Skocz do zawartości
IGNORED

Kabli i sens inwestycji w system ?

Karol_Szymanowski

Rekomendowane odpowiedzi

Jak napisalem wczesniej, mam nie tani zestaw (grubo ponad 20tys) i zadnej zmiany dzwieku nie ma po zmianie kabli, a tych troche mialem.

Możesz zdradzić co to za system ? Ja mam tani budżetowy system i u mnie zmiany kabli słychać dosyć dobrze zazdroszczę Ci trochę że nie musisz wydawać kasy na kabelki ;)

Nie raz czytałem na forum, że większą zmianę dają kable w budżetowym systemie. I kto ma racje?

Ja tylko napisałem, że nie słysze żadnej rózńicy i a to czy ktoś słyszy to jego sprawa.

Czy warto?

Może trzeba się samemu przekonać.

P.s. Najbardziej bawi mnie oznaczenie kieruńku podłączenie interkonektów xindaka.

W drugą stronę pewnie nie działa.

To kolejny temat kablowy wywolujący klótnię, i po co?

Możesz zdradzić co to za system ? Ja mam tani budżetowy system i u mnie zmiany kabli słychać dosyć dobrze zazdroszczę Ci trochę że nie musisz wydawać kasy na kabelki ;)

Wolę wydać kasę na nowe kolumny.

Słucham muzyki - nie sprzętu.

Croowab skoro posiadasz zestaw za grubo ponad 20kzł to musisz na mim słyszeć różnicę. Ja mam zestaw o połowę tańszy i znajomi czy rodzina podczas moich prezentacji na różnych kablach nie mają problemu ze stwierdzeniem, że są zmiany w odsłuchu. Problem zaczyna się dopiero ze stwierdzeniem na których kablach jest lepiej, każdy ma w tej sprawie swoje zdanie.

Croowab bardzo mnie ciekawi jaki posiadasz zestaw, możesz napisać co posiadasz? Chyba pokuszę się o stwierdzenie, że jesteś na tym forum jedyny który posiadając tak drogi zestaw i nie widzi potrzeby doboru kabli sygnałowych i głośnikowych.

Co do kabli zasilających to w swoim sprzęcie wymieniłem na trochę leprze niż komputerowe tak na wszelki wypadek. W tej materii już różnicy nie zauważyłem ale to już może uszy czy sprzęt za słaby. Czy na pewno nie ma różnicy to tutaj w moich ocenach będę ostrożny ponieważ gdy wymieniłem zasilacz w logitech squeezebox z fabrycznego impulsowego na liniowy to mi szuflada opadła. Jak ktoś ma taki sprzęt i jeszcze tego nie zrobił to polecam. Ja swój zasilacz zrobiłem sam na droższych elementach ze schematów ogólnie dostępnych w sieci i źródło nie do poznania.

Gość

(Konto usunięte)

Chyba pokuszę się o stwierdzenie, że jesteś na tym forum jedyny który posiadając tak drogi zestaw i nie widzi potrzeby doboru kabli sygnałowych i głośnikowych.

Nie zapędzałbym się tak w tych stwierdzeniach - Croowab nie jest "osamotniony", jest takich osób dużo, dużo więcej! ;)

Nie zapędzałbym się tak w tych stwierdzeniach - Croowab nie jest "osamotniony", jest takich osób dużo, dużo więcej! ;)

Jeszcze nie miałem okazji poznać takiej osoby co posiada drogi sprzęt i nie dobierała kabli, poczekajmy może się sama ujawni w tym wątku.

Na razie niech Croowab napisze co ma za zestaw.

Gość

(Konto usunięte)

Jeszcze nie miałem okazji poznać takiej osoby co posiada drogi sprzęt i nie dobierała kabli, poczekajmy może się sama ujawni w tym wątku.

Na razie niech Croowab napisze co ma za zestaw.

To jestem drugi po Croowab... ;)

A tutaj też zapewne niejeden ma sprzęt, którego wartość oscyluje ok. 20 tys. zł:

http://www.audiostereo.pl/ankieta-kto-slyszy-kable-a-kto-nie_83891.html

Czy to wazne jaki mam sprzet?

A kabelki to dynavox, van den hul, xindak, oehlbach, monster.

Ja nie widze, ups, nie słyszę różnicy więc skoro nie słychać różnicy to po co przepłacać.

