Skocz do zawartości
IGNORED

Listwa 6 gniazdek Enerr czy Gigawatt?

Gość Synthax

Rekomendowane odpowiedzi

No to dałeś czadu,tester fazy wykryje czy listwa jest audiofilska czy nie ,wow :)

Po pierwsze, gdzie napisałem, że chodzi o wykrycie "audiofilskości" listwy?

Po drugie, czy według Ciebie to tylko tester fazy?

Po trzecie, nie rób z siebie audio-błazna :)

Panowie...poczytajcie. Może jakieś wnioski wyciągniecie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Wszystkie listwy są poprawnie zaprojektowane :) Kwestia budowy, technologii i przeznaczenia.

Nie do końca, bo sam umieściłeś zdjęcie listwy, która, owszem, poprawnie będzie działać, ale jest "przerostem formy nad treścią". Konstruktor, producent władował w nią kabel trzyżyłowy, a przewód PE nie jest używany - po co? ;)

Tak naprawdę trudno jednoznacznie stwierdzić która listwa lepsza, wszystko zależy od systemu w którym będzię "grać".

I o tym właśnie napisałem - nikt nie raczył nawet zapytać, jaki system ma założyciel tematu...

______________________________________________________________________________________________

Czym się różni od listwy z Castoramy? Przykładową różnicę wykryjesz takim prostym detektorem:

Panowie...poczytajcie. Może jakieś wnioski wyciągniecie.

http://www.sunco.pl/pdf/pl_manual_777.pdf

Dołączę do zdziwienia macca666 i peritusa:

jaką różnicę ten tester ma wykazać przy porównaniu listwy z Castoramy a takiej pro audio???

I sam sobie poczytaj tę ulotkę i przestań po raz kolejny obnażać swoją ignorancję w dziedzinie elektrotechniki...

Dołączę do zdziwienia macca666 i peritusa:

jaką różnicę ten tester ma wykazać przy porównaniu listwy z Castoramy a takiej pro audio???

I sam sobie poczytaj tę ulotkę i przestań po raz kolejny obnażać swoją ignorancję w dziedzinie elektrotechniki...

Misiu, takim oto sposobem wykazałeś swój stan umysłu i przygotowanie techniczne. O ekranowaniu kiedykolwiek słyszałeś ?

Zastosuj tester w funkcji DETECTION i zbadaj listwę z Castoramy i listwy z tytułowego wątku. Ciekawe czy rozpoznasz różnicę...

Zapamiętaj to (czytaj ulotkę ze zrozumieniem): Uwaga: Fazer w trybie DETECTION nie wykrywa napięcia za ekranującymi powierzchniami;

A teraz misiu czep się swoich skałek i nie biegaj za mną na Forum jak kot z pęcherzem. Mam dosyć Twoich kompromitujących uwag.

Gość

(Konto usunięte)

Misiu, takim oto sposobem wykazałeś swój stan umysłu i przygotowanie techniczne. O ekranowaniu kiedykolwiek słyszałeś ?

Zastosuj tester w funkcji DETECTION i zbadaj listwę z Castoramy i listwy z tytułowego wątku. Ciekawe czy rozpoznasz różnicę...

Zapamiętaj to (czytaj ulotkę ze zrozumieniem): Uwaga: Fazer w trybie DETECTION nie wykrywa napięcia za ekranującymi powierzchniami;

A teraz misiu czep się swoich skałek i nie biegaj za mną na Forum jak kot z pęcherzem. Mam dosyć Twoich kompromitujących uwag.

Dana przeze mnie za przykład firma Lestar jak najbardziej posiada w ofercie listwy ekranowane, a skoro to właśnie, ekarnowanie, ma odróżniać te zwykłe listwy od tych audiofilskich, to Lestar również jest hi-endem ;)

I rozumiem, że w Twojej główce to właśnie ekranowanie odpowiada za rzekome oczyszczanie prądu, poprawienie brzmienia i uporządkowanie sceny...

Proszę, nie pisz już lepiej nic, bo nawet bity płynące w sieci kulają się już ze śmiechu :)

Misiu

Jeśli masz jakieś inklinacje homo, to zachowaj te czułe słówka dla swoich kolegów - mnie nie musisz okazywać swoich uczuć - nie ruszają mnie...

