Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchawki do 500 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam odtwarzacz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zakupiony w EuroMarkecie 3 lata temu (ile on wg. Was jest teraz wart? nowy i używany) i przez 2 i pół roku używałem słuchawek do niego dołączonych, nie pamiętam już jakości dźwięku ale jak na tamte czasy byłem bardzo zadowolony, nie bardzo się znałem na tym. Po tym czasie urwał mi się kabelek i kupiłem Sennheisery cx 150 i jakość dźwięku była również dobra, ale po niecałym miesiącu jedna słuchawka zaczęła grać ciszej i odmówili reklamacji. Przez jakiś czas nie miałem gdzie słuchać muzyki i katowałem sam siebie słuchawkami z LG KP500 ale niedawno (3 miesiące temu) dostałem SE Hazel i znalazłem jakieś stare słuchawki od starszego SE (kiedyś robili lepsze, teraz gówno nie słuchawki) i dźwięk jest niezły ale chciałbym mieć też w czym słuchać muzyki na kompie i wcześniej wspomnianym odtwarzaczu MP4. Podawajcie jakieś propozycje w niższym przedziale cenowym, tak żeby potencjał słuchawek nie marnował się przy tej MP4 i odwrotnie, żeby MP4 nie marnowała się przy tych słuchawkach. Jako że bym chciał słuchać muzyki również z kompa, mam w nim Realtek HD (nie wiem czy to jest dobre czy nie, jakbyście mogli to na ten temat też się wypowiedzcie). Na razie znalazłem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , wyglądają całkiem fajnie, chociaż "inaczej". Jeśli one są dobre to powiedzcie, czy da się w nich wygodnie słuchać muzyki przy kompie, na leżąco (plecy), albo w ruchu (idąc, na rowerze nie będę w takim czymś jeździł bo nic nie usłyszę i mnie zabiją)? Myślę, że Creative to nie taka zła firma więc nie będzie zupełnie do niczego ta MP4, podajcie z jakich przedziałów cenowych najopłacalniej jest kupować (tak jak już pisałem, żeby jakość słuchawek nie przekraczała jakości MP4 i karty dźwiękowej w kompie i odwrotnie). Zależy mi również na tym, żeby nie uciskały przy dłuższych posiadówach z kolegami na skype (na to nie przyciskajcie szczególnie wagi, zawsze mam głośniki ale jak się da to wiecie). Powinny się również nadawać na rozmowy, ale to chyba nie ma różnicy jakie to słuchawki.

Z góry dziękuję za pomoc i przeczytanie, ToMeK3001.

PS. Słucham głównie metalu i rocka, Metallica, A7X, Sabaton, AC/DC, Rammstein, System Of A Down itp.

Dodam, iż noszę okulary prawie cały czas, więc "mocowanie" KOSSów bardzo mnie urządza.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ToMeK3001

Na forum jestem nowy więcwszystkich serdecznie witam :)

W ostatnim czasie sporo szukam, czytam i myślę na temat wymiany Sennheiser HD202 na HD 598. Koniecznie chcę zaznaczyć, że nie jestem audiofilem.

Bardzo nurtuje mnie jednak fakt, czy jest sens wymieniać te słuchawki przy sprzęcie którym dysponuję:

- Sony Integrated Stereo amplifier TA-FE700r (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

- Sony NWZ-F436 (proszę nie wyśmiewać - znam wasze podejście do mp3)

- Philips MZ-7 - mała "wieża"

Bardzo bym was prosił, żebyście przedstawili mi jak sprawa wygląda.

Proszę, oszczędźcie sobie czasu i nie odsyłajcie mnie do google.pl. Wiem również, że opcja "szukaj" nie boli - sprawdzałem - uwierzcie.

Bardzo dziękuję za wszelkie odpowiedzi :)

Weź się chłopie zastanów nad tytułem i podtytułem. Jaki Hi-end? Piszesz o bardzo tanim i mniej tanim sprzęcie. Hi-End z tej perpektywy to kwestia niknąca na horyzoncie. Pytanie dotyczy de facto wymiany słuchawek a nie zmiany kategorii sprzętu. Skrót „vs” oznacza konfrontację (czyli coś kontra coś). Z Twojego tytułu wynika, że Ty (laik) chcesz się nawalać ze sprzętem (Hi-end) - skopać czy na pięści? „czyli luksuk tylko dla wtajemniczonych?” Rozumiem, że dla Ciebie HD 598 może być luksusem, ale powszechnie uważane za taki luksus nie są. Poza tym, jakiego wtajemniczenia wymaga posiadanie słuchawek za 400-500 zł?

