Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

=>soso, 26 Mar 2007, 12:51

Te muchy w nosie to nie do Ciebie .W sumie jestem ciekaw skąd mają nowe słuchawki, bo mnie się wydawało ze już parę lat ich nie produkują, daj jak możesz jakiś kontakt na tamtą firmę może znajdzie się jakiś bogaty forumowicz i kupi i coś dla nas o nich napisze ciekawego,Twoje obserwacje z wystawy przypominają mi moje przesłuchania na targach muzycznych . Moich AKG K701 i ShureE500PTH kupiłem te pierwsze i inne ShureE4c. Naprawdę w hałasie będącym na targach i nie mając własnych nagrań ciężko podjąć szybką decyzję,ja podjąłem w zeszłym (gdyż miałem cały wachlarz słuchawek,jedyne utrudnienie że na różnych stoiskach) roku a że kaska uzbierała się dopiero teraz to i tak dobrze. Naprawdę trzeba mieć pamieć "fotograficzną" do instrumentów żeby stwierdzić że sprzęt gra w miarę naturalnie ja jestem zadowolony. Niestety przy coraz droższym sprzęcie najlepszy wybór jest tylko w drodze bezpośredniego porównania obu ,lub wiecej produktów .Czasem lepsze lub gorsze samopoczucie może całkiem udany produkt zdyskfalifikować a gorszy nam się wyda w porządku Niestety u nas nie ma tak świetnie żeby nawet słuchawki różnych producentów były razem w sklepie a o innych elementach toru już nie wspomnę

Pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Rafaell, 26 Mar 2007, 13:17

>=>soso, 26 Mar 2007, 12:51

Twoje obserwacje

>z wystawy przypominają mi moje przesłuchania na targach muzycznych . Niestety przy coraz droższym sprzęcie najlepszy wybór

>jest tylko w drodze bezpośredniego porównania obu ,lub wiecej produktów .

Wszystko zgoda ale po prostu pierwsze sekundy takze sie licza. Mam tylko AKG 501 ale mimo to uwazam, ze Orpheuse robily dobre wrazenie na starcie i to takze sie liczy. :-)

pzdrw

soso

Może być oryginalny, proszę bardzo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-8530-100005514 1174917318_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Rafaell

oswajam się z dźwiękiem, założyłem na głowę pierwszego dnia po kilku godzinach grania, oj! było szorstko i jakoś tak metalicznie, jakoś tak inaczej niż te które słyszałem, no ale muszą dojść - dopiero po 400 godzinach :((

Rafaell 21 Mar 2007, 23:20 "moje mają numer poniżej 9000"

moje dokładnie 8286

zauważyłem, że lubią prądzik, Forum ładnie je popędza i raczej na mniej wydajnych wzmakach mogą nie pokazać swoim walorów, wszelkie integry w playerach raczej odpadają - jestem początkujący w świecie audio-słuchawkowym także mogę się mylić ;))

teraz 701-ki grają o wiele lepiej - są chyba od czwartku ciągle pod prądem :))

