Skocz do zawartości
IGNORED

Constellation Audio - opinie.

Gość jarek&ania

Rekomendowane odpowiedzi

Który model i z jakim towarzystwem?

Wzmak Soulution 710

Kolumny jakies stare Proac-i

DAC Elgar+naped DCS

I gramofon na vinyle za jakies ekstremalne pieniadze robiony na zamowienie (najlepiej i duzo lepiej gralo na vinylu)

Wymiatalo bardzo fajnie gralo bardzo muzycznie z dobrym muzycznym niskim basem srodkiem i jasna rozdzielcza gora

Zgadza się Ty masz:)i to są miarodajne informacje

Kazdy ma prawo przedstawic tutaj swoja opinie. A kazda opinia jest przeciez subiektywna, w kazdym badz razie ja kazdemu potencjalnemu klientowi odradzam zakup Constellation po tym co uslyszalem. No ale z pewnoscia znajda sie frajerzy ktorym taki dzwiek przypadnie do gustu i wydadza te kosmiczne kwoty. Ale to juz ich sprawa. Dla mnie ten wzmacniacz to czyste audio-voodoo i robienie kasy na ladnych obudowach i TYLE!

Zreszta warto tez poogladac flaki tego wzmaka...i flaki Soulution one mowia same za siebie ;))))

Chyba Kolego zanadto przeceniasz to forum.Kto tu słuchał Soulution w kontrolowanych warunkach?Bo mędrców z Audio Show wykluczam:)

Stasiop, globrotter i ja :)

Lukasiq napisał wcześniej ,że Soulution gra ostro i zimno i mnie zaskoczył bo słyszałem wręcz odwrotne opinie.

Podobno dobry sprzęt (amp+pre) ale za wygładzony.

Ile w tym prawdy okaże się póżniej. Bo zapewne wszystko zależy od preferencji i osprzętu.

Były to informacje zasłyszane (przepraszam). Później posłuchałem sam i oniemiałem :) Słuchałem z Wilsonami, spięte Siltechem. Dla mnie najlepszy wzmacniacz jaki słyszałem. Kontrola, gładkość, rozdzielczość i precyzja. Bajka :)

Stasiop - jak na tak śmiałe stwierdzenia (frajerzy ktorym taki dzwiek przypadnie do gustu itd) to twoje stwierdzenia oparte są o strasznie dużo 'założeń'.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Dla mnie najlepszy wzmacniacz jaki słyszałem.

No tak. Ja się spojrzy na wykonanie i wnętrze to robi wrażenie ( na mnie na pewno lepsze niż Momentum) ale .....cena jest kosmiczna ;)

Z reguły jest tak ,że przyrost cenowy i jakość idą w parze do pewnego pułapu , potem to już chyba tylko autosugestia.

Stasiop - jak na tak śmiałe stwierdzenia (frajerzy ktorym taki dzwiek przypadnie do gustu itd) to twoje stwierdzenia oparte są o strasznie dużo 'założeń'.

Zawsze jest mozliwe ze sie myle, bo nie slyszalem tego w warunkach gdzie mozna to dokladnie przetestowac. Ale celowo sluchalem tego dosc dlugo jak na AS sie da i nie moglem wyjsc z podziwu jak moze zagrac tak kiepslo MSB Platinium + Avalony...

Tutaj nie ma innej odpowiedzi to byla z duzym prawdopodobienstwem wina Constellation. Zreszta wymienilem pozniej opinie na temat tego wzmaka z czlowiekiem ktory tez go slychal juz w bardziej domowych warunkach jaki i tez syszalem opinie co prawda zaslyszane ze Constellation to nabijanie ludzi w butelke ;) To potwierdzilo dodatkowo to co slyszalem.

Gdyby tam ktos postawil tania Rege + jakies dobre gosniczki zagralobyto znacznie lepiej niz to co slyszalem z tego bardzo drogiego systemu - taka jest moja prawda :) oczywiscie subiektywna ;)

Gość

(Konto usunięte)
<br />Bo zapewne wszystko zależy od preferencji <br />

Nigdy bym nie przypuszczał, że dobór (i ocena) sprzętu zależy od preferencji :-)

ja kazdemu potencjalnemu klientowi odradzam zakup Constellation po tym co uslyszalem

Wszyscy potencjalni klienci są ci niezmiernie wdzięczni.

