Skocz do zawartości
IGNORED

Co, jeśli nie focus 110?

dżihad_

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Poszukiwane podstawkowce.Temat przerabiany wielokrotnie jednak mam mętlik w głowie.

Celuję głównie w używki, nowe też biorę pod uwagę. Budżet to max 4 tyś. Pokój 18 m2, muzyka wszelaka (jednak zawsze dobra) z przewagą gitar elektrycznych.

Nie jestem osłuchany do tego stopnia by powiedzieć jaki dźwięk z jakich przetworników preferuję. Grałem na audiolab 8000s + quad 12l2 + rdac. Było szybko, precyzyjnie co sprawdzało się w ostrzejszym repertuarze, chciałoby się dołożyć do tego więcej wypełnienia i odrobinę magii.

Po wstępnych odsłuchach:

1. focus 110 - piękny wokal, gładkość, ALE czasami za słodkie i brakowało pazura w gitarach elektrycznych, zbyt nadmuchany bas

2. kef ls50 - kulturalne grające paczki ALE nie urzekły (może zyskują przy dłuższym użytkowaniu)

3. exite12- podobne granie do focusów jednak płytszy bas i gorsza stereofonia (po przełączeniu na focusy stwierdziłem że NIE)

4. ma rx2 - najtańsze w zestawie i najcieńsze brzmieniowo

5. innych nie chcę pamiętać

Chcę także posłuchać callisto III, i Harpia Acoustic Amstaff Pico, rozważam także zakup aktywnych Focusów 110A.

Macie jakieś propozycje, które przebiją focusy 110 i sprawdzą się bardzie w szeroko pojętej muzyce rockowej, nie przekraczając kwoty 4 tyś?

Dzięki

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/102951-co-je%C5%9Bli-nie-focus-110/
  • Moderatorzy

Witam,

Poszukiwane podstawkowce.Temat przerabiany wielokrotnie jednak mam mętlik w głowie.

Celuję głównie w używki, nowe też biorę pod uwagę. Budżet to max 4 tyś. Pokój 18 m2, muzyka wszelaka (jednak zawsze dobra) z przewagą gitar elektrycznych.

Nie jestem osłuchany do tego stopnia by powiedzieć jaki dźwięk z jakich przetworników preferuję. Grałem na audiolab 8000s + quad 12l2 + rdac. Było szybko, precyzyjnie co sprawdzało się w ostrzejszym repertuarze, chciałoby się dołożyć do tego więcej wypełnienia i odrobinę magii.

Po wstępnych odsłuchach:

1. focus 110 - piękny wokal, gładkość, ALE czasami za słodkie i brakowało pazura w gitarach elektrycznych, zbyt nadmuchany bas

2. kef ls50 - kulturalne grające paczki ALE nie urzekły (może zyskują przy dłuższym użytkowaniu)

3. exite12- podobne granie do focusów jednak płytszy bas i gorsza stereofonia (po przełączeniu na focusy stwierdziłem że NIE)

4. ma rx2 - najtańsze w zestawie i najcieńsze brzmieniowo

5. innych nie chcę pamiętać

Chcę także posłuchać callisto III, i Harpia Acoustic Amstaff Pico, rozważam także zakup aktywnych Focusów 110A.

Macie jakieś propozycje, które przebiją focusy 110 i sprawdzą się bardzie w szeroko pojętej muzyce rockowej, nie przekraczając kwoty 4 tyś?

Dzięki

Pozdrawiam

Do 18m2 ja bym brał jednak większe monitory niż focusy. Z tych wszystkich wymienieonych wg mnie najlepsze są Xaviany. Możesz pomyśleć nad czymś takim, sam miałem oryginalne proac studio 100, sprzedałem je i zrobiłem od podstaw wg tego projektu, po ostatnich obniżkach cen ScanSepeaków, nawet z niezłymi częściami w zwrotnicy i zleceniu zrobienia obudowy, wyjdziesz sporo taniej niż 4kzł. A od Xavianów grają lepiej (oczywiście wg mnie i w moim systemie). Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

-----------------

zadne tam 52 czy xaviany, callista to juz inna liga, byłem świadkiem jak te monitory zagrały na 30metrach pod maciem, facet z minimy który robi kolumny siadł i nie wiedział co mówić, wykasowały nawet jego konstrukcje które cenił na 10tyś... NA 30 METRACH!! :)

Dzięki za podpowiedzi.

Xawiany sprawdze, pozostałe propozycje to znane i cenione monitory jednak boję się że mój wzmacniacz okaże się zbyt słabowity. Optymalnie będzie dobrać jakieś monitory pod audiolaba 8000s (made in china). Choć kto wie może wymiana pieca to jedyna słuszna droga.

A co z polskimi manufakturami?

• Moderatorzy

Dzięki za podpowiedzi.

Xawiany sprawdze, pozostałe propozycje to znane i cenione monitory jednak boję się że mój wzmacniacz okaże się zbyt słabowity. Optymalnie będzie dobrać jakieś monitory pod audiolaba 8000s (made in china). Choć kto wie może wymiana pieca to jedyna słuszna droga.

A co z polskimi manufakturami?

