Skocz do zawartości
IGNORED

hum ze wzmacniacza

bubusia

Rekomendowane odpowiedzi

witam

Mam maly problem, jak w tytule, czasami, zaleznie od pory dnia i nocy slychac ww zjawisko, tzn jakby glosniejsza prace transformatora we wzmacniaczu mocy densen 300xs(sprawa sieci), takie nierownomierne chwilowe zwiekszenie halasu, potem ustaje i nie slychac, czasami sie ponawia

Jak z tym zawalczyc?

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

https://www.audiostereo.pl/topic/102887-hum-ze-wzmacniacza/

Osoba, która ma wzmacniacz tej klasy nie jest chyba zaskoczona, że to normalne i ciężko z tym walczyć. Normalnie wypadałoby zmienić instalację - w moim przypadku rozwiązało to problem, albo poprowadzić osobne zasilanie tyklo do sprzętu - ale to już inna bajka, tylko dla naprawdę frustratów, którzy mają czas i cierpliwość na takie zabawy. Proszę spróbować przełożyć wtyczkę w gniazdku w ścianie z jednego do drugiego wejścia.

no niestety, mieszkam u rodzicow(wkrotce wyprowadzka na swoje) i za bardzo nie moge kombinowac, myslalem ze moze pojawil sie jakis magiczny hum killer

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

ech ta przeklęta amerykanizacja ... :((( niebawem do sklepu pójdę po chleb i powiem ,ze chcę pół breda :):D czytając hum ze wzmacniacza sądziłem ,ze komus oczy zawiodły i napisał tak zamiast szum ze wzmacniacza :) ... wracając do tematu ... jesli możesz rozkręcić (gwarancja) to sprawdz czy nie jest luzna sruba mocująca transformator sieciowy :) gdyż spotkałem się z takim przypadkiem :) Ps. Po polskiemu byłoby : brum ze wzmacniacza :)))

ale brum to chyba jednak cos innego, w glosnikach jest cisza, halas pochodzi od trafa

to chyba przydzwiek sieciowy

czy urzadzenie z linka wyzej(humbuster) nie degraduje dzwieku?

Gość

(Konto usunięte)

Wpływ na dźwięk na pewno będzie, ale jaki zależy od konkretnych warunków (sprzętu, jakości sieci, ...). Kiedyś miałem starszą wersję filtra PS Audio. Ogólnie wpływ na dźwięk był pozytywny, ale było odrobinę za bardzo łagodnie. Jakby zwiększyła się płynność/muzykalność ale częściowo kosztem dynamiki. Nie są to jakieś olbrzymie zmiany, ale są.

Jeżeli jest taka możliwość to wypożycz i posłuchaj. Za tą cenę trudno będzie kupić coś innego. Z mojego doświadczenia wynika, że sprawy prądowe (filtry, kable, listwy, polaryzacja, bezpieczniki) mają znaczny wpływ na jakość dźwięku. Masz już fajne klocki, z których można wycisnąć jeszcze więcej karmiąc je lepszym prądem. A przydźwięk sieciowy może wskazywać na kiepską jakość prądu z gniazdka. O kiepski transformator Densen-a bym nie posądzał.

listwa moze nie, ale juz kondycjoner kto wie, ten humbuster tez kusi, musze jeszcze sprawdzic w moim nowym lokum

thx za sugestje i sry za anglowstawki, takie zawodowe zboczenie

Buczenie z samego trafa może pojawić się w momencie wystąpienia w sieci składowej stałej, a co za tym idzie przemagnesowywania rdzenia transformatora. Jest to wielce prawdopodobne przy stosowaniu nowoczesnych urządzeń AGD (cholerne pralki Electroluxa z przetwornicami do sterowania silnikiem są jednym z tego przykładów).

Walczyć z tym można za pomocą tzw. DC blockera, który wytnie składową stałą z napięcia sieci. (układ z dwóch / czterech diód prostowniczych i dwóch dużych elektrolitów).

Przykładowe układy tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

hififreak.wordpress.com

dzieki za wskazowke, czy mozna cos takiego po prostu kupic?

zauwazylem ze po przepieciu w inne gniazdo hum chyba ustal, a na pewne nie ma juz takich wahan

dziwne bo przeciez instalacja ta sama, a moze skladowa stala sie zmniejszyla, nie wiem

Możliwe też że to drugie gniazdko zasilane jest z innej fazy.

W Anglii można kupić ale cena jest trochę duża. Napisz może do firmy Tomanek to Ci być może coś takiego wystrugają.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Przecież w drugim poście Kolega już wskazał.

Sprzęt jest za dobry ;)

A na serio.

Stawiam podobną tezę jak:

Buczenie z samego trafa może pojawić się w momencie wystąpienia w sieci składowej stałej, a co za tym idzie przemagnesowywania rdzenia transformatora. Jest to wielce prawdopodobne przy stosowaniu nowoczesnych urządzeń AGD (cholerne pralki Electroluxa z przetwornicami do sterowania silnikiem są jednym z tego przykładów).

Walczyć z tym można za pomocą tzw. DC blockera, który wytnie składową stałą z napięcia sieci. (układ z dwóch / czterech diód prostowniczych i dwóch dużych elektrolitów).

Przykładowe układy tutaj:

Ukryta Zawartość

Dodałbym tylko, że na skutek magnesowania składową stałą rdzenia, następuje szkodliwa "desymetryzacja" magnetyczna. I tak jak podaje Bryan może to powodować stosunkowo głośne zachowanie się trafa.