No tak. Ja się spojrzy na wykonanie i wnętrze to robi wrażenie ( na mnie na pewno lepsze niż Momentum) ale .....cena jest kosmiczna ;)

Właśnie za wnętrze chyba nie byłbym skłonny do zakupu Momentum. Strasznie słabo. Bo jak ma się to

544609_459573544062216_1808925555_n.jpg

do tego.....

p864665575-3.jpg

lub tego....

gryphon_mephisto_solo_monoblock_power_amplifier_93nxt.jpg

Nie znam się na elektronice, może krótszy tor itd jest lepszy, ale samo wizualne wrażenie, porządek wygrywają :)

Ale jak zwykle trzeba słuchać.

Mialem gdzies dokladniejsze zdjecie Constellation i mozna tam wrecz dokladnie zobaczyc jaki rodzaj topologii wzmacniacza jest tam zastosowany - nie chce juz wiecej krytykowac ale to naprawde wyjatkowe robienie z klienta osła.

A jesli chodzi o Soulution to trzeba przyznac ze to bardzo nowozesna i przemyslana pod kazdym katem konstrukcja. Co moim zdanim wlasnie, ma bardzo wyrazne odzwierciedlenie w dzwieku.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Właśnie za wnętrze chyba nie byłbym skłonny do zakupu Momentum. Strasznie słabo. Bo jak ma się to

Ja już to kiedyś gdzieś pisałem ,że wykonanie jest poniżej krytyki. Patrząc na zdjęcia widać ewidentnie , że obudowa wykanana jest na jakichś tanich obrabiarkach.

Dla mnie nie wzbudza ten sprzęt zaufania jeżeli chodzi o jego jakość wykonania.

Ale dżwiękowo może być o.k.

Posłucham za 2-3 tygodnie.

Potem ocenię subiektywnie.

Ja już to kiedyś gdzieś pisałem ,że wykonanie jest poniżej krytyki. Patrząc na zdjęcia widać ewidentnie , że obudowa wykanana jest na jakichś tanich obrabiarkach.

Moim zdaniem wlasnie obudowa tego wzmaka jest pierwsza klasa oczywiscie ta zewnetrzna i na to klient leci jak mucha na lep.

Ale dżwiękowo może być o.k.

Posłucham za 2-3 tygodnie.

Potem ocenię subiektywnie.

Tak posluchaj :) tylko napisz swoja subiektywna prawde nie oszczedzajac! Trzeba punktowac na forum urzadzenia ktore robia z ludzi osłów;) A nie pisac ze wszystko gra fajnie - bo wszyscy wiemy ze tak nie jest ;))))

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Moim zdaniem wlasnie obudowa tego wzmaka jest pierwsza klasa oczywiscie ta zewnetrzna i na to klient leci jak mucha na lep.

Miałem na myśli jakość jej wykonania a nie design ;)

Zawsze jest mozliwe ze sie myle, bo nie slyszalem tego w warunkach gdzie mozna to dokladnie przetestowac.

Ja tez nie słuchałem, dlatego sie nie wypowiadam :) Czytałem jednak bardzo wiele pozytywnych opinii użytkowników, więc nie sadze, ze ulegli zbiorowej halucynacji. Za Constellation stoją bardzo znane nazwiska. To na pewno nie jest tuzinkowy produkt.

do tego.....

lub tego....

Nie znam się na elektronice, może krótszy tor itd jest lepszy, ale samo wizualne wrażenie, porządek wygrywają :)

Ale jak zwykle trzeba słuchać.

To teraz sprawdź sobie ceny tych urządzeń :) Momentum Stereo kosztuje $29k, Soulution prawie dwa razy więcej - $55k, a Gryphon - $89k (!!!). Nie mówię ze Momentum nie jest drogi - bo jest, tylko ze ty dodatkowo porownales go ze wzmacniaczami kosztujacymi dużo wiecej.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Oczywiście masz rację, ale wszystkie 3 aspirują do bycia liderem ekstraklasy na rynku.

Edit. Nie chce mi się szperać w mailach, ale różnica między końcówkami stereo Soulution a Momentum wynosi w detalu jakieś 12-15kzł na polskim rynku. Momentum chyba jakoś 108, a Soulution 120.

Ja tez nie słuchałem, dlatego sie nie wypowiadam :) Czytałem jednak bardzo wiele pozytywnych opinii użytkowników, więc nie sadze, ze ulegli zbiorowej halucynacji. Za Constellation stoją bardzo znane nazwiska. To na pewno nie jest tuzinkowy produkt.

