Skocz do zawartości
IGNORED

Dyskretne 5.1 pod ONKYO TX-NR 809

seb1k

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Zwracam się z prośbą o sugestie doboru kompaktowego systemu 5.1 pod ampli jak w tytule. Budżet ok 3k PLN/750 EUR/600 GBP, w grę wchodzi sprzęt ex demo, używany prywatnie, względnie całkiem nowy.

Pomieszczenie bardzo niewielkie 3,8x2,8m, przeznaczenie zestawu dość uniwersalne (stąd wybór elektroniki): odsłuch muzyki różnych gatunków (elektronika, hip hop, RnB, soul, rock) 40%, filmy 40%, gry 20%.

Raczej pomijam klasyczne konstrukcje ze względu na dostępną powierzchnię i budżet. Z dotychczasowych poszukiwań wyłoniły się 3 produkty (kolejność nieprzypadkowa):

1.Monitor audio MASS

2.Paradigm Cinema 100 CT

3.KEF KHT3005SE

Który z trzech w/w zestawów najbardziej zbliży się do założeń w połączeniu z onkyo 809? Ewentualnie może istnieje opcja, której zupełnie nie wziąłem pod uwagę?

Z góry dziękuję za podpowiedzi. Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/103090-dyskretne-51-pod-onkyo-tx-nr-809/

Witaj,

zdecydowanie proponuję jeden z model Kef KHT lub najnowsz E 305.

Zapraszam na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• 2 tygodnie później...

Witam!

Zwracam się z prośbą o sugestie doboru kompaktowego systemu 5.1 pod ampli jak w tytule. Budżet ok 3k PLN/750 EUR/600 GBP, w grę wchodzi sprzęt ex demo, używany prywatnie, względnie całkiem nowy.

Pomieszczenie bardzo niewielkie 3,8x2,8m, przeznaczenie zestawu dość uniwersalne (stąd wybór elektroniki): odsłuch muzyki różnych gatunków (elektronika, hip hop, RnB, soul, rock) 40%, filmy 40%, gry 20%.

Raczej pomijam klasyczne konstrukcje ze względu na dostępną powierzchnię i budżet. Z dotychczasowych poszukiwań wyłoniły się 3 produkty (kolejność nieprzypadkowa):

1.Monitor audio MASS

2.Paradigm Cinema 100 CT

3.KEF KHT3005SE

Który z trzech w/w zestawów najbardziej zbliży się do założeń w połączeniu z onkyo 809? Ewentualnie może istnieje opcja, której zupełnie nie wziąłem pod uwagę?

Z góry dziękuję za podpowiedzi. Pozdrawiam

Pod Onkyo świetnie pasuje Definitive Technology, aczkolwiek z tych zestawów które zaproponowałeś ja wybrałbym Paradajma :)

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

• 2 tygodnie później...

Dziękuję za powyższe propozycje.

Miałem okazję odsłuchać tylko 2 zestawy i zdecydowałem się na produkt monitor audio. Mass wydał mi się bardziej dynamicznym systemem od 3005se. Myślę, że jest to zasługą subwoofera, który lepiej integruje się z satelitami i ma lepszego kopa. KEFowy sub z wersji SE z gdzie niegdzie lekko butelkowym basem lekko odstaje od całości, natomiast K2 wychodził znacznie ponad mój budżet. Detale i przesteń były bardzo porównywalne i pomimo, że każdy z zestawów grał troszkę inaczej postawiłbym znak równości pomiędzy obydwoma produktami. Jestem bardzo mile zaskoczony jak obydwa (KEF i MA) potrafią być muzykalne, oczywiście mając na uwadze, że są to małe plastikowe, tudzież aluminiowe pudełeczka. Będąc wczesniej w posiadaniu m-cube od mission nie spodziewałem się aż takiej różnicy dźwięku. W filmach powyższe 3 systemy radzą sobie porównywalnie, natomiast odsłuch muzyki to zupełnie inna bajka na KEF i MA.

Jeśli chodzi o Definitive Technology i serię ProCinema, to niestety nie zmieściłbym się w budżecie, może nastepnym razem uda się chociaż odsłuchać...

Pozdrawiam

Zobacz paradigmy ja mialem niski model onkyo i mialem paradigma tear zkupilem onkyo 5010 i zmienilem paradigmy na paradigmy:-) tylko na studio 60v5 i gra lux :-) paradigmy lubia onkyo :-)

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.