A czy jestem sam, czy może jesteśmy we 2 z emereko.. Cóż, nie sugeruję się tym, że większość słyszy i że ja też powininem.

Szok!

Powiem tylko tyle, że znajomi z mojej miejscowości posiadający drogie zestawy tak około 30kzł dobierali sobie kabelki. Dlatego zawsze na stanie mieli jakieś ( tańsze ;) ) kabelki w szufladach do wypróbowania i mam teraz kabel głośnikowy za 500zł. Całe szczęście, że go mogłem kupić okazyjnie jako używany.

A czy słyszycie różnicę miedzy torem zbalansowanym i niezbalansowanym ?

Dzięki za linka ale jestem za leniwy aby tam wyszukiwać innych niesłyszących różnicę. Ty mi wystarczysz na potwierdzenie, że jednak jest takich osób dużo więcej :)

Gość

(Konto usunięte)

A czy słyszycie różnicę miedzy torem zbalansowanym i niezbalansowanym ?

Nie dane było mi wiele razy to porównywać, ale w tamtych przypadkach słyszałem na korzyść XLR.

Dzięki za linka ale jestem za leniwy aby tam wyszukiwać innych niesłyszących różnicę. Ty mi wystarczysz na potwierdzenie, że jednak jest takich osób dużo więcej :)

Nie musisz nic wyszukiwać - tam jest ankieta, spójrz na wynik... ;)

Dzisiaj sluchalem z kolega creeka destiny z rcd991 rotela. Kable byly oehlbabh, xindax, vdh. Tez uwazal ze kable maja wplyw. Po 2 godzinach sluchania stwierdzil ze ten creek jest niepodatny na kable. Pewnie tak.

W sumie to jak nie chcesz to nie pisz ja pytam tylko z ciekawości. Nie obawiaj się mojej krytyki posiadanego sprzętu, ponieważ aby sprawdzić czy na takim czy innym sprzęcie słychać różnicę trzeba to sprawdzić organoleptycznie a nie dumać na forum.

Dzisiaj sluchalem z kolega creeka destiny z rcd991 rotela. Kable byly oehlbabh, xindax, vdh. Tez uwazal ze kable maja wplyw. Po 2 godzinach sluchania stwierdzil ze ten creek jest niepodatny na kable. Pewnie tak.

Ja tez nie slysze roznicy miedzy kablem chord silvercreen za 20zloty za metry i atlas hyper 2.0 100zloty za metr w moim systemie ale kiedy wziolem moje klamoty do sklepu i byl podpiety nordost purpule flat to roznica byla slyszalna i lepsza ,.

Pewnie te wszytkie kable sa w tej samiej cenie albo podobnej ,oczywiscie nie wszystko drozsze jest lepesze ale przewaznje uzywa sie lepszych komponetow w drozysz konstrukcjach ,

Dam ci rade pozycz dobry kabel tylko taki dobry i wyproboj albo i idz do sklepu i niech podepnie ci dobry spzret i zmieni kalble uslyszysz roznice czasem wieszka czasem mniejsza

Pozatym dlaczego robia takie drogie kable jakby nie bylo roznicy ??? musi byc roznica i kazdy wiekszy meloman o tym wie

:)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Niestety bardzo ważne. Większość tzw. niesłyszących uznaje swoje doświadczenia z odsłuchu śmieciowych konfiguracji jako prawdy objawione.

Niestety bardzo ważne. Większość tzw. niesłyszących uznaje swoje doświadczenia z odsłuchu śmieciowych konfiguracji jako prawdy objawione.

Na tym forum znajdę wiele wpisów o tym, że kable mają wiakszy wpływ na sprzęt budżetowy jak i wiele, że czym lepszy sprzet tym większy wpływ kabli.

Widziałęm, wpis gdzie ktoś miał stare tonsile i słyszał wpływ kabli.

Więc wynika z tego, że kto jaki ma wpływ nie ma znaczenia.

Po raz kelejny pisze, że temat przerodził sie w głusi kontra złotousi.

Jaki to ma sens?

Przeciez złotocuhym się nie wytłumaczy, że kable to tylko kabel , a głuchym odwrotnie.

Jak to mówią, prawda jest jak dupa, każdy ma swoja.

Różnice w dżwięku po wymianie okablowań są znikome,ale zabawa jest :)

Większa zabawa jest w testowaniu sprzętu.

