Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacze DIY vs produkty komercyjne

Arturos

Rekomendowane odpowiedzi

Studiuję informatykę, więc matematyka mi nie obca :)

Chciałbym się znaleźć w przedziale 0,8-1, więc cenowo całkiem przystępnie myślę :)

Ten przedział to jest prawostronnie otwarty - pamiętasz o tym, prawda ?

Nawet przy X = nieskończoność nie uda Ci się go domknąć.

Coś tak mi się jakoś kojarzy - asymptoty, granice funkcji i te sprawy.

Od czasu AS2012 wciąż bumerangiem powracają dwa pytania, które wtenczas usłyszałem.

Pierwsze, to dlaczego aż 70 kilogramów, a drugie : ile to tak naprawdę kosztowało.

Otóż muszę Ci się przyznać, iż wydatkowana kwota była ... wstydliwie wręcz niska.

Nieprzypadkowo nigdy nie pokazywałem fotografii tego, co siedzi w środku.

Szczegółów nie zdradzę, ale wiedz, że to był budżet zdecydowanie poniżej 2000,- złotych.

Ajj, musiałem spać na wykładzie, ale wydaje się bardzo logiczne, nigdy się 1 nie osiągnie (choć nie powinienem pisać nigdy - coś takiego nie istnieje) :))

Jestem właśnie na etapie granic funkcji, rachunku różniczkowego itp :)

Takie OT :)

Planuje wybrać się na AS w tym roku, to poznam trochę sprzętu.

Pozdrawiam

...

A jeszcze wracając do zarzutów niektórych osób, że ktoś chce tu coś szybko dostać to powiem, że tą adaptację planuję zacząć nie wcześniej niż za 3 lata (inne priorytety) a już od jakiegoś czasu zbieram materiały, pytam, analizuję, może część wyposażenia audio uda mi się przygotować wcześniej, ale jeśli nie to będzie musiało poczekać na swoją kolej.

Więc pytam, czy to jest szybko? Zadając takie pytanie chciałem po prostu wiedzieć jaką drogą iść i myślę że wielu początkujących w DIY również.

To ja Ci odpowiem tak, zajmuję sie tym juz sporo lat i jedno jest pewne, wyjdzie Ci taniej i lepiej, jak kupisz komercję.

DIY kosztuje i to znacznie więcej niż Ci się wydaje. Hobby jest zawsze droższe od produktów seryjnych. Na tym to polega, że płacisz dodatkowo za zabawę. Jest dokładnie tak samo, jak byś chciał złozyć samochód z części i na dodatek zaprojektował i wybrał konstrukcję. Nie zapominaj, ze jak Passat tak i BMW to produkty komercyjne.

Bo przecież nie mówimy tu o cenach hiendu, bo to zupełnie inny świat i nie dla kina domowego.

Udzielam się dość aktywnie na forach komputerowych, tam mimo wszystko setek konstrukcji da się powiedzieć, że a jest lepsze od b, gdyż w tej samej cenie otrzymujemy lepszą jakość, funkcjonalność.

Ludzkie uszy nie mierzą wydajności nutek na minutę, więc tak się tutaj nie da. Zamiast marudzić zrób na początek np. Gainclone i zobacz jak to smakuje. A Ty chciałbyś od razu wszystko wiedzieć bez smakowania. Samo szukanie poprzez wykonywanie różnych konstrukcji to też przyjemność. Wczytywanie się w wiele stron wątku i szukanie po internecie też.

Inaczej mówiąc jak chcesz tylko coś na szybko to zapomnij o DIY, tylko kup coś gotowego.

Ludzkie uszy nie mierzą wydajności nutek na minutę, więc tak się tutaj nie da. Zamiast marudzić zrób na początek np. Gainclone i zobacz jak to smakuje. A Ty chciałbyś od razu wszystko wiedzieć bez smakowania. Samo szukanie poprzez wykonywanie różnych konstrukcji to też przyjemność. Wczytywanie się w wiele stron wątku i szukanie po internecie też.

Inaczej mówiąc jak chcesz tylko coś na szybko to zapomnij o DIY, tylko kup coś gotowego.

Ja myślę, że kolega nie po to tu przyszedł i zabiera głos by samemu się bawić w audio diy. Celem jest stworzenie jedynie bazy dla kolejnego portalu internetowego. I tyle.

