Skocz do zawartości
IGNORED

Zaskakujące przygody, komputerowe audio czy coś więcej?

Szymon

Rekomendowane odpowiedzi

Wymiana opampów na MUSES01 / 02 ma sens wyłącznie w karcie Asus Xonar Essence XT / STX (przetestowałem obie wersje).

W Xonarze One - moim zdaniem nie ma takiej potrzeby, bo różnica jest pomijalna.

Zasilanie zasilaniem, ale również właściwa topologia prowadzenia tego zasilania do kostek przetworników. A jest co rozprowadzać, przynajmniej kilka nóżek to zasilanie.

Gdzieś jest wspólny punkt (masa). Każdy milimetr wspólnego toru masy niweczy te chciane rozdzielczości; prąd części cyfrowej powoduje spadki napięcia, które mogą dodawać się do napięcia odniesienia.

Jaka to skala?

Na 1 miliomie wspólnej rezystancji prąd 1mA wywoła 1mikroV. A błąd 1 mikroV to ograniczenie rozdzielczości do 19 bitów przy założeniu napięcia nominalnego równego 2V na wyjściu przetwornika.

Jak widać problem jest.

Dobra aplikacja kości to podstawa.

Nie ważne czy klocek kosztuje 2000 czy 20000...

Ważne jak konstruktor się przyłożył... co widać Koledzy zauważają w tym ciekawym wątku.

Czy poprowadzenie dodatkowych mas dobrymi przewodami do odbiorników w formie gwiazdy, ale bez przecinania istniejących ścieżek, pomoże, czy należałoby przeciąć ścieżki?

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Jeśli przyjąć, że obecne masy są idealne, to poprowadzenie kolejnych równoległych, bez przecięcia poprzednich nic nie zmieni, bo masa to masa i już jest idealna. Więc taki zabieg, logicznie rzecz biorąc nie ma sensu.

A jeśli z kolei przyjąć, że obecne masy są powodem problemów i ich zmiana problem by wyeliminowała, to wtedy prowadzenie równoległych mas, bez przecięcia starych, wygeneruje kolejny problem w postaci pętli masy i stworzy swoistą antenę do zbierania zakłóceń w.cz.

Więc jak by nie patrzeć i jakiej nie przyjąć wykładni odnośnie obecnych mas, dokładanie kolejnych, bez przecięcia poprzednich, nie ma sensu.

To tak na zdrową logikę, bez wdawania się w dywagacje czy obecne masy na ścieżkach są ok, czy nie.

• 5 tygodni później...

witam

takze nabylem "zabawke" :)

mam ostro grajace kolumny kappa9 + krell KSA250

chcialbym poskromic z deka górę , pytanie do was koledzy

w jaki opampy zainwestowac ?

muses 3szt z chin to 350zl

ale czy nie ma innych ktore znacznie załagodza gore ?

bede wdzieczny za pomoc .

zakupilem 3 ostatnie sztuki LME49990 z tej aukcji :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

sprobuje ich w torze RCA

Ukryta Zawartość

Witam Panowie!

Mój pierwszy wpis, czytam już trochę forum, ale nie miałem nic ciekawego do napisania. widzę, że temat ONE jest dość gorący. Sam najprawdopodobniej go sobie niebawem kupię. Mam zamiar na początek używać tylko wyjścia słuchawkowego i kilku różnych par słuchawek. I takie pytanie mam. Korzystając tylko ze słuchawek -ile opków wchodzi w cały tor i które to są?

W wersji Muses jest 6 Muses01,reszta to te same co w normalniej wersji, tak? To pewnie na I/V,buforze i całości toru do wyjścia słuchawkowego zostawione są stabdartowe opki, tak?

Chciałbym się mylić, ale chyba tak właśnie jest.

jeszcze nie dotarly, ida/leca z USA wiec jeszcze kilka dni trzeba poczekac .