Ukryta Zawartość

Wystarczy nabyć dobry wzmacniacz,wnet wszelkie brumienie ustąpi!

No tak Frank , jeśli podpiąć się pod twoją teorię to powiedz mi czy taki PLINIUS Reference to dobry wzmacniacz czy nie ? [bardzo dobry] 2x300W/8 i 100W w czystej klasie A. Bass jest tak potęzny ze czujesz go w przeponie a kiedy chcesz czegoś posłuchać lepiej i ustawisz na godz.10 potencjometr głosności to potężne trafa potrafią swoimi mikro drganiami przesunąć urządzenie ważące 90 kg o kilka centymetrów nie mówiąc już o tym ze śruby skręcające trafa potrafią się poluzować a wtedy dopiero

zaczyna się brzęczenie.

Jak widzisz nie ma na to reguły kiedy trafa są potężne.

W przypadku bruczenia w Densenie prawdopodobnie coś minimalnie się poluzowało i to wszystko a wzmacniacz jest w porządku.

To poważny problem hihiendowych firm.

Powyżej pewnych cen takie problemy powinne być obce nabywcom.

Ale cóż tu się dziwić,znajomy przeszedł koszmar z pre Kondo!

Jakość montażu przysparzała o ból głowy/przy monstrualnej cenie/.

Dużo by wymieniać,ale nie chcę przejść do trolingu.

Może posiadacze ekstremalnych hi-endów sami się wypowiedzą.

Myślę,że mają dużo do powiedzenia.

W drugim gniazdku jest lepiej, ale tez jednak potrafi na chwile zabuczec( samo trafo). Zdecydowanie kwestia sieci i skladowej dc. Zobaczymy jak bedzie z blockerem

ps co do samego wzm. serwisant nic nie zauwazyl, takze nie jest raczej uszkodzony w ten czy inny sposob

co do densena moge powiedziec tylko tyle, ze uzytkowalem beata 100 jakies 15 lat i w wieku lat 15 dzialal dokladnie tak samo jak na poczatku drogi, zreszta dziala dalej i nie buczy - jednak trudno porownywac jego male trafo do trafa w koncowce

co do wykonania tez raczej trudno cos zarzucic

Widzisz Frank.

Hi-End sam się obroni. Spadnie z 1m i mimo wagi ponad 30kg zrobi dziurę w klepce podłogowej* ale dalej będzie grało...

Problem tego Forum to nazywanie hi-end`em byle popierdułek; o buczących trafach, grających kablach,... paczek takich co to nie są fizycznie w stanie zagrać hi-en`owo...

Wszystko może być hi-end`em byleby nie kupione w markecie KD.

* zdarzenie prawdziwe.

Generalny problem Hi-End to nie sprzęt.

Generalny problem HI-END to USZY!!!!!

Większość znajomych hi-endowców nie jest w stanie rozróżnić altu od sopranu,czy też altówek od skrzypiec.

Całkowita indolencja muzyczna,o podstawowych zasadach strach wspominać/harmonia/.

Ilość głupot wypisywana przez paru Guru forumowych ściska moją "starą dupę".

Durnoty kablowe,gniazdkowe,podstawkowe doprowadzają do bólu głowy.

Piszę to oczywiście jako zawzięty maniak audio,czyli zwolennik kabli za 50000 juro za metr.

Vooodo w naszym hobby to podstawa!

Reszta?

Reszta to dobre samopoczucie!

Generalny problem Hi-End to nie sprzęt.

Generalny problem HI-END to USZY!!!!!

Większość znajomych hi-endowców nie jest w stanie rozróżnić altu od sopranu,czy też altówek od skrzypiec.

Całkowita indolencja muzyczna,o podstawowych zasadach strach wspominać/harmonia/.

Ilość głupot wypisywana przez paru Guru forumowych ściska moją "starą dupę".

Durnoty kablowe,gniazdkowe,podstawkowe doprowadzają do bólu głowy.

Piszę to oczywiście jako zawzięty maniak audio,czyli zwolennik kabli za 50000 juro za metr.

Vooodo w naszym hobby to podstawa!

Reszta?

Reszta to dobre samopoczucie!

no super, wszystko moze i prawda, a moze nie, tylko nie bardzo widze co to ma wspolnego z ww problemem

no chyba ze ciagle trzeba o swoim rozsadku/wl. podejsciu przypominac innym, ganiac jednoczesnie baranow.

bo wezma i zapomna ze ja lepszy i madrzejszy w swoim hobby

to tyle w temacie protekcjonalizmu, a next time prosze na temat glowny

hehehhehe uśmiałem się gdyż faktycznie wielu moich znajomych uważających się za audiofili jakoś nie potrafiło nigdy u mnie stwierdzić czy dzwięk wydobywający się z moich Avanti to skrzypce czy altówka :):D

Chcesz być oponentem, naucz się języka rodzimego!

Nie posiadasz tych umiejętności,nie wypowiadaj swoich ale/ale!

a moze kolega napisac czego mam sie nauczyc- oponenta czy next time, a moze polskich znakow interpunkcyjnych, hehe?

i daruj sobie apodyktyczny ton typu" nie wypowiadaj"

radze sprawdzic znaczenie slowa protekcjonalny, potem swoje 2 ostatnie posty, i NEXT TIME zastanowic sie zanim sie cos napisze

ps kazdy ma jakas slabostke, i nie ma sie co obrazac

Dupa !!!

Nic więcej ni mogę skrabnąć!

szkoda, bo cenie fachowcow

ps tylko czasami ich ponosi:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.