Skocz do zawartości
IGNORED

Tonsil Premium vs Tonsil Melody?

super_antek

Rekomendowane odpowiedzi

WItam wszystkich

Które głośniki będą lepsze?

- Pokój 18m2

- muzyka - jazz, blues, rock

- ampli od kina domowego

Prosze tylko o opinie o w/w modelach, żadnych "dołóż 5 stów i masz ..."

dzieki

https://www.audiostereo.pl/topic/102789-tonsil-premium-vs-tonsil-melody/

Z tą "znaczną lepszością" 13/50/9 to bym nie przesadzał. Należy miec świadomość tego, że ten niepozorny głośnik trzeba mieć czym napędzić aby pokazał co potrafi. Natomiast 15/40/5 dobrze zagra nawet na 3-watowej lampce. Dźwiękowo żadnej przepaści tu nie ma. Ćwiczyłem jeden i drugi. Wskazanie na 13/50/9. Moim skromnym zdaniem łączenie zarównio13... jak i 15... z jakimkolwiek tonsilowskim gwizdkiem jest zniewagą dla tych midwooferów. Zaznaczam że jest to moje prywatne zdanie i nikt nie ma obowiązku się z nim zgadzać.

Sczególnie że teraz można je wyrwać w naprawde dobrej cenie poniżej tysiaka.

Co za zenujaca reklama. Najpierw pytnie co lepsze, a potem raptownie odkrywcze zdanie nt. swietnej ceny.

?👈

Witam ;) Panie kolego ... wszystko zalezy od tego w jakiej cenie je chcesz kupić ;) jeśli w okolicach tysiąca to poszukaj lepiej na rynku wtórnym innych kolumn gdyż do jazzu znajdziesz wiele propozycji np. Avance Omega 503 zagra 1000000000000000000000000000000000 razy lepiej niż Tonsil ;) pzdr. ;)

Te Avance Omega przy Premium to Lipa! - Premium to nie Altusy, a GDNy 13/50/9 to o kilka klas lepsze głośniki niż badziewne Vify z serii TC zastosowane w Omegach.

Ale skoro ktoś woli rozpadające się Avance na kiepskich głośnikach w słabych obudowach z płyty wiórowej to...

rafal, Premium to godna konkurencja dla Magnatów Quantum z serii 6xx, a nowe można kupić poniżaj tysiaka...

Opublikowano · Ukryte przez misiomor, 19 Kwietnia 2013 - personalny atak
Ukryte przez misiomor, 19 Kwietnia 2013 - personalny atak

Nie ma to zadnego znaczenia, bo pan super_antek zalogowal sie tu tylko po to zeby zrobic im reklame.

?👈

Z tą "znaczną lepszością" 13/50/9 to bym nie przesadzał. Należy miec świadomość tego, że ten niepozorny głośnik trzeba mieć czym napędzić aby pokazał co potrafi. Natomiast 15/40/5 dobrze zagra nawet na 3-watowej lampce. Dźwiękowo żadnej przepaści tu nie ma. Ćwiczyłem jeden i drugi. Wskazanie na 13/50/9. Moim skromnym zdaniem łączenie zarównio13... jak i 15... z jakimkolwiek tonsilowskim gwizdkiem jest zniewagą dla tych midwooferów. Zaznaczam że jest to moje prywatne zdanie i nikt nie ma obowiązku się z nim zgadzać.

Ja się zgadzam całkowicie - 13/50/9 jest lepszy niż 15/40/5 , a oba zasługują na znacznie lepsze wysokotonówki niż jakakolwiek tonsilowska.

Te Avance Omega przy Premium to Lipa!

Hmm.... Słuchałeś osobiście ??? ;)) czy tylko wyczytaleś na forum ? ;) Ps. na jakim wzmacniaczu słuchałeś tej wiórowej płyty ? ;) hehhehehe Ps. bbbrrrrrrrr..... aż mnie dreszcze przeszły .... dlatego proszę nie używać słowa altus przy mnie ... mam alergię :):P:D hihii

Te Avance swego czasu były ostro lansowane przez branżowe gazetki - stąd ta ich popularność.

A w środku...

Rozkręć i zobacz jak są zbudowane (kiepskie głośniki, zwrotnica wielkości "pudełka zapałek" na badziewiastych elementach i obudowa z płyty wiórowej), na forum wiele osób próbowało je "tuningować", bo w oryginale wypadały kiepściutko - przy Premium to totalna kicha.

Powtórzę jeszcze raz: Premium to nie Altusy! - to kolumny znacznie lepsze od większości konstrukcji z niższych serii Znanych Producentów.

polraven

Piotr Żyła to Ty?

Mógłbyś sobie zadać chociaż trochę trudu i znaleźć coś o Premium zamiast wrzucać je do jednego wora ze wszystkimi Tonsilami.

