Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  90 członków

MingDa Klub
IGNORED

Klub użytkowników wzmacniaczy lampowych MingDa

Rekomendowane odpowiedzi

A co sądzicie o tym wzmacniaczu Mingda MC368-B902

Tego chyba nikt nie słyszał a jeżeli ktoś go ma to na pewno na tym forum się nim nie pochwalił. Kiedyś nawet szukałem w sieci testu ale bez rezultatu.

Tego chyba nikt nie słyszał a jeżeli ktoś go ma to na pewno na tym forum się nim nie pochwalił. Kiedyś nawet szukałem w sieci testu ale bez rezultatu.

Jest w ofercie sklepu z Bygoszczy

Jest w ofercie sklepu z Bygoszczy

To wiem. Sam nawet kiedyś się nad nim zastanawiałem ale ani sklep z Bydgoszczy ani żadne inne źródło nie potrafiło scharakteryzować dźwiękowo tego wzmacniacza. Tak jak pisałem nawet w sieci brak na jego temat jakiejkolwiek informacji.

To wiem. Sam nawet kiedyś się nad nim zastanawiałem ale ani sklep z Bydgoszczy ani żadne inne źródło nie potrafiło scharakteryzować dźwiękowo tego wzmacniacza. Tak jak pisałem nawet w sieci brak na jego temat jakiejkolwiek informacji.

Ciężki wybór oj ciężki.Ten ponoć dobry MingDa MC368-BSE ale cena za wysoka

Ciężki wybór oj ciężki.Ten ponoć dobry MingDa MC368-BSE ale cena za wysoka

Mam go. Cena to jest teraz dopiero dobra. Wyjściowo trzeba było za niego położyć 6000 pln. Przy dzisiejszym kursie $ to jest mega okazja!

Mam go. Cena to jest teraz dopiero dobra. Wyjściowo trzeba było za niego położyć 6000 pln. Przy dzisiejszym kursie $ to jest mega okazja!

No i jak to gra warto dać 4700?

No i jak to gra warto dać 4700?

Wiesz co nie lubię pisać w tym stylu "u mnie gra super" albo bierz go w ciemno żaden inny w tej cenie nie zagra lepiej" Powiem tak mnie się podoba :). Trochę w nim podłubałem a co to przeczytaj moje wpisy na tym wątku. Co do oceny dźwięk to zajrzyj na wątek Studia 16 Hertz tam konkretnie mój egzemplarz ocenił Pan Grzegorz Rogala producent kolumn Studio 16 Hertz.

Wiesz co nie lubię pisać w tym stylu "u mnie gra super" albo bierz go w ciemno żaden inny w tej cenie nie zagra lepiej" Powiem tak mnie się podoba :). Trochę w nim podłubałem a co to przeczytaj moje wpisy na tym wątku. Co do oceny dźwięk to zajrzyj na wątek Studia 16 Hertz tam konkretnie mój egzemplarz ocenił Pan Grzegorz Rogala producent kolumn Studio 16 Hertz.

Ok Bez nerwów :) Pytam bo raczej nie mam możliwości odsłuchu na początku miałem kupić Mingda mc34-a ale kiedy trochę poczytałem to już sam nie wiem Chyba trochę dołożę to tego modelu który masz.

Ależ ja się nie denerwuję :) Chyba mnie źle zrozumiałeś. Ja nie lubię dawać jednoznacznie bezkrytycznych rekomendacji :)

Odesłałem cię do historii mojej przygody z MC368-BSE oraz do recenzji której nie jestem autorem czyli napisanej przez osobę postronna a zarazem doskonałego akustyka i znawcę.

To nie jest takie proste. Ja np. mając do wyboru mc34A i 368 (nawet w tej samej cenie!) wybieram zdecydowanie lampę Mingdy na El34. Dla mnie MingDa na lampach KT gra za bardzo "tranzystorowo". W ciemno nie wybieraj. Salon z Bydgoszczy już nie wysyła wzmacniaczy MingDa na odsłuch domowy?

Edytowane przez greg18

Ależ ja się nie denerwuję :) Chyba mnie źle zrozumiałeś. Ja nie lubię dawać jednoznacznie bezkrytycznych rekomendacji :)

Odesłałem cię do historii mojej przygody z MC368-BSE oraz do recenzji której nie jestem autorem czyli napisanej przez osobę postronna a zarazem doskonałego akustyka i znawcę.

No to całe szczęście. Chyba będę musiał poczekać kilka miesięcy na MC368-BSE teraz stać mnie tylko na 34-a

No to całe szczęście. Chyba będę musiał poczekać kilka miesięcy na MC368-BSE teraz stać mnie tylko na 34-a

To możesz przegapić temat. Zobacz cenę u Mingdy . Elektropunkt chyba robi wyprzedaż i cena idzie po bandzie. Weź sobie częściowo na raty 0%. Edytowane przez dlmtb

To możesz przegapić temat. Zobacz cenę u Mingdy . Elektropunkt chyba robi wyprzedaż i cena idzie po bandzie. Weź sobie częściowo na raty 0%.

Raty odpadają

Nie wiem czego spodziewać się po lampie czy to będzie to czego oczekuję

Raty odpadają

Spodziewaj się tego że już nigdy !!! nie wrócisz do tranzystora :) Edytowane przez dlmtb

No jeśli to prawda to nie mam więcej pytań chyba?