To nie lepiej kupić w PL. Mam takie w szufladzie, tyle że u nas dużo droższe :)

Ile toto kosztuje z przesyłką?

Warto jeszcze sprawdzić LME49860 OPA2111 i OPA1612A.

To nie lepiej kupić w PL. Mam takie w szufladzie, tyle że u nas dużo droższe :)

Ile toto kosztuje z przesyłką?

Warto jeszcze sprawdzić LME49860 OPA2111 i OPA1612A.

ja za 3x podwojne zaplacilem 160zl z przesylka (jesli nie dolicza cła)

Ukryta Zawartość

2x LME49860 kupilem w PL po 12zl + przesylka 8zl

Ukryta Zawartość

Ja widziałbym konkurencję na poziomie cenowym z Cambridge Audio DacMagic Plus -ale nie mogę nigdzie znaleźć porównania.

P.s.Już dotarłem do tego, że na wyjście słuchawkowe idą 2+1 opampy -ale co z sekcją I/V, czy ona jest zupełnie pomijana?

Prosiłbym o odpowiedź na mój post powyżej.

Witam Panowie!

Mój pierwszy wpis, czytam już trochę forum, ale nie miałem nic ciekawego do napisania. widzę, że temat ONE jest dość gorący. Sam najprawdopodobniej go sobie niebawem kupię. Mam zamiar na początek używać tylko wyjścia słuchawkowego i kilku różnych par słuchawek. I takie pytanie mam. Korzystając tylko ze słuchawek -ile opków wchodzi w cały tor i które to są?

W wersji Muses jest 6 Muses01,reszta to te same co w normalniej wersji, tak? To pewnie na I/V,buforze i całości toru do wyjścia słuchawkowego zostawione są stabdartowe opki, tak?

Chciałbym się mylić, ale chyba tak właśnie jest.

Operational amplifier:

● Balanced/ Un-balanced I/V:4 x MUSES 01

● Balanced/ Un-balanced LFP: 2 x MUSES 01

● Balanced/ Un-balanced Buffer: 3 x LM4562NA

● Headphone: 2 x LME49600

Ciekawo jak to się ma do innych daców np matrix mini-i.Może da się lepiej i taniej?

Mialem tego matrixa. To inna klasa grania. Nie ma czego porównywać, zwłaszcza po modernizacji asusa.

Dzięki Om3ga.

Tylko jak odnieść to do instrukcji obsługi, pdf, gdzie znalazłem wersję normalną i dla słuchawek jest 2x LME49720NA oraz 2x LME49600TS (jako dla wzmacniacza )-Czyli wychodziło by 4 opampy dla wyjścia słuchawkowego.

Idąc dalej -czy był by sens podłączać słuchawki przez RCA (które to zaś ma 1opka) i czy wtedy pozostałe opampy wchodzą w tor czy nie. Jakby wtedy grał ONE.

Użytkując obecnie STXa prawie nigdy nie używam wyjścia słuchawkowego, tylko jadę na RCA, bo wtedy 3opek na buforze robi konkretną robotę z dźwiękiem-więc jakby miało tak być w ONE to bym się nie zdziwił. A na wzmocnienie dodatkowy zewnętrzny wzmacniacz np Lovely Cube.

Niestety gdzie mieszkam nie ma poważnych sklepów audio z słuchawkami i dacami /wzmakami do małego grania. Na wejściu jak się pytam sprzedawców o Asus One to się śmieją i patrzą na mnie jak na idiotę -Asus, przecież to komputery.. ręce opadają....

Podbijam. Nikt nie używa ONE stricte do słuchawek?

Może znajdą się osoby, które będą chciały napisać na temat codziennego użytkowania tego daca, próbował ktoś różnych innych zestawień opampów - czy jest jakaś alegoria ze zmianami w ST/STX ?

