Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning DAC-a w Sansui AU-X911DG

Pygar

Rekomendowane odpowiedzi

Elektrolity SMD ogólnie nie są dobrym pomysłem w lepszej klasie sprzętu. Dopiero od niedawna nauczyli się je robić w miarę trwałe. Super w SMD są różnego rodzaju kondensatory polimerowe.

Cyfry cyferkami ale w muzyce liczy się dusza, a pijąc do przedmówcy zadam przewrotnie pytanie:

Czy w tych "pchełkach" jest dla niej wystarczająco dużo miejsca :-) ?

A nie przyszło ci do głowy, że ta dusza to właśnie niedoskonałość tego DAC'a i jego aplikacji i dzięki temu gra jak gra?

Tylko w tej sytuacji po co chcesz go tuningować i to bez urazy na dość lamerski sposób?

A co proponujesz ? Mniej lamerskiego :-)?

Chętnie poznam zdanie każdego forumowicza ( może być na PW ) ale oprócz wyjątków, to póki co odpowiedzi są zbyt ogólne i zawierają się w jednym lub maksymalnie dwóch zdaniach, a to za mało żeby zrozumieć o co chodzi przedmówcom :-).

Odpowiedzi w stylu : nie da się, nie opłaca się, po co itd. to nie jest odpowiedź jaką oczekuje od znawców tematu, bo tyle to potrafi powiedzieć każdy człowiek spotkany "na ulicy" który zupełnie nie musi znać się na elektronice .

Proszę konkrety, konkrety i jeszcze raz konkrety...

Jak, gdzie, po co, w jakim celu, dla osiągnięcia efektu..., dla poprawy ... zrób tak .... itd.

Cała reszta jest zupełnie nie na miejscu i nie na temat :-).

Pozdrawiam

Pygar

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Masz Pygar wytrwałość - podziwiam ! Czytam i czytam i faktycznie żal komentować. Kolega arton słusznie zauważył, że i kiedyś i dziś istanialy fajne urządzenia. Tak sie miło składa, że wielu użytkowników CD alpha 917XR trzyma go w systemie z nowymi cd-kami accuphase i ani myśli się go pozbywać bo jest rewelacyjny a ma bardzo wiele wspólnego z omawianą konstrukcją (no oczywiście zupełnie innej jakości części i o tym właśnie Pygar mówi ...)no ale cóż każdy tam swoje wie. Całe szczęście Pygar, że masz możliwość tego sluchać i porównać a większość tylko ogląda schematy ... Ten YB Yamahy i jego legendarny jitter to stary oklepany temat i tak się składa, że wiedzieli o tym doskonale sami Twórcy ale że głupi no to z uporem maniaka go włożyli bo przeż wtedy do Polski nieszło się z Japonii dodzwonić ... Możnaby sie przekomarzać bez końca - tylko po co ? Dotąd Pygar podejmowałeś swoje decyzje - sam oceń czy sluszne w końcu to Ty masz dziś frajdę ze słuchania a nie szanowne grono wiedzących lepiej zatem nie rozumiem po co ciągniesz ten wątek ? Wielbiciele teoretycznego postępu prędzej się we wrzątku wykąpią niż zdradzą swoje utarte przekonania - próżny Twój trud i nadzieja, że ktoś podzieli Twój pomysł na tym forum ... Najlepszy dowód na potiwrdzenie moich słów to fakt że nikt z wypowiadających się tu rzekomo kompetentnych osób (czyli mających faktyczne pojęcie i kontakt z tym urządzeniem) jakoś nie raczył wspomnieć, iż ten DAC ma w AU-X911DG osobną płytkę zasilania (!) a napięcie jest z wielosekcyjnego świetnie separowanego trafa toroidalnego zalanego w żywicy z dodatkiem specjalnego kompozytu (tak sobie w europie zażyczyli bo np wersja na stany miała kwadraciaka) ! Zaraz będą teorie że tych traf nie ma 10 sztuk a jedno ale jakoś w Sansui świadomie używali pojedyńczych "głupie japońce" . Oczywiście DAC też jest oddzielony od reszty bebechów stalową grodzią no ale ktoby tam takie szczegóły brał pod uwagę przecież teraz w pustych pudełkach po budziku rządzi jedna żyletowata kość i parę smd-ków na płytce wielkości zapalek z sianowa i hula muza ... Pozdrawiam serdecznie zagorzalych wielbicieli dobrego brzmienia !

