Skocz do zawartości
IGNORED

YAMAHA RX-A 2020 - WRAŻENIA STEREO - POMOCY?

CINETEC

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Zakupiłem kolejny Amplituner po przeczytaniu opinii w internecie - YAMAHA RX-A2020. Nadmienię iż grał już u mnie : ONKYO TX-NR809 ; Pioneer LX-55 (gościnnie) oraz YAMAHA RX-A1010.

Moje kolumny to HECO Celan GT 702 [zestaw 5.0] - no i w kinie bomba, koncerty dobrze ale ze stereo mam kolejny dylemat.

Nie wiem czy to nie stary temat - CHCESZ MIEĆ STEREO TO KUP WZMACNIACZ STEREO. Ale powyższy amlplituner ma dobre recenzje również w stereo. Ale dla mnie czegoś brakuje - właściwie to wszystkiego po trochu : głębi, dynamiki, jasności przekazu i najważniejsze jak chcę posłuchać ciszej to klapa - połowa znika jakby za kotarą. O co chodzi? Czy producenci Amplitunerów klasy premium nie znają się na stereo ?

Myślę o zakupie końcówek mocy lub wzmacniacza pod fronty - co wy na to ?

Najlepsze że mam serwer na którym mam sporo muzyki i chciałbym obsługiwać Yamahę przez niesamowitą aplikację AV Controller!

Pozdrawiam.

Krzysiek.

Witaj Krzysztofie,

Yamaha RX-A2020 to świetny amplituner w kinie domowym i bardzo dobry w stereo - ale uwaga - w porównaniu z innymi amplitunerami kina domowego. Niestety w porównaniu z klasycznymi wzmacniaczami stereofonicznymi wypada blado, porównywalnie z podstawowymi modelami 2-kanałówek. Masz dobre kolumny, które jednak mają pewne wymagania co do wzmacniacza.

Jedynym rozwiązaniem jest zakup klasycznego wzmacniacza stereofonicznego z możliwością wykorzystania jako końcówka mocy lub zakup końcówki mocy.

Napisz proszę jak duże masz pomieszczenie, jakie zazwyczaj gatunki muzyczne słuchasz, jakie preferujesz brzmienie oraz jaki ewentualnie budżet chciałbyś przeznaczyć na zakup wzmacniacza.

Serdecznie zapraszam na odsłuchy, dajemy także możliwości wypożyczenia urządzenia do testu we własnym systemie lub zorganizowania odsłuchu (wtedy możemy także pomóc w konfiguracji, akustyce itp.).

Czekam na szczegóły.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Pisałem o tym wielokrotnie że przy cichym słuchaniu wykładają się wszystkie amplitunery,ale ludzie i tak kupują a potem są załamani.Końcówka nic nie zmieni,będzie większa moc,ale przedwzmacniacz będzie nadal lipny,tylko dobra integra.

Właśnie po wyłączeniu tych polepszaczy dzwięk jest do bani,bo jak się ustawi basy na plus 6,oraz podciągnie wysokie to jakoś gra.w trybie direct lipa.Miałem tak w SR-6003 ,Rx-v 1900,3800,avr-260,360,460.choć Harmany nie miały tej funkcji,lecz w ustawieniach zerowych grały kiepsko.

Moje kolumny to HECO Celan GT 702 [zestaw 5.0] - no i w kinie bomba, koncerty dobrze ale ze stereo mam kolejny dylemat.

Nie wiem czy to nie stary temat - CHCESZ MIEĆ STEREO TO KUP WZMACNIACZ STEREO. Ale powyższy amlplituner ma dobre recenzje również w stereo. Ale dla mnie czegoś brakuje - właściwie to wszystkiego po trochu : głębi, dynamiki, jasności przekazu i najważniejsze jak chcę posłuchać ciszej to klapa - połowa znika jakby za kotarą. O co chodzi? Czy producenci Amplitunerów klasy premium nie znają się na stereo ?

O co chodzi?

O to chodzi , a szczegóły podam później jeśli chcesz .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-35801-0-26464400-1366060377_thumb.jpg

Najlepsze że mam serwer na którym mam sporo muzyki i chciałbym obsługiwać Yamahę przez niesamowitą aplikację AV Controller!

