Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z Onkyo Tx-SR308 oraz zestawem kolumn Klipsch Synergy F1

DenVer89

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kiedyś z Media Markt zakupiłem kino domowe

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wraz z zestawem kolumn 5.1

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Wszystko ładnie gra ale nie do końca np. słucham muzyki z Tv lub dekodera i zdarza się, że podczas piosenki tak jak by charczy czy burczy w kolumnie ten malutki głośniczek. Ale jeśli wezmę tą samą piosenkę puszczę z youtube to gra prawidłowo i w czym problem połączenie jest takie:

Onkyo -> hdmi -> tv --- tutaj mam jeszcze kabelek podłączony optyczny

Onkyo -> hdmi -> Dekoder tutaj tak samo jak wyżej

Onkyo -> hdmi -> Laptop

W czym tkwi problem :(

I jeszcze kolejne Pytanie jakie powinienem mieć kable do podłączenia planuje wymianę kabli i rozstawienie wszystkiego i kolumny na przodzie od amplitunera będą stać do 2 metrów a te z tyłu do 5 metrów jeśli to ma znaczenie ??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Spróbuj poodłączac te optyki , do tego są kable hdmi , spróbuj bez optyków posłuchac czy coś dzieje sie z "gwizdkami" ( ten malutki głośniczek to jest wysokotonowy potocznie "gwizdek") , z tego co widze ampli ma coś takiego na wyjściu hdmi co się zowie ARC ( Audio Return Chanel) - zwrotny kanał audio tzn , że możesz słuchac dźwięku tv ( jeśli i on ma taką funkcję najczęściej napisane jest to na tyle tv przy wejściach hdmi) na amplitunerze tzn na głośnikach podłączonych do amplitunera bez stosowania drugiego kabla ( np stereo audio albo optyka) . Za dużo masz tam tych kabli , powinny byc tylko hdmi . Skoro i tv i dekoder no i oczywiste amplituner mają gniazda hdmi to stosuj tylko te kable , a połączenia masz ok laptop -ampli -wejście hdmi , dekoder - ampli - drugie wejscie hdmi no i wyjście z ampli hdmi out do wejścia hdmi w tv i wszystko powinno dobrze hulac. A jeśli to tak sobie charczy czy coś tylko w jednej kolumnie tzn , że coś się stało z gwizdkiem , wszystkie utwory z YT mają poucinane pasmo z racji kompresji i myślę,że dlatego też na muzie z YT gwizdek gra Ci ok nie wiem może się mylę bo z tv i z dekodera nie leci przecież dźwięk w mp-3 który właśnie jest na YT zapodawany do tego mocno skompresowany jak wspomniałem, a jeśli tak charczy w obu to może masz za mocno "podbite" soprany w ustawieniach amplitunera bo już same klipschy grają z wyexponowaną górą , zazwyczaj takie coś (charczenie gwizdka)można spotkac też przy bardzo głośnym słuchaniu lub wtedy gdy dzieje sie coś ze zwrotnicą , nie wiem czy dobrze to nazwe , gdy przepuszcza za niskie tony na gwizdek ( ja tak kiedyś miałem, zwrotnica była walnięta) i charczał mi gwizdek gdy dałem troche głośniej jeśli sie myle niech mnie ktoś poprawi bo nie chciałbym wprowadzac w błąd kolegę. Pozdrowionka.

A słuchasz z YT i z tv na tej samej gośności ? Nie ruszasz gałki głosu?

Acha jeśli w tv przy którymś z wejśc hdmi jest napis ARC to w nie wepnij kabel hdmi wychodzący z amplitunera

Skoro i tv i dekoder no i oczywiste amplituner mają gniazda hdmi to stosuj tylko te kable , a połączenia masz ok laptop -ampli -wejście hdmi , dekoder - ampli - drugie wejscie hdmi no i wyjście z ampli hdmi out do wejścia hdmi w tv i wszystko powinno dobrze hulac.