Układ Yamahy YM7402 firma Sansui zastosowała w następujących konstrukcjach:

SANSUI DA-a607i 1987

SANSUI AU-a777DG 1989 ( europejski AU-A911DG )

SANSUI AU-a999DG 1989

SANSUI CD-a617DR 1991

SANSUI CD-a717DR 1991

SANSUI CD-a917XR 1993

Z tego wynika, dokładnie to co pisał wcześniej Czubsi ... "głupi Japończycy" i do tego "maniacy" skoro tyle razy do niego wracali na przestrzeni siedmiu lat !!!

Pewnie nie mieli nic lepszego i wszędzie pchali ten "chłam" :-)

P.s.

"YM7402 is an one-chip LSI containing various circuits for digital audio signal processing used in optical multi disc compatible players as well as servo control and signal precessing capabilities needed in CD players.In addition, sequential control of tracking/feed for high speed searching, digital audio interface output, digital volume adjustment and peak holding functions are included for use in high-grade CD players and compatible players."

Proszę konkrety, konkrety i jeszcze raz konkrety...

Najlepszy dowód na potiwrdzenie moich słów to fakt że nikt z wypowiadających się tu rzekomo kompetentnych osób (czyli mających faktyczne pojęcie i kontakt z tym urządzeniem) jakoś nie raczył wspomnieć, iż ten DAC ma w AU-X911DG osobną płytkę zasilania (!) a napięcie jest z wielosekcyjnego świetnie separowanego trafa toroidalnego zalanego w żywicy z dodatkiem specjalnego kompozytu (tak sobie w europie zażyczyli bo np wersja na stany miała kwadraciaka)

I to jest właśnie konkret nad którym powinieneś się skupić. Nie mówię o takich fajerwerkach, ale o przyzwoitym zasilaniu, ze stabilizacją ciut bardziej dzisiejszą a nie jak u ciebie zenerka i tranzystor. A lamerskie jest właśnie wg mnie wymienienie kondensatora, bo sie ładnie nazywa i dużo kosztuje, przy czym nie koniecznie musze wiedzieć jaką funkcje pełni? :)

Układ Yamahy YM7402 firma Sansui zastosowała w następujących konstrukcjach:

Fajnie, tylko nie wiem dlaczego o nim piszesz bo u Ciebie go nie ma.

Mam nadzieję, że wiesz konkretniej co robisz tuningując ten wzmacniacz.

Jakbym miał kombinować, a widać ci zależy, zrobiłbym nowe zasilanie.

Zasilacze dyskretne osobno na cyfrę i analog, osobno dla opampów.

Powymieniałbym kondensatory i rezystory w torze audio , jeśli są.

Poza tym ciężko coś powiedzieć bo chyba mało kto wie jak to gra. Mogłoby się okazać, że nic bym nie ruszył tylko sprzedał.

W momencie kiedy naruszysz oryginalną konstrukcję, ciężej będzie ci ten sprzęt później sprzedać.

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Jak najmniej inwazyjnie poprawić to zasilanie, tak by osiągnąć zamierzony efekt, a wzmacniacz nadawał się do transportu i nie wystawał z niego "pęk" kabli od zasilaczy ( jeśli dobrze Cię zrozumiałem ) .

Zależy mi na bezpieczeństwie i trwałym/stabilnym rozwiązaniu.

Pozdrawiam

Pygar

Cały czas mam na myśli oryginalny schemat, czyli co i gdzie można dołożyć, żeby to jakoś "wyglądało" i "miało ręce i nogi".

W środku jest naprawdę solidne trafo z odczepem na DAC-a, dalej płytka z zasilaniem, a na końcu płytka z właściwym DAC-iem jest w osobnej "skrajnej" "komorze odgrodzona od reszty płytą stalową stelaża, więc DAC jest w "swoim doku" odseparowany od reszty wzmacniacza.

