Skocz do zawartości
IGNORED

Obudowy do wzmacniaczy z dużym radiatorem do klasy A

pmcomp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zakupiłem coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Tyle że zamiast pokrętła głośności będę miał dziurkę na LEDa.

Dam znać jak przyjdzie jekiej jest jakości. W Europie za tą cenę kupi sie praktycznie same radiatory.

Ma tam wejść Pass Aleph-M.

Może ten link komuś się kiedyś przyda.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Muszę przewietrzyć mój system…

No ... ile mi doliczą? 100 zł? Może 150 zł? Chyba patrzysz na DIY z punktu widzenia ciułania każdego grosika. A dla mnie wygląd i jakość chłodzenia są najważniejsze a cena jest wtórna.

Kup lepszą w Polsce i podaj link.

Pozdro

Nie znam tego Passa, ale na solidną klasę A radiator 30x12cm na stronę może być trochę mały. Szerokość wewnętrzna to 22cm, sam toroid powiedzmy 400VA to 14-15cm średnicy, miejsce na PCB położone na płasko na radiatorach to 3,5cm - 1cm kołki dystansowe, 1cm odstęp od trafa, zostaje 1,5cm na PCB. Jeszcze trzeba upchnąć kondensatory zasilające, jakieś zabezpieczenie wyjścia...

Choć sama obudowa wygląda przyzwoicie.

Pozdr

Łukasz

edit: Ten M może wejść, widzę trafo potrzeba 2x15V 300VA, kondy 4x22000uF 25V.

Nie znam tego Passa, ale na solidną klasę A radiator 30x12cm na stronę może być trochę mały. Szerokość wewnętrzna to 22cm, sam toroid powiedzmy 400VA to 14-15cm średnicy, miejsce na PCB położone na płasko na radiatorach to 3,5cm - 1cm kołki dystansowe, 1cm odstęp od trafa, zostaje 1,5cm na PCB. Jeszcze trzeba upchnąć kondensatory zasilające, jakieś zabezpieczenie wyjścia...

Choć sama obudowa wygląda przyzwoicie.

Pozdr

Łukasz

edit: Ten M może wejść, widzę trafo potrzeba 2x15V 300VA, kondy 4x22000uF 25V.

Zmieści się. To jest wersja Aleph-M 2x20W w klasie A po dwa tranzystory na kanał. 8 małych kondów po 22000 microF + trafo w środkowej części obudowy ale obok siebie. Zmieści się bo sprawdzałem. Kupiłem tego Passa w jakiejś dziadowskiej samoróbce jeszcze z radiatorem z grzebieniem ustawionym poziomo. Gorąco tam jak cholera. A gra pięknie. Stąd postanowienie przekładki do porządnej obudowy z porządnymi terminalami, radiatorami itp.

BTW gość ma taki wzmak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Co to jest warte?

A do wiekszych Passów np. ALepha 5 to tylko taka obudowa a la Krell:

Ukryta Zawartość

Albo dzierganie własnej na takim radiatorze:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) gdzie jego wysokość może być dowolna. Lepszego nie znalazłem. Tylko że 1 mb takiej zabawki kosztuje 335 EUR + VAT.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Możliwe że jak napiszesz czy też zadzwonisz do tej firmy to załatwisz i większą z wyższymi radiatorami, a były na allegro.

http://allegro.pl/obudowa-do-wzmacniacza-mocy-wysokosc-3u-i3235966660.html

Jak widać mają swoje przedstawicielstwo i w Polsce, we Wrocławiu - Warszawa pozdrawia Wrocław :-)

Taż bardzo fajna obudowa. Tamtą już zamówiłem, będzie od razu zrobiona pode mnie bez gałki głośności, z włącznikiem i wysokiej klasy terminalami głośnikowymi i RCA.

A ten kontakt zachowam dla ew. większego Passa.

Pozdro

Ja się zastanawiam nad kupnem dwóch szt. do klasy A

AR-998S 180 cm wys.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja się zastanawiam nad kupnem dwóch szt. do klasy A

AR-998S 180 cm wys.

Ukryta Zawartość

Krotsze pióro radiatora ale wyzszy i glebszy, Trzebaby przeliczyc powirzchnie wymiany.

Cena OK, nie wiem jak transport. Jak widze dostawa z Chon.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ja bym był ostrożny jeżeli chodzi o kupowanie obudów z chin. A konkretnie chodzi o jakość wykonania radiatorów, niekoniecznie są najlepszej jakości i gwarantują przeciętne przewodnictwo cieplne. Co prawda piszą ze w pełni aluminiowa ale nie wiadomo ile % tego aluminium w aluminium będzie;]

A myslisz, że ten producent z Wrocławia to skąd ma radiatory?

