Skocz do zawartości
IGNORED

ślepe testy odtwarzaczy CD by beszti

beszti

Rekomendowane odpowiedzi

Arek, chłopie, jak partytura jest obiektywną wartością, to istnieje jeden jedynie słuszny sposób wykonania dzieła. I gdzie tu miejsce na interpretację? Jeżeli np. Menuhin grał dobrze Vivaldiego, to Carmignola gra źle, bo gra inaczej? Bredzisz strasznie.

=> MariuszJ

Z tym Jodą nie znałem, he he

A przy okazji, nie mogę się oprzeć..tym bardziej, że wątek przecież o CD...Też mam SONY 228 ESD, czy Twój wybór to przypadek, czy porównywałeś z czymś innym i ci się spodabał (np. z Meridianem, żeby nie odbiegać od głównego tematu wątku :-)). Zadowolony jesteś? To dosyć mało popularny sprzęt...

Skali - przypadek, ale ladnie gra. Porownywalem do innych w przedziale cenowym, wypadl dobrze i mial inne zalety, ale my nie o tym... Poza tym nie demaskuj mnie przed Arkiem, bo nie bedzie chcial ze mna rozmawiac o wartosci w muzyce :-)

>> Arek

Niejaki Aurelius Augustinus też za cholerę nie miał kręgosłupa moralnego. Pił, niewolników bijał, cudzołóstwu się oddawał i świeckiemu reżimowi wysługiwał - ochrzcić też się długo nie chciał. Ale później ten zgniły intelektualista i hulaka wydał drukiem takie rzeczy, że go potomni świętym Augustynem zrobili. Też jest u ciebie skreślony za brak zasad?

PS. Przepraszam za nieaudiofilską dygresję.

Arek, to porównaj sobie wyżej wspomniane interpretacje 4seasons . Dorzuć jeszcze Vanessę May, Nigela Kennedy, i English Concert. Czy różnice w interpretacji polegają tylko na różnicy tempa? Jeżeli tego nie słyszysz, to idź do ortopedy, bo na otolaryngologa już za późno (jak by się kto pytał to taki co głuchotę leczy).

Arek, poza tym, zgodnie z tym, co piszesz, każde prawidłowe, zgodne z partyturą wykonanie bez pomyłek i błędów jest równie dobre jak wykonania uznanych mistrzów, tak? A jeżeli tak nie jest, to jakimi jednostkami to zmierzysz?

> Mcgayver

Dlaczego mnie obrażasz?

A widziałeś partyturę "Cztrech pór roku"? Może nie jest aż tak konkretna.

A niektórzy "przeginają" dlatego nie są "klasyczni" chociaż masy to lubią.

Mahler np. miał bardzo konkretne uwagi w swoich partyturach i tam odstępstwa są małe chociaz tempa zawsze mogą się różnic.

Arek - moj ostatni wpis, bo mnie juz meczy ta dysputa.

Moj Guru, jezeli chodzi o muzyke klasyczna, ma stosunkowo niewielki zbior ulubionej muzyki wspolny ze mna, Beatlesi, Zeppelini, troche mainstreamu. Kiedy jestem u niego, a on spelnia swoj misjonarski obowiazek uswiadomienia mi (ale nie - maluczkiemu), jakzesz piekna jest klasyka (puszczana z Pianocrafta) widze wartosc tej muzyki - w jego oczach, w jego ruchach, gdy probuje nieudolnie nasladowac te impesje, ktorej doznaje. I on tez wie, ze slucham wartosciowej muzyki, wie ze on kiedys pokaze mi Glucka a ja mu Hancocka, on Lutoslawskiego ja King Crimson i moze nasze dosc odrebne swiaty muzycznych wartosci kiedys sie przenikna w wiekszym stopniu.

Na wszelkie sady o muzyce klasycznej, jej wartosci staram sie patrzec jego oczami. I w tych oczach jestes niestety, dosc niewielki.

Polecam, jezeli Milosz jest Ci niemily, Eleven Outlined Epitaphs Dylana. To poemat, nie piosenka, wiec tymbardziej nie ma partytury, jako i inne niewiele warte kawalki tego Zydka bez kregoslupa moralnego.

Skoro Vivaldi nie był konkretny, to jakim prawem twierdzisz że niektórzy przeginają? Na jakiej podstawie oceniasz, że dane odstępstwo jest już przegięciem, a inne nie? Powtarzam pytanie zignorowane przez Ciebie: jakimi jednostkami to mierzysz?

arku -

-odpowiem kolejnym dowcipem -

"czym aktualnie jedziesz ?

