Skocz do zawartości
IGNORED

Płyta gramofonowa - marzenia i złudzenia

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Jak już gdzieś pisałem, nie mam problemu lepszości czy "gorszości" jednego formatu nad drugim.

Jedno i drugie jest skonfigurowane najlepiej jak mogłem i umiałem.

U mnie występują teraz tylko przewagi realizacji i samego wydania. Czasami lepiej z cyfry, czasami z analogu.

Dla mnie ten spór to albo szukanie zadymy z nudów albo ferowanie wynikami na podstawie nieumiejętnie zbudowanego jednego z torów w systemie.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Masza. Glowa muru nie przebijesz. Nie ten watek -)

Ale ja jestem jak najbardziej neutralny w tym sporze. Jedna i druga strona ma sporo racji tylko ich u siebie nie chcą zobaczyć.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Z nowego - zgoda. Z drugiej ręki - przykro mi ale mylisz się.

Tak jak są udane i mniej udane CD-eki, tak i jest z gramofonami. Tu i tu można trafić dobre modele w dobrej cenie. Spodziewam się, że to: http://allegro.pl/telefunken-s-600-i3243425090.html godny konkurent dla udanych modeli CD używanych nawet i za 2 tys.

Rozumiem twój sarkazm.

Pomocy nie potrzebuję, no chyba tylko w jednym.

Chętnie sprzedam te swoje 5 tys. winyli bo mam ich po dziurki w nosie.

Znajdź mi kupca.

To taki kłopot wystawić na sprzedaż? Ja nie jestem zainteresowany, ale określ się z prowizją, pewne jakiś handlarz się znajdzie.

Pre też na sprzedaż?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Tak jak są udane i mniej udane CD-eki, tak i jest z gramofonami. Tu i tu można trafić dobre modele w dobrej cenie. Spodziewam się, że to: http://allegro.pl/telefunken-s-600-i3243425090.html godny konkurent dla udanych modeli CD używanych nawet i za 2 tys.

Spodziewać się zawsze możesz ale nie sądzę żeby dorównał np Meridianowi. Widzisz, Ty masz nieco spaczony punkt widzenia. Oceniasz CD playery z punktu widzenia posiadanego AA które jest co najwyżej poprawne w swojej klasie cenowej. Tyle że w tej klasie cenowej trudno kupić cokolwiek dobrego. Mam na myśli oczywiście urządzenia nowe. Bo gdybyś kupił używane zapewne Twój punkt widzenia zmieniłby się drastycznie.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Disco, ty nie masz spaczonego punktu widzenia. W ogóle :)

Wiesz dlaczego tak napisałem? Bo w Twoich wpisach można odnaleźć informacje o tylko jednym jedynym odtwarzaczu który generalnie jest cienki jak przysłowiowa d... węża a Ty bronisz go niczym własnej kobiety. Mam na myśli słynne już Advance Acoustics.

Ja staram się wyrobić sobie zdanie na każdy temat. Przede wszystkim zaś słucham muzyki w różnych formatach i na różnych systemach. Czy mam spaczony punkt widzenia zapytaj rocha. Sam nie będę siebie oceniał.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Disco chyba schodzisz z tematu. Bardzo mi się podoba, że jesteś mądry, chodzisz na różne odsłuchy, a inni to idioci siedzący w lepiankach.

Czas byś dał sobie bana.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Disco chyba schodzisz z tematu. Bardzo mi się podoba, że jesteś mądry, chodzisz na różne odsłuchy, a inni to idioci siedzący w lepiankach.

Czas byś dał sobie bana.

Po prostu przestań być monotematyczny. Napisz coś o innych CD playerach których słuchałeś. Polecam Meridiana, Naima, Krella czy Coplanda. Wszystkie dostępne z drugiej ręki w cenie AA. A co do bana: nie zrobię Ci tej przyjemności.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Monotematyczny?

