Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki ekogroszek

tomaszE

Rekomendowane odpowiedzi

,Chodzi mi o to, żeby sterownik kotła osobno reagował na dane z dwóch niezależnych obiegów C.O na dwóch kondygnacjach.

Jeśli np. na parterze jeszcze jest temperatura zadana 22 stopnie, ale na piętrze ktoś wietrzył i spadła do 20, to żeby zareagował czujnik temperatury na piętrze, posłał info do sterownika kotła, a ten włączył pompę tego obiegu C.O., bez włączania pompy obiegu C.O. podłogowego na parterze.

I odwrotnie np.''

CO1 - piętro grzejniki

CO2 - parter podłogówka

Podejrzewam że klasycznie, dół + łazienki podłogówka, reszta grzejniki.

Proponuje trochę kultury

To nie oskarżam innych że piszczą bzdury samemu będą daleko "od noszy"

Wszystkiego nie jestem w stanie dotkną i wypraktykować, więc się dopytuje

i bardzo dobrze, kto pyta nie błądzi ale wpadasz na podstawach a kto pisał że pracuje w branży ? na jakiejś infolinii czy czymś takim?

Chyba że ja coś pomieszałem to przepraszam.

a nie jak kolego wie wszystko i o wszystkim

Ja jestem zwykłym użytkownikiem, nic więcej (i to zaledwie 3 sezon). I chyba mnie trochę przeceniasz.

a zwłaszcza jak działa ekonomika ta w USA

Przypomnij sobie jakie były ceny paliw w USA po zniszczeniu platform przez matkę naturę i przed wydobyciem łupków. To nie było tak dawno... już nikt nie pamięta kryzysu ?
Gość Gosc

(Konto usunięte)

My się chyba nie dogadamy:-)

Przecież już pisałem parę razy, że mam osobną pompę do C.O. podłogowego i drugą do C.O kaloryferowego. Podłogówka jest na parterze, kaloryfery na piętrze.

Obie pompy załączają się teraz jednocześnie. Chciałbym żeby załączały się niezależnie, otrzymując dane z dwóch niezależnych regulatorów pogodowych.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Czyli jak dogrzewa ci bojler to masz też ciepłe kaloryfery?

Ale niby dlaczego?!

Tryb praca kotła nie oznacza włączenia pomp C.O.

To tylko kocioł się nagrzewa do zadanej.

Ile masz w swojej instalacji pomp?

Czy dobrze myślę że dwie jedna nad kotłem a druga przy bojlerze ?

Cztery.

Dwie do C.W.U. w tym jedna cyrkulacyjna.

Jedna do C.O. kaloryferowego i jedna do C.O. podłogowego. Te się włączają jednocześnie, a chciałbym żeby niezależnie tak jak ta do C.W.U.

1. Podłączenie równoległe dwóch sterowników.

Opis działania: ogrzewanie zostanie załączone jeśli temperatura w jednym z kontrolowanych pomieszczeń spadnie poniżej temperatury ustawionej. Wyłączenie ogrzewania nastąpi jeśli temperatura w obydwu pomieszczeniach wzrośnie powyżej temperatury ustawionej.

2. Podłączenie szeregowe dwóch sterowników.

Opis działania: ogrzewanie zostanie załączone jeśli temperatura w obydwu kontrolowanych pomieszczeniach spadnie poniżej temperatury ustawionej. Wyłączenie ogrzewania nastąpi jeśli temperatura w jednym z kontrolowanych pomieszczeń wzrośnie powyżej temperatury ustawionej.

tak pierwszy link z google...

z USA nie na temat proszę usunąć

to po jaką cho.... o tym piszesz ?

Możesz mi to pokazać gdzie ja to napisałem

Nie muszę, ma do czynienia na codzień z kilkunastoma w pracy;)

właśnie, chciałem się zapytać. Testowałeś jakie masz starty przez cyrkulację ? mi wszyscy wciskali że to się nie opłaca, żałuje że nie zostawiłem sobie chociaż rur.

Czyli jak dogrzewa ci bojler to masz też ciepłe kaloryfery?

Ale niby dlaczego?!

Tak wywnioskowałem z któregoś z twoich wpisów, nieważne

Cztery.

