Skocz do zawartości
IGNORED

Lampa do 10 tys.

Lesław01

Rekomendowane odpowiedzi

W kwietniowym HiFi i Muzyka bardzo pochlebnie pisano o Rogue Audio Cronus Magnum - wręcz czuć zachwyt piszącego recenzję. Cena do 10kzł. Warto posłuchać no i aż 100W z lampy więc i z wynalazkami można to sprzęgnąć.

• 2 tygodnie później...

kwietniowym HiFi i Muzyka bardzo pochlebnie pisano o Rogue Audio Cronus Magnum - wręcz czuć zachwyt piszącego recenzję. Cena do 10kzł. Warto posłuchać no i aż 100W z lampy więc i z wynalazkami można to sprzęgnąć.

Świetnie gra. Zrobiłem ogromną głupotę, bo uwierzyłem recenzji i na szczęście koleś nie kłamał. Cudownie gra z AP Tempo6, a do tego mocą i dynamiką urywa jaja. Zupełnie jak nie lampa, która kojarzyła mi się do tej pory z szumiącą słabizną. Jestem zachwycony, recenzja nie jest przekłamana. Naprawdę fajne granie!!

Szczerze mówiąc nie mam porównania, to moja pierwsza lampa...Generalnie jednak, oceniając sprawę tak z buta w oderwaniu od czegokolwiek, średnica jest namacalna, góra nie natarczywa. Siadasz i zanurzasz się w świat dźwięków, nie analizując niczego. Jak dla mnie to koniec poszukiwań wzmacniacza, jak zwykle gra cały system. Audio Physikom do twarzy z tym brzmieniem, jest po prostu super, tyle że to super, to dla każdego coś innego. Na pewno nie jest to dźwięk rozlazły, ciągnący się po podłodze bas. To wzmacniacz dyktuje warunki kolumnom. Twarz się śmieje, bo takie granie nie często się zdarza, a troszkę już słyszałem, choć nie w swoich warunkach akustycznych.

Trochę tak, nie jest jakoś koszmarnie, ale zdecydowanie cieplej niż tranzystor Denona. Jak się przybliży dłoń do lamp, to czuć z odległość 5-7 cm ciepło. Obudowa robi się też dość ciepła, ale to jak pogra już ponad godzinę. Ogólnie z tego co czytałem, jak opisywali ludzie, to nie grzeje aż tak jak wynikało to z opisów innych osób.

gra bardzo dobrze... potwierdzam z przyjemnością

napędza bez problemu Avalony Ascendenty N i razem wydają się być synergicznym zestawem...choć patrząc wyłącznie na ceny można by w ciemno strzelać w mezalians

Słuchając rozumu....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdro

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

Podłączę się pod temat. Zastanawiam się nad stworzeniem nowego zestawu, gdzie swoje miejsce ma mieć Ayon CD-1s plus wzmacniacz lampowy, najlepiej w klasie A. Czy jest szansa na znalezienie wzmacniacza lampowego do 10.000zł w takiej klasie? Bardzo mi zależy na zbudowaniu szerokiej sceny, bo słuchając symfonii w muzyce klasycznej to klucz do sukcesu (albo jeden z wielu kluczy) :)

Klasa A:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

słuchałem tego Magnum i jak dla mnie ta recenzja przesłodzona. Może to wina Tannoy DC10T (cena pow.20kzł/parę) pod które był Magnum podłączony, nie wiem ale u mnie MingDa duuużo cieplej grał na magnepanach. Dokładne SET na lampie 845.

słuchałem tego Magnum i jak dla mnie ta recenzja przesłodzona. Może to wina Tannoy DC10T (cena pow.20kzł/parę) pod które był Magnum podłączony, nie wiem ale u mnie MingDa duuużo cieplej grał na magnepanach. Dokładne SET na lampie 845.

Bo to nie jest klasyczna, ciepła lampa szczerze mówiąc, jest w tym dźwięku pewien lampowy nalot, jednak dźwięku nie można nazwać słodkim, lukrowanym. W połączeniu z AP Tempo 6 brzmi to fajnie, ale te głośniki z natury lekko ten dźwięk ocieplają, więc sumarycznie dźwięk jak dla mnie jest taki jak należy. Podłączając jednak Magnum pod jakieś kliniczne kolumny, lub licząc na jakieś osłodzenie i taktując ten sprzęt jako lekarstwo na analityczność można się przejechać. To nie ten kierunek....

W lampach chyba tak już jest, że coś za coś i albo moc albo słodycz i 2x8W, w porywach do 20.....

Witam,

mam pytanie o wzmacniacz lampowy AYON ORION. Bardzo proszę o radę, ZA i PRZECIW na zakup tego wzmacniacza? Znalazłem właśnie ofertę na używany wzmacniacz w cenie 4500zł. Czy warto go kupić? Słucham muzyki klasycznej. Czy jest to wzmacniacz, do którego łatwo wybrać kolumny? Będę wdzięczny za radę...

Witam,

mam pytanie o wzmacniacz lampowy AYON ORION. Bardzo proszę o radę, ZA i PRZECIW na zakup tego wzmacniacza? Znalazłem właśnie ofertę na używany wzmacniacz w cenie 4500zł. Czy warto go kupić? Słucham muzyki klasycznej. Czy jest to wzmacniacz, do którego łatwo wybrać kolumny? Będę wdzięczny za radę...

Wzmacniacz Ayona ( nie pamiętam jaki ) sprzedawał niedawno właściciel i główny konstruktor Studio 16 Hertz , Pan Grzegorz Rogala. Najlepiej przedzwonić i dowiedzieć się wszystkiego ( merytorycznie ) - bardzo miły i komunikatywny człowiek . Telefon w sieci

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.