To teraz sprawdź sobie ceny tych urządzeń :) Momentum Stereo kosztuje $29k, Soulution prawie dwa razy więcej - $55k, a Gryphon - $89k (!!!). Nie mówię ze Momentum nie jest drogi - bo jest, tylko ze ty dodatkowo porownales go ze wzmacniaczami kosztujacymi dużo wiecej.

Elb

Nic nigdy nie brałem,nie uczestniczyłem tez w zbiorowym odurzaniu.

Z chęcią bym porownał tego Solution za 55000 USD z moimi GM70..........gwarantuję świetna zabawę,będąc jednoczesnie

bardzo spokojny o wynik takiej konfrontacji..........bo mi to gra muzyka a nie nieuzasadniona cena sprzetu.

ooo jeszcze lepiej :) No tak, dokładnie.

Ja rozumiem amerykańską fantazję i brak przywiązywania uwagi do pierdół, ale serio Momentum nie powala wnętrzem. Granie to inna sprawa, żeby było jasne :)

Za to Soulution szaleje przy monosach. To już półka datrzeela 458.

A tak offtopowo - nigdy nie zapomnę kawałka Dire Straits - Iron Hand na Soulution 700 właśnie... ehhh...

On to teraz zobacz ile kosztuje Gryphon którego wkleileś na polskim rynku.

Ale ja dokładnie wiem ile kosztuje Gryphon. Nigdy nie miałem okazji niestety posłuchać. To już są klocki z najwyższej cenowej półki.

Pomimo różnic w cenach i chałturą w środku to jestem przekonany, że Momentum może konkurować śmiało z Gryphonem czy Soulution. Porównywałem Momentum i Soulution na podobnych systemach i to jest remisowy wynik. Jak to opisywałem, to nawet może bardziej podobał mi się Momentum, jest bardziej zalotny i chce podstępem zwabić słuchacza :) Ale biorąc pod uwagę moje zboczenie na punkcie neutralności i realizmu to wybrałbym Soulution... chyba.

W ogóle na rynku jest tyle klocków, których chciałbym posłuchać.. ale weź i weź... :) W grę wchodzi tylko tournee po Europie.

Inna sprawa, że aby mieć szerszy pogląd na sprawę, trzeba by zobaczyć ile kosztują te wzmacniacze na jakimś innym, najlepiej 'neutralnym' rynku typu Japonia. Tam także Soulution 710 jest dużo droższe niż Momentum Stereo.

Wiecie, te wątki w hi-end przypominają obsadę polskich filmów. Zawsze te same nazwiska (marki)obsadzone we wszystkich możliwych rolach.

A wystarczy przejrzeć wydawane magazyny hi-fi z różnych krajów, aby zobaczyć jak wielka jest różnorodność sprzętu od wielu, wielu innych wytwórców.

Dokąd jakiś dystrybutor nagle nie rozreklamuje szeroko jakiejś marki, to jest zupełnie nieznana. A potem mamy gwałtowny bum - oto nareszcie jest: znakomita, konkurująca z najlepszymi, należąca do wąskiego klubu niepokonanych w danej cenie.

Ciekawe to chodzenie wkoło, po okręgu - tylko co jakiś czas po ciut większym.

P.S. Zasada nie dotyczy DAC-ów.

Masz trochę racji, ale bum na Soulution jest od kiedy weszli na rynek, czyli już ładnych parę lat. I jeśli chodzi o tą firmę, to też bumu nie ma zbytnio w Polsce. Po pierwsze - cena. Po drugie - na Audio Stereo zdecydowana większość woli ciepły przyjemny dźwięk. Jak podłączą Soulution to jest wielki szok, że ostro, że zimno, że za jasno. Po trzecie - poza kilkoma wyjątkami nie za bardzo widzę sens oceny wzmacniacza bez dedykowanego preampa od tego samego producenta, a zauważyłem, że to norma. Nie wiem, mi się granie bez preampa nigdy nie podobało. No może prócz Momentum. Nie było wtedy jeszcze przedwzacniacza i monobloki z REF5 zagrały bajkowo.

Czytałem jednak bardzo wiele pozytywnych opinii użytkowników, więc nie sadze, ze ulegli zbiorowej halucynacji.

