Skocz do zawartości
IGNORED

sens życia

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

kulą w płot, - tak jest z kiepskimi filozofami

Niezupełnie , gdyż to my sami nadajemy sens swemu życiu , np. : pozostawiamy coś po sobie , samorealizujemy się , doskonalimy duchowo , potrafimy czerpać radość życia , itd. , itp. w zależności od indywidualnych preferencji i wyznawanej filozofii .

Wielu filozofów odpowiadało na to pytanie , napisano o tym tony książek , ale większość z nas raczej lub zaledwie odkrywa sens życia niż go osobiście tworzy .

Każdy z nas jest sam sobie filozofem i to , co nadaje sens pańskiemu życiu panie Mamel niekoniecznie musi być esencją mojej egzystencji i oczywiście vice versa i w tym kontekście Romain Gary ma dużo racji , że : "Nie można pytać o sens życia , można mu tylko sens nadać. , tzn. mogę pana zapytać o sens życia , ale czy pańska odpowiedź będzie dla mnie również sensem dla mojego życia ? Z poważaniem i wyrazami szacunku , Piotrek .

Piotr

Skoro człowiek musi nadać swojemu życiu sens np przez pracę, pasję, hobby itd to czy w takim wypadku zwierzęta żyją bez sensu? (bo przecież one się w tym nie realizują)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

takie cytaty to płycizna,

sens życia jako istnienia ma wymiar transcedentalny (dotyczący poznania,,nie jego treści)

nadanie życiu sensu to wyrażanie własnej osobowości tu i teraz

jedno z drugim nie ma nic wspólnego

czyli : Nie można pytać o sens życia, można mu tylko sens nadać. Romain Gary

Piotr

nie musi.

tez uważam, ze nie musi

moje pytanie dotyczyło bardziej wytartej drogi dla ludzkiego życia

pamiętam jak prof. Kołakowski mówił, że nie wie i nie jest wstanie powiedzieć, czyje życie jest bardziej wartościowe - profesora uniwersytetu, czy tez żula spod budki z piwem

Po prostu

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

problem w tym ze jesli czlowiek zadaje pytanie o sens zycia to to znaczy ze jego zycie jest bez sensu ale wcale to nie swiadczy ze nie bedzie ono przyczyną innego zycia z sensem i to jest sens zycia.......

Skoro człowiek musi nadać swojemu życiu sens np przez pracę, pasję, hobby itd to czy w takim wypadku zwierzęta żyją bez sensu? (bo przecież one się w tym nie realizują)

Mogę się mylić , ale zwierzęta chyba nie zadają sobie takich pytań , natomiast gdy jem schabowego , to uważam , że ich życie ma sens jakkolwiek zabrzmiało to trywialnie , a tak na poważnie , to uwielbiam , gdy za moim oknem widuję odwiedzające mnie lub tylko moją słoninę sikorki , dzięcioły , itd.

Piotr

Czym zatem jest życie? życiem - oto czym jest:)

23031970@ - zanim trzeci raz skomentujesz przeczytaj, bo może Ci "umkło", #28

jarex@ - bo nikt nie zna celu własnego życia w aspekcie wypełnienia roli w stosunku do innych, także mordercy są ujęci w tym planie

(widzę, że muls to już rozkminił :))

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

problem w tym ze jesli czlowiek zadaje pytanie o sens zycia to to znaczy ze jego zycie jest bez sensu ale wcale to nie swiadczy ze nie bedzie one przyczyną innego zycia z sensem i to jest sens zycia.......

Jak szuka, to pewnie zgubił, a raczej zwątpił...wtedy się idzie do religii i tam dokonują wpojenia sensu i mam nowy sens, tylko trzeba mocno wierzyć.

Podobno najwięksi filozofowie nie znaleźli uniwersalnego sensu, a życie istnieje, więc ono musi być sensem...ostatecznie stan przeciwny "nieżycie" już na 100% nie ma sensu.

23031970@ - zanim trzeci raz skomentujesz przeczytaj, bo może Ci "umkło", #28

jarex@ - bo nikt nie zna celu własnego życia w aspekcie wypełnienia roli w stosunku do innych, także mordercy są ujęci w tym planie

(widzę, że muls to już rozkminił :))

Panie Mamel proszę się nie gniewać , ja też się zastanawiam nad sensem naszej egzystencji , po prostu próbuję zrozumieć pana i Wasze (forumowiczów ) spostrzeżenia .

Piotr

Gość

(Konto usunięte)

pamiętam jak prof. Kołakowski mówił, że nie wie i nie jest wstanie powiedzieć, czyje życie jest bardziej wartościowe - profesora uniwersytetu, czy tez żula spod budki z piwem

i to jest wartość filozofa, nie wie tego co podstawowe, ale pogadać musi.

problem w tym ze jesli czlowiek zadaje pytanie o sens zycia to to znaczy ze jego zycie jest bez sensu ale wcale to nie swiadczy ze nie bedzie ono przyczyną innego zycia z sensem i to jest sens zycia.......

najczęściej jest tak, że takie pytania pojawiają się wtedy, kiedy się nie wiedzie, stąd są wyrazem żalu do losu. To najczęstsze ale i upraszczające.

Uogólnianie tego typu może wprowadzać w błąd.