Tylko najgorzej , że w tym ewentualnym połączeniu muzyka ta nie ominie przedwzmacniacz amplitunera .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest taki parametr wzmacniaczy/amplitunerów na który rzadko się zwraca uwagę spoglądając na dane techniczne (nie wszyscy producenci go podają) - chodzi Damping Factor, który dobitnie pokazuje to o czym pisze dariusz964. Wystarczy spojrzeć na dane techniczne wzmacniaczy/ampów żeby zobaczyć, że najlepsze amplitunery za 7-9 tysiaków mają go na poziomie wzmacniacza za 700 zł. Oczywiście to pojęcie względne, ale np taki Accuphase ma DF na poziomie 200 a np amplituner denon 3313 - 42. Poczytajcie sobie tu na forum bo jest kilka osób które wiedzą o co chodzi - warto przyswoić tą wiedzę przy następnych zakupach. Yamaha RXV3020 ma DF na poziomie 53. Moje Onkyo 5007 ma DF 60 a np. piec stereofoniczny Cambridge Audio Azur851 DF=110 -- Bas z takich piecyków wymiata wszystkie amplitunerki niezależnie od wydanej na nie kasiury.

Opublikowano · Ukryte przez misiomor, 17 Kwietnia 2013 - sam cytat
Ukryte przez misiomor, 17 Kwietnia 2013 - sam cytat

A powylaczales wszystkie ulepszacze ( efekty ), tzn. odsluch "pure direct" ? No i ktory DAC ? cd-ka czy ampli ?

Dziękuję bardzo za wszystkie wypowiedzi.

Posiedziałem trochę wczoraj z kolegą i poustawiałem w systemie dżwięk na poszczególnych częstotliwościach do mojego ucha. Zauważyliśmy też że w momencie wyłączenia [przejścia w by=pass] wysokich i niskich tonów Yamaha gra zupełnie inaczej - jakby rozmachu nabierała. Nie jest to oczywiście oczekiwane 100% ale dużo lepiej niz było [8/10].

Zgadzam sie z Dariusz924 - tryb Direct / Pure Direct - bardzo słabo (nie wiem po co to nawet dodali)!?

Częste też wypowiedzi na forach że nawet wysokie modele amplitunerów grają jak wzmacniacz stereo za kilkaset zł - to bym sie tak nie rozpędzał - testowałem taki (Pioneer A-20 oraz A209 ze starszej seriii) - może i miały wicej wykopu ale ze stereo to nie miało nic wspólnego - poza tym na połowie głośności nie można było rozróżnić rodzaju muzyki nie mówiąc już o instrumentach. Mówiąc krótko stereofonię i równowage tonalną YAMAHA RX-A2020 ma bardzo przyzwoitą - gra tylko z za małym "rozmachem" jak na moce które podaje producent, no i problem z cichym słuchaniem.

Poczytałem że żeczywiście końcówka mocy nic nie da (wypowiedź dariusza 964 oraz czestera ) - doda jescze więcej mocy, której mam już w zapasie.

Pomyślę pomału o wzmacniaczu stereo + tunerze sieciowym do kompletu.

Mogę porzyczyć z zaprzyjaźnionego TOP HiFi :

Wzmacniacz Marantz PM5004 (innych nie mają)

Wzmacniacz ROTEL 1520

Co myślicie?

Dodam że słucham :Depeche Mode, Muzyka elektrroniczna, Dire Straits, Allan Taylor, Michael Buble, Coldplay i czasami Smooth Jazz.

Czy próbowałeś podłączyć w bi-amping?

Nie odrzucałbym opcji zakupu końcówki bez sprawdzenia samemu. Nie wiem jakiej jakości jest pre.. w tym ampli. ale może warto spróbować.

Dla mnie pomysł ampl. + wzm. stereo to mało komfortowe rozwiązanie.

Sam stałem przed podobnym wyborem i w ciemno za radą kolegów z forum dokupiłem końcówkę. Powód to brak basu z ampli. oraz niewydolność prądowa przy głośniejszych odsłuchach.