Jak juz kupili to co maja napisac...? ze ktos z nich zrobil wala, beda bronic tego wzmaka az sprzedadza, a druga sprawa ludziom sie rozne dziwne rzeczy podobaja wiec moze stad ten zachwyt ;)

Za Constellation stoją bardzo znane nazwiska. To na pewno nie jest tuzinkowy produkt.

Co wcale nie wyklucza ze te slawne nazwiska robia przewalke w postaci Constellation i chca zarobic spore pieniadze na bardzo niskiej jakosci i taniej wewnetrznej elektronice, robiac tylko ladna obudowe i domontowyjac caly ten marketing :)

Porównywałem Momentum i Soulution na podobnych systemach i to jest remisowy wynik.

Kurcze, pomimo ze nie slyszalem tych wzmakow na tym samym systemie ABSOLUTNIE nie wyobrazam sobie zeby pomiedzy Constellation a Soulution postawic znak rownosci. Soulution to dynamika muzyka cieplo jasnosc barwa a Constellation zamulenie i podbarwienie, to sa dwa zupelnie inne grania!!!

Kurcze, pomimo ze nie slyszalem tych wzmakow ...

I to jest clou wszystkich dyskusji na Audio Stereo :)

Prosilbym Cie laskawie jesli juz mnie cytujesz cytuj cale zdanie, bo wyrwana jego czesc zmienia sens mojej wypowiedzi.

Prosze Cie o sprostowanie i zacytowanie calosci zdania

W taki sam sposob jak Ty cytujesz mnie to i ja moge zacytowac Ciebie: "Ja tez nie słuchałem, dlatego sie nie wypowiadam :) ...To na pewno nie jest tuzinkowy produkt."

Ale nad czym tu dyskutować ? Słuchałeś tych klocków w systemach których nie znasz, w pomieszczeniach których nie znasz, i zapewne jeszcze na nagraniach których nie znasz, a wypowiadasz się tak jakbyś co najmniej miał tej klasy system w domu i wszystkie te klocki przećwiczył u siebie.

Nie zrozum mie źle - czym innym jest pisanie że słuchałem takiego i takiego systemu, tam i tak, i mi się podobało lub nie, a czym innym pisanie na podstawie takich odsłuchów o 'frajerach którym taki dźwięk przypadnie do gustu'.

Tym drugim stwierdzeniem nie tylko nie budujesz swojej wiarygodności tu na forum, ale wręcz ją rujnujesz.

Opublikowano · Ukryte przez misiomor, 13 Kwietnia 2013 - trolling
Ukryte przez misiomor, 13 Kwietnia 2013 - trolling

Clou czy nie clou-to jest drobiazg-najgorsze jest jak wypowiada się jeden z drugim clown))

A Ty wogole nie slyszales tego wzmacniacza a wypisujesz jakbys go slyszal cyt: " To na pewno nie jest tuzinkowy produkt"

W takim wypadku idac logicznym rozumowaniem, kto tu nie jest wiarygodny co? ;)

Akuratnie nagrania byly moje, byly to utwory z plyt testowych Stereophila ktore sluchalem na wielu klockach w roznych salonach systemach i w kilu rowniez miejscach na swiecie. Wystarczy mi kilka minut aby rozpoznac z 90% prawdopodbioenstwem ze Constellation to firma szukajaca frajerow z kasa a nie prawdzwych slyszacych audiomaniakow ;) A jesli chodzi o moj system to z pewnoscia 100% gra lepiej niz to co zagralo wtedy z Constellation - tego akurat jestem pewny!

I jeszcze wycinasz kawalek mojej wypowiedz wlaczajac swoja ironie na wyrwany z kontekstu sens.

A o wiarygodnosc tu nie walcze pisze co slysze i robie to bez interesu.

A z drugiej strony zgodze sie ze Constellatrion to produkt nietuzinkowy bo trzeba faktycznie czegos nietuzinkowego aby tak spieprzyc dzwiek MSB i Avalonow - tutaj sie zgodze ;)

Nie sadze tez ze zmiana systemu o jakis inny klocek czy tez o inna akustyke pomieszczenia inne kable zmienilaby wszystko jak za pociagnieciem czarodziejskiej rozdzki, wszystko wskazuje na to ze Constellation to produkt celowo podbarwiony rozmamlany dla odpowiedniego niezbyt osluchanego klienta.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.