Widzę, że ktoś mnie tu o komerchę podejrzewa.

Po co, skoro jest pełno takich portali choćby jak ten?

Myślę, że Wikia się przyda, do tego jest darmowa, choć mogłem nie pisać, że utworzyłem ją - łatwiejsze gromadzenie treści w niej kategoriami i konstrukcjami - ot co.

Pozdrawiam hejtera :)

Coś Ci powiem, jestem tu wiele lat i dyskutuję z ludźmi. . Już po paru postach "nowego" delikwenta" można spokojnie ocenic wszystko, co niezbędne. Czy poszukuje pomocy, chce coś zrobić lub komuś pomóc. Pożyjesz trochę lat, tez będziesz wiedział.

Aha, jakby co, to ja sobie nie życzę, byś na swoim portalu podawał jakieś dane odnośnie moich konstrukcji.

Pozdrawiam młodego dodżera :)

Oczywiście jak sobie życzysz. Posiadasz jakieś swoje konstrukcje notabene? Jak możesz podeślij na PW słowa kluczowe to sobie obejrzę.

Nie planuję żadnego portalu, nie wiem jak można czerpać jakiekolwiek korzyści majątkowe z wiki oraz z tematu na forum ze spisem i zbiorem konstrukcji, ale ok.

Wikipedia to przecież wolna inicjatywa?

Już mnie kolega Artur uświadomił, że jar1 = ugoda.

Dzięki, niestety bardzo szybko mija możliwość dopisania czegokolwiek do ostatniego posta.

Nie zapominaj, ze jak Passat tak i BMW to produkty komercyjne.

Ale i tu i tam i w wielu innych dziedzinach występuje zależność logarytmicza wzrostu ceny do wzrostu jakości (czasami tylko pozornej).

Bo przecież nie mówimy tu o cenach hiendu, bo to zupełnie inny świat i nie dla kina domowego.

Dlatego poszukuje konstrukcji optymalnej do moich potrzeb (proporcje kino/muzyka - 70/30, może jak będę miał oddzielny pokój to się zmienią i wcale nie jest pewne czy w stronę kina), ale aby to ustalić muszę uzyskać info, które konstrukcje są lepsze, które gorsze i jaki jest ich koszt złożenia i wtedy będę mógł wybrać.

Pewnie zaraz zostanę zlinczowany i obrzucony błotem, ale co mi tam.

Wzmacniacze, które obecnie znalazłem i znałem prezentują się następująco:

A

Accuphase E-350

Accuphase E-450

Accuphase E-550

Accuphase P7100

Audio Wiki

K

Krell KSA 50

L

LM1875

LM3875

LM3886

LM4780

P

Pass Labs ALEPH 5

S

SymAsym5

T

TDA7293

TDA7294

TDA7295

TDA7296

U

UniAmp

Czekam na propozycje, które powinny się jeszcze znaleźć na spisie popularnych konstrukcji.

Jakie jeszcze dopisać? Domyślam się, że jest więcej Accuklonów, ale nie wszystkie mają swój dedykowany temat.

Coby nikogo nie obrazić i urazić, robię tylko spis nazw wzmacniaczy, a osoby chętne po godzinach może uzupełnią o jakiś krótki opis.

Ja to napiszę wam tak. Siedzę tu i czytam ten wątek, tak nie do końca uczciwie. Upadlam się kolejnym browarem. ...i dłubię. Poskładałem właśnie to co na zdjęciu - czyli nic innego jak projekty z tego forum. HA 2013 i regulacje głośności na DS 1802 - regulacja miała być generalnie do budżetówki - ale działa imho zacnie z tym wzmiakiem. Siedzę knuję gmeram w eagle i dorabiam zasilanie pod regulację na DS, czekam na poprawiony zasilacz do HA, ale w międzyczasie słucham i buzia mi się cieszy. Bo to naprawdę dobrze gra :). Już kilka osób pozbierało szczękę z ziemi jak to odpaliłem i posłuchali. ... no i właśnie o to w tym chodzi. O radość tworzenia, poszukiwania i dążenia do niedoścignionego ideału. Kosztuje nie mało - ale które hobby jest tanie?