Następnie przy muzyce w DTS kłóciły się kolumny te zasilane z końcówki, z tymi z ampitunera, więc dokupiłem drugą końcówkę wielokanałową.

I w ten sposób wszyscy na końcu dochodzą do wniosku zakup procesora + końcówki mocy, więc czemu tak nie zrobić od razu (brakuje wiedzy + budżetu).

Z chęcią bym sam wymienił ampl. na procesor, ale te z dekoderami HD są jeszcze za drogie i mało jest używek.

Mogę porzyczyć z zaprzyjaźnionego TOP HiFi :

Wzmacniacz Marantz PM5004 (innych nie mają)

Wzmacniacz ROTEL 1520

Co myślicie?

Przy tej muzyce jeśli gotówka pozwoli to zdecydowanie RA-1520 i RT-12 i będziesz zadowolony.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

R99 - Czy końcówka wystarczy czy nie tak naprawdę rzeczywiście niewiadomo (trudno testować ze względu na ograniczony dostęp) ale jedno jest pewne na pewno dobry wzmacniacz wystrarczy bo ma dobry przedwzmacniacz - a i porzyczą do domu na testy.

Wezmę tego RA-1520 do testów na weekend, znalazłem też do kompletu RDG-1520 (RT-12 to od innej serii) - jeden poroblem tylko - taki zestaw to więcej niż amplituner kosztuje (no i tak bez końca kurcze!).

Ale czego się nie robi dla "miłości".

A Marantz ? Czy to nie tańsze i równie dobre rozwiazania. Przyznam się że nie słuchałem nigdy tehj firmy a ma dobre opinie.

A co do Bi-ampingu - testowałem na RX-A1010 i różnica niewielka choć słyszalna (trochę więcej basu)

Tak to wygląda na dziś.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak będziesz miał wzmaka na froncie to w muzyce wielokanałowej może się nie zgrać dźwięk z reszty kolumn płynący z ampli.

Zwróć również na to uwagę jak będziesz testować.

Informacyjnie

RA-1520 trochę słaby ma tylko 2x60W Damping Factor 150 i koszt 3000zł, a np. RB-1070 2x130W Damping Factor 500 i koszt używki 1300zł

Ja dla siebie już wybrałem najlepszy i najwygodniejszy kompromis procesor + końcówki mocy - kwestia czasu :)

Daj znać jakie wrażenia z odsłuchu.

Ukryta Zawartość

Ale RB-1070 to końcówka mocy a może RC-1070 + RB-1070 [przedwzmacniacz + końcówka] - na allegro chce gość za 3.500 komplet

LUB rb-993 chyba trzykanałowa za 1700

Ukryta Zawartość

Lub takie cacko

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Za dużo chce za RC-1070 + RB-1070, wartość jakieś 2500-2800zł.

rb-993 - brak Tigger 12V, musiałbyś ręcznie włączać i wyłączać przyciskiem, poza tym OK, cenowo się nie spotkałem, więc nie wiem czy to dobra cena

RB-985mk II THX - również brak Tigger 12V, cena mało atrakcyjna. Lepiej już RMB-1075 za 2600-3000zł można kupić .

Osobiście u siebie poszedłem jak najtańszym kosztem: Fronty z RB-1070 (1300zł), center + 4 satelity z RMB-1066m (center zmostkowałem 2 kanały na 150W, reszzta 4 satelity po 60W) (1200zł). Łącznie dałem około 2500zł i mam zasilone 7 kanałów.

Zaletą takiego rozwiązania jest również mniejszy pobór prądyu przy stereo, gdyż załącza się tylko RB-1070, a RB-1066 jest wyłączona.

Efekt dużo ciekawszy niż z samego amplitunera.

Dzięki za informacje.

Powiem szczerze że powoli mam mętlik w głowie.

Nie wiem czy ta moja Yamaha z kóncówkami zagra, a jek nie to kolejna wymiana - koszmar.

Najpierw odsłucham tego RA-1520. Może uda mi się wyciągnąć później z salonu jakąś końcówkę Rotela - widziałem u nich RB-1552 - wtedy będę miał pełen obraz (a raczej odsłuch).

