Skocz do zawartości
IGNORED

Przedwzmacniacz gramofonowy DIY

profes

Rekomendowane odpowiedzi

może ktoś zaproponuje jakiś prosty układ do zmontowanie"byle nie avt" grający podobnie jak w starych wzmacniaczach yamaha itp,po co kupować coś za co trzeba zapłacić producentowi oraz za obudowę oraz markę,ja chce sobie sam coś sklecić na bazie dobrego produktu,czy to takie tajemnicze rozkręcić coś popatrzeć skopiować ew uzyskać schemat i zaprojektować jakąś prostą PCB? nie każdy ma 500zł na preamp,ledwo udało mi się uzbierać na gramofon unitra G8010 i jestem szczęśliwy że jest ładny i ma napewno lepszy dzwięk jak nie jeden CD

mam bardzo dobre słuchawki hd580 kupione za bezcen,mam świetny SACD 963sa oraz sam zrobiłem świetny słuchawkowiec OTL-Kamyk i z mojego hai-fi jestem dumny i szczęśliwy,teraz jestem posiadaczem fajnego gramofonu a w przyszłośći zrobię mu dobry preamp i kupię wkładkę nawet za 400zł i nikt nie powie że gra ten sprzęt żle,

Narazie chę go sobię posłuchać i potrzebuje na biegu jakiegoś niedrogiego pre do odsłuchów,gadanie że preamp za 150zł to szmelc trochę mnie dziwi,bo za 150zł można coś całkiem fajnego samemu zlepić

Gość vasa

(Konto usunięte)

gadanie że preamp za 150zł to szmelc trochę mnie dziwi,bo za 150zł można coś całkiem fajnego samemu zlepić

Specjalistą od przedwzmacniaczy jest na forum Ahaja. Zrobił ich dużo, dwa razy udostępnił dokumentację i organizował grupowe zakupy a jego preampy cieszą się świetną opinią. Jak szukasz pomocy to u niego.

Tyle wiadomości dobrych, teraz te złe ; o ile dobrze pamiętam to koszty samych części znacznie przekraczały 150zł.

Najtańszy był CS blue - części przekraczały nieco 200zł, w zależności od wersji. Ale na rynku używanym to ponad 500zł, renoma zrobiła swoje.

Czasami spotyka się wymontowane pre z wzmaniaczy na allegro - tylko nie wiem co z zasilaniem.

pzdr

Wg mnie z przedwzmacniaczem gramofonowym nie jest tak łatwo. Jest tam korekcja RIAA na elementach biernych, trzeba się przyłożyć, aby dobrać idealne wartości, najlepiej zgodne ze schematem, a i to czasami wychodzi dyskusyjne.

Nikifor, nieśmiało polecam projekt

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nieśmiało bo nie słuchałem, ale polecam bo mam zaufanie do autora.

Patrząc na elementy można jechać tanio, można też kupić lepsze (szczególnie warto te do korekty RIAA).

Z zasilaniem możesz eksperymentować, jest wiele koncepcji do dyspozycji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ciekawy kierunek obraliście Panowie

z daków wyrzucamy opampy i wkładamy lampki a w winylu widzę moda na pre phono na OPA

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Ukryta Zawartość

czy może mi ktoś pomóc przystosować pcb z tej strony bezpośrednio do wydruku na kartce A4,chę zbudować ten wzmacniacz bo podobno gra nieżle

Ukryta Zawartość

Ciekawe rzeczy piszesz. Ja szukałem bardzo długo i nie udało mi się takiego znaleźć. A wręcz okazało się że za BARDZO dobry preamp trzeba niestety BARDZO dobrze zapłacić.

Może uchylisz rąbka i podasz jakieś przykłady?

Uchylę rąbka - trzeba szukać w urządzeniach z lat 70'. Nie podam konkretów bo nie chcę by ceny na allegro zrobiły się chore. Trzeba szukać, kupować i czytać niemieckie fora :-)

A teraz tytułem wyjaśnienia - nie słuchałem BARDZO drogich preampów więc na ich temat nie będę się wypowiadał. Natomiast przewinęło się przez moje uszy kilkanaście, może kilkadziesiąt urządzeń w różnych przedziałach cenowych. Punktem odniesienia jest dla mnie preamp Ahaji, który mam i bardzo cenię (w przeciwieństwie do niektórych innych HandMade wielbionych na tym forum a grających, mówiąc delikatnie - przeciętnie). Preampy o których mówię nie zawsze niestety są na osobnej płytce, co może utrudnić ich użycie solo (pozostaje jeszcze wtedy kwestia zasilania). Mnie to akuratnie nie przeszkadza bo wzmacniacze w których siedzą uważam za jedne z lepszych i je używam.

To oczywiście moje prywatne zdanie i niekoniecznie to co ja uważam za bardzo dobre takie musi być.

Wiem, ale nie powiem, klasyka:)

Bardzo dobre pre jest w Yamasze a-1020, są regulacje, to w ogóle dobry wzmak za 500-800zł. Ale wymontowywanie sekcji RIAA to byłoby barbarzyństwo:)

Im późniejsze wzmacniacze tym bardziej pre było tylko dla samej nazwy, tak, żeby można było wpisać do recenzji, że jest i wmawiać ludziom, że mogą sobie podpiąć gramofon. Niektóre grają gorzej niż przedwzmacniacze monacora czy vivanco.

W sumie trochę offtopic, bo miało być o DIY za niską kwotę.

pzdr

Taniej niż Richardowego VSPS'a w p2p zlutowanego do gniazd rca ... się nie da.

Drogie w tych klockach jest zasilanie. Jakie będzie tak zagra.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.