Cokolwiek co można jeszcze napisać o ONE ..

dzis bede toczyl zabawy z asusem

mam 3xLME49860

oraz 3xLME49990

interesuje mnie wymiana opampa na RCA (rozumiem ze to niebieski kwadrat)

a pytanie ktora kosta to "bufor" ?

Zrzut%20ekranu%202013-08-31%20o%2011.58.45.png

edit:

czy dobrze rozumiem ze BUFOR to dwie kostki zaznaczone bialym kwadratem ?

Łącznie potrzeba 7 kostek na cały tor RCA. Wymieniasz 1 kostkę po prawej stronie białej ramki dla wyjścia RCA + ramki czerwona i zielona. Braknie Ci 1 kostki.

szymon - napisalem ci PW (jesli gdzies w szufladzie zalega ci "zardzewiala" kostka z pokrzywionymi nozkami - to ja chetnie odkupie )

:)

Odpisałem:)

Jak ktoś słucha z komputera lub laptopa "non audio" to polecam ten separator śmieci po usb, dobrze oczywiście podłączyć dobry zasilacz linowy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...
  • 2 miesiące później...

@orzeszek

tak mam daca juz z nowymi OPAMPami

cieplo , rowno w calym zakresie ale mam wrazenie braku trojwymiarowosci sceny w stosunku do PLYTY CD

co mnie jeszcze BBBB ciekawi to jak ma sie asus modowany vs NAD M51

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

@orzeszek

tak mam daca juz z nowymi OPAMPami

cieplo , rowno w calym zakresie ale mam wrazenie braku trojwymiarowosci sceny w stosunku do PLYTY CD

co mnie jeszcze BBBB ciekawi to jak ma sie asus modowany vs NAD M51

No niestety. Tak to już jest. Ludziska myślą, że wymiana opampa wzniesie sprzęt na wyżyny jakimś magicznym sposobem. A to niestety nie tak.

Poprawa jest, owszem, możliwa, jeśli pierwotne opampy są naprawdę kiepskie. Wtedy zmiana na lepsze, co oczywiste, da poprawę. Ale jeśli są już w sumie niezłe, ale z własnym charakterem, to wymiana ich na inne zmieni charakter, ale niekoniecznie jakość. Ja to nazywam na własny użytek redystrybucją wad. Charakter brzmienia, jeśli opamp narzuca jakiś swój, to w istocie jakaś wada, jaką generuje, własnie pod postacią wpływu na brzmienie. Zmiana jednego opampa dobrego, ale z własnym charakterem, na równie dobry, ale z innym charakterem zmieni charakter, poprzez przesunięcia środka ciężkości wad, ociepli dźwięk, ale jednocześnie trochę przykryje detale. Albo wręcz na odwrót. Czyli poprawa czegoś, kosztem czegoś. Znam wiele przypadków kiedy ludzie po żonglerce opampami, wracali do pierwotnej konfiguracji, bo zawsze było coś nie tak.

Wymiana opampa czasem pomaga trochę dostosować charakter brzmienia do reszty posiadanego toru, ale trudno mówić i znaczącej poprawie jakości we wszystkich aspektach.

Tak pięknie to jest tylko w folderach marketingowych. Niedomagań za zasilaniu DACa, albo ogólnych niedomagań konstrukcyjnych, w jego sekcji analogowej, w ten sposób nie poprawimy. Więc i rozsądek jest wskazany w wydawaniu kasy na kolejne upgrade opampów, bez zasadniczej ingerencji w aplikację urządzenia.

Jeśli cena tego samego urządzenia,ale z innymi opampami, rośnie zastraszająco, powiedzmy o 60% to należy podchodzić do tego z marketingową ostrożnością. I dobrze to sobie przemyśleć czy to nie pozorna naprawa zardzewiałej blachy, przez przykrycie jej złotą farbą. I czy czasem nie lepiej po prostu "zmienić blachę", czyli poszukać innego urządzenia, dającego realny postęp jakości, poprzez zasadniczo zmienioną aplikację sprzętową.

