Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

No cóż nie wiesz jak to jest kiedy pod faraońskim baldachimem niesie Cię 40 poddanych, a daktyle do ust podają piękne Bitynki ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Wczoraj do późnej pory zbarłożyliśmy z kolegą i kilkoma parami słuchawek.

W sumie Hd650,600,598,580,Beyer T1,djx1,Dt990pro,770pro,880,dt150,Roland rh300,AT ahd700,denon2000,5000,Philips shp9000.

Wzmacniacz Leben,konsoleta z wyjściem słuchawkowym Studer-emisyjna,oraz słuchawkowiec Zagra.

Zródło taśma matka 16 śladów Studer a80.Muzyka zespół Ścianka ,nagrania od jazzu a'la lata 60 do formy alternatywnej.

Konkluzja nasza jest taka:

Przestrzenność i lotność dźwięku na pewno jest domeną słuchawek Beyer t1,dt880,senn = wszystkie i at ahd700,phipips 9000. Barwa ,szybkość i wierność przekazu z całą pewnością beyer dt150,djx 1 oraz roland rh300,denon2000 ze wskazaniem na dt150, genialne barwowo i oddają jędrność dźwięków.Jedyne słuchawki które nie pierdzą przy dźwięku bębna marszowego { jak ktoś słyszał to wie o co mi chodzi}.

Uniwersalność beyery 770,990.

Gdyby można było połączyć brzmienie np.hd598 { stare zenki 580 nadal nie są złe } z dt880 i bas z którymś beyerem dt150,djx1 byłbym happy.

Oczywiście ktoś może zarzucić że wymienione beyery mają podbity czy zbyt obszerny bas, nic z tych rzeczy, gdy są trzymane za pysk o niczym takim nie ma mowy.

Za wzór odsłuchowy służyły nam wolnostojące A.T.C.100.

Odsłuch zrobiliśmy z otwartymi umysłami i tak na dobrą sprawę i tak każdy musi wybierać słuchawki pod swój gust.

P.S. Ciekaw jestem czy ktoś z forumowiczów miał sposobność porównań Hd598 vs shp9000 { te Philipsy są naprawdę niedoceniane , ale wbrew opisom producenta wcale nie są łatwym partnerem ,tu zenki są łatwiejsze w napędzeniu }.

Być może opis zabawy jest chaotyczny , ale siedzieliśmy do późnej pory, na sucho.

Dodam może jeszcze tylko tyle że za najbardziej neutralne słuchawki , WIERNE w każdym aspekcie odsłuchu uważam Beyery dt 48 i chyba jednak model E.

Edytowane przez spitfire28

Super! Dzięki za opis. Wielu osobom się przyda.

W naszym więziennym rankingu, największa popularnością cieszą się 880ki, 600ki, 650ki i 701ki.

Beyerdynamic DT 880 (25 głosów [16.78%]

Sennheiser HD600 (24 głosów [16.11%]

Sennheiser HD650 (24 głosów [16.11%]

AKG K701/702 (23 głosów [15.44%]

Czy mógłbyś cos więcej na temat tych 3 pierwszych? (rozumiem, że AKG 701ek po prostu nie mieliście).

Dziś już raczej nie , ale w weekend pokombinujemy z kolegami pobawić się z kilkoma najciekawszymi naszym zdaniem słuchawkami. Beyery DT880,DT150,Dt48e,T5 może T1 ale kolegi może nie być,senn Hd598,phil sph9000,denon 2000,może jeszcze uda nam się wypożyczyć kilka różności.

Kryteria mamy dosyc proste , wierność przekazu z taśmy matki ze Studerka A80 , najmniej sparszywiony materiał dźwiękowy.Przynajmniej tak nam się wydaje.

Za wzorzec zgodnie ustaliliśmy idą Dt48e 25 omów.

Jako o podobnym profilu PRO Yamahy 1000 , ciut słabsze ale z inna prezentacją { jako punkt odniesienia },oraz mało znane rh300 { Roland }.

Dla uciechy dużej grupy posiadaczy dwie pary słuchawek C.A.L. seryjnych i po tuningu po xlr.

>Therion

Na śmierć zapomnieliśmy { były w siatce } , mimo że mieliśmy akg601 , osobiście chyba są bardziej wyrównane od 701.

Dowcip polega na tym że słuchając danych słuchawek pon kolei staramy się aby nie było nerwówy.

Na szczęście słuchawki różnią się pomiędzy sobą znacznie.

Rożnica pomiędzy dźwiękiem zsumowanym na stereo z 16 śladów jest duża w porównaniu z tym co jest na cd.

O ile z cd niektóre słuchawki maja większe szanse to z mastera już nie.