Czytaj mniej Harlequinów.

Inna sprawa, że zgadzam się z vcore. Możesz podnieść sobie jakość odsłuchu kupując nawet niedrogi wzmak słuchawkowy i te HD 598. Do tego sprzętu lepiej dopasowane jakościowo i cenowo będą superlux hd-668b.

Ukryta Zawartość

Ja kupiłem ostatnio Sennheiser HD 438 i jak za 200 zł jestem bardzo zadowolony. Do Twoich zastosowań mogą się nadać. Jak chcesz to napisz na priv, powiem Ci gdzie kupiłem w bardzo dobrej cenie.

A może dokup odtwarzacz CD żeby zobaczyć różnice między mp3, a CD Audio ? (bo ten Philips to fajny ... budzik jest)

Ja nie będę do Ciebie strzelał - nie od razu Kraków zbudowano, może za czas jakiś coś sobie zmienisz, a może już osiągnąłeś swoją muzyczną nirwanę. Co do słuchawek koledzy mają rację i nie ma co więcej dodawać.

Woodolec nie wysyłaj Kolegi Kseryk-a na stos od razu. To jego pierwszy post, napisał, że nie jest audiofilem, ba żeby nie rozwścieczać fanatyków nawet tłustym drukiem. ;P

W każdym razie zacięcie dziennikarskie Kolega ma, przyciągnął uwagę ;P

Bednaar, niestety zauważyłem jedną przypadłość Koss Porta, chwalonych zresztą... Na moim phonie ledwo przy max głośności były napędzone, do głośniejszego słuchania niektóre playery po prostu "zdechną", no chyba że ktoś słucha czegoś spokojnego przy cichej głośności. Odpaliłem na nich coś "mocniejszego" i i brak było dynamiki i głośności, odłożyłęm i zrezygnowałem.

A może dokup odtwarzacz CD żeby zobaczyć różnice między mp3, a CD Audio ? (bo ten Philips to fajny ... budzik jest)

Ja nie będę do Ciebie strzelał - nie od razu Kraków zbudowano, może za czas jakiś coś sobie zmienisz, a może już osiągnąłeś swoją muzyczną nirwanę. Co do słuchawek koledzy mają rację i nie ma co więcej dodawać.

Woodolec nie wysyłaj Kolegi Kseryk-a na stos od razu. To jego pierwszy post, napisał, że nie jest audiofilem, ba żeby nie rozwścieczać fanatyków nawet tłustym drukiem. ;P

W każdym razie zacięcie dziennikarskie Kolega ma, przyciągnął uwagę ;P

Tu nie chodzi o audiofilię, tylko proporcje. I logikę. A do tego nie trzeba być audiofilem z wieloletnim stażem. Rada o CD jest jak najbardziej słuszna.

Może i się mogą nie podobać te Koss Porta, ale w swojej klasie są dobre, tylko tak jak napisałem, potrzebują mocniejszej "dziurki" bo te w telefonach czy playerach niestety nie napędzą ich do odpowiedniej głośności.

WOODOLEC dzięki za wykład. Że ci się chciało?! Tytuł ci nie pasuje? Może właśnie dla niego wszedłeś i mi odpisałeś, a na to właśnie czekałem :P

Przypomnij sobie swoje pierwsze posty.

Shrek777 masz rację. Nie napisałem, że mam CD od Sony do tego wzmacniacza: CDP-XC800. Czy to zmienia jakoś moją sytuację?

Bardzo dziękuję za szybkie odpowiedzi.

Senneisery raczej nie, bo trochę za drogie a poza tym takie duże są uciążliwe jak noszę okulary, prędzej takie małe AKG jak Łukasz pokazał.

Do tej muzyki Koss Sporta Pro lub Porta Pro. Pierwsze mają mniej wysokich i więcej basu te drugie grają jaśniej. Sporta Pro chyba lepsze na rower czy ogólnie na dwór natomiast jeśli odtwarzacz ma podbity bas to razem ze sportami może już byc przesada. Mam obie.

Edytowane przez Raziel

Witam wszystkich uzytkowników.

Nie jestem najlepszym ekspertem w dziedzinie audio dlatego chciałam zapytać was o zdanie i poprosić o jakąkolwiek pomoc. Mam zamiar kupić sluchawki do odtwarzacza przenośnego jednak nie mogę się zdecydować, które wybrać.

1. Zumreed ZHP-005 - zainteresowałam sie nimi głównie z powodu ciekawego wyglądu i możliwości wybrania koloru jednak nie znalazlam żadnej opini o nich.