Bede walczył z tym.... tylko według tego połączenia co napisałeś musiał bym zawsze włączać ampli a tak to nie zawsze muszę właczać aby oglądać z dekodera ;) bo mam dekoder do tv hdm a ampli dzwiek bierze przez optyka bo inaczej jak ?? nie da ;) zaraz dalej będe robił inaczej i napisze co i jak wychodzi ;)

no niestety nic nie zdziałałem podłączałem i tak i tak zmieniałem opcje i nic jak grało tak dalej gra.... do dup*.... już nie wiem co robić ehhh

dodam, że w obu kolumnach tak charczy....

Hej a widzisz , i tu wychodzi to , że lepiej dołożyc trochę kasy i kupic trochę lepszy sprzęt bo wyższe , że tak powiem modele mają (m.in.)coś takiego : Funkcja „HDMI through” zapewnia możliwość oglądania filmu z Blu-ray Disc czy użytkowania konsoli gier dopiętych do ampli tunera, bez konieczności jego uruchamiania. W trybie czuwania „Hybrid Standby” urządzenie utrzymuje także połączenie z siecią dzięki czemu można je obsługiwać z wykorzystaniem aplikacji dla iPod’a/iPhone’a czy dla Androida. Widzisz to kolejny raz w którym sprawdza się to co "powiedziałem" na początku . Ale takie w sumie drobne sprawy wychodzą dopiero w trakcie użytkowania . Tą przytoczoną funkcję ma już jeden z najtańszych ale nowych ( z tamtego roku bo już są nowe serie) amplituner TX-NR414 za niecałe 1200zł a jak zauważyłeś sam przydało by się miec coś takiego wiadomo mniejsze zużycie prądu itd a jeśli chodzi o te gwizdki to zapodaj nowy temat na forum i wpisz w temacie tylko model kolumny i jaki problem z nimi np. charczące gwizdki w Klipsch Synergy F1 pomocy myślę , że gdy ludzie zobaczą w temacie tylko nazwę tych kolumn wezmą się do pomocy przynajmniej mam taką nadzieję . Bo wiesz co tu w AudioStereo jest taka mania Hi-Endu i jak ktoś zapoda temat typu : kino domowe do 2 lub 2,5 tysiąca albo rzuci kwotę 500 zł na jakiś "klocek" to nikt nie bierze tego za bardzo poważnie gdybyś szukał pomocy do kolumn za 10 tysi ooooooooo to zaraz pewnie znalazło by się kilkunaście osób do pomocy a tu kicha a tak z ciekawości gdzie wykopałeś taki model ampli z Media jak pisałeś( pytanie retoryczne) na pocz. bo ja pierwszy raz słyszę o takim modelu który na dodatek obsługuje HD ale to tak na marginesie.

Pozdrawiam Cię i powodzenia .

A tą funkcję HDMI through ma nawet TX-SR313 za troszkę więcej niż tysiąc

a co jeszcze możesz zaproponować dobrego z amplitunera patrząc na jakość i funkcje i żeby nie kosztowało krocie ;) i może być inna firma jak onkyo ;)

Co dla Ciebie znaczy krocie bo dla niektórych już 2 tys ,

Yamaha 673 albo 773, Denon 2113, ( te ostatnie w granicach 2000-2300) , jest jeszcze Pioneer 922 , który dostał nagrodę za ampli tamtego roku a kosztuje w granicach 1500-1600 zł ,

wyjaśniło się coś z gwizdkami kolumn ?

No bez jaj przecież Twój ampli nie pobiera 600 wat , żebyś nie miał go włączac a poprzez hdmi będzie łatwiej,mniej kabli,mniej zamieszania,

mówiąc o zmianie kabli co miałeś na myśli zmianę kabli głosnikowych czy tych połączeniowych miedzy tv a ampli i dekoderem ? Zresztą myślę, że kable połączenoiwe dek.ampl.tv opisałem ale że co na jakieś lepsze czy jak, a kable głośnikowe do przodów jak najgrubsze , na tyły i centralny już niekoniecznie .

do tych glosikow wystarcy Yamaha 473, choc faktycznie jesli chcialbys dolozyc poluj na 673, wchodzi nowy model 675 wiec tamtego pewnie bedziesz mogl upolowac w dobrej cenie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.