Jedna do C.O. kaloryferowego i jedna do C.O. podłogowego. Te się włączają jednocześnie, a chciałbym żeby niezależnie tak jak ta do C.W.U.

Teraz juz coś wiem więcej, rozrysuje sobie to i się odezwę.

Użytkownik tomaszE dnia 29.12.2014 - 17:44 napisał

Możesz mi to pokazać gdzie ja to napisałem

Użytkownik tomaszE dnia 24.12.2014 - 10:39 napisał

Nie muszę, ma do czynienia na codzień z kilkunastoma w pracy;)

"STEROWNIKAMI"

Miał być że pracuje na jakieś infolini ;-)

Pozdrawiam

Tomasz

to po jaką cho.... o tym piszesz ?

Poniosło mnie, ale wykasowałem, sorki.

Ja już pstryknąłem zdjęcia. Zaraz je ściągnę z aparatu i Ci wysyłam.

OK

Pozdrawiam

Tomasz

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Poszły.

Testowałeś jakie masz starty przez cyrkulację ?

Nie wiem czy się opłaca czy nie. Tu chodzi o komfort użytkowania.

Ja pompę cyrkulacyjną mam na sterowniku czasowym. Włącza się tylko w godzinach intensywnego korzystania z łazienek. Czyli rano i wieczorem.

Tu chodzi o komfort użytkowania.

Ja pompę cyrkulacyjną mam na sterowniku czasowym. Włącza się tylko w godzinach intensywnego korzystania z łazienek. Czyli rano i wieczorem.

no i słusznie, pluje sobie z brodę.

Poniosło mnie, ale wykasowałem, sorki.

a żeby tylko Ciebie i żeby tylko tak :)

Pytanie z innej beczki czy ktoś z użytkowników kotła z podajnikiem próbował palic innym surowcem niż ekogroszkiem np.: mieszać ekogroszek z groszkiem, ja zakupiłem wiosna tego roku tonę groszku i tonę ekogroszku i mieszam, przyznam się że efekty są po kilku tygodniach tego sezonu rewelacyjne w każdym calu, raz że groszek jest tańszy od płukanki, dwa ma wyższą kaloryczność co się objawia na szybszym dogrzaniu mieszkania i krótszej pracy kotła, tyle że konieczne było obniżenie obrotów wentylatora, aby nie powstawały spieki tylko popiół .

Pozdrawiam

Tomasz

U mnie z kotłem z podajnikiem w tych warunkach zewnętrznych, czyli od 8 w plusie i w spadkach do -5 przy 130m2 gdzie dzienną temperaturę w mieszkaniu utrzymuję 23.6 stopnia a nocną 20 plus dogrzewanie wody wynosi około pół tony miesięcznie

Pozdrawiam

Tomasz

Gość Gosc

(Konto usunięte)

napiszcie jakie są miesięczne koszty spalania waszych kotłów ...

z podaniem czym sie pali.

U mnie 170mkw, plus ciepła piwnica i garaż. Temperatura dzienna 22 stopnie, nocna 21. Na cały rok ogrzewanie domu plus ciepłej wody to 3,5 tony ekogroszku.

Paliwo kupuję ze składu z hałdy i każę sobie go workować.Czyli koszty roczne to około 2600 z transportem do domu.

a w złotówkach ?

350zł +/-

U mnie 170mkw, plus ciepła piwnica i garaż. Temperatura dzienna 22 stopnie, nocna 21. Na cały rok ogrzewanie domu plus ciepłej wody to 3,5 tony ekogroszku.

Paliwo kupuję ze składu z hałdy i każę sobie go workować.Czyli koszty roczne to około 2600 z transportem do domu.

To bd wynik.

To malutkie:-)

Wychodzi jakieś 30mkw i taka cena?

Moja teściowa również ma gazowe i ogrzewa 43mk mieszkania, miesięczne opłaty za gaz to 400zł +/- przy tem. 23stopnie dzienna w zeszłym roku jak i obecnie

Pozdrawiam

Tomasz

Nie do końca ma się to do rzeczy, przykład który ja spotykam często, samotna pani po 70-dziesiątce, jak sobie wyobrażasz że wrzuca węgiel do kotłowni i chodzi koło wszystkiego?, jak myślisz, jakie ogrzewanie wybierze ?

Pozdrawiam

Tomasz

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.