Nie jestem osłuchany, ale odkąd "mnie wzięło" przewineło mi się kilka sprzętów.

marantz, creek, sporo roteli, harman kardon , sony i tu można faktycznie coś zauważyć, choć na wyższym poziomie te róznicą są na granicy percepcji.

Grzegorz7 gdzieś napisał, że robili testy kilku wzmacniaczy wysokich półek i mieli problemy aby odróżnić.

I ja się z nim zgadzam.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nie jestem osłuchany

To po co zabierasz głos?

choć na wyższym poziomie te róznicą są na granicy percepcji.

Skąd to wiesz skoro wcześniej piszesz że nie jesteś osłuchany? Bo tak napisali na forum?

Grzegorz7 gdzieś napisał, że robili testy kilku wzmacniaczy wysokich półek i mieli problemy aby odróżnić.

I ja się z nim zgadzam.

Skąd wiesz że to prawda skoro tego nie sprawdziłeś? Powielasz "prawdy" które są Ci wygodne. Przeczytaj sobie na głos pierwszy wklejony przeze mnie cytat i ostatnie zdanie. Zaprzeczasz sam sobie. Niby nie jesteś osłuchany ale podobnie jak Grzegorz7 (człowiek którego bardzo szanuję ale mający dość specyficzne "techniczne" podejście i nie kryjący się z tym że osłuchania raczej wielkiego nie ma) uważasz że wśród wzmacniaczy z wysokich półek które jedynie widziałeś na obrazkach w sieci nie ma różnic. Paranoja ale taka jest codzienność tego forum.

Emereko i to jest dowód nie do podważenia :)

To po co zabierasz głos?

Tak, już widziałem wpis, że forum jest dla złotouchych.

Przepraszam, że odważyłem się coś napisać.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Przepraszam, że odważyłem się coś napisać.

Zamiast obrażać się jak panienka bądź konsekwentny i nie wypowiadaj się na tematy o których nie masz pojęcia. Nikt nie broni Ci mieć własnego zdania ale przedstaw metodologię porównań i wnioski jakie wyciągnąłeś. Powielanie XYZ Pawła i innych idiotów prowadzi co najwyżej do paranoi.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Różnice w dżwięku po wymianie okablowań są znikome,ale zabawa jest :)

Większa zabawa jest w testowaniu sprzętu.

Bawić można się różnie, poważnie lub mniej poważnie :)

Ciężko jest poprawiać-zmieniać dżwięk okablowaniem na lepszy,gdy słuchamy wielu płyt z kolekcji.

Do której płyty dobieramy kabel chcąc coś poprawić hę?

Ja się nie obrażam.

Mniej więcej napisałem co porównywałem, było tego troszkę wiecej, i na pewnym poziomie róznice sa bardzo delikatne.

Fakt taki, że nie mam wielu lat doświadczenia, napisałem co słuchałem i co o tym sądzę.

Może i jestem paranoikiem, takie mamy czasu.

Temat co prawda jest o kablach (nie pierwszy i nie ostatni) i zawsze będzie taka sama "pogawędka".

Wpływa czy nie.

Ja uważam, że nie.

Ale i warto używać dobrych kabli.

Co dop osłuchania, sądząc po Twoim "stażu" słyszałeś o wiele więcej niż ja, ale nie musi być prawdą to co piszesz. Każdy człowiek postrzega dzwięki trochę inaczej. Znam przypadki gdzie postrzeganie wpływu kabli było zasugerowane ceną i wyglądem.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ja tylko chcę Cię namówić do słuchania i porównywania we własnym zakresie. Bez sugerowania się tym co piszą inni. Jest wielu polskich producentów także w segmencie high-end i oni bardzo chętnie pozwolą posłuchać i podzielić się swoimi uwagami. Dawno temu zacząłem od Ancient Audio. Polecam. Właściciel to bardzo miły pozytywnie zakręcony człowiek. Zaprasza nawet do siebie do domu.

Ja tylko chcę Cię namówić do słuchania i porównywania we własnym zakresie. Bez sugerowania się tym co piszą inni. Jest wielu polskich producentów także w segmencie high-end i oni bardzo chętnie pozwolą posłuchać i podzielić się swoimi uwagami. Dawno temu zacząłem od Ancient Audio. Polecam. Właściciel to bardzo miły pozytywnie zakręcony człowiek. Zaprasza nawet do siebie do domu.