1.samochodem

2.pociagiem

3.czosnkiem"

- dowcipy mi sie skonczyly wiec mam nadzieje ze - w kontekscie twoich odpowiedzi - przynajmniej ten ostatni jest dla ciebie zrozumialy

No Panowie to żeście "pojechali" :) ... tylko nie mogę się pokapować co to ma wspólnego ze ślepymi testami :)

A Yoda Wielki był... większy od wszystkich innych :)

Let the force be with you

Ave lolo! Pojechaliśmy, bo nas poglądy szanownego kolegi zbulwersowały. Dialog był dynamiczny, wzbudzał emocje, a to fajne uczucia. Kto ich nie odczuwa jest pokrzywdzony przez los. Ale skoro o tym nie wie to może mu z tym lepiej?

Salve Dostojny... musicie kiedyś dokończyć tę dyskusję przy piwie... jestem pewien że się obejdzie bez kontrowersji :) internet to specyficzne medium i czasami się pojawia spór tam gdzie go nie ma :)

Pzdr.

Gutten - z tą racja też różnie bywa:)

Przypomniał mi się rysunek Mleczki - gdzie misio w waciaku tłukł kogoś, komu dawno spadły okularki:)

I okrzyk klepanego "Ale ja nad panem góruję intelektualnie!"

I poczucia humoru życzę wszystkim:)

bardzo ciekawy wątek. Arek - o jakich wartościach piszesz? co to jest wartość muzyki? Jeśli muzyka to matematyka to zapewne masz na myśli wartość logiczną - ta może w klasycznym rachunku wynosić albo prawdę albo fałsz. Prawda jako kategoria (a nie jako wartość) rzeczywiście we wszystkich systemach pojmowana była jako obiektywna. Trudno wyobrazić sobie jakiekolwiek pojmowanie i opis świata bez obiektywizacji podstawowych kategorii filozoficznych takich jak Prawda, Dobro i Piękno. I to bez względu na system filozoficzny i czas, w którym on powstawał. Nie nalezy jednak mylić wartości logicznej z ideą i kategorią Prawdy. Ciekawy problem. Jeśli nie miałeś na myśli wartości w sensie logicznym to o czym myślałeś? a co z nieklasycznym rachunkiem zdań? przecież od łukasiewicza tertium datur...

a jeśli chodzi o jazzowe nagrania kontrabasu to musisz zauważyć, że na koncertach jazzowych żadko albo prawie nigdy kontrabas nie wystepuje bez elektrycznego wzmocnienia. Zatem tak tez jest przekazywany przez dobrych realizatorów i niezłe wytwórnie. rzeczywiście nie przypomina to naturalnego niewzmocnionego elektrycznie kontrabasu ale o ile dobrze ją rozumiem - to idea hifi ma zapewnić jak najwierniejsze odwzorowanie muzyki, którą słyszymy na koncercie w warunkach domowych. I w jazzie, gdzie wszystkie instrumenty są wzmacniane kontrabas będzie brzmiał inaczej niż w sali filharmonii. nie mozna rozpatrywać, które brzmienie jest prawdziwsze - a na podstawie tego wnioskować, która muzyka (wedle środków wyrazu, instrumentarium i techniki, z której korzysta) jest cenniejsza (tak rozumiem twoje słowa "bardziej wartościowa" - chociaż takei moje rozumienie twojego wyrażenia sugeruje, że opisujesz swoje wrażenia subiektywne a nie odnosisz się do żadnych obiektywnych kategorii).

pozdr

parmezan

Jakoś nie mogę zdobyć się na poczucue humoru wobec propagowania przemocy i brutalności. A jako miłośnik piwa mógłbym nawet poczuć się urażony kojarzeniem jego spożywania z ewidentnie negatywnymi zjawiskami. Wolę w spokoju i błogości rozkoszować się jego smakiem, czemu nerwowa atmosfera zdecydowanie nie sprzyja.

>> Parmenides i Arek

Ja testuję sprzęt używając nagrań różnych gatunków muzyki. Bo co to znaczy, gdy sprzęt nadaje się do muzyki wokalnej, a nie nadaje się do rocka? Najczęściej bardzo dobrą średnicę, ale ograniczenia na basie i w dynamice. Więc nie jest to sprzęt uniwersalny. Z kolei gdy dobrze odtwarza elektronikę, to już nie koniecznie musi sobie radzić z instrumentami akustycznymi, stąd konieczność wszechstronnego przewałkowania różnorodnym materiałem, nawet jeśli nie wszystkie gatunki lubię. Natomiast faktem niezaprzeczalnym jest, że najwięcej o możliwościach testowanego sprzętu mówi odsłuchiwanie na nim instrumentów akustycznych, zwłaszcza fortepianu i smyczków, choć inne gatunki mogą być pomocne przy badaniu zdolności odtwarzania transjentów, szybkości, sprawdzaniu wydajnosci prądowej wzmaka, itp. (mam taki kawałek Cassandry Wilson, który bezbłędnie zdemaskuje braki każdego piecyka w tym zakresie). Zatem dobry sprzęt równie dobrze będzie odtwarzał każdą muzykę, nie upośledzając wyraźnie żadnego gatunku, choćby miał być używany do odtwarzania wyłącznie jednego z nich. Jeżeli tak nie jest, świadczy to o kompromisach jakościowych.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.