jodel, 26 Mar 2007, 21:02

faktycznie z ta metalicznością i szorstkością to w nich jest tak dopóki nie zmienisz płyty na inną ,tak jest np w pierwszym utworze Chucka Mangione -Childerns of Sanches głos jest minimalnie szorstki gitara lekko wyostrzona ale zobatrz jak z trąbką, jest ostra jak brzytwa i miękka jak jedwab, to nie słuchawki to realizacja nagrania a ten krótki bas czyż nie jest świetny. "Ich wadą" jest szczegółowość oddawania barwy oraz świetna lokalizacja instrumentów .Puszczam sobie już chyba n ty raz 12 utwór z płyty "Karajan Gold From holberg's Time Edwarda Griega w drugiej minucie wchodzą solowe skrzypce tak perfekcyjnie miekkiego ich brzmienia to na głośnikach chyba nie usłyczysz.Mangione 2 utwór, miękkie dzwoneczki skrzypce może w stosunku do tych z natury ze zbyt zaznaczoną górą częstotliwości,ale tak jest nagrane zobacz lepiej słychaś kontrabas.W 3 utworze słyszysz z czego jest zrobiona membrana bębna . Milosław Czyżykiewicz "Alez" 1 utwór faktycznie czuje się jak na koncercie finałowym Festiwalu Muzyki Studenckiej słyszę że dżwięk idzie z JBL-taki estradowy dynamiczny dżwięk, 2 uwór akordeon jest świetny bębny rewelacja o głosie nie mówię nie dawaj swojej kobiecie posłuchać 6 utworu na słuchawkach bo Cię zostawi ;) a ten kontrabas jest boski fortepian jest nagrany w końcu tak jak powinien brzmieć-u Możdzera którego lubię takiego na płycie nie znajdziesz ,gitara klasyczna też piękna i naturalna.cofając się Trabka na koniec 3 utworu jest mięciuchna ,takze to realizacja się kłania.. 7 utwór mnie zawsze rzuca na kolana i płaczę jak bóbr ,Jacek Kaczmarski czuł kosę na karku i wtedy dał popis mistrzostwa pióra a Czyżykiewicz zrobił z tego perłę dziękuję im za ten utwór.

Po prostu wszystkie płyty zacznij słuchać od nowa - ja to zacząłem, nawet uruchomię gramofon tylko muszę go podrzucić do Korwinowego Pana Jurka wtedy to będzie czad, mój Bach Fantazja i Fuga w transkrypcji Leopolda Stokowskiego a może Fletwoodmac (ach ta dys coś tam)Żałuję że się kiedyś pozbyłem Led Zeppelin II użebrałem ją ze stanów jak dopiero się piął do góry amerykańskiej listy przebojów to było rewelacyjne tłoczenie ech ! a teraz mam na płycie i CD i dupa nie Zeppelin.

Pradzik lubią ale mój robiony wzmak vintage sobie bez trudu radzi policzyłem ponad 70'000 godzin grzania robi swoje :D

Nie przesadzaj z tym grzaniem-dojdą spokojnie nawiet nie wiesz jak szybko czas Ci zleci , popatrz na mój wzmak

Pozdrawiam

Rafaell

>Rafaell

Chucka Mangione -Childerns of Sanches nie mam

kiedyś posłuchałem analogu i zapamietałem to, CD to kupa :((

żałuje, że nie mam patefonu, od razu wydałbym te 165 zetów na winyla ;))

Teraz przewalam od kilku godzin Savall-a, bardzo lubię wydawnictwa AliaVox-a :))

Jest takie nagranie na wydawnictwie "Ballady rockowe" - a utwór to 51 TSA

nie wiem gdzie to było nagrywane, ale jest to nagranie z klubowym klimatem

za każdym razem nagranie te wręcz powala mnie na kolana, pełno tam emocji i uczuć, coś pięknego i niespotykanego

na koniec Piekarczyk dedykuje pamięci Riedel-a

pozdrawiam jodel

Savalla słuchałem na żywo lata świetlne temu w kościele o Frańciszkanów w Krakowie,mam jego muzykę do filmu Markiza dawno nie słuchałem,może jutro sobie przypomnę ,teraz jednak zaryzykowałem Możdżer Danielsson Fresco "the Time" świetna płyta ale fortepian skrzywiony realizatorsko,mimo to mnie to nie przeszkadza leciutka muzyka jak piórko sam miód na uszy właśnie leci interpretacja Kurta Cobaina

pozdrawiam

Rafaell

Rafaell

Wrażenia z odsłuchów AKG zamieściłem w wątku ,,Wzmacniacze słuchawkowe wysokiej klasy'' z uwagi na równoczesny opis wzmacniacza Audio Dynamic. Wyszedłem z założenia, że zaineresowani tematem śledzą oba wątki równolegle. Jeśli te ,,muchy w nosie'' to do mnie , to jest mi przykro.

