Skocz do zawartości
IGNORED

Polski gramofon Daniel G-1100 fs Fonica

Rekomendowane odpowiedzi

Kondensatorki na wyjściu wykastrowane

wszystkie elektrolity wymienione na nowe philipsy,

kable z chińskich za 3.99zł dałem 2x kloca AC110, sparowane pod wzgl. pojemności.

Mas na razie nie ruszam.

Niby drobiazg ale mam wrażenie że po tym lifcie jest ciut więcej basu i wysokich, na pewno trochę głośniej gra.

Mimo użycia środków przeczyszczających nie udało mi się ustawić potencjometrów reg. obrotów na 0,

Muszę chyba posprawdzać napięcia zgodnie z serwisówką i ew. ruszyć troche trymerki.

Kabelki ramienia aż wyją o wymianę ale to najtrudniejsza faza, potem headshell.

• 4 tygodnie później...

Witam,kto w Trójmieście podjąłby się wymienienia okablowania w Danielu,oraz wyprowadzenia gniazd RCA oraz ogólnego przeglądu gramofonu

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

Daleko :(

Przy okazji, właśnie parę dni temu, mój Daniel otrzymał gniazda RCA oraz terminal masy.

Gniazda Neutrin 7 złoty za sztukę, podstawę musiałem wykonać ręcznie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-5705-0-22002300-1398964819_thumb.jpg

post-5705-0-03946700-1398964855_thumb.jpg

post-5705-0-09817700-1398964924_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Daleko :(

Przy okazji, właśnie parę dni temu, mój Daniel otrzymał gniazda RCA oraz terminal masy.

Gniazda Neutrin 7 złoty za sztukę, podstawę musiałem wykonać ręcznie.

Fajnie wygląda

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

Żadnej pomocy , ehh.

W Wejherowie jest mały warsztacik wraz ze sklepem elektronicznym - może tam by to zrobili.

Jest tylko jeden w tym mieście więc użycie Google powinno wystarczyć ... ;)

pozdrawiam

W Wejherowie jest mały warsztacik wraz ze sklepem elektronicznym - może tam by to zrobili.

Jest tylko jeden w tym mieście więc użycie Google powinno wystarczyć ... ;)

pozdrawiam

Wolałbym jednak,żeby zrobił to ktoś kto już przerabiał Daniela i wie o co chodzi

Wolałbym jednak,żeby zrobił to ktoś kto już przerabiał Daniela i wie o co chodzi

Napisz dokładnie co chcesz zrobić i z małą pomocą sam sobie poradzisz.Jeśli automatyka jest sprawna to tam w sumie nie ma żadnej filozofii.

Napisz dokładnie co chcesz zrobić i z małą pomocą sam sobie poradzisz.Jeśli automatyka jest sprawna to tam w sumie nie ma żadnej filozofii.

Automatyka jest sprawna,wszystko chodzi ok,poza trochę nietrzymającymi obrotami,ale... . Chciałbym go ulepszyć,zmienić okablowanie,założyć gniazda RCA,wyczyścić ,nasmarować,pozmieniać elektrolity, itp

Na początek wymień kondensatory w sekcji zasilania.Jest ich pięć.1000 uF 25 V(x2), 100 uF 18V (x1),100uF 16V(x1), 220uF 16V (x1).

co dalej? jakie okablowanie ?

Automatyka jest sprawna,wszystko chodzi ok,poza trochę nietrzymającymi obrotami,ale... . Chciałbym go ulepszyć,zmienić okablowanie,założyć gniazda RCA,wyczyścić ,nasmarować,pozmieniać elektrolity, itp

Poczytaj ten wątek od początku. W zasadzie wszystko było już tu omówione. Potem jak będziesz miał jakieś wątpliwości to zapytaj. Większość z nas swoje Daniele poprzerabiała do granic możliwości to znajdzie sie niejedna sensowna porada. A jak sam wszystko zrobisz to radość ze słuchania muzyki będzie jeszcze większa.

• 1 miesiąc później...

Mam pewien problem. Po włączeniu gramofonu przez jakieś dwie minuty jest wszystko OK. Potem silnik zaczyna nagle przyspieszać. Podejżewam kondensatory układzie zasilania sinika talerza. Może ktoś z Was spotkał się z czymś podobnym.

• 2 miesiące później...

