Skocz do zawartości
IGNORED

Listwa 6 gniazdek Enerr czy Gigawatt?

Gość Synthax

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Synthax

(Konto usunięte)

Czy macie jakieś doświadczenia z najprostszymi modelami tych firm? Mój system to półka cenowa 10.ooo, pytanie czy warto inwstować w te listwy czy może nie. Słuchając Enerra Tablette 6s wyczuwałem lepsze uporządkowanie planów. Gigawatta nie znam. Ale ciekaw jestem obiegowej opinii, która z nich jest lepsza.

O wypowiedzi proszę tylko osoby które używają listew audio.

https://www.audiostereo.pl/topic/103321-listwa-6-gniazdek-enerr-czy-gigawatt/

Miałem listwę Furutecha, teraz używam Gigawata. W moim systemie wniosła naprawdę sporo dobrego. W porównaniu do Furutecha - Gigawat gra cieplej i bardziej muzykalnie. Nowe serie ich listew są naprawdę całkiem niezłe.

Proponuję wypożyczyć i sprawdzić we własnym systemie,

serdecznie zapraszam, mamy obydwie marki w salonie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Miałem listwę Furutecha, teraz używam Gigawata. W moim systemie wniosła naprawdę sporo dobrego. W porównaniu do Furutecha - Gigawat gra cieplej i bardziej muzykalnie. Nowe serie ich listew są naprawdę całkiem niezłe.

Przedluzacz Cieplej i muzykalniej gra? kurcze

@ Synthax

Mam Enerra i jestem zadowolony, nawet w mojej klasie systemu taka listwa daje słyszalne zmiany. Konkretnie chodzi o czystość dźwięku, dynamikę i lepsze wysokie tony.

Wcześniej miałem listwę Sonus Oliva i ona też się sprawdzała.

Wiele zależy też od jakości sieci energetycznej w Twojej okolicy (zakłady przemysłowe, urządzenia sąsiadów które "sieją" itd.).

Natomiast wszystkim głuchym matoł.. wpisującym tu swoje komentarze o tym, że używanie listwy nie ma sensu polecam albo sprawdzenie tego, albo zakup lepszego sprzętu, albo wymianę wyżej wymienionych uszu (najwyższa trudność!).

Kiedyś przepiąłem sprzęt z Enerra na zwykły plastikowy przedłużacz i było to dość bolesne doświadczenie...

Pozdrawiam

Xen

Buduj zestaw z głową. Ona na zawsze zostanie w Twoim systemie! ;)

Gość

(Konto usunięte)

myślę że wszyscy używają listwy!!a czy listwe z castoramy nazywają audio!to ich sprawa...

To może wytłumacz, bo zapewne wiele osób nie wie, czym różni się taka poprawie zaprojektowana (odpowiednia grubość przewodów, zabezpieczenie przeciwprzepięciowe, przeciwporażeniowe, filtr, itd.) i wykonana listwa z Castoramy od tej dedykowanej do audio? Poza ceną oczywiście...

Jeżeli uważacie że listwy nie mają wpływu na dźwięk, to po co tu piszecie siejąc tylko ferment?

Permen? Nie uzywam.

A prad polecam prosto ze sciany, bez listewek. Taniej i pewniej.

Natomiast wszystkim głuchym matoł.. wpisującym tu swoje komentarze o tym, że używanie listwy nie ma sensu polecam albo sprawdzenie tego, albo zakup lepszego sprzętu, albo wymianę wyżej wymienionych uszu (najwyższa trudność!).

Kiedyś przepiąłem sprzęt z Enerra na zwykły plastikowy przedłużacz i było to dość bolesne doświadczenie...

A faze odwrocona slyszysz? To je zasadnicze pytanie, bo jak nie slyszysz to wywal ta listwe. Bo podobno to slychac odrazu nawet z sasiednego pokoju. Jak wtyczke znaczy sie obrocisz o 180st., zeby nie bylo niescislosci i permenu. Tak czytalem niedawno.

?👈

Jaki jest sens waszych wypowiedzi? Bo nie rozumiem dlaczego się wpier...cie tam gdzie was nie chcą.

Perment pewnie by ci się przydał, bo z nadmiaru ciśnienia mylisz litery.

Założyciel wątku wyraźnie prosił o nie pisanie przez osoby które nie używają listw zasilających. Proponuję zakończyć bezmyślne dywagacje i wrócić do tematu.

Gość

(Konto usunięte)

Założyciel wątku wyraźnie prosił o nie pisanie przez osoby które nie używają listw zasilających. Proponuję zakończyć bezmyślne dywagacje i wrócić do tematu.

1. Posiadam listwę zasilającą.

2. Moje pytanie, prośba, jak najbardziej dotyczy właśnie listw zasilających.

To może wytłumacz, bo zapewne wiele osób nie wie, czym różni się taka poprawie zaprojektowana (odpowiednia grubość przewodów, zabezpieczenie przeciwprzepięciowe, przeciwporażeniowe, filtr, itd.) i wykonana listwa z Castoramy od tej dedykowanej do audio? Poza ceną oczywiście...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-38784-13685693461508_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

peritus

1. Nie pytałem o rozgałęźnik (bo taką fotkę dałeś), tylko o "poprawie zaprojektowana (odpowiednia grubość przewodów, zabezpieczenie przeciwprzepięciowe, przeciwporażeniowe, filtr, itd.) i wykonana listwa z Castoramy", np. Lestar:

ZASLESLIS0014_1.jpg

Proszę, wytłumacz, co takiego wnoszą te drogie audio-listwy, a czego te, np. Lestar, nie oferują, nie posiadają?