2. Sennheiser - o tych słuchwakach dowiedziałam się z jakiegoś forum (były bardzo polecane).

Interesują mnie słuchawki do 200zł. Będę bardzo wdzięczna za powiedzenie coś o pierwszym modelu (wady, zalety) oraz polecenie jakiegoś konkretnego modelu z drugiej firmy. Ważne żeby wygodnie leżały i żeby dobrze było słychać bit. Słucham różnej muzyki ale najczęściej dance, rock, hip-hop czasami pop. Z góry dziękuję za jakiekolwiek wskazówki.

142 brzmią naturalnie, ale jest to brzmienie studyjne, czyli np. bas można sobie wyobrazić :)

540 brzmią bardziej rozrywkowo, pełniejsze pasmo, ale to już nie to, czuć, że to nie gra prawidłowo, podkolorowanie itp.

Może 272 ?:)

Moim zdaniem warto jednak wybrać 142 - to jest chyba to, czego szuka większość z nas. Czyli naturalny, pełny, głęboki dźwięk. Dlatego uważam, że to dobry wybór ;)

dziękuję za odpowiedzi kupiłem akg k142, to są moje pierwsze porządne słuchawki i pewnie dla tego jestem pod wrażeniem, mimo to że napędza je budżetowy nad to i tak jestem zadowolony z grania, ku mojemu zaskoczeniu basik jest bardzo niski i mięciutki.

Witam.

Proszę powiedzcie mi czy ten sprzęt da radę słuchawkom Sennheiser HD 598: wzmacniacz Sony Integrated Stereo amplifier TA-FE700r i CD również od Sony CDP-XC800?

Z góry dzięki za pomoc.

Nie wiem które miałbym wybrać AKG K518 czy Pioneer SE-MJ51. A może jest coś jeszcze lepszego w tej cenie? Chce ich używać do Nokii C6, nie wiem czy będą dobrze współgrać z tym telefonem. Nie znam się na tym, ale lubię się cieszyć świetną jakością dźwięku, więc proszę o pomoc. Dziękuję z góry.

Witam!

W ostatnich dniach skończyły żywot moje trzecie już Kossy UR-40 śmiercią podobną jak pozostałe, uszkodzony kabel. Nie chcę żeby historia się powtórzyła, więc postanowiłem kupić tym razem coś lepszego, a przede wszystkim coś z grubszym, mocniejszym kablem. Muzyki słucham z komputera, w którym siedzi Audigy 2 ZS, tylko i wyłącznie w formacie flac. Nie jest to żaden super sprzęt, ale w połączeniu z UR-40 dźwięk był na zadowalającym poziomie.

Planowałem w tym roku kupić E-MU 0204 i dopiero potem wymienić słuchawki, niestety będę musiał zrobić na odwrót.

Jestem zainteresowany konkretnie dwoma modelami Synnheiser HD555 i Grado SR 60i, w przypadku Grado nie wiem jak wygląda sytuacja z kablem gdyż nie miałem ich nigdy w dłoniach.

Podstawowe pytanie, na które chciałbym uzyskać odpowiedź to: Czy oba te modele zagrają lepiej od UR-40 na moim obecnym sprzęcie, czy może będzie gorzej?

Pytam bo prawdopodobnie będę musiał poczekać do stycznia z zakupem E-MU 0204, a przez pół roku na czymś muzyki słuchać muszę. ;)

P.S. Czytam forum od czasu do czasu i zdaje sobie sprawę, że E-MU 0204 to też może być trochę mało dla HD555 i Grado SR 60i, ale póki co nie dysponuję na tyle dużym budżetem żeby pozwolić sobie na zakup dobrego wzmacniacza słuchawkowego i karty dźwiękowej oddzielnie.

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc

Kabel w Grado jest bardzo solidny i musisz go naprawdę ostro traktować aby się uszkodził , ja mam do kompa Grado Sr80 i z SB Audigy 4 gra to dobrze ,takie EMU spokojnie wysteruje SR60 .

W takim razie zdecyduję się na Grado.

@Robert73 dlaczego zdecydowałeś się na SR80, porównywałeś je z Sr60?