Witam na forum! W niedalekiej przeszłości zaczęła się moja przygoda z troszkę lepszym stereo, oraz z "Danielem". Jak na razie doprowadzenie go do stanu używalności to było piekło, ale chyba udało się zrobić wszystko z małymi podpowiedziami z forum. :) Mam tylko pytanie co do tych fotodiod, Jakie parametry powinien mieć zamiennik i czy montować je bezpośrednio w gniazdo oryginanych, czy coś istotnego mi umknęło? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam tu wszystkich!

A dlaczego chcesz zamiennik skoro oryginały sobie możesz sprawić.?

Na stronie 6 niniejszego tematu piszę jakie posiadają symbole ile kosztują i gdzie je można było zdobyć, pewnie jeszcze tam je mają.

Przeleciałem cały wątek, ale widocznie nie przyłożyłem się do tego fragmentu, z racji że w tamtym momencie owe "lampki" działały jak trzeba. Dziękuję za nakierowanie, na pewno zamówię oryginalne-dalej są dostępne. Niestety ujawnił się jeszcze jeden dziwny problem, a mianowicie włączając gramofon do sieci, ramię zaczyna wariować, wykonnuje kilkumilimetrowy ruch w jedną, póxniej w drugą stronę, niestety nie wiem czy może winą są te fotodiody, czy coś innego. Może ktoś miał podobny przypadek i go rozwiązał?

Wyczyść dobrze sensory. Często one powodują "wariowanie". Musisz je po prostu rozebrać (wbrew pozorom dosyć łatwo) i dobrze przeczyścić.

Wyczyscilem wszystko, przy okazji wypolerowalem chrom(czy moze bardziej popularny w tamtych czasach nikiel?) i jak na razie dziala bez zadnych zastrzezen. Na stronie 6 pisales, ze mozesz wyslac przydatne materialy na dlugie jesienne wieczory, w sumie takowe zblizaja sie wielkimi krokami, znajdzie sie moze cos dla mnie jeszcze? :D Jest na tym forum opcja "dziekuje"? Jestem bardzo wdzieczny za pomoc!

W sumie to w temacie 6 jest zestawik do wylacznika krancowego. Mnie interesuje zarowka, oraz fotorezystor znajdujacy sie przy silniku talerza. Wnioskuje ze jest to tam, aby obroty plyty byly odpwiednie. U mnie kreci sie za szybko, a samego swiatla tam nie widze. Co wstawic zamiast oryginalnie znajdujacych sie tam czesci?

Jak podniesiesz talerz zobaczysz 3 lub cztery duże wkręty (ja już nie mam Daniela i lecę z pamięci). Wykręcasz te wkręty i podnosisz plintę do góry (delikatnie za obudowę stroboskopu można), na prawym boku przy prawym rogu plinty zobaczysz dwa potencjometry montażowe za pomocą tych potencjometrów możesz regulować poszczególne prędkości obrotowe silnika. (33 i 45).

W sumie to w temacie 6 jest zestawik do wylacznika krancowego.

Tak, potwierdzam to taki zestaw do wyłącznika krańcowego.

To jest tak zwany stroboskop. Odpowiedzualny za właściwe obroty. W starszych egzemplarzach była żaróweczka, w nowszych dioda na podczerwień. Jeśli masz ten nowszy to możesz mieć diodę i tego światła nie widać.

Moj Daniel to nabytek z mlodosci mojego wujka(rok 80 widnieje na metce pod talerzem). Niestety juz go nie ma i nie opowie mi z kim to mial przyjemnosc przy lampce wina upajac sie dzwiekami z czarnego krazka. Zycie jest krotkie... Wracajac do tematu, zaroweczka u mnie swiecila, ale dokonala zywota. Jaka wsadzic na jej miejsce? Jakas dioda led bedzie okej?

Wsadzilem tam diode, swieci i chyba o to chodzilo. Obroty sie nie unormowaly... Za to kolejny problem zaczal wystepowac. Przy powrocie na czyms zacina sie mechanizm ramienia( na pewno nie na kablu uziemienia) i przy samej koncowce slizga sie na pasku i tdzeba lekko palcem pomoc krecac xa koloko zeby wskoczylo na miejsce.

Musisz przeczyścić zarówno tor prowadzenia tego paska czyli rolki po których się porusza oraz sam pasek lub wymienić pasek na nowy.

• Redaktorzy

Koniecznie wymień paski. Tanie są. I mimo, że nieoryginalne będą lepsze niż te 30-40-letnie, w których guma sparciała.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Panowie, mam nowe paski. Wszystko dzialo doputy dopoki nie spalila sie zaroweczka stroboskopu silnika. Czy moze to przez to ze ta dioda daje niebieskie swiatlo?

• Pokaż nowe odpowiedzi