Jeszcze mnie ten Marantz ciekawi - znalazłem na internecie model PM-7004 za 2.500 a opinie ma dobre.

Czy ktoś ma jakieś info jak to może grać z Celanami GT702?

Sprawdź i koniecznie daj znać jakie są twoje wrażenia.

Tak przy okazji czy mógłbyś dokonać porównania i opisać różnice w dźwięku pomiędzy YAMAHA RX-A2020,a ONKYO TX-NR809 ?

Wezmę tego RA-1520 do testów na weekend, znalazłem też do kompletu RDG-1520 (RT-12 to od innej serii) -

Też bym go kupił ale niestety nie ma DAB+ ( ma tylko stary DAB) dlatego wziąłem RT-12. Niestety tutaj Rotel w serii 15 nie popisał się.

Informacyjnie

RA-1520 trochę słaby ma tylko 2x60W Damping Factor 150 i koszt 3000zł, a np. RB-1070 2x130W Damping Factor 500 i koszt używki 1300zł

Jak to bywa w życiu parametry to nie wszystko. Miałem zestaw dzielony RB/RC-06 o mocy prawie 2x90 W i prawie zabójczym DF=500 i co? I nic.Teraz mam RA-1520 i przyznam szczerze, że kultura grania w 15 jest ciekawsza a różnicy w DF pomiędzy 150 a 500 nijak nie da się usłyszeć. Dla mnie to tylko parametr który nie zawsze ma przełożenie na doznania soniczne. Tak samo z mocą wzmacniacza. Według mnie ważne jest jeszcze to pod jakie kolumny je się podłączy i jak będą współpracować.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

OK zgoda, ale ja np. słyszę różnicę między RB-1070, a RMB-1066 w stereo. Chodzi o ogólne wrażenie jakości dźwięku bez patrzenia na parametry. Różnica może nie jest jakaś kolosalna na plus 1070, ale jest.

Kolumny moim zdaniem to jedna z najważniejszych części toru audio.

Witajcie ponownie.

Też już torszkę poczytałemj gdzieś na stronach amerykańskich i nawet azjatyckich - z informacji zebranych wynika że sittek ma sporo racji.Piszą że dla normalnych użytkowników stereo (nie koniecznie audiofilów) DF powinien być na pozimie min trzycyfrowym (absolutne minimum) najlepeij w kierunku 200 - 500. W tym przedziale już tylko doznania dżwiękowe ("soniczne") mają znaczenie przy wyborze sprzętu. Powyżej 1000 to audiofilskie konstrukcje nie koniecznie do grania basem czy rozbudowaną górą pasma. Co do Ymaha RX-A2020 - tylko 49 takż słabo.

Bardzo mocno azjaci rozdzielają kwestię stereo od kina - nie mogłem zanleźć porównan - stereo to stereo a kino to inna bajka i myślę ze to zdrowe podejście aczkolwiek w naszych realiach często niemożliwe (kasa na kino i stereo - sporo trezba wydać).

Co do porównań (wrażeń) :

onkyo tx-nr 809 (miałem u siebie ok. 2 miesiące)

Kino : Rewelacja (bardzo detaliczne - efekt tzw "tłuczonej szyby" czy "deszczu" znakomity, bas dynamicznmy i kontrolowany). THX - nigdy nie zrozumiałem o co twórcy chodziło - brak emocji.

W kinie 9/10 (zresztą amplitunery TX-NR1010, 3010, 5010 - to najlepsze konstrukcje do dynamicznego kina).

Koncerty : I tu zaczyna się jazda - przebarwione i pozbawione "duszy koncertowej" - nie poznałem głosu Stinga w koncercie "live in Berlin" - jakiś wysuszony i nie do słuchania - a śpiewa przez specjalny mikrofon.Michael Buble - posztakowany bez płynności a dodam że to mój ulubiony koncert. Pozostałe koncerty - blado - piszą że może rockowe czy metalowe (a le nie słuchałem).3/10

No i stereo : Wysokie tony ( wiadrami) - ale jest to pozytywne tylko przy niektórej muzyce (np. DISCO POLO).