do kolegi tworzącego listę konstrukcji DIY: proszę o dopisanie HA 2013 bo jest tego warty w każdym aspekcie - koszty - płytki elementy i trafa - ok 600 zł + dodatki (suma rośnie). z obudową mam zamiar się zmieścić w 1k5 zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ja nie za bardzo kumam tego wątku ale domyślam się co autor miał na myśli w tym bajzelku :

Wykombinował se tak (mniej więcej) Mam 2000 PLN (czysto hipopotamicznie) i kupie złożę se wzm najlepszy z możliwych gdzie każda wydana złotówa będzie czegoś warta

PO wiem po raz kolejny jest to głupie i bezsensowne podejście

Nie ma czegoś takiego że coś jest lepsze a coś ciut gorsze, wszystko zależy od takiej masy czynników że takie pytanie totalnie nie ma sensu

No jakby od bidy podał powiedzmy 2-3-4 wzm i pytał typu czy ten lepiej radzi se z 4 czy z 8Omówkami, itd. to jeszcze ale pytanie co jest lepsze kolor czerwony czy zielony samochodu jest po prostu głupim i totalnie bezsensowym pytaniem

A wątek się jak zwykle rozmydlił i nie ma już zadnego sensu

Ciekawe mieszac układy scalone z wzm zintegrowanymi ?

Proponuję dołożyć jeszcze lody algida i dobre koniaki

To ja Ci odpowiem tak, zajmuję sie tym juz sporo lat i jedno jest pewne, wyjdzie Ci taniej i lepiej, jak kupisz komercję.

DIY kosztuje i to znacznie więcej niż Ci się wydaje. Hobby jest zawsze droższe od produktów seryjnych. Na tym to polega, że płacisz dodatkowo za zabawę. Jest dokładnie tak samo, jak byś chciał złozyć samochód z części i na dodatek zaprojektował i wybrał konstrukcję. Nie zapominaj, ze jak Passat tak i BMW to produkty komercyjne.

i tu po paru latach własnych doświadczeń muszę się niestety zgodzić, już zakup dobrej klasy przyrządów typu , mierniki , generator funkcjny, zasilacz laboratoryjny , oscyloskop , powoduje , że koszt tej zabawy staje się droższy,ten sam budżet można by dołożyć na kwotę przeznaczoną na zakup komercyjnego produktu.

DIY ma niestety swoje ograniczenia związane z zapleczem pomiarowym.

Niewielu z nas ma dostęp do wyskiej klasy urządzeń , które pozwalałyby sprawdzić finalny produkt od strony technicznej

Sprawdza się w DIY hasło im bardziej w las tym bardziej ciemno , im bardziej skomplikowane konstrukcje tym więcej kłopotów można napotkać przy ich tworzeniu , a gdy nie ma się zaplecza pomiarowego to często jest to chodzenie po omacku

problem w ocenie finalnego produktu jest również taki , iż jest on częścią składową całego toru audio , i ocena danego użytkownika zawsze będzie subiektywna

Jeśli autorowi chodzi o zrobienie sobie hi-end DIY i chce robić od razu Aku ( bo mu ktoś powiedział ,ze najlepszy), to raczej niech da sobie spokój.Zrobi coś,może zagra od kopa,może nie,odpali i będzie grało.Ale jakość to będzie loteria.A on nie będzie umiał tego dopieścić.Będzie się cieszył swoim losowo grającym sprzętem,bo prawdopodobnie nie będzie miał możliwości stałego porównania.A pewnego dnia,bęć, posłucha tego ktoś obyty i powie,"przeciez to nie gra".I taki DIYowiec z przypadku nie będzie wiedział co poprawić by zagrało.To już pisali kilka razy mądrzejsi ode mnie i warto ich posłuchać,wiem to zwłasnego doświadczenia.

Jeśli zas chodzi o listę udanych konstrukcji to wyrzuć połowe aku( nieudane klonowanie),zamiast wszystkich LM wpisz hasło GainClone,wywal TDA,dopisz F5 i Naima.

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

AudiST i artw, chyba nie czytaliście mojego ostatniego posta i próbujecie zgadnąć coś co już napisałem.

