch w pomieszczeniu 10m2 (tak, wiem, że ten sub zajmuje pół tego pokoju - ale tak jak pisałem gdzieś wcześniej - sub ten będzie stał kiedyś w większym pomieszczeniu)

dziękuję lukaszMM a nie masz czasem wrażenia , że ta gałka głośności "leży" zbyt blisko max mozliwości suba , mnie mimo braku tv i tak by korciło wypróbowanie możliwości suba w filmach gdybym był na Twoim miejscu oczywiście ale to ja bym tak zrobił mimo wszystko dziękuje raz jeszcze czyli reasumując subek wart swojej ceny, zachowuje się spoko i wygląda ładnie tak, a tak jeszcze na koniec a w jak dużym pomieszczeniu będzie miał stac? Pozdrawiam i przepraszam Cię albin37 , że "wlazłem" Ci w parade ale ucieszyłem się , że założyłeś ten temat bo jak nie Ty to ja bym to zrobił bo w sumie interesuje mnie subek z STX-a. Jeśli już się na niego zdecyduję napisze jak się sprawuje się w pok. 25 metrowym.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jak zakupisz to napisz jak wrażenia na 25m2 ja mam taki sam metraż i ciekawy jestem jak się sprawdzi?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

witam , ok , papierkowe sprawy w toku umowa będzie przesyłana kurierem itd itd a to czasochłonne ale gdy już wyląduje w pokoju opiszę wrażenia nie ma sprawy , a odnośnie STX-a kolega napalił sie na niego więc gdy on nabędzie suba na własne uszy przekonam się czy są wyjątki od reguły pozdrawiam wszystkich .

acha dodam ,ze jestem w trakcie załatwiania suba Definitive Technology Pro Sub 1000 nie STX-a ( prawie 2500zł a kablem rca)

Hej jakieś dwie godz.temu dostarczono mi suba Definitive Technology ProSub 1000 na chate wrażenia jutro lub po jutrze bo praca czeka a tak na szybko : JEST ZA LEKKI i przy podkręceniu potencjometru w ampli "podskakuje" lub inaczej "przemieszcza" sie ale o tym i innych wrażeniach później pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.