Podobno najwięksi filozofowie nie znaleźli uniwersalnego sensu, a życie

najwieksi filozofowie nie maja pojecia o sensie zycia bo nie przezyli takiego zycia o jakim sie filozofom nie snilo.Pisanie ksiazek i filozofowanie zostawiam filozofom którym sie gladko pisze a trudno zyje..

Co to jest sens życia? Jest jakiś ogólny czy tylko indywidualny dla każdego z osobna?

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

najwieksi filozofowie nie maja pojecia o sensie zycia bo nie przezyli takiego zycia o jakim sie filozofom nie snilo.Pisanie ksiazek i filozofowanie zostawiam filozofom którym sie gladko pisze a trudno zyje..

A to niby co jezd jak nie filozofowanie...mlusku?

sens zycia to ostatni cel osiagniety.Moze byc rozpatrzony jako ostatni.Albo jako ostatnie tchnienie..Sens to koniec.Jaki koniec, taki sens.Wszystko inne to cele czastkowe..i takie sensy.

A to niby co jezd jak nie filozofowanie...mlusku?

moge sobie pozwolic jako niefilozof.

Co to jest sens życia? Jest jakiś ogólny czy tylko indywidualny dla każdego z osobna?

Mnie się wydaje , że jest to sprawa indywidualna , tzn . dla jednej osoby sensem życia będzie religia i Bóg , dla drugiej osoby praca na polu naukowym , dla trzeciej rodzina , itd. ,itp.

Piotr

AAAAAAaaaaaaaaa numerek nie wymieniłeś jeszce kasy.Wiesz dla ilu jest ona sensem?

Ale napisałem : itd., itp .

Myślę sobie , że nad sensem życia najczęściej zastanawiamy się u schyłku życia lub wtedy , gdy jesteśmy nieszczęśliwi lub niespełnieni .

Kochająca matka lub młoda dziewczyna nie zadaje sobie takich pytań , nie traci czasu na poszukiwania sensu życia lecz cieszy się każdym dniem życia .

Piotr

napijcie się Chłopaki czegoś dobrego ,posłuchajcie czegoś fajnego, a o sensie to tylko po pijaku i z dobrym przyjacielem....

e sprawiajmy sobie radości - choćby kupując kable, czy cokolwiek

Kiedyś czytałem taką teorię, według której samo DNA jest obdarzone inteligencją. A celem nadrzędnym DNA jest stworzenie organizmu zdolnego do rozwinięcia takiej techniki, która pozwoli mu na opuszczenie tej planety i eksplorację wszechświata.

Tak więc można by uznać, że kod DNA wciąż robi próby i eksperymenty udane i nie udane. Wszystko po to, by móc się stąd wydostać, gdy już nie będzie warunków do dalszej egzystencji i przetrwania na Ziemi. To bardzo kontrowersyjna teoria, ale tłumaczy bezsens istnienia wielu "bytów", które powstają tylko dlatego, by stać się źródłem substancji odżywczych dla innych.....

Wynikało by z tego wszystkiego, że jesteśmy tylko jednym z tworów DNA, być może zdolnym w przyszłości do osiągnięcia jego celu....

A ja myśle sobie,że każdym dniem to sie cieszą.........emeryci.

Czy ja wiem , z jednej strony cieszą się dolce far niente , z drugiej strony pewien etap życia mają za sobą i , że tak powiem mają bliżej niż dalej ........

Piotr

napijcie się Chłopaki czegoś dobrego ,posłuchajcie czegoś fajnego, a o sensie to tylko po pijaku i z dobrym przyjacielem....

e sprawiajmy sobie radości - choćby kupując kable, czy cokolwiek

Ale tak pić bez sensu?

Kiedyś czytałem taką teorię, według której samo DNA jest obdarzone inteligencją. A celem nadrzędnym DNA jest stworzenie organizmu zdolnego do rozwinięcia takiej techniki, która pozwoli mu na opuszczenie tej planety i eksplorację wszechświata.

Tak więc można by uznać, że kod DNA wciąż robi próby i eksperymenty udane i nie udane. Wszystko po to, by móc się stąd wydostać, gdy już nie będzie warunków do dalszej egzystencji i przetrwania na Ziemi. To bardzo kontrowersyjna teoria, ale tłumaczy bezsens istnienia wielu "bytów", które powstają tylko dlatego, by stać się źródłem substancji odżywczych dla innych.....

Wynikało by z tego wszystkiego, że jesteśmy tylko jednym z tworów DNA, być może zdolnym w przyszłości do osiągnięcia jego celu....

Też się spotkałem z taką teorią , natomiast nie rozumiem dlaczego " inteligentny DNA " obdarzył nas świadomością i wolnym wyborem i tym samym pogrzebał swoje plany ?

Piotr

Piękne...ale sądzę, że teoria mówiąca o źródle inspiracji tego sprytnego DNA byłaby dopiero hitem, ale i tak biorę do kolekcji.

Też się spotkałem z taką teorią , natomiast nie rozumiem dlaczego " inteligentny DNA " obdarzył nas świadomością i wolnym wyborem i tym samym pogrzebał swoje plany ?

Świadomością po to, abyśmy byli świadomi istnienia w otaczającym nas wszechświecie. Wyboru nie będziemy mieli. Trzeba będzie się po prostu ratować.....
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.