Co do Hd600 i 650, to 650 są bardziej wyrafinowane i więcej na nich słychać ale 600 są konkretniejsze i mniej czarują. Tu świetnie się wpisują hd598 , o cenie nie wspomnę.

Dziwne ale hd598 jak i stare 580 nie poddały się tak łatwo z mastera , natomiast 600 i 650 były za wolne i mdłe w gęstszym materiale/fragmentach.

Bardzo ciekawe wnioski ze spotkania słuchawkowego z Pozniania:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Były Staxy 4040, Grado GS1000i, PS1000, Bayerdynamic T1, Audiotechnia W5000, Denony D7000, JVC DX1000....

Ukryta Zawartość

ja ma dt880pro i w polaczeniu ze wzmakiem z ebaja np na prodigy basu jest w sam raz. moze nie jest go duzo ilosciowo, ale jakosc super. nie wiem co oznacza, ze basu jest za malo. dla porownania ultrasone 2500, zwane krolami basu przez niektorych maja ten bas taki malo zroznicowany, jhednostajny, subwoferowy. podkreslam ze na danym wzmaku, ktory ma cieplejsze brzmienie i preferuj sluchawki wysokoohmowe. wkrotce bede mial matrixa m stage i zobaczymy co be3dzie dalej.

tak na marginesie sluchalem dt990pro/600ohm stara wersje i zagrala ona chyba lepiej niz dt880pro z klarowniejsza, bardziej detaliczna gora.

The Protagonist DAC by McGyver, Dynaco ST35, Hifiman HE5LE:)

>zibra

Dt880 są słuchawkami podobnymi do Hd650 , z tym że bardziej wymagającymi od sprzętu względem napędzenia.

Względem DT48e oba w.w. są mocno podbarwione i wykonturowane w krańcach pasma.Takie miłe dla ucha efekciarstwo.

OK. Ale chyba należy wyraźnie rozgraniczyć dźwięk słuchawek typowo studyjnych (monitorowych) od słuchawek typu hi-fi. Moim zdaniem, te dwie grupy trudno porównywać, gdyż ich przeznaczenie jest różne. Studyjne zawsze muszą przekazać dokładnie to co jest zawarte w nagraniu - czyli muszą być przede wszystkim wiarygodne, a słuchawki typu hi-fi muszą być po pierwsze "przyjemne" w odsłuchach, co oznacza, że mogą być nieco podkolorowane, podkręcone dla potrzeby większej spektakularności, przestrzeni czy detaliczności przekazu. Takie mam wrażenie. Posiadałem kilka modeli słuchawek typowo studyjnych, ale je już sprzedałem - przekazywały zwykle prawdziwy dźwięk z płyt, który często był w domowych odsłuchach po prostu nieprzyjemny, drażniący.

PS. Nie dotyczy to Beyerdynamic DT880 :)

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

czy ja wiem. jak dla mnie dt880pro graja dosyc liniowo i naturalnie. ultrasony sa dynamiczniejsze z wiekszym wykopem i funem, do lzejszych nagran. hd650 mysle ze wkrotce bede mal okazje posluchac i porownac wiec poki co sie nie wypowidadam. uzytkownik od ktorego kupile beyery posiadal rowniez hd600 i sluchal to na lebenie cs300. stwierdzil ze generalnie sluchawki geaja dosyc podobnie z tym ze beyery oferuja wieksza przestrzen. jemu jednak bardziej przypadly do gustu szescsetki. nie ma tez co rozpatrywac poszczegolnych modeli bez synergi z calym torem wg mnie oraz w odniesieniu do danego repertuaru. mozna uogolnic, ze wszystkie sluchawki z tego przedzialu cenowego sa swietne do niezobowiazujacego cieszenia sie muzyka. cena za wspiecie sie wyzej moze byc zbyt duza w stosunku do poprawy brzmnienia lub zadna dla nieosluchanych uzytkownikow lub w przypadku slabosci elementu toru sluchawkowego imo

>Violet

Masz rację , z tym że jak sam wiesz mamy rożne gusta.

Co jest złego w słuchawkach takich jak DT48e ? To że są być może najbardziej wiernymi z dostępnych na rynku ?

Nie grają efekciarsko to fakt , nie upiększają też fakt. Są neutralne. Ja do swoich podchodziłem jak pies do jeża, serio !

Wcześniej długo pracowałem z DT770,990 jak i z akg 271 sm.

Ale im dłużej obcowałem z dt48e tym bardzie mnie to cieszyło i wciągało , słychać było nowe dźwięki , fakturę , barwę głosów i instrumentów.

Im lepszy sprzęt podłączałem tym bardziej dt48e pokazują klasę.