Tylko 16bit, tylko 16 bit, tylko 16 bit, tylko 16 bit, tylko 16 bit, tylko 16 bit, tylko 16 bit, tylko 16 bit, tylko 16 bit, tylko 16 bit, tylko 16 bit...

Copland i Krell to nie moje granie, do Naima nie potrafię się przekonać, może jakbym nie miał wyjścia i musiał słuchać to bym się oswoił.

Meridiana nie słuchałem, ale zdaje się, że to mogłoby być coś dla mnie. Ale po co? To co mam gra mi dobrze i tyle mam do powiedzenia :)

Ja również-jak Masza-, na swoim pułapie osiągnąłem taki wynik, że jedna płyta gra lepiej lub gorzej w zależności od tego na ile jest spieprzona realizacja. Jest pewna przewaga ilościowa na korzyść winyla, ale słuchanie dobrych płyt CD również sprawia mi sporo radości.

Zradykalizowałem swoje stanowisko tylko i wyłącznie by kontrastować ładnie z Twoim 16 bitowym niemonotematyzmem.

Szkoda kasy na te odtwarzacze.W zamian wolę kupić trochę winyli bo i tak tych CD skopanych prze loudness war nic nie naprawi, a japońskie czy też wydania MFSL grają wystarczająco dobrze na tym co obecnie posiadam.Jeszcze jeden plus, który przemawia nad wyższością winyli to fakt,że nie ulegają samodegradacji:)

Polecam Meridiana, Naima, Krella czy Coplanda

a ja nie polecam, z w/wym tylko Krell, i to zaczyna grać po dwóch godzinach a cena bliska przecież VPI

zaś byle PCM uzbrojony w jedną lampkę gra

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Powtarzam pytanie...)

Disco...a jaki tor analogowy - Ty poisiadasz..?

Pawel...Cd kupuje tylko z dzezikiem...Reszte odpuszczam, bo nigdy nie wiesz, na co trafisz...Niestety...

Powtarzam pytanie...)

Pawel...Cd kupuje tylko z dzezikiem...Reszte odpuszczam, bo nigdy nie wiesz, na co trafisz...Niestety...

Polecam trzecią płytę mojego kolegi z Light Coorporation, która ukaże się 30 maja.Powinno być dobrze.Nagrywana analogowo, szkoda że trafi do naszych rąk tylko na CD:(

Kto dziś słuchał W tonacji trójki, audycję prowadzoną przez Michała Margańskiego. Prezentował najnowszą płytę duetu Daft Punk "Random Access Memories. Płytę oczywiście zachwalał. Mi tylko utkwiły w pamięci jego słowa że nie może się doczekać, kiedy odsłucha tej płyty na winylu. Był pewien tego że winyl zabrzmi lepiej!!! Oczywiście ma się ukazać albo i już jest. Tu jest opis tej płyty.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przecież napisał : myjka , pre i wkładka. Generalnie się nie dziwię, że mu to słabo gra ...:)

Powiem tak. Odwiedź Starego Audiofila i zmienisz zdanie w pewnych kwestiach. To już nie jest kwestia co lepsze, gramofon gra dynamicznie, jest atak, są wybrzmienia itd. Ma on wspomniany przez Ciebie gramofon VPI. Zachęcam do odwiedzin, bo warto posłuchać innego podejścia do Audio.

Powiem tak. Odwiedź Starego Audiofila i zmienisz zdanie w pewnych kwestiach. To już nie jest kwestia co lepsze, gramofon gra dynamicznie, jest atak, są wybrzmienia itd. Ma on wspomniany przez Ciebie gramofon VPI. Zachęcam do odwiedzin, bo warto posłuchać innego podejścia do Audio.

true

Krakowiaczek jeden

miał CD-ków siedem

zrobił sobie watek

mądry na początek

mądrości w nim tworzy

wszystkich nuda morzy

czas posłuchać winyla

i nie czytać ....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.