Skocz do zawartości
IGNORED

jakie kolumny w systemie 7.1 i powyżej

Arturos

Rekomendowane odpowiedzi

Z pierwszym przykładem czasem można się zetknąć, natomiast z drugim raczej ciężko.

Nie powinno się tak generalizować że ktoś kupuje samochód który wyciąga 300km/h to głupek i szpaner, bo drogi dziurawe, bo idąc tą drogą większość z nas tu na forum niczym by się od nich nie różniło. Bo jak nazwać kogoś kto kupuje sprzęt grający za 10,20,30,40 tysięcy złotych, kupuje metrowe kabelki za kilkaset złotych, przedłużacze, kolce, super ekstra wykończone kolumny, wzmacniacze a potem wsadza to w zupełnie nienadające się do słuchania muzyki pomieszczenie?Bądź źle ustawione głośniki i miejsce odsłuchowe bo warunki mieszkaniowe na to nie pozwalają?Z tego co widać w galeriach itp to większość z nas boryka się z tym problemem, i drogi sprzęt niestety skrzydeł nie rozwinie, a jednak go kupujemy. Więc radziłbym się zastanowić zanim ktoś walnie jakąś głupotę, bo jak tu wszyscy jarają się sceną, basem, średnimi i wysokimi tak tam jarają się dźwiękiem silnika ( a jest to lepsze niż jakikolwiek dźwięk z nawet najlepszego sprzętu), prowadzeniem, wykończeniem, wyglądem, przyśpieszeniem no i prędkością.

Pozdrawiam melomanów,audiofili i motofilil :)

prędkość 300km/h nikomu przy zdrowych zmysłach nie jest do nieczego potrzebna chyba, że lubi się szpan wtedy ok. Poza tym mając dobre osiągi łatwo przeszacować możliwości.

Nie jest tak jak piszesz. Auto z zapasem prowadzi się przyjemnie. Inaczej przyśpiesza w połowie prędkości max. niż przy jej końcu. Autem które wyciąga 200 komfortowo jedziesz te 160, dalej ryk zarzynanego prosiaka. Twój przykład może i prawdziwy ale znajdź po 3 auta jak piszesz. Lubię auta duże, komfortowe dużo podróżuję poza Polską i wtedy docenia się takie auto, a szpan mam gdzieś, lasek na auta nie wyrywam. Żona nie pozwala:) A Tribul trafił w sedno, pomruk mocnego silnika jest bezcenny.

Ale offtop robimy.

20 lat temu ProLogic też był kaprysem (wyciskanym z nielicznie dostępnych VHS stereo), teraz jest nim 7.1 (tu przynajmniej mamy trochę materiału przygotowanego w tym systemie). Szczytem marzeń wielu był Technics z Altusami :-P Co będzie za 10 lat? Może jednak 11.2 (pyt. retoryczne)?

Zdecydowałem się na 7.1 lub chyba nawet 7.2, muzyka to tylko 30% a wielokanałowa to pewnie jakiś 1% więc system będzie przed wszystkim pod kino, oczywiście muzyka też ma być dobrze odtwarzana. A mając 8 kolumn to chyba można posłuchać muzyki na 6 czy na 2? ;-)

Pomyślę o przygotowaniu pomieszczenia pod 11.2 w taki sposób aby ewentualny upgrade do systemu o większej ilości kolumn nie powodował w przyszłości destrukcji istniejącego pomieszczenia ale żeby w tej chwili nie generował zbędnych kosztów (pewnie proste to nie będzie ;-) ).

Risto, mógłbyś odpowiedzieć na moje pytania z posta #7 ?

@ Arturos

Słusznie stwierdziłeś. Jest TROCHĘ materiału w 7.1. Filmów na BD mniej niż 7% i ta liczba od chwili pojawienia się BD wykazuje lekki trend spadkowy. Natomiast 80% to 5.1 (reszta to mono i stereo, śladowe ilości kwadro i innych). To są dane dla rynku amerykańskiego. U nas udział 7.1 jest jeszcze mniejszy, gdyż znakomita większość tytułów które za oceanem wychodzą w 7.1 - na rynku europejskim ukazuje się jako 5.1.

Natomiast czysta muzyka (bez towarzyszącego jej obrazu) była, jest i będzie wyłącznie 5.1 gdyż tak stanowi norma.

Spróbuje ściągnąć. A Ty z jakiej tkaniny masz ekran?

tkanina nie jest transparentna akustycznie , ekrany rozwijane /dwa formaty/ adeo reference white

Czyli rozumiem że masz UMC-200. Z jakimi ampli to porównywałeś? Czym różni się dźwięk z tej Emotivy w porównaniu do testowanych przez Ciebie ampli? Czy używasz czasami ProLogic-a?

Mam umc-1, umc200 jest wersją odchudzoną , bodajże nie ma sekcji video , nie wiem też jak wychodzi porównanie dźwiękowe, zakładam że identycznie jak umc1. Miałem onkyo 805, 905, a przed zakupem porównywałem Yamahę i Denona i HK, przedostatnie lub ostatnie modele od góry.Oznaczeń modeli nie pamiętam, było to kawałek czasu temu. W każdym przypadku porównanie jest bez sesnu. Ampli wypadają słabiej w każdym aspekcie, różnica jest po prostu ogromna. Oczywiście to też kwestia zasilenia. Inaczej zagrają końcówki w ampli a inaczej osobne i to mocne. Wrażenie jak w stereo przesiadki na sprzęt kilkukrotnie droższy. Nie odniosę się też do innych procesorów , znalazłem kilka porównań na zachodnich forach do najwyższych procków marantza. umc1 przegrywało w sekcji wideo, w sekcji audio był problem ze wskazaniem zwycięzcy. Ale video załatwi Ci ze spokojem oppo. Inne porównanie . Dedykowany pre stereo i emo w porównaniu z pre av umc1 i oppo , odtwarzają stereo lepiej ale różnice nie są wielkie. W zasadzie jak masz blisko centralnej Polski to zapraszam , to trudne do opisania, ale jeśli słuchałeś do tej pory ampli w kinie to będziesz mocno zdziwiony.

Czy kalibracja w procku to coś więcej niż możliwość dostrojenia głośności każdego kanału z osobna?

Czy UMC-200 robi to automatycznie?

Jest automatyczna kalibracja oraz możliwość dostrojenia ręcznego ale za dużo pisania, jak znajdę link z filem o kalibracji to wkleję , zerkniesz sam co jest do ustawienia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.