Pozdrawiam.

holy

=>holy, 27 Mar 2007, 09:44

To nie do Ciebie kolego, to ta głupia polityka od której się człowiek nie może uwolnić i tak to jest jak nie potrafimy rozmawiać rzeczowo na argumenty i zamiast dojść do konsensusu stajemy się największymi wrogami. Może to też trochę moja wina ,ale nie lubię jak ktoś mnie ogranicza i pod pozorem mojego dobra mówi mi nawet którą stroną chodnika mam chodzić,ja i tak wiem że nie pójdę w butach do nieba, no cóż trzeba było zrobić studia i za gówniane pieniadze uczyć w szkole geografii pewnie wtedy bym nie był dla niektórych powietrzem.Pisz dalej uważnie czytam,a że parę razy muszę przeczytać to samo to zawdzięczam to jedynie słusznym rozwiazanom.

Pozdrawiam

Rafaell

Witam.

Cieszę się. Aby nie zaśmiecać wątku nie odniosę się do szerszych spraw o jakich piszesz. Powiem za to ,że wczoraj przesłuchałem po raz pierwszy w całości Leosię T.Stańki / wymaga odpowiedniego nastroju / i jestem pewien ,że to zasługa słuchawek.

Pozdrawiam

holy

• Redaktorzy

czego to ludzie nie wymyślą, żeby tylko do mebli im pasowało ;) - HD650 woody

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Wiem co skopał Headroom przy pomiarze charakterystyki słuchawek .Na zdjęciach widać słuchawki AKG K701 na profesjonalnej głowie mikrofonie Neumann KU 100 .Taką głową dokonywano pomiaru charakterystyki wszystkich słuchawek

Głowa służy głównie do nagrywań dżwięku dookólnego, lecz płaska charakterystyka liniowa mikrofonów w głowie jest dobrana dla żródła znajdującego się z przodu głowy (słuchacza) !!!

Kształt małżowin decyduje o tym że całościowo dżwięki z przodu będą lepiej słyszalne niż z boku czyli charakterystyka częstotliwości ściągana z boku głowy musi wykazywać n.p. pogorszenie wysokich tonów(spadek charakterystyki) teraz wiem dla czego ta głowa aż tyle kosztuje (7459$) to musiała być perfekcja w symulacji naszej fizjologii ,dla tego n.p. wysokie tony odbierane z przodu sa wzmocnione.

Dla tego mniejsza ilość wysokich tonów dociera z boku głowy a tak na głowie są założone i mierzone słuchawki , jeszcze lepiej widać to na słuchawkach dousznych wysokie tony nie sa wzmocnione przez małżowinę.

nieskromnie powiem

JESTEM WIELKI

Jak ktoś z Was da radę to na angielski przetłumaczyć i im wysłać będe wdzięczny.Nie obraził bym się jak by mi za taką poradę przesłali ich najlepszy lampowy wzmak do moich AKG701

to też proszę przetłumaczyć

pozdrawiam

Rafaell

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze jedno jak w Headroomie nie wierzą to niech sobie zmierzą częstotliwościową charakterystykę kierunkową mikrofonu głowy Neumanna KU 100 zarówno w płaszcyżnie poziomej jak i płaszczyżnie pionowej nos potylica oraz płaszczyżnie pionowej ucho prawe ucho lewe .Oj będzie to ciekawe, może nawet warto by taki wykresik zrobić przestrzenny w CAD żeby można sobie na kompie w 3D obejrzeć

pozdrawiam

Rafaell

Rafaell, 31 Mar 2007, 01:49

>

>JESTEM WIELKI

>

>Jak ktoś z Was da radę to na angielski przetłumaczyć i im wysłać będe wdzięczny.

No problem - I AM GREAT

pzdro

soso

Mógły Kolega ten tekst po angielsku tu wrzucić to koledzy sprawdzą czy czegoś nie trzeba poprawić,sa to sformuowania techniczne i z tego co wiem można czasem zrobić błąd

Pozdrawiam

Rafaell

Miałem na uszach przez czas wyjątkowo długi i wystarczający aby mnie całkowicie oczrowały własnie te konkretne słuchawki Rafaella AKG-K701 odsłuchiwałem je na CR-240 [taśma SONY FX 90 (Koncert Jubileuszowy A.