Na początek to pewnie będzie Uniamp lub GC na tanich częściach, jeśli będzie OK to może rozbuduję to do kina a ew. potem może kiedyś Ugoda, klon Accu czy coś innego na stereo, a może się zrażę do DIY po pierwszym wzmaku, tego nie wiem, na razie czytam, szukam i rozważam.

kocur57, daris666 - dopisane, jeśli macie jeszcze jakiś kandydatów to zapraszam na PW :)

artw, posłałem PW z dopytaniem co i jak :)

Ciekawe mieszac układy scalone z wzm zintegrowanymi ?

Proponuję dołożyć jeszcze lody algida i dobre koniaki

Brawa dla kolegi i ukłony się należą.

Rozumiem, że kolega nie wpadł na pomysł, że można to zawsze posortować odpowiednimi kategoriami?

Pozdrawiam wszystkich i życzę udanych świat w gronie rodziny :)

Jak nie chcesz się zrazić to nie buduj na start GC. GC gra poprawnie, jeżeli zostanie spełnione masa warunków. Lepszym rozwiązaniem jest zbudowanie uniampa. Ugoda a tym bardziej aleph czy accu to już poważne projekty i co z tym się wiąże masa wydanej kasy i czasu.

Wzmacniacze Zen akurat można dopisać!

Dominik gdzie jest ta uzupełniona lista ?

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Podrzucam dwa linki już z podziałem na kategorie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czekam na propozycje wpisów do spisu listy, najlepiej nazwami konstrukcji jeśli to są jakieś klony, by było wiadomo co jest czym :)

Wydaje mnie się, że dobrze oznaczyłem: Nelson Pass != Pass Labs.

Pierwsze to konstrukcja DIY, a druga to klon?

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

lub GC na tanich częściach

a w jakim celu? grać to nie będzie na pewno.Jest duży wątek o GC i tam możesz dowiedzić się dlaczego.

I raczej nie oczekuj gotowej,prostej odpowiedzi.To jest DIY i do pewnych rzeczy trzeba dojść ,bo się skończy tak jak pisałem w poprzednim moim poście

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Jak nie chcesz się zrazić to nie buduj na start GC. GC gra poprawnie, jeżeli zostanie spełnione masa warunków. Lepszym rozwiązaniem jest zbudowanie uniampa.

Czyli utwierdziły się moje wstępne założenia że będzie to Uniamp, oczywiście na podstawie całego wątku a nie jednego wpisu :)

Czytałem o nim najwięcej przed założeniem tego tematu ale nie miałem pewności czy nie istnieje jakaś alternatywa w podobnej cenie, jakości i łatwości montażu, ale chyba nie.

Arturos - do czego dokładniej ten wzmacniacz?

Tak jak wcześniej pisałem, 70% kino, 30% muzyka.

Jakie kolumny ?

Docelowo jakieś podłogówki DIY, może w obudowie TL, ale tak naprawdę dopiero będę szukał. Na początek będą to Jamo Classic 8, które posiadam.

Co będzie sygnałem ?

W tej dziedzinie nie ustaliłem jeszcze nic :(

Jesteś pewien, że ma to być konstrukcja DIY ? Może lepszym rozwiązaniem będzie zakup gotowego wzmacniacza ( na pewno tańszym ).

Pewien to jeszcze nic nie jestem, są to jakieś obecna założenia, które docelowo mogą się zmienić.

Tylko czy tani gotowiec (szczególnie amplituner) dorówna np. UniAmp-owi?

Ukryta Zawartość

Zobacz co masz za 300 zł . Zeby nie było, nie namawiam do zakupu - przykład.

Samemu musisz zdecydować i poświęcić trochę czasu na lekturę, później kasy na zakupy.

Ukryta Zawartość

Tylko czy tani gotowiec (szczególnie amplituner) dorówna np. UniAmp-owi?

Nie ma co porównywać do amplitunerów kin, ale zależy też w jakiej kwocie.

Mam amplituner denona avr-2312 i nie ma co porównywać.

Ale też obydwa urządzenia zostały do innych celów "stworzone".

Co do fabrycznych wzmacniaczy to rynek jest tak zasypany używkami jak i nowymi że mi się cięzko wypowiedzieć.

Ale pare stówek za dobre starsze sprzęty musisz wydać, bo z tych nowych to grube minimum 1kzł.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.