To to ma grać czy wygłądać?Przecież wszystko wewnątrz będzie,kable nie będą wystawać.

Czego oczekujesz od schematu?chcesz ciąć ścieżki żeby coś poprawić?

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

• 3 tygodnie później...

Wczoraj (13.06.2013) miała miejsce operacja "Tuning DAC-a"

Zaczęliśmy z małymi przerwami od 8 rano, a poskładaliśmy całość parę minut po 16-tej.

Wzmacniacz uruchomił się za za pierwszym razem i wszystko działa jak należy.

Teraz czeka mnie parę tygodni wygrzewania i dopiero po tym czasie będę mógł podzielić się uzyskanymi różnicami w stosunku do oryginału.

W trakcie narodzin nowego brzmienia w pierwszych minutach wyszły przed szereg bardzo wyczuwalnie i intensywnie wysokie tony z przewagą nad resztą pasma. Po kilku utworach objawił się bass, mocny, z zauważalnym spowolnieniem, trzeba czekać aż nabierze wigoru.

Generalnie całość póki co jest matowa, skompresowana i stłamszona.

Czekam na wiatr we włosach i fajerwerki :-)

Pozdrawiam

Pygar

Dodam, że w trakcie prac potwierdziła się "stara" Sansui-owa zasada, że co innego schemat, a co innego rzeczywistość!

Na szczęście sprawdzaliśmy wszystkie elementy po dwakroć i dzięki temu wszystko działa.

Były znaczne różnice na rezystorach i przez to kupiłem nie te co trzeba :-)

Na przyszłość będę wiedział żeby robić spis z druku, a nie ze schematu.

W brzmieniu na ten moment poprawiła się lokalizacja źródeł, subtelność szczegółów i "żywość" efektu stereo.

Pozdrawiam

Pygar

• 2 tygodnie później...

Witam,

ciąg dalszy relacji z procesu wygrzewania po zmianach.

Od ostatniej relacji w przekazie pojawiły się wszystkie przewodnie aspekty dźwięku ale do pełni szczęścia brakuje jeszcze paru tygodni, potrzebuje czasu by wydobyć najdrobniejsze detale, zwiększyć przestrzeń i otwartość sceny.

Całość "przetarła się" na tyle dobrze, iż wzrósł minimalny poziom głośności przy którym coś słychać ( duży progres w stosunku do pierwszego uruchomienia).

Obecnie w pierwszych minutach po dłuższej przerwie w działaniu, bass potrzebuje dużo czasu, żeby nabrać właściwej klasy i kultury brzmienia, z początku jest nieuporządkowany, trochę rozlazły i z pogłosem.

Wszystkie niekorzystne objawy wycofują się po mniej więcej przesłuchaniu całej płyty.

Wysokie tony potrzebują jeszcze więcej czasu.

Od załączenia są bardziej w zaniku i stopniowo narastają, z początku brudne i bez blasku, który pojawia się jako ostatni.

Wygląda to tak, że przykładając na "zimnym dac-u" ucho do najwyższej wstęgi słychać bardzo niewiele, a po paru godzinach, dźwięk jest pełny i szczegółowy.

Na konkretne opisy i porównania jest jeszcze za wsześnie, z uwagi na co rusz pojawiające się szczegóły w trakcie wielogodzinnej pracy.

Od uruchomienia z każdą godziną grania jest coraz lepiej ale efekt w pewien sposób wraca do stanu poprzedniego po wystudzeniu dac-a.

Szkopuł w tym, że robi małe kroczki na drodze do wielkiego dźwięku.

To trochę tak, jak się czegoś uczymy to na początku szybko zapominamy i tylko dzięki wielu powtórką potrafimy lepiej odtworzyć materiał, który staramy się zapamiętać.

Dokładnie tak samo można opisać sposób pracy tego dac-a :-).

Wskazana jest anielska cierpliwość i czym rzadziej ( w trakcie wygrzewania ) sprawdza się brzmienie tym większa radość z poniesionych nakładów.

Pozdrawiam

Pygar

No nie wiem. Z opisu można wywnioskować, że przyzwyczajasz się do dźwięku i akceptujesz po pewnym czasie niedoskonałości z początku odsłuchu.