RLS calisto, to właśnie Polska firma ;-) Kolega pisze, że w 30m zagrały rewelacyjnie, hmm ciężko mi w to uwierzyć, że by 10cm woofer taki zamęt wprowadził, ale skoro tak jest... Widziałem je na AS więc się nie będę w wypowiadał.

-----------------

Dużo dobrego pisze się o callisto III szczególnie tu na forum, jednak zastanawia mnie jak sprawują się na basie w połączeniu z niekoniecznie drogimi wzmacniaczami i najbardziej wydajnymi prądowo.

jesli chcesz posłuchać ich na niedrogim wzmacniaczu znajomy kupił je odemnie słucha obecnie na vincencie sv226, jesli masz do bydgoszczy niedaleko, swoje płyty i gramy:),

Dzięki, ale jestem z małopolski. Bliżej mi do Katowic, a tam ponoć można je dostać.

• Moderatorzy

Dużo dobrego pisze się o callisto III szczególnie tu na forum, jednak zastanawia mnie jak sprawują się na basie w połączeniu z niekoniecznie drogimi wzmacniaczami i najbardziej wydajnymi prądowo.

Akurat jeżeli się obawiasz, ze wzmacniacz nie wydoli - to takie Calisto prawdopodobnie łatwiej napędzi niż inne większe monitory.

-----------------

Moze dynaudio focus 160 to lepsze granie niż 110 .posluchaj tez atc 11 -gitary bardzo ładnie sie prezentują .

Z tego co wiem od kolegi xaviany potrzebują dobrych klocków żeby grały tak jak powinny .

:)

Witaj,

także polecę Xaviana XN125 junior, jednak trochę boję się, że dźwięk będzie za ciepły, za miękki - wszystko jest jednak kwestią gustu.

Namawiałbym natomiast Cię na posłuchania kolumn KEF R300 oraz ATC SCM7. Ta druga propozycja to naprawdę poważna kolumna o bardzo neutralnym i dokładnym brzmieniu.

Serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, porównania.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Moze dynaudio focus 160 to lepsze granie niż 110 .posluchaj tez atc 11 -gitary bardzo ładnie sie prezentują .

Z tego co wiem od kolegi xaviany potrzebują dobrych klocków żeby grały tak jak powinny .

Pewnie lepsze, ale budżet ograniczony. O atc11 z drugiej ręki ciężko, a focusy 160 za duże, nie dam im wystarczające przestrzeni z tyłu i po bokach.

• Moderatorzy

Pewnie lepsze, ale budżet ograniczony. O atc11 z drugiej ręki ciężko, a focusy 160 za duże, nie dam im wystarczające przestrzeni z tyłu i po bokach.

Jak chcesz, żeby Ci dobrze grało, to nie ma znaczenia czy masz 5l Callisto, 15l Dynaudio, czy 30l podłogówki, czy B-R z przodu czy z tyłu, zawsze musisz je sporo odsunąć od ścian. Wiadomo, że mało kto jest w stanie wydelegować oddzielne pomieszczenie, tylko do odsłuchów, ale wysunięcie tylko na czas odsłuchów głośników metr od ściany, to chyba nie jest jakiś wielki problem?

-----------------

Gość

(Konto usunięte)

Moze dynaudio focus 160

Focus 160 kosztują ok. 7000,- zł...

Akurat XN 125 Evo nie są aż tak wymagające, mimo niskiej skuteczności, jak "więksi bracia" - XN 250, XN 270.

Witaj,

także polecę Xaviana XN125 junior, jednak trochę boję się, że dźwięk będzie za ciepły, za miękki - wszystko jest jednak kwestią gustu.

Namawiałbym natomiast Cię na posłuchania kolumn KEF R300 oraz ATC SCM7. Ta druga propozycja to naprawdę poważna kolumna o bardzo neutralnym i dokładnym brzmieniu.

Serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, porównania.

Atc scm7 mają prawo zagrać w 18m2? Obawiam się o niższe składowe. Kolumny będą na dłuższej ścianie 2 metry od siebie i 2.5m od miejsca odsłuchowego.

Focus 160 kosztują ok. 7000,- zł...

Akurat XN 125 Evo nie są aż tak wymagające, mimo niskiej skuteczności, jak "więksi bracia" - XN 250, XN 270.

Używane można dostać juz za 4 tysiące

:)

W 18m2 ATC SCM7 zagrają i to dynamicznie, z dobrą podstawą basową. Oczywiście fizyki się nie oszuka.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Gość

(Konto usunięte)

Używane można dostać juz za 4 tysiące

Gdzie tak tanio mają, jeśli można wiedzieć, bo to przecież jeden z nowszych modeli wprowadzonych przez Dynaudio.

Szczerze, to za bardzo nie widziałem, aby w jakiejś sporej ilości były dostępne na rynku wtórnym...

Owszem, są wystawione np. na Allegro, ale jedna kolumna poobijana i cena ich wynosi prawie 4600,-.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Ale nie "aż" tak... ;)

Miałem je w domu i nawet z NAD C 326 nie było jakiejś tragedii :)

Męczyłem Xaviany kilka miesięcy Yamahą-596 i Amplifonem,też grało :) wzmacniaczyki po 2-3 tysiaki nie do Xavian !!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.