2. Zastanawia mnie, dlaczego nikt nawet nie zapytał, jaki konkretnie sprzęt ma Synthax?

Listwy to przecież część okablowania, a ono ściśle jest związane z tym, w jakiej konfiguracji pracuje, nieprawdaż?

3. Informacja o sprzęcie jest też chyba bardzo istotna, by nie doradzać zainteresowanemu np. listwy z bolcem uziemiającym, podczas gdy jego sprzęt może być w klasie bezpieczeństwa, w której bolców nie stosuje się już...

Wtedy przecież taka listwa, zabezpieczenia, nie mają prawa poprawnie działać.

Nie wspominając już o tym, że w przypadku podłączania takiej listwy do nieuziemionego gniazdka, jest to wręcz niebezpieczne, bo np. na bolcu uziemienia może pojawić się napięcie.

No tak, ale co tam technika, podstawy elektrotechniki - ważne, by zacząć od tego, jak to poszerzyła się scena stereo...

Niesłychane, każdy wątek rozwalają, w którym ktoś cieszy się audio i swoim hobby. To stonka tego forum.

Pisz na temat albo przenieś się do innego wątku!

Tutaj rozmawiamy o listwach zasilających, a nie o "onych"...

Mam 6-gniazdkowego Enerr'a Power Point. Budowa całkowicie pancerna, jakby czołg na to najechał, to by podskoczył :) Wystarczy dla mnie, moich dzieci, następnie wnuków i prawnuków zapewne. Jest zamontowana prosta filtracja prądu. Zmiany w brzmieniu są, wszystko jakieś takie bardziej zwarte i konkretne się zrobiło. Takie granie.

Pozdro,

Yul

Wszystkie listwy są poprawnie zaprojektowane :) Kwestia budowy, technologii i przeznaczenia.

Tak naprawdę trudno jednoznacznie stwierdzić która listwa lepsza, wszystko zależy od systemu w którym będzię "grać". Trzeba też pamiętać że nie zawsze to co drogie musi być lepsze. I nie w każdym systemie różnica będzie od razu słyszalna.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

http://gigawatt.pl/pdf/Hi%20Fi%20Choice%20luty%202008.pdf

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam taką listwę i jestem zadowolony. Każdy sam powinien się przekonać czy to jest sprzęt dla niego. Porównania z listwami z Castoramy jak najbardziej wskazane.

Czym się różni od listwy z Castoramy? Przykładową różnicę wykryjesz takim prostym detektorem:

Sunco%20Fazer%20777%20detector.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie mam dużego doświadzcenia jeśli chodzi o listwy, Ennera nie znam ale mam PF-1 gigawata ( zakupiony po przeczytaniu kilku opini użytkowników oraz recenzji) , zmiany na plus,więc było warto, sądzę że każda ekranowana listwa z filtrem może wnieść poprawę ,kwestia tylko jak dużą poprawę usłyszymy sami......

Gość Synthax

(Konto usunięte)

Uzupełniającu podaję konfigurację:

Wzmacniacz: Crimson 620C

Pre: Crimson 610C (w pełni dyskretna konstrukcja z zewnętrznym zasilaczem)

Kolumny: Totem Mite

Okablowanie całości Reson (IC na Eichmannie)

Wzmacniacz słuchawkowy klon Lehmanna z zewnętrznym modułem zasilającym

Słuchawki Sennheiser HD650 i Beyerdynamic T70

Sprzęt podłączony zgodnie z fazą.

W zasadzie tylko wzmacniacz posiada PE

Słucham głównie muzyki filmowej, akustycznej, symfoniki.

Testowany Enerr wprowadził poprawę w czytelności planów - najlepiej odczuwalną właśnie przy słuchaniu orkiestry. Wadą Enerra są bardzo sztywne kable. Pytając o Gigawatta i inne propozycje ciekaw jestem Waszych sugestii.

W mieszkaniu mam nową instalację z nowymi bezpiecznikami, bardzo solidne gniazdka Berkera (niestety przy audio tylko 2 sztuki, stąd potrzeba rozgałęzienia).

Witam,

mam jakieś niezidentyfikowane zakłócenia z sieci. Czasami objawia się to tzw. "brumieniem" transformatora. Czy jakakolwiek wymieniona tu listwa zniweluje te objawy?

Nie wiem czy listwa pomoże, gdyż nie miałem takich problemów. Należałoby wypożyczyć określoną listwę i sprawdzić u siebie.

Być może takie urządzenie mogłoby pomóc:

Ukryta Zawartość

Trwają prace nad polską wersją:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem czy listwa pomoże, gdyż nie miałem takich problemów. Należałoby wypożyczyć określoną listwę i sprawdzić u siebie.

Być może takie urządzenie mogłoby pomóc:

Ukryta Zawartość

Trwają prace nad polską wersją:

Ukryta Zawartość

Dzięki za info. Właśnie o to mi chodziło.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.