Zaryckiego) mikrofon AOI ECM-1060 pozycja tele ] idealnie oddawaly głos skrzypiec i akustykę sali . Mogą w magnetofonie trójgłowicowym gdzie podsłuch jest po taśmie idealnie pracować w trakcie nagrywania z mikrofonu'

Na kilka dni zostawione mi [do podsłuchu i odsłuchu] przez Rafaella zostały słuchawki douszne Shure z wymiennymi nakładkami dwie godziny można je mieć spokojnie w uszach nagrałem dwie kasety SONY UX 60 i żadnego swędzenia ani bólu, chociaż wcisnąłem je tak głęboko jak się tylko dało, wyjątkowo wierne to co na taśmie to w słuchawkach każdy najmniejszy nawet detal nie upiększają ani dołu [jak większość] ani góry.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS. Nagrywałem na kasecie chromowej SONY UX-S 90 [mikrofon UHER M514 pozycja M] głosy ulicy mając czasami

mikrofon na wysokości prawego policzka i nie sprzęgały mi się z nim choć potencjometry R i L były nastawione 3/4

pełnego zakresu.

=>soso, 31 Mar 2007, 08:41

Jesteś niewiele starszy odemnie a zachowałeś się jak te szczyle z forum co paplą byle paplać ,co to wiosna hormony buzują ,kiedy puścisz kobietę w trombę i poszukasz sobie nowszego młodszego modelu-to ten wiek czas zgłupieć.

Myślałem że jednak dostanę pomoc ale dziękuję,do moich dzieci przychodzi nauczycielka angielskiego uczaca tępych studentów na AGH (w każdym razie tak im idzie nauka angielskiego)może poza tym jest za inteligentna, mężczyżni się takich boją .Poproszę ją w przyszłym tygodniu to mi przetłumaczy, myślę że ze słownictwem technicznym sobie poradzi.

Co do wykresów i pomiarów to moje zdanie jest, że osobom nie mających zasobów finansowych umożliwiają właściwy wybór i zaoszczędzają sporo kasy. Jak póżniej będą bogate to niech sobie na ślepo sprowadzają n.p. z USA świętego Graala . Zrobienie na HeadRoom złych wykresów słuchawek wprowadza wiele osób w błąd i trzeba to naprawić ! n.p. nowe Grado po dotarciu do zamawiającego będą walić wysokimi tonami po uszach , na wykresie tego nie ma gdyż jest żle wykonany pomiar co napisałem wcześniej.Pewnie za rok okaże się że Grado GS-1000 to słuchawki dla starych bogatych dziadków którym się popsuł słuch i za bardzo nie słyszą a przecież we wzmacniaczach jest taka gałka z wysokimi tonami i wystarczy je sobie trochę podkręcić, po co tyle przepłacać z lenistwa.

Rafaell

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) []=255&graphID[]=561

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) []=561&graphID[]=645

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) []=675&graphID[]=561

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) []=561&graphID[]=435

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rafaell, 1 Kwi 2007, 14:04

>=>soso, 31 Mar 2007, 08:41

>Jesteś niewiele starszy odemnie a zachowałeś się jak te szczyle z forum co paplą byle paplać ,co to

>wiosna hormony buzują ,kiedy puścisz kobietę w trombę i poszukasz sobie nowszego młodszego modelu-to

>ten wiek czas zgłupieć.

>

Po co zaraz takie wielkie halo. Tez jestem zalatanym czlowiekiem, tak jak i Ty i nie mialem czasu na wiecej niz drobny zarcik. Wyluzuj sie skoro wiosna :-)

Na tym forum jest dosc szalenczych przepychanek bysmy i my wdawali sie w sprzeczki. Zachowajmy klase :-)

Stawiam Ci wode mineralna kiedy sie kiedys spotkamy lub cos innego o ile wolisz. Tak poza tym to radze byc ostroznym w wypisywaniu przytykow:

1. skonczylem AGH (no wiesz, bylem jednym z tych durniow, o ktorych wspomniales ;-)) a moja corka wlasnie tam teraz studiuje (no wiesz, jest jedna z tych durniow, o ktorych wspomniales)

2. pracuje nie w Polsce i w firmie, gdzie jezykiem 'urzedowym' jest angielski a firma amerykanska zreszta

3. dorabiam sobie tlumaczeniami technicznymi wprawdzie w inna strone niz Ty potrzebowales ale zawsze :-)

zycze ci malowanych jajek na stole i +20 w cieniu na wielkanoc

pzdrw

soso

PS

A ta nauczycielka angielskiego to ladna chociaz? tak tylko pytam ;-)

soso, 1 Kwi 2007, 15:01

Coś z tym AGH musi być dziwnego w kazdym razie z językami i czytaniem ze zrozumieniem ,ach Ci naukowcy od techniki- napisałem "w każdym razie tak im idzie nauka angielskiego" poza tym żeby Ci nie było smutno informuje mój syn też tam studiuje, także uważaj na córkę ;) wiosna, hormony buzują

zamiast mi życzyć czegoś co sam muszę sobie załatwić może zrób mi prezent świateczny i przetłumacz fachowo te pare zdań taki chrześcjanizm w praktyce a nie modny u nas w teorii

>A ta nauczycielka angielskiego to ladna chociaz? tak tylko pytam ;-)

Wystarczy że rozpuści włosy i już jesteś jej !

ale ja mam duszę naukowca (mimo braku studiów) i mam ciekawsze zabawki niż hormony i naprawdę z nią się świetnie dyskutuje

Pozdrawiam

Rafaell

• 2 tygodnie później...

Odświeżam wątek, bo nikt nie napisał jakiejś obszerniejszej recenzji nt Beyerów DT990 Edition 2005. Pytanie do Piotra Ryki: miał Pan jakąś styczność z tymi nausznikami?

Podobne pytanie chciałbym zadać w stosunku do Philipsów HP1000.

Z góry dziękuję za wszystkie opinie.

W ramach odswiezenia watku - ostatnio czytalem 'obca' recenzje AKG K-701. Oczywiscie pochwalili, a jakze, ale jednoczesnie napisali cos takiego:

AKG K-701 kosztuja tyle (lub wiecej) co inne, w pewnym sensie lepsze sluchawki jak np. Sennheiser HD-600 czy Beyerdynamic DT-880

No i wlasnie - pytanie: czy ktos kto mial doswiadczenia z tymi sluchawkami lub przynajmniej z jedna z konkurencji ma podobne wrazenie? Tak pytam, bo kiedys mialem HD-600 i AKG K-501 i HD-600 oddalem do ludzi bo bardziej mi sie podobaly K-501 - mam do dzis. Recenzja sugeruje, ze w tych obszarach cenowych chyba faworytem sa beyerdynamic (sennheisery HD-650 uznano za wyraznie drozsze). Co sadzicie?

pzdrw

soso

soso, 12 Kwi 2007, 07:39

Warto by posłuchać AKG 300XTRA mnie się zdaje że bardziej naturalnie graja niż 501 i są tańsze, jak koniecznie chcemy coś bardziej taniego to są jeszcze tańsze są tylko 190 zł AKG K27-i naprawdę warte swojej ceny(syn je ma)każdy coś dla siebie znajdzie

Tyle razy powtarzałem że na dobrych słuchawkach bo takie są AKG K701 usłyszymy naturalny przekaz lepszy niż na kolumnach za 50Kzł Aże jest to odbiór typu słuchawkowgo ,no cóż nie zawsze musi być kawior tym bardziej że za stosunkowo niskie pieniądze

pozdrawiam

Rafaell

Rafaell, 12 Kwi 2007, 10:06

>soso, 12 Kwi 2007, 07:39

>Warto by posłuchać AKG 300XTRA mnie się zdaje że bardziej naturalnie graja niż 501 i są tańsze, jak

>koniecznie chcemy coś bardziej taniego to są jeszcze tańsze są tylko 190 zł AKG K27-i naprawdę warte

>swojej ceny(syn je ma)każdy coś dla siebie znajdzie

Cena nie jest najwazniejsza o ile wciaz obracamy sie w okolicach 2kzl.

>Tyle razy powtarzałem że na dobrych słuchawkach bo takie są AKG K701 usłyszymy naturalny przekaz

>lepszy niż na kolumnach za 50Kzł

Ja tam wole dzwiek z kolumn i za polowe tej ceny. Dzwiek sluchawkowy ma wiele przewag nad tym co da sie uslyszec z kolumn ale... czegos zawsze brakuje. IMHO oczywiscie. Sluchalem kilka tygodnie temu flagowca w swiecie sluchawkowym - Sennheiser Orpheus. Bylo swietnie ale np. scena kreowana w pokoju przez kolumny a scena sluchawkowa to rozne swiaty. I wole swiat kolumnowy przy calych ulomnosciach jaki taki odsluch przynosi. Naprawde probowalem juz wielu rzeczy i sluchawki sa odrebnym swiatem, inny krag.

pzdw

soso

soso, 12 Kwi 2007, 11:13

Ale AKG K501 to sobie zostawiłeś :) do niektórych światów się jednak wraca

Pozdrawiam

Rafaell

DT-990 nie słyszałem. Chillout Studio obiecuje zostać dystrybutorem Bayerdynamica, to sobie w Krakowie posłuchamy. Słuchałem natomiast 880 zarówno w nowszej jaki starszej wersji, i jak na mój gust są to słuchawki od 701 bardziej interesujące. Nie będę się rozpisywał w sytuacji, gdy moja recenzja nowego flagowca AKG stoi na pierwszej stronie tego wątku, powiem tylko, iż zgadzam się z opinią, którą przeczytałem niedawno – te słuchawki są po prostu nudne. Oferują przekaz o, jak to się mówi, neutralnej charakterystyce na dobrym, jednak nie wystarczająco dobrym poziomie dla tego typu brzmienia. To bezdyskusyjnie wykazał odsłuch Staxa Omegi II; ten typ grania może być nadzwyczajnym audiofilskim przeżyciem, ale dopiero na o dwie klasy wyższym poziomie. Jak przypuszczam tego rodzaju frajdy dostarczał poprzedni flagowiec firmy – K-1000, którego zarzucenie produkcji dla słuchawkowego świata jest wielkim ciosem.

Moja rekomendacja w przedziale cenowym do 1,5 tys. zł obejmuje Sony MDR5000 (high-end), Bayery 880 (bardzo wciągające brzmienie) oraz Grado 325i (doprawdy niewiele gorsze od RS-1).

>Moja rekomendacja w przedziale cenowym do 1,5 tys. zł obejmuje Sony MDR5000 (high-end), Bayery 880

>(bardzo wciągające brzmienie) oraz Grado 325i (doprawdy niewiele gorsze od RS-1).

mchm, czy wynika z tego, że "granularność jakości" pomiędzy rs1 a 325i jest na tyle niewysoka, że nie warto interesować się Grado RS-2 ?

pzdr

kraviezt7

Piotr Ryka, 12 Kwi 2007, 12:37

>Moja rekomendacja w przedziale cenowym do 1,5 tys. zł obejmuje Sony MDR5000 (high-end), Bayery 880

>(bardzo wciągające brzmienie) oraz Grado 325i (doprawdy niewiele gorsze od RS-1).

A gdby je jakos uporzadkowac w pewnej kolejnosci lub dodac krotkie etykietki? Co z HD-650?

pzdrw

soso

dzięki za opinię, zwłaszcza że BD DT880 jest w sklepie niemal o 50% tańszy od Sennisher 650 , te ostatnie w M&M kosztują ok 1650zł! Podczas gdzy 880 ki można dostać w sklepie za 900zł, więc stosunek jakośc cena jest odpowiednio inny.

RS-2 nie słyszałem, ale ich dystans do RS-1 jest prawdopodobnie już na pograniczu niuansu. 325i są brzmieniowo bardzo niedaleko, natomiast gorzej z wygodą, bo są metalowe i skutkiem tego znacznie cięższe.

Nie miałem niestety okazji bezpośrednio porównywać MDR5000, 880 i 325i, wydaje mi się jednak, że Sony są o stopień wyżej, a tamte porównywalne. Niemniej do ostrego metalu Grado prawdopodobnie najlepsze i tu jako konkurent pojawia się także HD-650 ze swoim potężnym i przestrzennym basem.

• Pokaż nowe odpowiedzi