Dana przeze mnie za przykład firma Lestar jak najbardziej posiada w ofercie listwy ekranowane, a skoro to właśnie, ekarnowanie, ma odróżniać te zwykłe listwy od tych audiofilskich, to Lestar również jest hi-endem ;)

Pokazałeś te listewki:

ZASLESLIS0014_1.jpg

Do nich się odniosłem. Gdzie napisałem o hi-endzie i powołaniu się na "audiofilskość" listew?

Pokaż listewkę ekranowaną wskazanej przez siebie firmy (zwykła ciekawość)...ja jakoś nie mogę żadnej znaleźć na ich stronie

Ukryta Zawartość

O promieniowaniu elektromagnetycznym słyszałeś? Bez odbioru krętaczu.

Ukryta Zawartość

Czy macie jakieś doświadczenia z najprostszymi modelami tych firm? Mój system to półka cenowa 10.ooo, pytanie czy warto inwstować w te listwy czy może nie.

1090zł kosztuje Enerra Tablete 6s? - zdecydowanie NIE warto.

Słyszałem tylko o promieniowaniu kosmicznym, które od Ciebie emanuje...

Pokaż ekranowaną listwę Lestar i udowodnij to, o czym piszesz. Nie baw się w manipulacje, bo najwyraźniej Ci to nie wychodzi.

1090zł kosztuje Enerra Tablete 6s? - zdecydowanie NIE warto.

Zdecydowanie warto pożyczyć za kaucją i podłączyć u siebie, po czym posłuchać w spokoju. Kupić - nie kupić, posłuchać można. Zdecydowanie NIE warto czytać tego forum i smętne postękiwania głuchych brać za dobrą monetę.

Nie mam dużego doświadzcenia jeśli chodzi o listwy, Ennera nie znam ale mam PF-1 gigawata ( zakupiony po przeczytaniu kilku opini użytkowników oraz recenzji) , zmiany na plus,więc było warto, sądzę że każda ekranowana listwa z filtrem może wnieść poprawę ,kwestia tylko jak dużą poprawę usłyszymy sami......

"Ekranowana listwa" ? Po co? (konkretnie: proszę o jakieś pomiary z oscyloskopu pokazujące różnicę). Listwa/filtr sieciowy ma filtrować (tłumić) zakłócenia wysokiej częstotliwości (EMI/RFI) {pochodzące z sieci zasilającej}, ma filtrować małe i większe przepięcia (szybkie warystory wymagane i zabezpieczenie wszystkich linii).

Zdecydowanie warto pożyczyć za kaucją i podłączyć u siebie, po czym posłuchać w spokoju. Kupić - nie kupić, posłuchać można. Zdecydowanie NIE warto czytać tego forum i smętne postękiwania głuchych brać za dobrą monetę.

Głuchy to może jesteś sam :)

Zamiast kupować listwę za 1,1 tys, do zestawu za 10 tys, lepiej odłożyć ten tysiąc na poczet nowych kolumn, a dzisiaj kupić topową listwę np. firmy Belkin, lub innej NIEAUDIOFILSKIEJ (kosztuje wielokrotnie mniej), która lepiej/nie gorzej filtruje śmietnik z sieci zasilającej/zabezpiecza przed przepięciami od niejednej konstrukcji voodofilskej z tą Enerrą na czele.

ps. i nie namawiam do kupna dziadostwa za kilkanaście - dwadzieścia parę zł, bo to faktycznie kiepskie zabezpieczenie. Wysoki model nieaudiofilskiej, dobrej firmy wystarczy.

Topowa listwa :))) firmy Belkin (mam taką), to jest dobra do suszarki do grzybów. Lepszej nie potrzeba - fakt. Jak byś miał w domu obie - Belkina i Enerr'a - to byś może co mądrego napisał, ale rozumiem, że głuchota stoi na przeszkodzie.

Taka niby paralela Lestar i...

audiophil-sunleiste[600x155px].jpg

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam ;)

Ukryta Zawartość

Topowa listwa :))) firmy Belkin (mam taką), to jest dobra do suszarki do grzybów. Lepszej nie potrzeba - fakt. Jak byś miał w domu obie - Belkina i Enerr'a - to byś może co mądrego napisał, ale rozumiem, że głuchota stoi na przeszkodzie.