Truizmem było by przywoływanie takich argumentów jak harmoniczne dzięki którym dźwięk lampy jest tak przyjemnie słuchać. Przede wszystkim przewaga lampy nad tranzystorem to możliwość dostosowania charakteru brzmienia do swoich upodobań. Za pomocą wymiany lamp możesz dodać nie tylko basu czy wysokich ale przestrzeni, stereofonii, przesuwać scenę w głąb budować ją w szerz. Uwypuklać, ocieplać średnicę, gasić ostre wysokie tony. Krótko mówiąc lampa to nieskończony projekt. Możesz dopasować ja do kolumn i źródła a tranzystor albo gra albo musisz się go pozbyć bo kabelkami wiele nie poprawisz.

Najlepiej wypożyczyć i posłuchać u siebie - w razie czego zawsze możesz oddać.

Ja byłem "okropnie" zadowolony z tranzystora Creek Destiny 1, ale "wszyscy" pisali o EL34, więc napisałem do Elektropunktu, wpłaciłem zaliczkę ("śmieszne" 2,5 tys. zł), przysłali lampę na odsłuch i... MingDa została;-)

Można wziąć na lampach KT - tranzystorowy dźwięk a później zmienić lampy na łagodniejsze - lampy wejściowe i kondensatory wewnątrz na olejowo-papierowe. Całość łagodnieje.

Takie są moje wnioski po wymianie standardowych kondensatorów na militarne ruskie i unitry papierowo-olejowe. Wysokie rejestry łagodnieją i nieco dociążony jest bas.

Wydaje mi się że łatwiej jest spowolnić dźwięk i złagodzić w KT niż wyostrzyć lampy EL. Choć wzmak z EL też można kondkami wyostrzyć w jakiś sposób np srebro-olejowymi ale te lampy mocy mają już swoją manierę i tyle.

Można wziąć na lampach KT - tranzystorowy dźwięk a później zmienić lampy na łagodniejsze - lampy wejściowe i kondensatory wewnątrz na olejowo-papierowe. Całość łagodnieje.

Takie są moje wnioski po wymianie standardowych kondensatorów na militarne ruskie i unitry papierowo-olejowe. Wysokie rejestry łagodnieją i nieco dociążony jest bas.

Wydaje mi się że łatwiej jest spowolnić dźwięk i złagodzić w KT niż wyostrzyć lampy EL. Choć wzmak z EL też można kondkami wyostrzyć w jakiś sposób np srebro-olejowymi ale te lampy mocy mają już swoją manierę i tyle.

Hm To teraz nie wiem co robić a czy połączenie Mingda mc34a z Monitor Audio RX2 to dobra droga? Oczywiście biorę pod uwagę wymianę lamp na lepsze.

Edytowane przez marcinoss26

Hm To teraz nie wiem co robić a czy połączenie Mingda mc34a z Monitor Audio RX2 to dobra droga? Oczywiście biorę pod uwagę wymianę lamp na lepsze.

Droga dobra tylko lampy KT88 i EL34 to dwa inne charaktery prezentacji muzyki. Lampy w pre. możesz wymieniać ale lampy mocy (KT88 i EL34) wpływają na charakter dźwięku tych wzmacniaczy różnicując je znacznie.

Porównywałem kiedyś bezpośrednio RX2 i DM 2/7. RX2 wydały mi się za szybkie, konturowe, szeleszczące, coś metalicznego miały w dźwięku. DM dały dźwięk dojrzały, wypełniony i ocieplony w stosunku do RX2. Wcześniej miałem BR2, i RX2 nie wydawały mi się krokiem do przodu. Ale to było dawno -- jeszcze z tranzystorem.

Posluchaj na tym samym kawałku lub kilku gdzieś u kogoś mingda na el34 i prownaj z mingda kt88.

Posluchaj na tym samym kawałku lub kilku gdzieś u kogoś mingda na el34 i prownaj z mingda kt88.

Niestety nie mam gdzie posłuchać. Chyba zdecyduje się na 34-A

Skad jesteś? Może będzie ktoś z okolicy mieć KT.

Napisz może ktoś się odezwie.

Okolice Jeleniej Góry :)

Ale jak niektórzy piszą że Mingda 368 gra jak tranzystor to chyba nie o to chodzi?

Okolice Jeleniej Góry :)

Ale jak niektórzy piszą że Mingda 368 gra jak tranzystor to chyba nie o to chodzi?

Dobre :) a niektórzy piszą że MC 34 nie panuje nad basem. Jedno i drugie to g.... prawda. Oba wzmacniacze są lampowe i oba grają jak lampy tylko że EL34 ma dźwięk który większości kojarzy się z grą wzmacniacza lampowego. Zobacz w tym wątku posty Elmero. Miał MC34-A i można powiedzieć że zjadł na nim zęby. Jego wpisy to kopalnia wiedzy o tym wzmacniaczu

Dobre :) a niektórzy piszą że MC 34 nie panuje nad basem. Jedno i drugie to g.... prawda. Oba wzmacniacze są lampowe i oba grają jak lampy tylko że EL34 ma dźwięk który większości kojarzy się z grą wzmacniacza lampowego. Zobacz w tym wątku posty Elmero. Miał MC34-A i można powiedzieć że zjadł na nim zęby. Jego wpisy to kopalnia wiedzy o tym wzmacniaczu

Różnie piszą

Słuchałeś Mingda mc368bse Widzę że cena przystępna

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.