Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  527 członków

Marantz Klub
IGNORED

KLUB MIŁOŚNIKÓW MARANTZA

Rekomendowane odpowiedzi

Mnie tam te gapples do szczęścia nie potrzebne, nie mam żadnych koncertów live na razie to może dla tego...Jakbym miał ze 100 koncertów to pewnie bym narzekał...

Słuchawki HD800, T1, LCD2, Wzmacniacz/Dac HDVD800,Microlab 7c,Kenwood KT-7020

Solidny i piękny piec, mniej mocy niż 7000, ale lepszy dźwięk. Bezpośrednio nie porównywałem, ale miałem niemal wszystkie ciekawe umiarkowanie stare Marantze. Zdecydowanie polecam 17 bardziej.

Witam serdecznie

Ja chciałbym sie spytać/dowiedzieć , który z tych wzmacniaczy marantza byłby najlepszy do głośników paradigm studio 20v5 ?

pm-7000

pm-7200

pm-7001

A jeżeli żaden z nich to czy może ktoś pomóc/doradzić jaki z marantzów (do 1000-1100zł używany) , (czy może lepiej zakupić jakiś starszy ale mocniejszy np. yamaha ax-900, sony ta-f606es ?) byłby najlepszy do tych głośników i do pomieszczenia 15m kw i do muzyki typu:

http://www.youtube.com/watch?v=TvrAhc19YXI

http://www.youtube.com/watch?v=kxrcU7P6ems

http://www.youtube.com/watch?v=DrqmMlBGmX4

Bo szukam wzmacniacza względnie niedrogiego, który by se przyzwoicie poradził z tymi głośnikami?

Edytowane przez szymek20

?

PM7000, 7200 to praktycznie to samo z tym ze 7200 ma Class A. Ja tam nie slyszalem roznicy. Za 1000-1100zl kupisz PM 75. Moim zdaniem lepszy.

Edytowane przez rafal735r

?👈

a ten pm-75 to dość stary jest? w których latach mniej więcej był produkowany? Bo szukam czegoś względnie niezawodnego i niezbyt starego (żeby sie szybko nie zepsuło...), a co myślicie o pm-7001 ? starczył by do studio 20v5 ? Z tego co wyczytałem pm-7001 (ale z jakimś dopiskiem KI) ma realnie 2x85w to raczej ten bez ki także miałby ok 2x75-80w... czy to by starczyło?

?

Gość partick

(Konto usunięte)

a ten pm-75 to dość stary jest? w których latach mniej więcej był produkowany?

http://audio-database.com/MARANTZ/amp/pm-75-e.html

jaki z marantzów (do 1000-1100zł używany) [...] byłby najlepszy do tych głośników i do pomieszczenia 15m kw

kup nowego PM5004 na Amazon.uk za ok. £170 z darmową przesyłką do Polski.

do 20 m2 w zupełności wystarczy - ma naprawdę niezłego kopa.

mam go i wiem o czym mówię - jeszcze nigdy nie odkręciłem go na maksa - bo by mnie chyba sąsiedzi wyeksmitowali w kwadrans.

a i tak normalnie słucham dość konkretnie ;)

Edytowane przez partick

a ten pm-75 to dość stary jest? w których latach mniej więcej był produkowany? ?

Swiezy nie jest, ale obecnym budzetowym integrom daleko do niego. Jak juz wybierac miedzy PM7000, a PM7001 lepiej wziac sprawdzone 7000. Ale nie za 1000zl. On jest wart jakies 800zl w bdb stanie. Sam sprzedalem 3 sztuki za taka kase.

?👈

Pyatnie do posiadaczy strumieniowca na7004 czy moze on pracowac jako zew Dac? mam tu na mysli podlaczenie do niego laptopa jako zrodla plikow i dalej przesylanie juz sygnalu analogowego do wzmaka.

Pewnie że może.Co mu podłączysz pod wejścia cyfrowe to przekaże dalej do wzmaka.Ja mam podłączonego PC pod USB i gra muzyka.Wcześniej miałem podłączone CD z wbudowanego DACA przez kabel światłowodowy a teraz mam ps3. Dźwiękowo jest całkiem nieźle, muzykalnie. Tylko sobie w opcjach dźwięku wybierasz urządzenie do odtwarzania(windows 7)

Pewnie że może.Co mu podłączysz pod wejścia cyfrowe to przekaże dalej do wzmaka.Ja mam podłączonego PC pod USB i gra muzyka.Wcześniej miałem podłączone CD z wbudowanego DACA przez kabel światłowodowy a teraz mam ps3. Dźwiękowo jest całkiem nieźle, muzykalnie. Tylko sobie w opcjach dźwięku wybierasz urządzenie do odtwarzania(windows 7)

dzieki wielkie. A czy to usb w na7004 jest asynchroniczne?

dzieki wielkie. A czy to usb w na7004 jest asynchroniczne?

Jeśli NA7004 nie ma wifi oraz gapless to zastanów się czy chcesz się tak "ograniczać". Nie wiem czego słuchasz ale wystarczą płyty Pink Floyd czy muzyka poważna aby znienawidzić sprzęt bez gapless. Dopóki w moim CA SM6 nie było gapless ciężko słuchało się muzyki:) no i ma usb asynchroniczne.

Jeśli NA7004 nie ma wifi oraz gapless to zastanów się czy chcesz się tak "ograniczać". Nie wiem czego słuchasz ale wystarczą płyty Pink Floyd czy muzyka poważna aby znienawidzić sprzęt bez gapless. Dopóki w moim CA SM6 nie było gapless ciężko słuchało się muzyki:) no i ma usb asynchroniczne.

Niby fabrycznie nie ma wifi ale czytałem , że wystarczy access point np od asusa i wifi marantz śmiga po wifi. Co do gapless to hmmm. Do chwili obecnej ta funkcja nie była wykorzystywana przeze mnie choć może i w przyszłości by się przydała. CA SM6 fajne urządzenie ale sporo droższe od marantza...

Witam miłośników Marantza! Chcę się podzielić wnioskami po tuningu cd 7001 KI. Czy ktoś zdejmował ferryty z kabla sieciowego i taśmy od czytnika? Wymieniałem kabelki płytka-gniazda RCA i fajnie wyszło z drutami Galileo Sommera,podobnie z kablem sieciowym! :-)...polecam też likwidację prądów wirowych na tychże gniazdach poprzez rozcięcie kontrujących śrub i podkładek...a klocki grają o wiele gorzej,gdy stoją jeden na drugim! ;-) powinny stać na osobnych półkach i np. na ceramicznych podkładkach! Fajne efekty daje też zlikwidowanie wibracji kondensatorów i obudowy oraz zmiana lutów na srebrne

Panowie jak to jest z Marantzami.?Jezeli z tylu na obudowie jest napisane, ze obsluguja kolumny od 8 Ohm to czy moge podlaczyc 6 Ohmowe???

możesz, pamiętam, że swego czasu przed laty w jakimś teście recenzent też się głowił dlaczego Marantz podaje takie wysokie wartości i doszedł do wniosku, że to taka zachowawcza polityka firmy

Czyli nie uszkodze ani wzmacniacza ani kolumn? A co byscie polecili PM 6003 za 950 zl czy 7000 za 900 zl? Kolumny jakie mam to Jamo E850, a pokoj ma powierzchnie okolo 15 m2. Slucham po trochu ze wszystkiego z przewaga rocka i muzyki instrumentalnej.

Panowie mam do Was prośbę. Czy ktoś z tu obecnych miał okazję słuchać zestawu Marantza limitowanego PM +

SA Ki Pearl? Jak wrażenia? Mam tu na myśli tego "pełnego" Pearla, nie bardziej popularnego Ki Pearl Lite. Posiadam właśnie ten ostatnii, gra to pięknie, ale.. no właśnie: pojawia się zawsze myślenie: czy nie warto dozbierać i zamienić go na dużego Pearla? Zestaw Ki Pearl Lite kosztował mnie 10 tys., ten pełny Pearl wyniósłby jeszcze raz tyle. Warto Waszym zdaniem dopłacać dwukrotnie? Czy róznica w dźwięku jest tak kolosalna?

Edytowane przez Medaaard

Panowie mam do Was prośbę. Czy ktoś z tu obecnych miał okazję słuchać zestawu Marantza limitowanego PM +

SA Ki Pearl? Jak wrażenia? Mam tu na myśli tego "pełnego" Pearla, nie bardziej popularnego Ki Pearl Lite. Posiadam właśnie ten ostatnii, gra to pięknie, ale.. no właśnie: pojawia się zawsze myślenie: czy nie warto dozbierać i zamienić go na dużego Pearla? Zestaw Ki Pearl Lite kosztował mnie 10 tys., ten pełny Pearl wyniósłby jeszcze raz tyle. Warto Waszym zdaniem dopłacać dwukrotnie? Czy róznica w dźwięku jest tak kolosalna?

Jeżeli nie boisz się kupować używek to na Audio-markt można kupić zestawy Pearl o wiele taniej, często jeszcze z gwarancją. Nie słuchałem i nie miałem Pearla ale miałem Marantze z serii 15s2 które są pewnie podobne w brzmieniu do Pearl.Grały te Marantze bardzo dobrze, analitycznie i melodyjnie jednak trochę brakowało mi większego nasycenia i ciepła w przekazie. Na pewno Pearl grają lepiej ale czy aż tak, żeby tyle dopłacać to wątpię.W tej cenie znajdzie się już o wiele lepiej grający sprzęt niż te Pearl.

Edytowane przez Solofan

Solofan, dzięki za opinię. Prawdę mówiąc myślałem, że Pearl właśnie różni się od 15s2 większym nasyceniem, ciepłem. Pearl Lite właśnie taki jest, delikatnie ocieplony na przełomie średnicy i wyższych tonów.

Dzieki bobaj. Lekturke juz przeczytalem. Czyli nie ma sie czego obawiac. Pisalem do sprzedawcy i twierdzi, ze wszystko jest OK i problem ten nie wystepuje w jego egzemplarzu. Zgodzil sie na 880 zl. Chyba to dobra cena? Wzmacniacz jest praktycznie w stanie idealnym.

Mam nadzieje, ze ede z niego zadowolony. To bedzie moj pierwszy wzmacniacz stereo wiec chyba bedzie OK. Teraz bedzie trzeba upolowac jakiegos cd oczywiscie Marantza ;)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.