Właśnie w miarę możliwości to robię.

Wczoraj był u mnie kolega z creek destiny.

Porównywaliśmy rotela 990. michi i creeka.

Wniosek taki, że miedzy kablami nie było róznic, a między rotelami bardzo mały, bo grało to tym samym charakterem. Creek był bardzo podobny, choć miał ciut inny charakter brzmienia.

Audio wciąga, to akurat jest prawda, i zapewne wiele jeszcze usłysze. Kto wie, może kiedyś zmienię zdanie.

I nie sugeruje się wpisami na forum, po prostu uważam, że to co napisał Grzegorz to jest w moim odczuciu prawda.

Myślę, że powinniśmy skończyć ten donikąd idący dialog, a bardziej się skupić czy jest sens inwestowania pieniędzy w kable o które pytał autor wątku.

Rydz napisał :

Ciężko jest poprawiać-zmieniać dźwięk okablowaniem na lepszy,gdy słuchamy wielu płyt z kolekcji.

Do której płyty dobieramy kabel chcąc coś poprawić hę?

Ma rację, ale wolno to robić z kolekcją dobrze nagraną, ja wiem? może MFSL, może Opus111, Telarc. Moje bóle co do barwy leczyłem na Grappelly'm, Freddy Cole'u i Hadenie. Co ciekawe, to co się sprawdziło na muzyce "dla nudziarzy" czyli jakieś sonaty skrzypcowe czy cool jazz zabrzmiało później po prostu świetnie na płytach Doorsów, Prince'a, Deep Purple czy Aerosmith. A muszę przy tym dodać, niestety, że "budżetowe" zakupy na Jarmarku Europa to w dużej części kiepskie MP3 wytłoczone jako normalne CD; uszy bolą. Gdyby więc ktoś do nich dopasowywał brzmienia systemu....

A w kable nie warto zbytnio inwestować, bo zawsze można przesadzić. Wszystkie moje wpisy w temacie dotyczą taniego uzyskania pełnych możliwości posiadanych klocków. Z drugiej strony, jak ktoś odwróci proporcje wartości kabli i innych klocków czy relacji ceny kolumn ( moim zdaniem 50% zestawu ) do reszty, to ciągle jest jego sprawa. O ile słyszy różnicę...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Odradzam tu poważne inwestycje w druty zanim nie dasz sobie szansy na słyszenie. Sporo zależy też od repertuaru, bo są gatunki, w których pewne aspekty dźwięku, jak barwa, blask czy otwarcie nie mają ( moim zdaniem ) najmniejszego znaczenia.

Chciałbym nieśmiało ponowić pytanie z postu nr 9, mogę?:

Jakie to są Twoim zdaniem gatunki?

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

Myślę, że powinniśmy skończyć ten donikąd idący dialog, a bardziej się skupić czy jest sens inwestowania pieniędzy w kable o które pytał autor wątku.

Autor wątku dobrze zrobi, jak sobie pożyczy inne kable niż te co ma i sam się przekona czy coś usłyszy i nie mówię tu o drutach cholera wie jak drogich. Podstawowa zmiana z plecionki na solid core lub taśmę, jeśli nic nie usłyszy może sobie temat okablowania podarować.

Ja jestem zdania ze ci co nie słyszą różnice ( są czasem bardzo minimalne ale są ) to nigdy nie słyszeli sprzętu z górnej polki z przeciętnym dobrym kablem a pózniej dużo lepszym kablem co styk idzie ze droższym .

Ale jak ktoś napisał ze każdy ma swoją racje jak każdy ma swoją dupę więc chyba się tego trzymajmy bo i tak nikt nikogo tu nie przekona.

:)

Gość rydz

(Konto usunięte)

Słyszą nie słyszą.

Napisz szwagier jak dobierasz kable pod swoje preferencje.

<br />Ciężko jest poprawiać-zmieniać dżwięk okablowaniem na lepszy,gdy słuchamy wielu płyt z kolekcji.<br />Do której płyty dobieramy kabel chcąc coś poprawić hę? <br />

Też bym chciał wiedzieć, jak dobierać kable.

Nie piszę tego złośliwie, tylko chciałbym wiedzieć jak WY dobieracie kable do swoich sprzętów.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.