Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz mgr U.Klapczyńskiej

krysku

Rekomendowane odpowiedzi

Calość obrazu psują te przetworniki wysokotonowe Nie było w montować czegoś lepszego choćby najprostsze vify ?

Kolor ramek (koszy) głośników też się nie zgrał :)

Głośniki są jakie miałem w domu zmienię je, ale jeszcze nie odczuwam takiej potrzeby.

Nie wytrzymam, kable za 80 zł, karta dźwiękowa pozłacana, a zwrotnica uniwersalna.

Sorry nie jestem audiofilem, a te kable to wcale nie jest jakaś górna półka.

Szczerze wątpię, że usłyszałbym różnicę na jakiejś innej zwrotnicy.

Sorry nie jestem audiofilem, a te kable to wcale nie jest jakaś górna półka.

Szczerze wątpię, że usłyszałbym różnicę na jakiejś innej zwrotnicy.

Chyba nie masz pojęcia co piszesz.

El sueño de la razón produce monstruos.

Chyba nie masz pojęcia co piszesz.
Kiedyś kolega audiofil chwalił się słuchawkami za 800zł i kazał mi posłuchać jaki piękny dźwięk.

Stwierdziłem, że grają tak samo jak moje za 50zł :P Ale z grzeczności powiedziałem mu, że super grają.

Ale chyba nie rozumiesz do czego służy zwrotnica? I skoro jak twierdzisz nie jestes audiofilem, to dlaczego kupiles złota karte dzwiekowa? Ze o kablach nie wspomne - pełniący ta sama funkcje na Allegro mozna kupic za mniej niz 10 zł.

Jest tu jakas sprzecznosc.

Ale chyba nie rozumiesz do czego służy zwrotnica? I skoro jak twierdzisz nie jestes audiofilem, to dlaczego kupiles złota karte dzwiekowa? Ze o kablach nie wspomne - pełniący ta sama funkcje na Allegro mozna kupic za mniej niz 10 zł.

Do wyboru miałem albo nową Asus DX chyba za 160zł przy której słychać podobno trzaski, albo dużo lepszą używaną taniej odpowiedź jest chyba prosta

Kabel za 80zł nie jest audiofilski w porównaniu z tym za 10zł ten ma 2 ekrany i nie jest tak podatny na uszkodzenia. Wcześniej miałem taki tani, ale się uszkodził, już 2 razy wymieniałem.

A zwrotnicy nie potrzebuje jakiejś super do tej mocy głośników. Dopiero przy większych mocach ma znaczenie rezystancja cewek itp. Tu wystarczy tylko odpowiedni podział częstotliwości. Te informacje wyczytałem tu na forum :)

A zwrotnicy nie potrzebuje jakiejś super do tej mocy głośników. Dopiero przy większych mocach ma znaczenie rezystancja cewek itp. Tu wystarczy tylko odpowiedni podział częstotliwości. Te informacje wyczytałem tu na forum :)
Niestety, nie jest to prawdą.

Tu wystarczy tylko odpowiedni podział częstotliwości. Te informacje wyczytałem tu na forum :)

A wyczytałeś, że ten odpowiedni podział częstotliwości powinien być wyliczony dla tych konkretnych głośników które posiadasz, a nie wzięty z wyliczeń odnoszących się do zupełnie innego projektu? No ale skoro Tobie się podoba obecny stan rzeczy to wypada się tylko cieszyć :).

Na pewno można pochwalić, ze kolega sam sobie coś pomyślał, chciał i zrobił.

I dobrze, ze nie zaczyna i kończy na wymianie "kondesatorów i kabelków na lepsiejsze" jak duża częśc internetowych "guru" od diy :)

W końcu to ma jego cieszyć a nie innych.

Kolejne projekty pewno będą ambitniejsze,,,,

Widzę, że jednak są tu bardziej wyrozumiali użytkownicy :)

Nie pisałem, że jest to zestaw super audio hi-end. W porównaniu do tego co miałem dźwięk jest naprawdę dobry. Owszem zdaję sobie sprawę, że moje głośniki nie są najwyższych lotów i na pewno zrobię sobie jakieś lepsze tylko potrzebuję weny twórczej i kasy :P i dopiero wtedy będę wyliczać parametry zwrotnicy itp. Bo uważam, że do tych tanich głośników nie ma to za bardzo sensu, tym bardziej, że nie znam dokładnych parametrów głośnika wysoko i średnio tonowego.

Brawo!! zrobiłeś , gra i cieszy i to jest najważniejsze . Pewnie złapałeś bakcyla DIY , i przyjdzie czas na ambitniejsze projekty, teraz mozesz się spokojnie cieszyć i słuchać .

Jak oberwało Ci się za zwrotnicę to ją wywal...

Idź na całość!

Jak zrobiłeś wzmacniacz to zrób go jeszcze raz, albo dwa razy.

Zwrotnica aktywna na wejściu.

Pokaż Kolegom, że zwrotnica pasywna jest niepotrzebna ba szkodliwa... te wszystkie cewki, rezystancje... ;)

Ogólnie to wzmacniacz dobrze wykonany, w pełni samodzielnie, za to "szacun" jak to mówią "na dzielni" :) Także za to, że mimo problemów nie poddałeś się, nie zniechęciło Cie to, tylko doprowadziłeś sprawę do końca.

Mnie tylko boli wydawanie pieniędzy na "inne rzeczy", podczas gdy zwrotnica jest niedopasowana do głosników ;)

• 2 lata później...

Jako że wcześniej zostałem zbesztany za zwrotke i kolumny musiałem coś z tym zrobić...

Wykonałem kolejny wzmacniacz bazujący na schemacie Klapczyńskiej, ale wprowadziłem kilka zmian tzn. w wzmacniaczu napięciowym zastosowałem sparowany tranzystor SSM2212, tranzystory na wyjściu to Toshiba 2SC5200 i 2SA1943 (w sklepie dali mi możliwość dobrania tranzystorów do pary :) ), mniejsze elektrolity to Panasonic FC, pcb zrobione na miedzi 70um. Dodałem jeszcze selektor wejść na przekaźnikach i potencjometr na przełączniku obrotowym. Sama obudowa to Pioneer A-303R ze zmienionym panelem przednim.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wnet_zpskltsz7jk.jpg

A teraz to na co narzekaliście

Jest to projekt z innego forum użytkownika raven1985

Kolumny półokrągłe (to mój wymysł) 18l z płyty MDF i oklejone fornirem płyta czołowa pochylona na 9 stopni (zgodnie z wytycznymi projektu) głośniki to ScanSpeak D2608/913000 i Usher 8948A

Kolumna_zpseagsrb40.jpg

I zwrotnica

zwrotka_zpsngtzdh11.jpg

Gra to pięknie szczególnie średnie tony i na tym mi zależało. Podobno kolumny nie miały mieć za wiele basu, ale jak dla mnie mają go aż nadto.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.