Obecnie słucham Avanti wiec Avance już niestety nie mogę rozkręcic:P:P:)) drugi raz :) hehhehe raz tylko je rozkręciłem wymieniając przewody głosnikowe aby zagrały tak jak ja chciałem :) oraz elementy zwroticy :) a kupiłem je na dluuuuuuugo przedtem zanim śmieszne gazetki zaczęły o nich pisać :) oraz usłyszałem w nich potencjał ;) Ps. guzik mnie obchodzi czy obudowa jest z płyty wiórowej czy sztachet wyciągniętych z rozwalającego się płotu ... WIERZĘ TYLKO SWOIM USZOM :) dodam na marginesie ,że jeszcze nie słyszałem POPRAWNEGO dzwięku z Tonsila ;( Nad czym głęboko ubolewam ... :((((

wierz mi ... kable są adekwatne do kolumn oraz wzmacniacza ;) i nie myśl sobie ,ze kierowałem się jakimś forum :) lub gazetkami ;) otóż znów po raz kolejny SŁUCHEM ;) tylko i wyłącznie :)

Podobnie jak Radul myślę, że Premium to świetny wybór...

Wciąż nie rozumiem tej nagonki na tonsil... Epoka altusów skończyła się dawno temu a bardzo często wszystkie opinie na temat tej firmy oparte są właśnie na tych kolumnach.

Nie uważam wcale, że tonsil to nie wiadomo co tym nie mniej myślę, że w swojej cenie wychodzi obronną ręką...

Porównując siesty np z Tannoy mercury v4 taki wniosek nasuwa się sam...

Midwoofey Tonsila na włóknie szklanym są bardzo przyzwoite. Sam używam kolumn na bazie Siest z 15/40/5 i Morelem CAT 308. Porównałem je z kilkoma "uznanymi" , "cenionymi" i "firmoiwymi" i to nawet dośc mocno firmowymi konstrukcjami - nie mam kompleksów , a i do wymiany kolumn wcale mi się nie spieszy. Pójdę dalej - moim zdaniem, jakby w Tonsilu we właściwym czasie skonstruowali sensowny tweeter, firma istniałaby do dzisiaj.

Tonsilu we właściwym czasie skonstruowali sensowny tweeter, firma istniałaby do dzisiaj.

dodam od siebie ,że : JESLI PEWNA OSOBA (oraz kilku innych) słuchała to co się jej mówiło oraz miała uszy ... to na 100% Tonsil byłby do dziś ...

Widze ze spora dyskusja się wywiązała i jest wiele kontrowersji na temat Tonsila. A dlaczego piszecie ze Tonsil nie istnieje??? Wczoraj pisalem do działu handlowego Tonsila i dostałem cennik i ogólna ofertę wygląda jakby wszystko działało? No i nowy produkt Melody? O co chodzi?

Widze ze spora dyskusja się wywiązała i jest wiele kontrowersji na temat Tonsila. A dlaczego piszecie ze Tonsil nie istnieje??? Wczoraj pisalem do działu handlowego Tonsila i dostałem cennik i ogólna ofertę wygląda jakby wszystko działało? No i nowy produkt Melody? O co chodzi?

Niestety każdy temat dotyczący dowolnych produktów Tonsila kończy się dyskusją o przeszłości i przyszłości firmy.Obecny Tonsil to nie ta sama firma co kiedyś - ten "prawdziwy" upadł w 2003 roku.Od tego czasu odradza się jak feniks wciąż w nowej formie.Wracając zaś do tematu jeszcze raz polecę Premium jako lepszy wybór - już sama wartość użytych głośników i ich możliwości są w większe niż w Melody , a poza tym jak już wspomniałem można jeszcze ich brzmienie poprawić poprzez kilka modyfikacji.

Jeżeli znów zaczęli produkować Premium - idą w dobrym kierunku - kolumny lepsze od (i tak bardzo dobrych) Siest za połowę ich ceny.

Nie widzę dla nich żadnej konkurencji w cenie do 1500zł i tylko kilka konstrukcji z przedziału cenowego 1500-2500zł, a trafiają się też jeszcze droższe, gorsze "markowe hity".

Pojawił się kolega RADUL więc na pewno będzie sporo bzdur o niesamowitej czy wręcz legendarnej jakości wyrobów Tonsila czy jego klonów, grających zazwyczaj kilka klas wyżej niż reszta "szmelcu". Już pierwsza wypowiedź o niby złych Avance Omega mnie rozśmieszyła do łez. Oj RADUL dlaczego nie jesteś BRANŻA. Wstydzisz się?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Nie rozumie o co niektórym chodzi dzizes... Nie nie sprzedaje Tonsilów anie nie mam nic wspólnego ze sprzedażą czegokolwiek. Chce sobie fajnie muzyczki posłuchać na przyzwoitych głośnikach a to że popieram polskie manufaktury to wywodzi sie z tego że mam dosyć chińskich czy meksykańskich badziewiów zalewających nasz i tak zbolały rynek.

sittek

Premium też już kiedyś słuchałeś "u kumpla w sklepie" tak jak STXów FX-300 i nowości FS-250?

fajny jesteś

można wszystkie polskie kolumny wrzucać do jednego wora, ale...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.