Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

a ja mam takie pytanie, a tak ni z gruchy ni z pietruchy...czy dobrze mi się wydaje, że senki 650 pompują większą przestrzeń niż beyery dt 990 pro? czy tylko mi sie wydało?

>oliver

A tak szczerze - to nie szkoda takiej kasy na kabel do tych słuchawek???

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

a tak szczeze to ludzie ktorzy juz duzo slyszeli twierdza ze zbalansowane HD650 ze zbalansowanym sds xlr to cudo - zreszta swietne opinie byly tez po podlaczeniu do wadii 302 ktora moze sterowac sluchawki ze swoich wyjsc

Ja może aż tak dużo nie słyszałem jak ludzie, ale zbalansowanych HD 650 akurat doświadczyłem na Audio Dynamicu i owszem, bardzo ładnie grało, niemniej, powiedzmy sobie szczerze, w kosmos się na tym nie poleci. Ale z SDS-em może, chociaż wątpię.

>piter z

a tak szczerze, to dla jednych cudo, warte wydania więcej forsy niż są warte na kabelek, a dla innych co je mieli są nie całkiem teges. Hmm.. W sumie, po co ja to piszę?

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Re: Piotr Ryka, 6 Sty 2007, 23:14

>Ocena Bayerdynamica DT 990 PRO jest oczywiście skandalicznie zaniżona. Moje veto!

bo te germańskie oceny są Piotrze, jeśli się wnikliwiej przyjrzeć, ŚCIŚLE PROPORCJONALNE DO CENY ;->

ściśle! normalnie można boki zrywać :-))

w germańskim czasopiśmie audio nic tańszego nie może zabrzmieć lepiej niż coś droższego

g***wno warte te oceny i tyle

ps.

Re: Piotr Ryka, 6 Sty 2007, 23:05

>Graaf

>

>A jak mówiłem Gutkowi, żeby kupił E500, to nie słuchał. I teraz klops. A Ty kiedy kupujesz?

na razie nie zamierzam, kupiłem korek i przystępuje do projektu głośnikowego

z innych rzeczy kusi mnie raczej analogowy korektor parametryczny, który i tak się przyda do tego projektu, a jeśli nabędę to skoryguję pasmo E2 do E500 i zobaczymy czy "Paryż wart jest mszy" :-)

Panowie Graaf i Piotr Ryka & crew:)

Jakie słuchawki polecilibyście dla osoby z preferencjami rockowo/jazzowo/metalowymi?

Cena ~1000 zł (biorę pod uwagę kupno czegoś z rynku amerykańskiego, a tam taniej, więc wybór powinien być większy:).

Priorytety brzmienia: dynamika, dokładność (analityczność) i barwa.

Sennheiser HD650?

Grado RS2?

Pozdrawiam.

pps.

Re: Piotr Ryka

@Schelling

piękno muzyki :-) ba!

ja lubię podejście klasyczne - ens et unum et bonum et verum et pulchrum convertuntur

paradoksalnie tzw. HiFi i odbiór piękna muzyki nie zawsze idą w parze, delikatnie mówiąc, może dlatego większość muzyków i melomanów nie ma potrzeby posiadania tzw. sprzętu HiFi?

audiofilia sprzyja uproszczonemu i powierzchownemu odbiorowi muzyki

Graafie

Twoja argumentacja jest pokrewna gombrowiczowskiej. On z kolei utrzymywał, że woli słuchać jak gra patefon u sąsiada niż popisy żywych wirtuozów. Ale prawda materialna była taka, że całymi dniami słuchał własnego patefonu leżąc na kanapie.

podejście gombrowiczowskie (to teoretyczne) jest chyba bliższe odbiorowi muzyki czystej tj. lektury partytury

muzyka maksymalnie ogołocona z fizycznego dźwięku?

namiastka lektury muzycznej dla muzycznych analfabetów?

natomiast w audiofilii dźwięk, fizyczność, środek do celu, często wychodzi na pierwszy plan przed muzykę, która schodzi na plan dalszy

chociaż z drugiej strony Schaeffer (prowokuje?) "w muzyce najważniejsze jest to, bez czego mogłaby się ona obejść a co w istocie nią jest"

???

ciekawe tematy

myślę, że w odbiorze muzyki jest miejsce i dla bezcielesności formy i fizyczności materii, że chodzi o to złożenie forma+materia

pisząc wyżej kładłem nacisk na muzykę bezcielesną, bo ostatecznie ona (choć fizyczny dźwięk dopełnia charakterystycznego dla niej bytu) odróżnia muzykę, którą słyszymy od hałasu i szumu

w tym sensie jest najważniejsza

no i kiedy się przesadza w którąś stronę to coś się zyskuje, ale i także coś traci,

IMHO czy więcej się traci z muzyki przy podejściu faworyzującym fizyczność - bezpośredniość brutalnej energii fascynuje i porywa, ale to jest doświadczenie niespecyficznie muzyczne, tak bym to ujął...