Średnica - dziwna jakby słyszlana i niesłyszalna (nie mogę ocenić bo to inne granie niż lubię)

Bas - porawny ale znikła przy niższej głośności (DF - chyba na poziomie 50)

Stereo wielokanałowe - NIE WŁĄCZĄĆ!

Pozytywem była szczegółowość na których płyt ale całość pocięta, szorstka i sucha, choć nie płaska! 5/10

Ogółem do kina akcji za 3.500 nie ma nic lepszego - reszta jak napisłałem.

YAMAHA RX-A2020 - Inne granie

Kino spokojniejsze (bas bardzuiej rozciagnięty i mniej dynamiczny), wysokie i średnie poukładane - do dłuższego słuchania lepiej. 8/10

Koncerty - i tutaj miazga do wszystkich (Pioneer / Onkyo) - poukładane, przestrzenne i duuuużo emocji (subwoofer potrezbny)

Stereo - jak dobrze nagrana płyta (Dire Straits / Allan Taylor/ Depeche Mode - Delta Machine) to gra super (dźwięk przestrzenny, spójny i nasycony, chociaż nie wychodzi do przodu jakby lekko uwięziony), Problem pojawia się już prz troszkę gorzej nagranych płytach - tracą jakby rozmach, dynamikę i przestrzeń - jakby kto prąd w kolumnach wyłączył - alke to myślę że to co wcześniej pisaliśmy - DF na poziomie 50. stereo ja na ampli 9/10

Mam taki ranking - moje wałsne odczucia:

YAMAHA RX-A2020 - 83%

Pioneer LX-55 - 79%

YAMAHA RX-A 1010 - 75%

ONKYO TX-NR809 - 72 %

DENON AVR-3313 - 68%

mOŻE KOTOŚ AM

Ja porzyczyłem do testów końcówkę mocy NAIM nap 200, którą wpiąłem pod pre out mojej RX-v661 i różnicę naprawdę słychać, nie chodzi tylko o bas, który jest oczywiście dużo lepszy ale także o wszystkie pozostałe aspekty brzmienia.Jest lepsza rozdzieczość, głębia, przestrzeń...po prostu słychać duuużo lepiej z końcówką mocy a przecież przedwzmacniacz mam z ampa....Nie wiem co by dała integra bo jej nie mam.

Jeszcze jedna sprawa.Dużo większa róznica jest po podłączeniu lepszych głośników.Testowałem z Paradigm Monitor 7v4 i różnica oczywiście też jest między amplitunerem a końcówką ale niesamowita różnica jest po wpięciu w system głośników Monitor Audio PL 100.To trzeba jednak samemu doświadczyć :)))

Miałem RX-V 661 przed AVANTAGE - bardo udana konstrukcja (metalowy fornt - dzisiaj to żadkość na tym poziomie cenowym), kino z rozmachem jak to u Yamahy - jednak stereo dla mnie dość zamulone, twarde i mało detaliczne - dostrzegłem to dopiero jak przytargałem RX-A1010 - zupełnie inna szkoła grania. Nie wiem jak spisuje się z końcówkami bo nie łączyłem, ale moim zdaniem i tak to jeden z najbardziej udanych ampli 2007-2010 roku. Tak naprawdę z tego co opisuję mógłbym go zostawaić i dokupić porządne stereo i z głowy ale zachciało się kombinować - ale jak to się mówi "kto nie poszukuje ten nie znajdzie!"

No i po odsłuchu - moje wrażenia ROTEL RA-1520 vs YAMAHA RX-A2020 [stereo]

Sprawy techniczne : Ten Rotel jako końcówka mocy - pomyłka połączeniowa [kombinowanie i efekt mizerny]

Rotel 1520 : wygląd : rewelacja - cały metalowy nawet gałeczki od niskie. wysokie / udusiłbym tylko gościa który wymyślił takie podświetlenie ale może to ma swój urok - w ciemności nie ma.

Brzmienie w stereo - podłączony do RX-A1020 [płyty CD + Serwer Zyxel NS-A310] :

Dynamiczne, pełne (nasycone) i przestrzenne - dla mnie to strzał w 10 do mojej muzyki i słuchu - bardzo podoba mie się średnio/wysokotonowe pasmo - pierwszy raz słyszę tak dużo dźwięków w wyższych zakresach a jednak nic nie przeszkadza - jakby były przypilnowane i zdyscyplinowane. Bas sprężysty i nie zmulony (mógłby zejść niżej ale . nie mam się do czego doczepić). Wszystko gra świetnie z emocjami jakby uwolnione (nie przykryte kocem czy przygaszone).

Ogólne wrażenia słuchowe : bardzo zgrały się kolumny ze wzmacniaczem {HECO CELAN GT 702] - stare płyty zaczęły grać (w końcu) - nawet fatalnie nagrane Aplhaville "Afternoons in Utopia" czy też Depeche Mode "Violator" i "Black Celebration" dostały wigoru i przestrzeni. Dire Straits "Money For Nothing" czy "On Every Steet" po prostu wgniatają w fotel - rewelacja.

Kwestai już tylko czasu i kasy : ROTEL RA-1520 + RDG-1520

Ale kilka słów o RX-A2020 : brzmienie (w porównamiu z Rotelem) bardziej suche i ostrzejsze, mniej dymamiki oraz nizszy bas na niektórych utworach (trochę zamula tempo). Różnica jednak nie jest tak duża jak się spodziewałem - Yamaha daje sobie też radę w stereo niestety tylko z dobrym materiałem - jest wtedy przestrzenna i detaliczna - może tak musi być bo głównie jest do dobrego materiału w kinie. Słaby materiał CD - słabo. Ogólnie ma też swój charakter - nie każdemu musi się od razu Rorel podobać. Jak dla mnie nie gra ja wzmacniacz za 700 zł - powiedzmy ja za 2000. I nie potrzeba jej podpinać droższych kolumn - radzi sobie z każdymi bez problemu.

Konkluzja : Amplituner do 2.500 (max 3.000) zł reszta na stereo i pożądne kolumny.

Ja oczywiście nie oddam RX-A2020 bo jest zaj.....sta w kinie i na koncertach ale nie każdy ma takie poreferencje (Rzutnik + ekran 120" i niezła jazda)

Napiszcie co myślicie !

Oczywiście podłącznony do BD-A1020 anie do RX-A1020

Przewaga Rotela była raczej oczywista. Teraz mamy fizyczne potwierdzenie.

Jak miałeś podłączony ampl. + wzm. stereo? Z pre out ampli do np. in CD wzmacniacza?

Jeżeli tak, to dlatego mógł być efekt mizerny, ponieważ dźwięk szedł przez dwa przedwzmacniacze.

Ciekawe jakby wypadło porównanie ROTEL RA-1520 do RX-A2020 + np. RB-1070?

Jak pisałem wyżej: "Dla mnie pomysł ampl. + wzm. stereo to mało komfortowe rozwiązanie".

Podłączenie 1 : Serwer ZYXEL - AMPLI Pre Out Front - Wzmak AUX [Tragedia]

Podłączenie 2 : Serwer ZYXEL - BR Yamaha - Wzmak CD [super] - tylko musze mieć włączony projektor bo nie widzę dysku i nie wiem co włączyć

Jak oddawałem RA-1520 to gość z TOP-HiFi mówił że o wiele lepiej z końcówką mocy jaki rozwiazaniem do amplitunera - rotel ma kombinacje 2 + 5 do Yamahy RX-A2020 i mogę porzyczyć ale i tak nie dogodnimy dynamiki grania ze wzmacniacza. A najlepiej to kupić przedwzmacniacz rotela + końcówkę - najlepszy zestaw.

Zastanawiam się nad takim rozwiązaniem bo zawsze mogę końcówkę do kina wykorzystać.

Są rozwiązania, ale nie tanie:

1. Sprzedać RX-A2020 i kupić procesor + końcówka rotela

2. Kupić przedwzmaciacz i końcówkę rotela w gniazdami XLR i wówczas mógłbyś pod końcówkę podpiąć przedwz rotela przez XLR oraz RX-A2020 przez chinch.

3. Kupić RA-1520 oraz dodatkowe kolumny frontowe do stereo lub kina

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.