Skocz do zawartości
IGNORED

Końcówki mocy na lm...

Cawe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Posiadam wzmacniacz na tda2050 i gra to bardzo ładnie(zdjęcia przed ostatnimi zabiegami estetycznymi i balansem).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Lecz apetyt rośnie w miarę jedzenia i myślę już nad kolejną wersją (hybrydą) Z przedwzmacniaczem lampach Ecc86 , a później 83(tylko dobrane już trochę kosztują i potrzebują min z 200v) , bądź sam bufor na 86, a jako główny przedwzmacniacz OPA2107 która teraz siedzi we wzmacniaczu.(i w aluminiowej budzie)

Poszukuję cieplejszego brzmienia i szerszej sceny ( TDA gra w miarę ładnie z OPA2107( dużo ciekawiej niż z ne5532, bas jest trochę słabszy ale za to bardziej wyrafinowany i milszy dla ucha, pojawiło się więcej szczegółów i góra stała się bardziej "kontrolowana"), ale dźwięk z kanałów jest tak jakby trochę zlany i ostry .) DACiem dla tego wzmacniacza jest karta Creative Sb Titanium i CD sonego z 90 lat. Z analogów to dwa kaseciaki , JVC i DIORY , a także gramofon CEC z wkładką za około 100zł (nie pamiętam jaka) Za korektor graficzny robi Diora z lat 80 (model w którym trzeba było robić zasilanie ). Nie jestem teraz w domu , więc dokładnych modeli nie pamiętam.

Słyszałem dużo dobrego o LM3886 , ale wpadł mi w oko jeszcze jeden scalak, a mianowicie LM4780 . Na papierze zmiata 38 , ale jak jest w rzeczywistości ? Ktoś go słuchał . Głośniki na jakich robię odsłuchy to Tonsile z lat 80 po regeneracji niskotonowych, 30w: tonsil zg30c114 . Grają bardzo ładnie .

Zasilanie jakie mam dostępne to trafo 450w toroidalne z od czepami :

37,0,37

37,0,37

18,0,18

12,0

. Do lamp będzie budowany powielacz na diodach i kondach 220uf i 100nf 400v.

Teraz jeszcze jedno pytanie , TDA zasilam z od czepów 18v , czyli po filtrach i prostowniku mam jakieś 25.5v(czyli idealnie do TDA) Teraz jakbym brał lm 4... to jeden scalak byłby na kanał , niby 95v to maksymalne napięcie , a z od czepu 37 mam 52v. Na 25v będą tylko słabsze , czy ucierpią na charakterystyce ? 50w na kanał wystarczy mi w 100% .

Na tranzystorach na razie budować nie chcę , bo mam bezproblemowy dostęp do tych lm (prawie wszystkich wzmacniaczy mocy z texas instruments) więc jak jakieś inne propozycje to jestem otwarty)

Pozdrawiam.

A tu najlepsze co jest w moim wzmacniaczu :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/102240-ko%C5%84c%C3%B3wki-mocy-na-lm/

Ukryta Zawartość

polecam... 4780 to poprostu 2xlm3886

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.