Gombrowiczowi chodziło głównie o odrzucenie blichtru; rywalizacji pomiędzy wirtuozami i interpretacyjnych dyrygenckich wygibasów oraz udawania przez widownię, że zna się ona na muzyce, gdy w rzeczywistości zupełnie się nie zna i nawet jej nie potrzebuje, a chodzi na koncerty bo tak wypada i można się przy tej okazji popisać nowym futrem żony. Szczególnie złościły go udawane jego zdaniem zachwyty nad Bachem i kompozytorami współczesnymi. Według niego Beethoven, Mozart, Chopin i niewiele ponad to nadaje się do słuchania z przyjemnościę. A tak naprawdę, to tylko Beethoven był prawdziwym mistrzem. W nim muzyka odnalazła kulminację, po której już tylko dziwaczeje i obumiera.

Re: Piotr Ryka, 10 Sty 2007, 15:32

>Gombrowiczowi chodziło głównie o

aha!

anyway

nie tyle chodziło mi o Gombrowicza ile o abstrakcyjne rozróżnienie pewnych typów podejścia

>nie tyle chodziło mi o Gombrowicza ile o abstrakcyjne rozróżnienie pewnych typów podejścia

Cóż, podejście zawiera się zawsze gdzieś pomiędzy Leibnizem, według którego muzyka jest w istocie nieświadomym rachunkiem, a Schopenhauerem, według którego jest ona jedyną sztuką oddającą bezpośrednio Wolę, która to Wola stanowi jedyny prawdziwy, a zarazem irracjonalny składnik bytu. Tkwimy zatem pomiędzy pitagorejsko-arystotelesowską harmonią sfer, a bezrozumnym szałem niewytłumaczalnego chaosu, którego jedynym logosem jest żądza.

skromnie i cicho myślę, że w muzyce mamy po prostu złożenie tych elementów i dlatego ma ona tak cudowne działanie, zwłaszcza, że jednocześnie może być przeżyciem wspólnym

można razem śpiewać/grać oraz razem słuchać, to drugie jest chyba nawet bardziej duchowym doświadczeniem, bo w słuchaniu aspekt fizyczności jest słabiej zaznaczony niż w wykonywaniu

forma+materia

logos+wola/żądza/energia itp. itd.

iunctim

bez pretensji do ścisłości terminologii ;-)

mam ochotę na książeczkę o. Matusiaka "Teologia muzyki Hildegardy von Bingen"

przeczytam i napiszę

BXVI coś też ciekawego pisał o muzyce kościelnej, o ile pamiętam, mam w domu, zerknę

Drogi Graafie

Ja, niezależnie od formy, stylu i przeczytanych książek żadną miarą nie podejmuję się napisać, czym jest muzyka. Można to próbować ująć w jednym zdaniu, a można też zapisać miliony stronic, wszelako niczym to jest wobec złożoności zagadnienia i jego rozlicznej formy - indywidualnej, zbiorowej, twórczej, odtwórczej i biernej. Najważniejsze by była inspirująca albo przyjemna, a najlepiej jedno i drugie.

->cloudior

A ja, w przeciwieństwie do Piotra, stawiał bym na HD650. Piorunowy, głęboki bas, szczegółowość, wygoda (!). Lekki chłodek w muzyce, o której piszesz, nie przeszkadza.

Weź pod uwagę, że: RS-2 nie słuchałem, ale zakładam, że brzmią podobnie do RS-1. HD650 słucham ze zmienionym kablem (na kabel od ex-stożka: plecionka ze srebrzonej miedzi, wielożyłowa, w teflonie).

Muzyka jest przerwą w ciszy, bytem w niebycie,erzatzem absolutu ot co

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

-> cloudior, inżynier

Stawiałbym jednak na RS-2 ze względu na założone priorytety brzmienia. Jeśli ważniejszy byłby bas, wtedy HD zyskują pewną przewagę w tym zakresie (głównie ze względu na jego "masę"), natomiast w pozostałych aspektach dźwięku grado są, moim zdaniem, lepsze.

Myślę jednak, że w założonym budżecie trudno będzie spotkać eresy nawet na rynku wtórnym.

no to chyba sie mylisz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - chociaz ten free shipping to pewnie tylko do lower states

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy te pomiary to aby dobre

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

=>Piotr Ryka

Jestem dziwnie zaskoczony patrząc na charakterystyki czyżby poza sporymi charmonicznymi AKGK300XTRA były najbardziej zbliżone do tej dwójki pozostałych

słuchawek-jest szansa dla wielu na tani dżwięk wysokich lotów ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pozdrawiam

Rafaell

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi