Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

@ Piotr Ryka

Luz. Nie poklepuję, nie krytykuję. Grado nie słyszałem, choć chętnie bym posłuchał.

Analogia do Ferrari, IMHO trochę nieadekwatna, Ferrari to koncern Fiata, a Grado to manufaktura.

Poza tym w przypadku słuchawek należy zadać podobne pytanie, który producent ma większy potencjał technologiczny: manufaktura Grado czy np. koncern Pioneera?

odpowiedz do powyzszego bardzo prosta, koncern pioneera co widac kiedy robil swego rodzaju manufalture w postaci najlepszej serii cd -pd75 i cala 9X-kolejne cyfry,co do sluchawek niedlugo sie okaze jak graja studejne monitory r10, tylko ze w koncernach liczy sie mysl rozwojowa ale budzetu a nie technologii, takze czasami taki koncern jak pioneer wypusci jakis kasek, wg audio nowy produkt w postaci nowe cd i wzmaka to istny rodzynek z designem na 6 i dziwkiem na 5 za smieszne pieniasze jak dla porownania inne konstrukcje z tego poziomu a z innych stajni, nie slyszalem ale z tego co widze pioneer probuje odzyskac klientele i idzie to mu calkiem niezle

Rolandsinger, 25 Kwi 2007, 16:51

Spokojnie bez nerwów, jak nic nie przeszkodzi Pioneera SE-M10R będę słuchał bo go zamawiam opinia moja i nie tylko powinna być pod koniec maja. Grado Piotra na wymarzonym sprzęcie Grace Design i Audio Aero Capitole słuchałem także SE-M10R będą także z nimi porównywane.może na gorzym sprzęcie ale na szczeście jakość nie idzie liniowo z ceną.

Na razie możemy sobie gdybać ja już powiedziałem o Grado że wolę siedzieć przed orkiestrą niż w niej a taki właśnie charakter grania mają Grado z tąd nawet jakiś muzyk tak się zachwycał że czuł się jakby był z muzykami-on to robi na codzień i przywykł ,ja nie i na razie wolę kopciuszka AKGK701

Pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

No to poplotkujmy sobie trochę będzie jutro wyczerpująca recenzja Piotra Ryki dla jednych wyczerpująca i obszerna dla drugich marud za mało treściwa i rozwlekła ?

Re: Piotr Ryka

ciekawa oferta alternatywna do audiocubes.com:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pzdr.

p.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Staxy prawie za friko :D

nic tylko kupowac kto już zalicytował chwalić się proszę

To ten gość co sprzedawał przed Wigilią ,też w takiej supercenie ,jak ktoś ma na kupce to bym się wiele nie zastanawiał

Piotr Ryka, 25 Kwi 2007, 16:33

> Soso

>

>Zapewne Grado GS-1000 (w Polsce najniższa europejska cena - 3900 zł, w Stanach są za 900 dol.,

>ale trzeba przywieźć). Do nich jest bardzo dobry i niedrogi wzmacniacz bateryjny Grado RA-1, który

>może być na początek, a potem, dla pełni szczęścia, to chyba tylko coś w rodzaju Twin-Heada z

>lepszymi lampami, albo (wyjdzie taniej, bo nie trzeba zmieniać lamp) Zana Deux. Jak porównam GS-1000

>z Ultrasonami E9, to ci powiem, które lepsze, ale Ultrasony niewygodne, no i sporo droższe.

Dzieki za rade. W sumie zaskoczylo mnie Twoje zdecydowanie ale biore to za dobry znak. Zaczynam futrowac swinke ;-)

pzdrw

soso

>tak tyle ze to jak z ATH HA-5000 wszystko na 100-110 V :( - przerabiac albo kupowac transformator

juz nie przesadzaj prawie 3 x razy taniej a ty tu o transformator bedziesz sie nudzi :), ktory notabene bedzie kosztowal max 150zl

Ukryta Zawartość

moze ktos z posiadaczy akg bedzie zamawial ten kabelek (chetnie sie dolacze),pozatym ostatnio dokonalem wymiany lamp w cyinie na takie z sredniej półki tj.brimar 12ax7 i EH gold 12au7 i to juz calkowicie inny wzm.w porownaniu z chinskimi "no name" znikly szorstkosci,wzrosla ilosc szczegolow,przestrzen i bas ktory jest lepiej kontrolowany jak i mocniejszy(przez to takze akg graja teraz bardziej szczegolowo i przypominaja mi w barwie sony mdr5000 ale z dodatkowa przestrzenia ktora moge porownac do ogladania zwyklego telewizora(sony) i 16:9 (akg) ).

Ukryta Zawartość

ptx, 27 Kwi 2007, 19:39

>

Ukryta Zawartość

Fajne, ale co z gwarancją?

Ukryta Zawartość

kabel raczej nie ulega zepsuciu chyba ze go uszkodzimy niewlasciwym uzytkowaniem.a co do sluchawek to mysle ze warto zaryzykowac po wymianie kabelka podobno graja jak akg k 1000.

Dla mnie odpada nie konfekcjonują 12 metrów nawet jakbym miał budżet góra to 7 metrów a jak wiemy każde połączenie to strata jakości.Moje AKG K701 po prawie 400 godzinach wygrzewania wyszlachetniały nie są takie jak na początku minimalnie ostre także jak nie posłucham tego kabla to i tak nie uwierzę.Poza tym do AKG K1000 przedewszystkim trzeba sobie załatwić orginalny procesor cyfrowy z kartą dopasowaną parametrami do słuchu słuchacza i żadne kabelki nie dadzą nawet 5% tego co kombinował AKG ze swoim procesorem do K1000

Pozdrawiam

Rafaell

p.s.

dziś dobry dzień na czyszczenie słuchu naturalnymi dżwiękami naturalnych instrumentów w naturalnych pomieszczeniach idę do filcharmonii (S. Rachmaninov – II Symfonia e-moll op.27, I. Strawiński – Symfonia psalmów bedzie dosyć ciekawie jeden z utworów napisany został na dwa fortepiany,sekcję skrzypiec i kontrabasów zobatrzymy jak to będzie zagrane) jutro przyda mi się to przy testach

Przy akustyce naszej "szanownej" Filharmonii... to już nie wiem gdzie skuteczniej się można napawać naturalnym brzmieniem instrumentów. Mam wrażenie, że średni zestaw odsłuchowy zapewnia lepsze walory foniczne.

Po przeżyciu koszmaru w postaci słuchania "na żywo" Giardino Armonico (w 18 rzędzie słychać ich było jak z telefonu komórkowego i to nie wyjętego z kieszeni) postanowiłem, że w Królewskim Mieście będę chodził na koncerty wyłącznie w kościołach. Może na rekompensatę niedoszłych w Krakowie Mistrzostw E. 2012 zbudują nam salę koncertową?

=>mchwala, 28 Kwi 2007, 15:35

Jak widać to nie akustyka tylko ludzie psują coś co mogło być piękne ,opisuję dzisiejszy koncert (siedziałem w 14 rzedzie dla tak dużego zespołu to idealnie kąt ok 90 stopni) więcej w wątku "co wam gra (w duszy, w pracy, w domu)?" Nie wiedziałem że tyle dziadostwa można narobić ciężkimi dużymi odbijajacymi i zasłaniającymi innych muzyków podkładkami pod nuty .Trochę poza tym Panowie muzycy powinni wiedzieć że instrumenty optycznie widoczne lepiej słuchać niż z za sąsiednich muzyków chyba że chodziło o uzyskanie 100 osobowej plamy dżwiękowej a to przepraszam

Pozdrawiam

Rafaell

mchwala, 28 Kwi 2007, 15:35

Tak w ogóle to budynek Filcharmonii należy do Krakowskiej Kurii także to ta sama firma wiec nie marudż przejeżdżający obok tramwaj w czasie koncertu słyszałem tylko raz !

Firma może ta sama, ale forma inna

Jakoś nie mogę się oprzeć konkluzji, że kiedyś (jakieś 200-300 lat temu) zarówno lepiej komponowali, jak i budowali.

To nie ma sensu. Tak możecie sobie latać z tymi słuchawkami aż do znudzenia. Dobre źródło to podstawa. I tak powyżej kilkuset pln nie ma co próbować nauszników bo Wasze domowe CD są za słabe. Trochę luzu w tej kosmologii proponuję. Sam kupiłem okazyjnie Staxa bo komuś siał po uszach na średnim CD. U mnie okazał się tym czego szukałem. Do takich nowych Grado to trzeba mieć w domu AA.

Pozdrawiam

AKG K701

Bayerdynamic, DT990

Bayerdynamic DT880

Shure E500PTH

Shure E4c

TEST porównawczy według mnie najuczciwszy-tylko produkty porównane łeb w łeb na tym samym materiale muzycznym i tym samym sprzęcie mają jednakowe szanse (1 pozycja najlepsza ostatnia pozycja najgorsza trochę pozycji ex-equo) dzień wcześniej resetowana pamięć własna w filharmonii na prawie 100 osobowym zespole instrumentów klasycznych

I instrument skrzypce ocena

1.AKG K701 najbardziej naturalny dżwięk słyszany w lekkim oddaleniu

2.Shure E500PTH bliskie naturalności,mniej szczegółów w wyższych

rejestrach duża głębia

2.Shure E4c dżwięk mniej wygładzony od Shure E500PTH bardziej

chrapliwy od AKG K701 duża głębia

3.Bayerdynamic DT880 mniejsza naturalność duża bliskość dżwięku

4.Bayerdynamic DT990 jeszcze mniejsza naturalności większa chrapliwość duża

bliskość dżwięku

II Kontrabasy

1.AKG K701 najbardziej szczegółowy,najlepiej kontrolowany bas bliski

realizmu wyczuwalna przestrzeń

1.Shure E500 bas rozległy i bez podbić-płasko poprawnie i

najniżej płasko schodzący duża głębia

2.Shure E4c lzejszy bas od AKG K701 szczegółowy, duża głębia

3.Bayerdynamic DT880 bas dosyć szczegółowy długo wybrzmiewa lekko podbity

mniej przestrzeni od pozostałych i bliżej wyczuwany

instrument

5.Bayerdynamic DT990 to nie pomyłka odstaje od pozostałych bas najmniej

szczegółowy w dużej ilości,najniższy bas płytszy mniej

potężny mniej przestrzeni i bliżej odczuwany instrument

III Flet

1.AKG K701 najbardziej szczegółowy i naturalny

2.Shure E500 naturalny ale niepotrzebnie wygładzony

3.Shure E4c

4.Bayerdynamic DT880

5.Bayerdynamic DT990

IV perkusja stopa

1.Shure E500PTH największa szczegółowość stopy świetna dynamika

1.AKG K701 największa naturalność szybka stopa

2.Shure E4c większa szczegółowość stopy od AKG K701 słabszy bas

4.Bayerdynamic DT880 trochę rozlazła nie szczegółowa

5.Bayerdynamic DT990 głucha ? i za mało szczegółów stanowczo za dużo basu

V talerze

1.AKG 701 mistrz

2.Shure E4c bardzo dobre i szczegółowe

3.Shure E500PTH j.w ale trochę gorzej z ilością

4.Bayerdynamic DT880 mniej szczegółowe

5.Bayerdynamic DT990 syk jest ale to nie to o co chodzi

VI Fortepian

1.AKG 701 najnaturalniejszy dzwięk lekka przestrzeń

2.Shure E500PTH bardzo dobry duża przestrzeń

3.Shure E4c wierny lecz trochę brakuje na krańcach pasma

szczegółów

3.Bayerdynamic DT880 dość wiernie ale troszkę przymulone ,lepsze krańce

pasma od Shure E4c

5.Bayerdynamic DT990 w sumie to dziwny ten fortepian

Wszystkie słuchawki były testowane zarówno na muzyce poważnej,rozrywkowej,jazzie,metalu i.t.p. i cieżko by mi było opisywać brzmienie całości utworów,na to spedziłem sporą część pracy .Wszystkie słuchawki były wygrzewane minimum 240 godzin z dość głośną ale nie za głośną muzyką z radia i sądzę, że to też ma wpływ na to że sprzet był już dotarty i nie ma się czego czepiać

Podsumowanie;

Moim subiektywnym zdaniem wygrywają AKG K701 główna zaleta bliskie natury,genialna góra,średnica precyzja lokalizacji stereo.

Drugie miejsce dzierży Shure E500PTH za przestrzeń dolne supernisko schodzace płaściutkie pasmo, genialną łagodność troszkę gorsza lokalizacja stereo (nie ma się co dziwić aż 3 przetworniki)

Trzecie miejsce z powodu opadania pasma na krańcach ale za to najlepsza detaliczność i świetna jak w w/w dynamika powoduje ,że dopóki E500PTH nie zlikwidują tego dołka na 10-12kHz u mnie nie będą obiektem pożądania.

Czwarte miejsce Bayerdynamic DT 880 dość solidny wyrób,instrumenty słyszane blisko bez tzw przestrzeni,trochę gorsza lokalizacja niż w/w lecz w pewnych aspektach dżwięk sprawia wrażenie że jest tylko naśladowany według mnie i tak to jest rewelacja w porównaniu z piątym miejscem.

Piąte Miejsce Bayerdynamic DT 990 duży bas brzmiacy z rury wypełnionej watą góra to potężny syk szumienie i metaliczność ale nie instrumenty.według mnie to nieporozumienie, nic z audiofilizmem nie majacym wspólnego,studyjność Bayerdynamiców DT880 jest znacznie bardziej zbliżona z założenia. Dla kogo były dedykowane te słuchawki ;cena nie należy do niskich ?

zdjęcia tutaj:

Ukryta Zawartość

pozdrawiam

Rafaell

Ukryta Zawartość

I tak stare 880 ze spiralnym kablem są lepsze od 701. Takie jest moje zdanie po odsłuchach u Inżyniera. W sumie żałuję, że sprzedałem je Hience:) Oczywiście Staxy są dużo lepsze:)

Zbig, 29 Kwi 2007, 23:41

Nie napisałem że u mnie wszystko było testowane bezlampowo,jak bedę miał czas to w przyszłym tygodniu zrobie pomiary serwisowe wzmacniacza .Według mnie lampa do AKG nie pasuje zarówno we wzmacniaczu jak i CD,u mnie jest zachowana równowaga tonalna w 3 pierwszych testowanych słuchawkach.

Kolegę od Staxów muszę zmartwić bas z ShureE500 jest dla nich za trudny i niemożliwy do odtworzenia

Rafaell

Ciezka sprawa z Toba, chlopie.

To, ze nie umiesz pisac po polsku - to sie rzuca od razu. Ale to, ze nawet nie starasz sie pisac poprawnie gramatycznie - wielka slabosc z twojej strony.

Wiec twierdzisz, ze sluchawki douszne sa lepsze od wokolusznych? Ciekawe. A co ze zdrowiem sluchu, milenki?No ale to, ze kupiles 701 nie moglo byc obojetne, nieprawdaz? Wygrywaja w calosci. Absolutnie we wszystkim najlepsze. To bardzo dziwne.

Na przyszlosc: pij duzo wodki albo pal marihuane; najlepiej polaczyc te dwa zrodla przyjemnosci w duzej ilosci.

Wolalbym przeczytac jedno konstruktywne zdanie na temat tych wszystkich testowanych sluchawek (na podstawie jednego utworu), niz to, co napisales powyzej. Probujesz zrobic cos w stylu recenzji? Do Piotra Ryki ci daleko. Ale to nie chodzi o to. Do Piotra wszystkim nam daleko. Chodzi o to, zebys chociaz zaczal uzywac przecinkow. Niektore twoje zdania sa pozbawione sensu...

Pozdrawiam cie, Rafaell, serdecznie

• Pokaż nowe odpowiedzi