Skocz do zawartości
IGNORED

ZUS OFE i inne złodziejskie twory

Gość stary bej

Rekomendowane odpowiedzi

dokladnie tak jest, bo tak dziala panstwo.W rodzinie jak masz niedojde syna to tez mu dasz.Problem polega na tym ze wy nie wiecie co to panstwo..

Problemem jest to ze jestes jak podróbka Stańczyka - błaznujesz ale o 3 klasy niżej.

Wszystko Ci pasuje w Tuskolandi.Najgorsze idiotyzmy będziesz usprawiedliwiać z żarliwością matki co broni swoje dzieci.

Wyjasnij sensownie wiec to :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Problemem jest to ze jestes jak podróbka Stańczyka - błaznujesz ale o 3 klasy niżej.

podrobka to ty jezdes obywatela.Nie wszystko mi sie podoba tak jak w rodzinie nie wszyscy sa cacy.Ci nadliczbowi urzednicy to takie jak ty podrobki obywatelskie.

a z drugiej strony nie czarujmy sie ze 100% obywateli placi jak nalezy wszystko.Nie róbta sie jus tacy obywatelscy...Z podrobki dluga droga.

nikt nie pisał o wysyłaniu na bruk tych co sobie nie radzą albo nie mogą - wyraźnie napisałem że zasiłek dla tych co mogą w postaci pożyczki a dla tych co nie mogą minimalny w formie bezzwrotnej bo jak nie są zdolni do pracy to i tak nie mieli by z czego oddać a nie wypada dać im umrzeć z głodu - obecnie wszystko jest bez sensu conajmniej

obecnie jest tak mniej wiecej jak piszesz. Tyle ze krocie ida na tych co maja przywileje i mundurowych prokuratorow rolnikow etc.CI co moga nie chca dalej robic a dostaja duzo wiecej niz reszta.

i na mase wyludzaczy rent wszelkiego rodzaju.Obywatelstwo wyłudzaczy...

• 2 tygodnie później...
  • 3 miesiące później...
Gość stary bej

(Konto usunięte)

Akurat za kadencji tego figuranta to rzeczywiście musi zależeć od nas bo nieudacznicy robiący kariery polityczne na państwowych synekurach odpowiedzialności żadnej nie ponoszą.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Życie to jedna wielka loteria i manipulacja jest.

Najdziwniejsze jest to, że zawsze na wszystkim tracą ci którzy przymusowo muszą inwestować swoje pieniądze.

Wpłacając do ZUSu, to już nie są twoje pieniądze - jak twierdzi Vincent.

Wpłacając do OFE, możesz nie otrzymać emerytury.

Czyli, jak się nie obejrzysz zawsze dupa z tyłu, a najgorzej jak się nie pilnuje własnej bo może być narażona również na inne działania.

Zacytuję jeden z komentarzy do artykułu http://finanse.wp.pl/kat,1033719,title,Jesli-ZUS-przejmie-obligacje-PTE-straca-setki-milionow-zlotych,wid,16046123,wiadomosc.html?ticaid=11171f

"~adam

Pytam przedstawiciela mojej firmy OFE. czy mam zagwarantowane że moje wkłady nie przepadną w razie zlego zainwestowania ich. Odpowiedz, takiej gwarancji nie da panu nikt.

Pytanie drugie czy to znaczy ze kiedyś mogę zostać be emerytury? odpowiedz . Jest taka mozliwość.

Co pan na to Panie Buzek zwany w PO Ludogarda.

Co pan na to panie pseudo ekonomisto Balcerek?".

Z ZUS-u też możesz nie otrzymać emerytury ... tak samo jak z OFE.

OFE inwestują w największej części w najpewniejsze instrumenty finansowe - obligacje skarbu państwa.

Wystarczy doprowadzić skarb państwa do bankructwa.

W bardziej cywilizowanym kraju jest to trudne choć nie niemożliwe. W Polsce - nie ma problemu ... wystarczy podburzyć więcej pieniaczy, których tu nie brakuje.

W takim przypadku nie dostaniesz emerytury ani z ZUS-u ani z OFE.

Z ZUS-u też możesz nie otrzymać emerytury ... tak samo jak z OFE.

OFE inwestują w największej części w najpewniejsze instrumenty finansowe - obligacje skarbu państwa.

czyli co? Faktycznie kasa idzie i tak do budżetu, tylko budżet musi potem oddać z procentem, który zeżre OFE. Naprawdę fascynujące, że koniecznie potrzeba zewnętrznego pośrednika, który dodatkowo urwie na na tych pieniądzach.

Nie wiem, czy państwo może zbankrutować. Jak to pisał Kubri w wątku o USA: trudno zbankrutować mając własną walutę. Co innego, jak się ma wspólne euro.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

OFE z założenia miało wypracowywać dobrze zainwestowane pieniądze które w części pokrywałyby wydatki operatora.

Z ZUSu pieniądze wpływają i tak do budżetu, a ten działa na zasadzie naczyń połączonych przychody-wydatki, czyli odprowadzane tam pieniądze (jak powiedział Vincent) nie są już nasze, bo przy takim systemie nie mogą być naszymi.

Brakuje w budżecie, bo min. mniejsze wpłaty na ZUS to się robi złodziejski skok na OFE.

ale ten justaś smieszny jest. Jeszcze niedawno mi justasił, że to nic nie da, żeby przekierować kasę z OFE do ZUSu. Ale co powie teraz, skoro oficjalnie zrobi to rząd? Justaś? Co tam? Będziesz chyba musiał zmienić poglądy na zgodne z oficjalną linią, żeby nie było, że jesteś marudą i warchołem :)))))

Ja mówiłem żeby przekierować kasę z OFE do ZUS ? Buahahaha. Good joke !

Grupa ING posiada zarówno bank jak i OFE. Oraz kilkadziesiąt innych firm jako wyspecjalizowanych w czym innym podmiotów. Jedno z drugim nie ma nic wspólnego. I nie istnieje Big Boss który powie - a teraz to przelejemy z tego do tamtego...

Ja mówiłem żeby przekierować kasę z OFE do ZUS ? Buahahaha. Good joke !

Mówiłeś, żeby nie likwidować OFE, o czym napisałem wyżej. Nieczytelnie?

Ale co teraz? No weź! Będziesz musiał marudzić, że Tusek okrada OFE! Poradzisz sobie z tym?

I nie istnieje Big Boss który powie - a teraz to przelejemy z tego do tamtego...

buhahahaha - specjalsta i.

Czyli nie istniał żaden Big Boss który nakazał w BSK w 2008 roku złożyć swoje aktywa w formie lokaty w ING celem ratowania płynności finansowej swojego właściciela.

To była oczywiście suwerenna decyzja BSK - naszego niepodległego sektora bankowego.

Wystarczy doprowadzić skarb państwa do bankructwa

Gdyby nie było OFE to pieniądz płynąłby do Budżetu Państwa i Państwo nie musiałoby emitować dodatkowych obligacji na sfinansowanie niedoborów pieniędzy przekazywanych do OFE.

Więc to klasyczny przykład liberalnego szwindla. Wywołanie sytuacji która sama sobie stwarza problem żeby następnie wielkim kosztem budżetowym ten problem zwalczyć, nie pomijając przy tem beneficjentów tej sytuacji którzy ją sami stworzyli.

Poza tym państwa nie bankrutują - pełowskie matołki. Przepiszcie sobie po sto razy w kajecikach i wykujcie na pamięć bo jak widać tłumaczenie do was nie dociera. młotkiem w tępe głowy trzeba wbijać.

Tymi którzy mogą Państwu i obywatelom zaszkodzić najbardziej są towarzysze liberałowie, ale gdzie tam od razu "bankructwem" - najwyżej okradzeniem ich.

OFE z założenia miało wypracowywać dobrze zainwestowane pieniądze które w części pokrywałyby wydatki operatora.

Z ZUSu pieniądze wpływają i tak do budżetu, a ten działa na zasadzie naczyń połączonych przychody-wydatki, czyli odprowadzane tam pieniądze (jak powiedział Vincent) nie są już nasze, bo przy takim systemie nie mogą być naszymi.

Brakuje w budżecie, bo min. mniejsze wpłaty na ZUS to się robi złodziejski skok na OFE.

Złodziejski skok to zrobili pomysłodawcy OFE na budżet Państwa.

Pomysł odkładania sobie na emeryturę jest z gruntu głupi co zostało zweryfikowane już historycznie siedemdziesięat lat temu. Ale zastanaiwali się nad nim takze w czasach rządów SLD. Nie zrobili jednak tej reformy bo obliczono że wytworzenie kapitału poczatkowego z którego wypłacanoby emerytury dla ludzi wchodzących do nowego systemu w okresie krótszym niz 35 lat wymagałoby środków przekraczjących kilka razy wpływy budzetowe.

Takich pieniędzy raz - że nie ma, dwa nie byłoby ich gdzie zainwestować. Byłaby to zamrożona wartosć szkodliwa dla gospodarki bo zdejmujaca popyt rynkowy.

I wtedy "liberałowie" od Buzka (tacy jak balcerowicz lewandowski i bielecki) wpadli na genialny pomysł. Skoro OFE nie maja pieniędzy na emerytury to pozycza od Państwa. Państwo wyemituje obligacje a OFE je kupią i git.

Trzeba byc kompletnym idiotą, albo polskim ekonomistą żeby wpaść na tak głupi pomysł.

W skrócie doprowadzili do finansowania OFE przy pomocy zwiększonego długu publicznego. To jest mniej więcej tak jakby każdy z nas chciał oszczędzać, ale nie mając z czego oszczędzać pożyczalibyśmy od siebie nawzajem pieniądze żeby je włożyć do OFE obiecując ze oddamy sobie kiedyś [KIEDY ??? po 35 latach gdy OFE będą musiały nam wypłacić emerytury???]

Za to pożyczanie pieniędzy od Państwa czyli od nas samych pod pozorem odkładania na nasze składki - w postaci kupowania obligacji SP, OFE kazały sobie płacić 2% prowizji! Za pierdzenie w stołek - za nic, brali pieniądze.

Każdy obywatel za swoje pieniądze może sobie sam kupić obligacje SP bez płacenia haraczu banksterom za pośrednictwo. Co wiecej - bez OFE, wypłaty emerytury dokonuje Państwo a wtedy i tak robi to z bieżących wpływów tak samo jak płacąc za obligacje, więc nie musiałoby nawet emitować obligacji a ubezpieczony nie musiałaby ich kupować.

Zresztą w ten sposób właśnie działa zabezpieczenie emerytalne Wojska Sądownictwa i Policji. Prosto i na temat.

OFE nie tylko trzeba zlikwidować ale odebrać banksterom pobrane przez 10 lat prowizje za darmo bo było to typowe polityczne złodziejstwo.

ps. Co ciekawe zwolennikami pożyczania pieniądza przez OFE celem deponowania na emerytury byli nie tylko obecni przeciwnicy Rostowskiego. Ale także ludzi którzy likwidacje OFE obecnie uważają za konieczna jak np. Prof. Bogusław Grabowski.

Nie jest to wiec tak że po jednej stronie sa ci źli co chcą zabrać przedmiot zarobkowania biednym menedżerom OFE a z drugiej strony ci dobrzy obrońcy ludu pracującego odkładającego na emeryturę [nawet jeśli nigdy jej nie zobaczą z dużym prawdopodobieństwem]

Fakt że OFE kupują obligacje skarbu państwa nie jest dobry - ale w coś muszą inwestować.

Ale jeżeli nie OFE będą pożyczały pieniądze skarbowi państwa (czyli kupowały obligacje skarbowe) - to zrobią to inwestorzy zagraniczni. Rozumiem że krytykanci OFE wolą żeby Polska zapożyczała się u np. Niemców niż u polskich emerytów, tak ? I to np. Niemcy dostaną od państwa polskiego odsetki od pożyczonych kwot a nie polscy emeryci. I to jest w porządku i nikogo z krytykantów to nie razi, tak ?