... na przeszkodzie stoją fakty, nauki ścisłe. Gdybyś dał jakiś namacalny dowód, że ta enerra jest lepsza od belkin (takiego za ponad 100zł) to może i bym spróbował (np. lepsze zabezpieczenie przed przepięciami, lub dużo lepsza filtracja zakłóceń EMI/RFI).

ps. wygłupiasz się? ... czy wkleisz fotkę tej suszarki do grzybów wpiętej w tego Belkina? ... ... a grzyby lepsze? ;)

Czy macie jakieś doświadczenia z najprostszymi modelami tych firm? Mój system to półka cenowa 10.ooo, pytanie czy warto inwstować w te listwy czy może nie. Słuchając Enerra Tablette 6s wyczuwałem lepsze uporządkowanie planów. Gigawatta nie znam. Ale ciekaw jestem obiegowej opinii, która z nich jest lepsza.

O wypowiedzi proszę tylko osoby które używają listew audio.

Czy warto zastosować listwę zasilającą ? I tak i nie , zależy , co chcesz podłączyć ? Ja mam wzmacniacz lampowy Amplifon WT 40 II i mnie producent w/w wzmacniacza odradzał używanie kondycjonera , ponieważ znamienita większość kondycjonerów wpływała negatywnie na dynamikę w/w wzmacniacza , natomiast oczyszczaniem prądu z zakłóceń w sieci w zupełności powinien wystarczyć dobrze zaprojektowany zasilacz , prostownik wbudowany we wzmacniaczu , kompakcie ,itd.

Dodam , że swego czasu większość firm audiofilskich naciągała potencjalnych nabywców kupnem kondycjonera , dziś tą rolę przejęły listwy sieciowe - w związku z tym rodzi się pytanie :dlaczego ?

Z mojego doświadczenia , najlepszym oraz ewidentnie słyszalnym sposobem sprawdzenia , czy dana listwa sieciowa rzeczywiście eliminuje zakłócenia z sieci jest podłączenie tunera radiowego wpierw do zwykłego przedłużacza , następnie do najzwyklejszej listwy przeciwzakłóceniowej /przeciwprzepięciowej , ważne aby nastawić stację radiową na audycję , w której często rozmawiają , ponieważ na muzyce nie usłyszysz mniejszych szumów / zakłóceń , które są generowane w sieci .

O ile listwy przeciwzakłóceniowe rzeczywiście mają mierzalny i słyszalny wpływ na zmniejszenie zakłóceń , przydźwięków , o tyle nie poprawiają same w sobie , bo i nie mogą jakości dźwięku generowanego przez tuner , kompakt , wzmacniacz . Dlaczego ? Ponieważ listwa sieciowa , kondycjoner nie zmieniają aplikacji danego układu w danym urządzeniu , nie wpływają na zmianę stabilizowanego napięcia w prostownikach w/w urządzeń , nie zmieniają właściwości fizycznych tranzystorów , kondensatorów , rezystorów ,itd. , nie zmienią tranzystora w lampę i vice versa , dlatego warto zastosować listwę , aby ograniczyć zakłócenia z sieci elektrycznej ,warto również dlatego , gdyż listwy antyprzepięciowe chronią nasz sprzęt przed trwającymi zwykle nanosekundy wysokimi skokami napięcia , których sobie nawet nie uświadamiamy , a które to skoki wpływają niekorzystnie na żywotność naszych klocków audio , natomiast nie warto płacić horrendalnych sum za ładnie ubraną ideę , za którą stoją audiofilskie firmy .

Gwoli zastanowienia ? :

Ukryta Zawartość

Dodam , iż dowiedziałem się o tym za sprawą forumowego kolegi , pana Marekzawa , za co jestem mu wdzięczny i mam nadzieję , że nie będzie miał mi za złe , iż pozwoliłem sobie wkleić link z zakładki " Klub ateistów Audio-Voodoo "

Po prostu zalecam rozsądek !

ps. i nie namawiam do kupna dziadostwa za kilkanaście - dwadzieścia parę zł, bo to faktycznie kiepskie zabezpieczenie. Wysoki model nieaudiofilskiej, dobrej firmy wystarczy.

Stawiam szklaneczkę i podobnie , jak pan zalecam zdrowy rozsądek , pozdrawiam serdecznie !

Ukryta Zawartość

Piotr

"Ekranowana listwa" ? Po co? (konkretnie: proszę o jakieś pomiary z oscyloskopu pokazujące różnicę). Listwa/filtr sieciowy ma filtrować (tłumić) zakłócenia wysokiej częstotliwości (EMI/RFI) {pochodzące z sieci zasilającej}, ma filtrować małe i większe przepięcia (szybkie warystory wymagane i zabezpieczenie wszystkich linii).

Głuchy to może jesteś sam :)

Zamiast kupować listwę za 1,1 tys, do zestawu za 10 tys, lepiej odłożyć ten tysiąc na poczet nowych kolumn, a dzisiaj kupić topową listwę np. firmy Belkin, lub innej NIEAUDIOFILSKIEJ (kosztuje wielokrotnie mniej), która lepiej/nie gorzej filtruje śmietnik z sieci zasilającej/zabezpiecza przed przepięciami od niejednej konstrukcji voodofilskej z tą Enerrą na czele.

nie jestem ani elektrykiem ani elektronikiem,więc na pomiarach się nie znam, a jak się na tym nie znam to i udowadniał nie będę, ale podłączenie takowej listwy jednak miało wpływ na dźwięk

i to się dla mnie liczy...

Dobrej klasy listwa zasilajaca warta jest swojej ceny tylko i wyłącznie dla poprawy bezpieczeństwa podłączonego do nie sprzętu i eliminacji zakłuceń pochodzących z sieci elektrycznej. Jeśli chodzi o zmianę brzmienia to oczywiście jest to wierutna bzdura w którą wierzą ludzie nie znający prawa ohma . Dziwne jest iz żaden elektronik do których się zaliczam nie napisał iż taka listwa ma jakikolwiek wpływ na brzmienie -dlaczego ? Dlatego że wiedzą iż to bzdura nie mająca poparcia z technicznego punktu widzenia. Oczywiście wedle wierzących w te brednie wszyscy elektronicy (grupa najbardziej wiarygodna) to głusi idioci , mający słaby sprzęt , słaby słuch lub jego brak . Reasumując taka listwa zmienia brzmienie tak samo jak audiofilski bezpiecznik z pozłacanymi końcówkami wpięty (oczywiście w odpowiednim kierunku ....) w beznadziejne korodujące gniazdo które jest przylutowane cyną (słabą) do zwykłych nie pozłacanych miedzianych ścieżek.

Temat listew zasilających był już wielokrotnie "wałkowany" na Forum. Przykładowo:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kto ma potrzebę zastosowania listwy, ten sobie określone modele przetestuje i podejmie decyzję. Wybór jest szeroki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to chyba ty masz zmysły ułomne :)))

Nie ,ja raczej podchodzę do życia racjonalnie , wierzę zdrowemu rozsądkowi, faktom naukowym i pomiarom a nie gusłom zabobonom i voodoo:)

Nie ,ja raczej podchodzę do życia racjonalnie , wierzę zdrowemu rozsądkowi, faktom naukowym i pomiarom a nie gusłom zabobonom i voodoo:)

Ja też, ale przy okazji - ja wiem co słyszę. No chiba, że uważasz że wiesz lepiej co JA słyszę, hehe.

Dziwne jest iz żaden elektronik do których się zaliczam nie napisał iż taka listwa ma jakikolwiek wpływ na brzmienie -dlaczego ?

Bo głuchy?

Gość

(Konto usunięte)

No to chyba ty masz zmysły ułomne :)))

Ja też, ale przy okazji - ja wiem co słyszę. No chiba, że uważasz że wiesz lepiej co JA słyszę, hehe.

Bo głuchy?

I wszystko jasne. Kwestie wiary są bardzo indywidualne.

Piszcie na temat albo przenieście się do innego wątku!

Np. tutaj http://www.audiostereo.pl/ankieta-kto-slyszy-kable-a-kto-nie_83891.html

Tutaj rozmawiamy o listwach zasilających, a nie o tym, czy ktoś słyszy, czy nie...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.