:-) Rozbawiłeś mnie do łez.

Trzeba czytać ze zrozumieniem.

Pisałem o zmianach jakie dzieją się w trakcie grania od włączenia zimnego urządzenia do paru godzin pracy.

No nie wiem. Z opisu można wywnioskować, że przyzwyczajasz się do dźwięku i akceptujesz po pewnym czasie niedoskonałości z początku odsłuchu.

Dokładnie takie samo wrażenie odniosłem.

Ostatnio zmieniłem mieszkanie i kolumny - początkowo nie mogłem słuchać, a teraz słucha mi się dobrze.

A jeżeli chodzi o zmiany związane z nagrzewaniem to jak zmieniłem lampowca na tranzystor to problem zniknął. :)

:-) Rozbawiłeś mnie do łez.

Trzeba czytać ze zrozumieniem.

Pisałem o zmianach jakie dzieją się w trakcie grania od włączenia zimnego urządzenia do paru godzin pracy.

Śmieszne czy nie to własnie pisałem o tych wrażeniach ze zmian "od ziemnego urządzenia do jego działania po paru godzinach pracy".

Gdybyś przeczytał trochę wyżej, to może byś dostrzegł, że dac jest po wymianie prawie wszystkich kondensatorów i najważniejszych rezystorów.

Dlatego zmienia się podczas pracy.

A jak jesteś niewierzący to zapraszam na odsłuch.

Przekonasz się na własne uszy.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Krzysztof większość nie wie o czym mówisz więc niepotrzebnie się męczysz tłumacząc ... O skali tego efektu wie większość właścicieli wzmacniaczy Sansui a reszta niech tam sobie myśli co chce :-)

Gość czubsi

(Konto usunięte)

W takim razie kompletnie nie wiesz co tracisz ... Jeśli faktycznie efekt układania się komponentów jest dla Ciebie nie do przejścia lub zaakceptowania w wyniku czego deklasujesz urządzenia takie jak np. alpa 907XR,MR czy NRA, o które zabiega pół świata to gratuluję podejścia :-) ...

Zapoznając się z Twoim "o mnie" widzę, że lubisz świat lampy zatem polecam posłuchać właśnie Sansui alpha 907MR - moze się okazać, że świat to Ci się raptem obroci do góry nogami ...

Witam

Specjalnie dla kolegów, co nie śledzą wątku i czytają tylko fragmenty do których potem piszą "mądre" komentarze, przesyłam zdjęcia z częściami jakie zastały wymienione.

Z tego i tylko tego powodu dac nie gra równo od włączenia.

Powyżej opisywałem zmiany w brzmieniu w trakcie wygrzewania.

Jest to normalne zjawisko i nie ma w tym nic nadzwyczajnego.

Czym więcej nowych i bardziej precyzyjnych elementów, tym wygrzewanie trwa dłużej.

Na przyszłość zachęcam do bardziej wnikliwej lektury.

Pozdrawiam

Pygar

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-45609-0-94045300-1372523555_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 8 miesięcy później...

Natrafiłem na zamiennik dla YM3623B.

Ukryta Zawartość

Pytanie czy po przelutowaniu tej płytki DAC będzie w pełni sprawny ?

Ukryta Zawartość

Zgaduję, że bez przejściówki się nie uda.

To jest gotowa przejściówka, widać pod spodem nogi do wlutowania, jako zamiennik oryginalnej kości Yamahy ma ten sam rozstaw i ilość nóżek.

Moje pytanie dotyczyło, czy po wlutowaniu w miejsce oryginału wszystkie funkcje będą działać bez zakłóceń ( patrz data sheet Yamaha YM3623B vs CS8414 ) a schemat daca w AU-X911DG.

Zakładka :

Ukryta Zawartość

Model :

Ukryta Zawartość

Upgrade für Yamaha YM3623 Digitalempfänger.

Pozdrawiam

Pygar

P.s.

Tu widać lepiej jak to się montuje :

Ukryta Zawartość

Do kompletu można użyć jeszcze takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i po wlutowaniu w płytkę jak coś będzie nie tak to wstawić wylutowaną Yamahę :-).

post-45609-0-83597000-1393698420_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.