OFE zwiększają poziom zadłużenia (państwo musi spłacać to co pożyczyło) i państwo polskie ma przez to większy deficyt budżetowy. Ale co będzie gdy zlikwiduje się OFE od których państwo pożycza pieniądze ? Czy państwo przestanie się zapożyczać ? Nie. Państwo nadal będzie się zapożyczać - ale za granicą . Pieniądze będą płynęły np. do francuzów i wracały do nich wraz z odsetkami. Myślicie że limit długu publicznego zmaleje ? Nie. Państwo likwidując OFE i zmniejszając w ten sposób swoje zobowiązania wpływające na deficyt budżetowy - przestanie stać pod ścianą którą jest limit deficytu. Pozbywając się zobowiązań OFE państwo polskie odblokuje sobie możliwość dalszego zadłużania się ! Bo po to likwidowane są OFE - bo państwo potrzebuje dalej się zadłużać a zobowiązania leżące w OFE uniemożliwiają mu to. Więc teraz OFE zostaną zlikwidowane - a państwo dalej będzie się mogło zadłużać.

I co - nadal uważacie że likwidacja OFE jest taka dobra ? Że niemiecki emeryt będzie dostawał odsetki od polskiego rządu zamiast polskiego emeryta ? Że likwidując OFE państwo zlikwiduje w części swoje zobowiązania emerytalne w stosunku do NAS, po to żeby móc się jeszcze bardziej zadłużać ?

I to niby jest takie dobre ? Puknij że się jeden z drugim w głowę ...

justaś, ty jesteś po prostu zakuty. Tu nie ma o czym gadać. Załóżmy, że zarabiasz 2kzł netto. Miesięcznie wydajesz 2kzł netto. Po jakimś czasie postanawiasz oszczędzać i oddajesz 500zł do banku. Pod koniec miesiąca ci brakuje, więc zamiast zlikwidować lokatę idziesz do tego samego banku po pożyczkę. No to brawo.

Puknij że się jeden z drugim w głowę ...

tobie solidne puknięcie młotkiem nie pomoże.

Bardzo dobry przykład !!!

Załóżmy, że zarabiasz 2kzł netto. Miesięcznie wydajesz 2kzł netto. Po jakimś czasie postanawiasz oszczędzać i oddajesz 500zł do banku. Pod koniec miesiąca ci brakuje, więc zamiast zlikwidować lokatę idziesz do tego samego banku po pożyczkę.

I co robisz dalej ? Podejmujesz decyzję i jednak likwidujesz lokatę. Ale - nadal zadłużasz się na 500 zł. Bo masz stałe wydatki i obietnicę z Unii że jak zapłacisz 25 % za twoją własną drogę to oni Ci dołożą 75 % - więc warto Ci się zadłużać. Twoja lokata (OFE) powodowała że nie mogłeś się już dalej zadłużać. Więc teraz : nie masz już własnej lokaty na emeryturę, ale masz trochę luzu i nadal chcesz się zadłużać. Więc zamiast zadłużać się na poczet SWOJEJ WŁASNEJ EMERYTURY podejmujesz decyzję że lokatę na emeryturę likwidujesz (bo bez sensu żebyś się na nią zadłużał) i zadłużasz się tak samo jak przedtem ale na poczet BIEŻĄCYCH WYDATKÓW.

W efekcie : nie masz emerytury ale dług przyrasta Ci tak samo. O ile brałeś pożyczkę na emeryturę - miałeś te pieniądze na koncie i wróciłyby do Ciebie jako emeryta. Teraz (po likwidacji OFE) nie będziesz miał emerytury na którą się zadłużałeś - ale dług będziesz miał do spłacenia taki sam (jak bez likwidacji OFE, czyli wyższy).

No i pytanie co jest lepsze - zadłużać się (bezsensownie) na własną emeryturę czy zadłużać się (bezsensownie) na swoje obecne wydatki ... ze świadomością że pieniądze na emeryturę również wydałem na swoje bieżące wydatki ???

Ze nie wspomnę że odsetki - zamiast sobie samemu na emeryturę - będziesz płacił bogatemu sąsiadowi ...

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Przede wszystkim należy odpowiedzieć na pytanie - gdzie i w co może inwestować OFE pieniądze składkowe ?

Bo jeśli może nawet w Emiratach Arabskich to mnie to zwisa kalafiorem, byle był zysk inwestycyjny.