Tu również nieźle dłubnięty axe1:

Ukryta Zawartość

Gdyby to jeszcze udało się poprawić pod względem wyglądu byłoby nieźle.

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Również kupiłem tą kartę dźwiękową, ale jako źródło do drugiego systemu w mniejszym pokoju. Postanowiłem popełnić pierwszą część opisanej przez Szymona modyfikacji, a więc wymieniłem opampy na 6x LME49990 (I/V oraz LPF) oraz 3x LME49860 (xlr i rca). Dźwięk, który wcześniej jawił się jako anemiczny i nijaki nabrał wigoru oraz stał się bardziej detaliczny i nieco jaśniejszy. Zauważyłem też, że stockowy (przynajmniej mój) asus miał problemy z dźwiękiem, gdy miał rozkręcony potencjometr na maksa. Właściwie to już po godzinie 13 ogólnie przyrost głośności nie zmieniał się istotnie, natomiast brzmienie dodatkowo stawało się odchudzone. jakby zastosowane elementy nie wyrabiały, bądź nie znosiły bardziej wytężonej pracy. Po wymianie opków w tej kwestii też się poprawiło. Koszt takiej zabawy (łącznie 17 opampów, 7 stolików i przesyłka) wyniósł ~250 zł i myślę, że przy tej cenie nie można narzekać. Opampy zamawiałem w firmie Mausel (dystrybutor mouser na Pl)- czas oczekiwania 5 dni, wszystko ładnie zapakowane i zabezpieczone- także tą firmę mogę polecić wszystkim tym, którzy nie chcą zbytnio przepłacać bądź ściągać części spoza Polski.

Myślę teraz nad opkami do sekcji słuchawkowej i waham się między muses 8820, lub lme49860 (z tymi drugimi próbowałem- zmiany w dźwięku, jak opisane wyżej). Może ktoś mógłby polecić coś innego godnego rozważenia?

Teraz chciałbym również zrobić kolejną (ważniejszej) części modyfikacji, a więc poprawę zasilania. Dobrze byłoby dostać coś lepszego, niż to co siedzi w środku tylko za w miarę rozsądne pieniądze. Może, gdyby znalazło się więcej chętnych to ktoś z forum mógłby spróbować zbudować lepszy zasilacz?

Co się tyczy ustawień to w jrmc mam ustawioną konwersję do 24/192 oraz włączony upsampling w asusie (żeby złagodzić nieco górę oraz uniknąć zbyt wczesnego wycinania wysokich tonów).

Dziękuję autorowi wątku za opisanie tych modyfikacji, bo faktycznie zmiany są wyraźne i jak się okazuje już przy niekoniecznie dużych kwotach (pierwszy etap) umożliwiają uzyskanie innego, IMHO, ciekawszego brzmienia z tej niepozornej karty.

Dzięki za informację- dobrze wiedzieć.

Wstępnie pomyślałem o użytkowniku Tomanek 1. Może on mógłby zrobić lepszy zasilacz obsługujący zarówno axe1 oraz być może inne produkty tej firmy, by dodatkowo poprawić ich brzmienie?

• 2 tygodnie później...

...witam...mam pytanie,jak zamówić lme49990 ze stolikami,czy stoliki trzeba zamówić oddzielnie???...jeśli tak to wchodzi w grę lutowanie i inne zabawy,chciałbym to obejść i jedynie zagranica wchodzi wówczas w grę?...aaa też bym się pisał na jakiś upgread'owy zasilacz...pozdrawiam i za wszelką informacje dzięki...

Jeżeli chciałbyś mieć ładnie zrobione i sprawdzone to polecam kontakt z IC_Parts

Ukryta Zawartość

potarguj się w sprawie ceny przy większej ilości lme49990 (tj. 12 sztuk plus 6 stolików i lutowanie) oraz bierz od razu lme49860.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.