Pytam, bo może jednak warto te 100zł dołożyć do SR80. ;)

Choć nie słuchałem Grado już jakiś czas, różnicę między sr60 a sr80 jest taka, że te drugie mają mocniejszy bas i więcej wysokich - co daje wrażenie bardziej szczegółowego dźwięku. Trudno mi jednak stwierdzić na ile różnica nie wynikała z zastosowania innych poduszek (soft czy jakoś tak w sr60 i bowls w sr80). W temacie Grado również fajne są Alessandro MS-1 - które na Head-Fi cieszą się niezłą opinią. Sam ich chwilę słuchałem i są bardziej neutralne, może ciut "chłodniejsze" od wyżej wymienionych - choć nie jest to na pewno dźwięk wyższej klasy, tylko inny. Mimo że nie jestem fanem Grado to uważam że nie możesz z nimi źle trafić:) Dźwięk słuchawek otwartych ma dla mnie swoją magię i np. CAL! brzmią tak jakoś ponuro w porównaniu, w muzyce rockowej czy akustycznej Grado dawały mi większą radość ze słuchania.

Naczytałem się w ostatnim czasie trochę opinii, recenzji o SR60, SR80, Alessandro MS1 również. "Wzbogacony o tę wiedzę" doszedłem do wniosku, że nie ma sensu dalej czytać, bo i tak z wyborem będę strzelał. Świadomego wyboru mógłbym dokonać jedynie na podstawie odsłuchu, do którego raczej nie dojdzie. Dopiero wówczas mógłbym ocenić czy jest sens dokładać 100zł do SR80 lub decydować się na Alessandro MS1 zamiast SR60.

Wyboru dokonam między SR60, a Alessandro MS1. Faworytem jest SR60 ze względu na dostępność w Polsce. Nie znalazłem żadnego polskiego sklepu internetowego, który miałby w ofercie Alessandro MS1, a zależy mi na tym żeby słuchawki były nowe.

Czytając różne recenzje wpadłem jeszcze na coś takiego:

"Porównałem je na początek do największego prawdopodobnie ich konkurenta, znacznie droższych Grado SR-60, o których od dawien dawna wiadomo, że są do sprzętu przenośnego najlepsze.

Wyznam bez bicia, że słuchawek tego rodzaju nie śledzę zbyt bacznie i całkiem możliwe, iż w międzyczasie coś nowego a znakomitego w tym przedziale się pojawiło, jednakże wieści o żadnym przełomie do mnie jakoś nie dotarły, toteż porównanie z SR-60 jako dotychczasowym królem uważam za uprawnione. To porównanie Creative wygrały bezdyskusyjnie, oferując dźwięk o podobnie miłym dla ucha, ciepłym i wciągającym usposobieniu, a zarazem znacznie bardziej wyrazisty, uporządkowany scenicznie i z o wiele potężniejszym basem"

"Stosunkowo najsłabsza jest scena; ani duża, ani mała, jednak w porównaniu z RS-60 lepsza o klasę. Separacją instrumentów Creative kładzie konkurenta marki Grado na łopatki.

Bez żadnej przesady grają dźwiękiem jakościowo zbliżonym do Sennheisera HD 600, czy Beyerdynamic DT-880. "

To fragment recenzji Creative Aurvana Live!

Całość można przeczytać tutaj

Ukryta Zawartość

Oczywiście nie mam zamiaru kupować Aurvana Live!, wrzuciłem to tutaj żeby pokazać, że tak naprawdę ciężko jest zdecydować się na konkretne słuchawki opierając się o recenzje w internecie. :)

Ukryta Zawartość

A ja zastanawiam się między Grado SR-60, AKG K141 MKII i Shure SRH440. Mam budżet koło 400 złotych. Niestety, obecnie jestem posiadaczem AKG K540, ale ciągle się psują, więc chce je wymienić na inne. Szczególnie interesują mnie K141. Słucham na sprzęcie przenośnym i w domu.

looo... matko...

Ile wam sie te AKG 530 wygrzewaly?

Do czego bym nie podpial (w tym dwa wzmacniacze sluchawkowe u kolegi), brzmienie tragedia - praktycznie sama niewyrazna srednica, bass z poglosem jak z jakiegos kartonu plastikowego, a wysokich tonow wogole nie ma.

...z kartonu plastikowego... hi hi dobre...

haha, no dobre dobre...

powinno byc pudla plastikowego.

w koncu bede mial okazje odkryc, na ile wygrzewanie to prawda, a na ile mit.

nie ma tu nic z naturalnego dzwieku, brzmi jak totalna tandeta.

Wiesz, mam te akg i ich dźwięk nie ma nic wspólnego z kartonem, podłączane wcześniej do wzmaka yamahy i teraz audiolaba grają precyzyjnym basem a i góry też nie brakuje...

• Pokaż nowe odpowiedzi