A w kraju to jakie udziały może wykupywać ? - pewnie tych firm które odprowadzają podatki za granicą, bo naszych firm już nie ma.

Vincent jest zainteresowany OFE tylko z jednego powodu, bo tam w przeciwieństwie do ZUSu są pieniądze.

• 4 miesiące później...
Gość stary bej

(Konto usunięte)

Ciąg dalszy niechlubnej historii rządzenia.

http://dzikikraj.interia.pl/na-wybiegu/news-kidawa-blonska-nie-wie-gdzie-sie-podzialo-19-mld-zlotych-z-o,nId,1100613

http://wpolityce.pl/...e-sa-bezpieczne

Po wpisaniu wiadomej treści wyświetli Wam się taki oto wynik https://www.google.pl/#q=gdzie+si%C4%99+podzia%C5%82o+19+mld+z+ofe

Ja biorę, więc mnie to już nie powinno interesować ....ale mam trzech synów na dorobku...

Pisząc o złodziejskich firmach mam również na myśli PZU, z którym to ubezpieczycielem miałem niedawno dość nieprzyjemną przeprawę.

Nie napiszę o niej, a jedynie o pewnych mechanizmach.

Stawka podstawowa to 63,60zł

Obniżmy tą stawkę dla łatwiejszego liczenia do okrągłych 50 zł.

30 lat odkładania/wpłacania do tej firmy to 30lat x 12miesięcy w roku co daje = 360 miesięcy.

Za każdy miesiąc uiszczamy po (umowne) 50zł.

Czyli 360x50=18000zł - jakby nie liczyć, przy stawce podstawowej już jesteśmy w plecy.

Przecież max wypłacane ubezpieczenie to właśnie 18000zł.

Bo jak wynika z rachunku, już przepłacamy o ile w danym okresie 30 lat nie zemrzemy.

A skoro (mój przykład) nie umieramy, to po prostu dotujemy tą firmę, zwłaszcza że wpłacane co miesiąc pieniądze nie leżą w kasie pancernej pana Mietka, tylko pracują.

Ja oczywiście podniosłem ubezpieczenie (u schyłku swego życia) z wartości podstawowej do 18000zł jej wypłacalności w przypadku zgonu naturalnego, przy okresie karencji 0,5 roku, bo mimo ze mi się to nie opłaca to jednak dla biorcy jak najbardziej.

Czyli, że mogę umrzeć dopiero w czerwcu, aby osoba uwidoczniona jako biorca odszkodowania mogła uzyskać wypłatę należnej sumy - i tego się trzymam.

Czyli po umownych 30 latach sponsorowania PZU dalsze jej sponsorowanie z pozycji ubezpieczonego jest nieopłacalne.

Nawet przez ten okres (30lat) odkładanie do skarpety jest bardziej opłacalnym posunięciem.

I jeszcze jedna, i chyba najważniejsza sprawa.

Te złodziejskie firmy pełnią rolę Waszej ochronki.

Bo gdyby każdy posiadacz np. samochodu liczył się z tym, że za szkody wyrządzone podczas wypadku będzie musiał odpowiadać prawnie i finansowo osobiście, to nie byłoby może tyle wykroczeń.

• 4 tygodnie później...
  • 5 tygodni później...
  • 1 miesiąc później...
Gość stary bej

(Konto usunięte)

Jak pamiętam, bykowe to już było.

Mówi się, że w każdym geniuszu jest odrobina szaleństwa, w przypadku Terlikowskiego jest na odwrót.

http://finanse.wp.pl/kat,1013819,title,Terlikowski-podniesmy-podatki-bezdzietnym,wid,16599716,wiadomosc.html

I czy ktoś mnie może wytłumaczyć jak to jest ?

Przez cały czas zatrudnienia, z mojej pensji przekazywane były pieniądze do ZUSu.

Był kapitał początkowy i kolejne udokumentowane miejsca pracy, a co za tym idzie płatności.

Jak zatem możliwe jest, że to synowie (córki) będą nas "utrzymywać" na emeryturze ? - przecież każdy z nas odkłada na swoją.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.