Jak się do nich przyzwyczaisz to już inne męczą a nawet bolą , co gorsza nudzą.

>zebra

Z tym określeniem liniowe granie to jest różnie. Niestety znaczna większość słuchawek jest podkonturowana w okolicach wyższego basu i wyższej średnicy.

Z Lebenem to jest tak że z nim to nawet DT150 zagrały miękko i przyjemnie. W sumie tak grają ale , nie z takim charakterem jak maja naprawdę.

>zibra

Dt880 są słuchawkami podobnymi do Hd650 , z tym że bardziej wymagającymi od sprzętu względem napędzenia.

Względem DT48e oba w.w. są mocno podbarwione i wykonturowane w krańcach pasma.Takie miłe dla ucha efekciarstwo.

Sorry, ale tak jest może z Lebenem, którego co prawda nie słuchałem, ale na pewno nie ma on opinii 'przezroczystego' wzmacniacza słuchawkowego, wręcz przeciwnie. Dlatego chyba należy się małe sprostowanie - DT880 są jednymi za bardziej neutralnie i liniowo grających słuchawek spośród tych 'audiofilskich', na pewno nie grają skrajami pasma. I z HD650 mają niewiele wspólnego (już choćby dlatego, że pierwsze są zdecydowanie jasne, a drugie zdecydowanie ciemne).

I to nie jest tylko moja opinia...

Gdy ja pisałem o skrajach pasma to wyjaśniłem o jaki zakres mi chodzi.

Nie jest to żadna tajemnicą wielu na różnych forach testuje i robi pomiary, umieszcza charakterystyki.

Mniejsza o zakres o jaki Ci chodziło czy pomiary, idąc tym tokiem rozumowania k701 są bardzo podobne do DT150 tylko bardziej wymagające wobec sprzętu ;) Ale i tak najważniejsze jest to jak dane słuchawki brzmią z danym sprzętem. Oraz dla danej osoby. Bo kiedy ktoś jedne częstotliwości słyszy się gorzej a drugie lepiej, to i DT48 nie będą brzmiały liniowo :P

Masz rację , ale i tak są punktem odniesienia ,pod względem niskich zniekształceń i tonalnie.

Nie dziwi fakt braku pomiarów przez np.headphone.com dt48 ,bo byłby wstyd.Oni niestety też są marketingowo nastawieni.

a co tu ma marketing do rzeczy jak to ta sama polka cenowa? te dt48 wygladaja fajnie i chetnie bym poslucal. zreszta zdaje sobie sprawe,ze mozna jeszcze lepiej niz dt880, albo pod wzgledem samych sluchawek, albo podwzgledem synergi toru dla nic, ale np sama charakterystyka brzmienia mi odpowiada i wole to niz slodkie granie w glowie

>zibra

Nie o estetykę tu chodzi , tylko o dźwięk. Dt48e musisz posłuchać , ale na pewno nie w biegu.

Dt48e mam przekablowane na XLR'y z odłączaną przejściówka na big Jack.

Rożnica jest spora.

Słuchawkowa Zasada nr 1.

żadnych odłączanych przejściówek !

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

DT48E to słuchawki do realizacji nagrań terenowych, są polecane przez Nagrę do ich sprzętu. Muszą więc grać możliwie liniowo. Zresztą, DT48 to pierwszy w historii dynamiczny model słuchawek.

Rafaell , wyluzuj. Jak słyszysz różnicę w przejściówkach to bardzo gratuluję tak wyczulonego słuchu.

Słuchawkowa zasada nr 1. to słuchać. Nie zajmować się pierdołami. Chyba że przejściówka rodem garaż power.

Dt48e o dziwo tolerują dobrej klasy wielopasmowe equalizery.

Swojego czasu ustawiłem je na efekciarskie granie i prawdę pisząc to grało lepiej od porównywanych wtedy dt990pro, z tym że nie było tak naturalne jak na płaskim graniu.

Nagra używa modowanych dt48 jako dt48s.

Przejście przez wtyki Furutech rodowane XLR na gniazda Neutrik, żeby słuchać z fabrycznego jacka T1, słychać jak diabli. W stosunku do słuchawek z jackiem założonym oryginalnie grają dziwnie i z jakimś takim pogłosem. Skądinąd, świetny sposób na udowodnienie lepszości XLR nad jackiem. :D

Eee , autosugestia. Czasem ludzie są na nią niesamowicie narażeni.

Owszem powłoka powłoce nie równa , ale to już naprawdę skrajne badziewie vs dobre musi być porównywane.

To był sarkazm. Cały sens wyjścia symetrycznego na słuchawki to lepsze rozłożenie potencjałów w kablu, ale im lepiej dobrany kabel do tej aplikacji, tym mniejsze z tego korzyści. Jack sprowadza dwie żyły z czterech do tego samego potencjału, a przy osobnym napędzie różnicowym każdego kanału jest pełna niezależność. Dlatego najlepsze kable do słuchawek to pary prowadzone w osobnych płaszczach, najlepiej z ekranem w środku, a na zwykłym wielożyłowym lub star-quadzie powinna zawsze wyjść lepszość sygnałów symetrycznych.

To chyba raczej ci chodzi o to że lepiej gdy mamy po dwie żyły na głośnik zakończone xlr'ami niż przejściówka duży Jacenty na kross xlr, tu bym się zgodził.

Ja pisałem że mam dt48e okablowane symetrycznie a gdy potrzebuję zagrać z dziury to desymetryzuje przejściówką , no bo inaczej nie umiem.

----------------------------------------

Co do odsłuchów porównawczych wczesniej zapowiadanych to dodam że dojdą słuchawki:

zenna hd555

Grado rs1

Grado 60

AT 2000

może uda nam się namówić kolegę z AKG1000 , ale będzie ciężko , wiekowy i na nawiedzonych patrzy spod łba.

Dziś w południe słuchałem nowy wynalazek B and W , nie wiem o co im chodziło.Poważnie , miało być dobrze a gra dziwnie , aby nie napisać że do dupy.No ale się nie zgrały lub były za świeże.

W ramach innych ciekawostek:

Wczoraj podłubałem w moich CAL , w końcu zdarłem papier który maskuje otwory wokoło magnesu.

Wywierciłem w miarę swoich możliwości otwory w puszkach. Zagrało , i to bardzo ciekawie.

Dużo powietrza , swoboda z ładnym rozciągnięciem. Skoro Denony 1000 mają takie same przetworniki , to kto wie czy modele 2000,5000,7000 też nie maja tego samego ?

Ale sam głośnik może być ten sam.

Nie mają tego samego, inna średnica i kształt przegrody.

Ale sam głośnik może być ten sam.

2000 ma 32 Ohm i to ten sam przetwornik z naklejonym grubszym papierem. Natomiast 5000 i 7000 mają 24 czy 25 omowe.

Jak się nie rozbierze to się nie wie.

Panowie możecie jeszcze raz opisać różnice w brzmieniu modelu Sennheiser HD598 w porównaniu z HD600 i HD650?

Okrutnie spodobał mi se design nowych 598 ale mimo wszystko najważniejszy jest dla mnie dźwięk. Obecnie napędzam HD555 wyjściem słuchawkowym w YAMAHA DSP-AX1 (wbrew pozorom świetnie się spasowały słuchawki z tym ampli, a próbowałem budżetowych wzmaków słuchawkowych)

Na razie model 598 jest w niezłej cenie stąd pytanie czy warto? Czy lepiej używane HD600? (używane HD650 to za duży wydatek)

Muzyka wszelkiej maści przede wszystkim lekki rock, pop, jazz, swing i elektronika. Nie słucham jedynie za dużo metalu ani klasyki...

Dzięki za pomoc.

W porównaniu z Hd600 HD598 są mniej szlachetne w brzmieniu. Oferują też mniejszą przestrzeń i nie tak fajny bas.

Lepiej używane HD600 tym bardziej, że zdjęcia HD598 są mocno rasowane i w rzeczywistości te słuchawki nie prezentują się tak okazale jak w reklamach.

HD600 to już klasa sama w sobie.

Najkrócej jak można - HD650 to to samo co HD600 tylko ze skręconym na minus pokrętłem sopranu.

stąd się bierze ich zaciemnienie, brak szczegółów i spokojniejsze, lajtowe brzmienie.

----------------------------------------------------------------

Oto HIT! My się g*wno znamy.

Ukryta Zawartość

34szt sprzedane na jednej tylko aukcji. 28zł/szt. Po co wydawać $, skoro nie widać różnicy?!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Therion

>Konio

Mam inne wrażenia z porównań Hd598,600,650.

Mnie osobiście bardziej przypadły do gustu 598 , są bardziej jędrne i mniej słodzą.

Są mniej infantylne , sporo ludzi nie bardzo może słuchać 600,650 za takie łachotanie uszu.

Nie samą rozdmuchana przestrzenią człowiek żyje.

Hd598 są trudniejsze w napędzeniu.

Po starych i dobrych Hd580 za następce uważam Hd598 , 600 i 650 są moim zdaniem wydumane ale też i bardzo uniwersalne bo są dedykowane dla każdego kto chce ładnego i kolorowego przekazu.

• Pokaż nowe odpowiedzi