Chcesz dobry radiator to podałem link. To jest bardzo dobry radiator ... mam taki w obudowie MCubed do multimedialnego PC-a, zapłaciłaem kiedys za ta obudowę (HFX) chyba z 500 EUR. Nawet się zastanawiałem nad adaptacja do mojego wzmaka ale jest ciut za niska, na styk. Taka jak tu, z pełnym wyposażeniem, znakomita (moja jest czarna):

Ukryta Zawartość

Pozdro

Ukryta Zawartość

Z tego co widać, obudowy są sprzedawane na całym świecie, jakoś nie słychać, aby ktoś narzekał, jedynie co piszą,.... że blacha cienka 1mm, a przecież w większości wykonane obudowy z 1mm.

Cena jest bardzo atrakcyjna, mimo doliczenia 23% i 60$ przesyłka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kupilem taką. Jedyna wada to radiatory mają nierówną powierzchnie. Trzeba je szlifować lub przykręcać blachę do nich.

Pasta termoprzewodząca chyba załatwi ten feler ...na szkło chyba nie musi byc gładka do tranzystorów

Super obudowa, będzie idealna do tego wzmacniacza. Nie za duża, nie za mała. Wysokie radiatory i dość mała. Taniutkoooo. Od razu rób zasilacz CLC, także przemyśl zmieszczenie dławików. Skoro jest pokrętło, to przemyśl też zmieszczenie bufora z potencjometrem i dodatkowym zasilaczem.

Ta budka (dla F5) na oko jest na styk, ze wskazaniem mogłaby być ciut większa, szczególnie latem jak temperatura w domu 25st. Radiator powinien mieć rezystancję cieplną max 0,35K/W wtedy jest szansa, że wzmak nie będzie miał latem na radiatorach więcej niż 50st i to przy założeniu że diody prostownicze będą na oddzielnym radiatorze. Wiele tych wzmaków DIY zwyczajnie ma za małe radiatory i grzeją się niemiłosiernie, co prędzej czy później kończy się hecą. Przykład radiatora tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jasne, bo te ceny radiatorów są trochę duże. W razie czego dobrym rozwiazaniem jest diy-fun-podstawka pod wzmakiem na wiatrakach komputerowych niskoszumnych puszczonych na 1/2 napięcia. Prawie ich nie słychać a potrafią duuużo temperatury zrzucić.

możesz zapodać szlif radiatorów na dużej szlifierce taśmowej, zeszlifować trany, dać podkładki z miki bez żadnych debilnych past i skręcić na beton. Lipy nie będzie.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

dać podkładki z miki bez żadnych debilnych past

Dodałbym od siebie, że z tymi pastami też trzeba uważać bo się można naciąć i głupio dziwić podczas uruchamiania wzmaków.

Mogą zawierać tlenki glinu dla poprawy przewodnictwa cieplnego, a to już dla wzmaków jest niedopuszczalne gdyż zamiast izolować trany od radiatora mogą powodować wprowadzanie pewnej przewodzącej rezystancji radiator vs tranzystor.

Witam

Z tego co wiem to tlenek glinu który zawierają pasty termoprzewodzące jest bardzo dobrym izolatorem elektrycznym i nie ma obawy o upływności. Problemem mogą być pasty oparte na drobinkach metalicznych (glin, srebro, miedź) które niestety oprócz dobrej przewodności termicznej mają takąż elektryczną.

Stosując pastę należy pamiętać o podstawowej zasadzie że pasta ma wypełniać drobne nierówności radiatora i tranzystora, a nie pokrywać grubą warstwą wszystkie elementy. Na niektórych zdjęciach gotowych wzmacniaczy widać wyraźnie że wykonawcy przesadzają z ilością pasty i zamiast polepszyć to pogarszają rezystancję termiczną złącza.

Pozdrawiam

Gość stary bej

(Konto usunięte)

rroman dziękuję za sprostowanie mojej wypowiedzi.

A ja przepraszam czytających za wprowadzenie w błąd z tymi tlenkami glinu - oczywiście chodziło mi o zawartość glinu (aluminium) w pastach termo-przewodzących.

Bo czasami się zdarzy, że kupimy pastę termoprzewodzącą którą można użyć tylko na styku procesor komputerowy radiator - właśnie ze względu na domieszki metali (glin, srebro, miedź) poprawiające tą przewodność cieplną.

Takie pasty nie nadają się do naszych celów.

Kupilem taką. Jedyna wada to radiatory mają nierówną powierzchnie. Trzeba je szlifować lub przykręcać blachę do nich.

Taka tzn. którą? Tą co ja (pierwszy post)?

Pozdro

pasta pomiędzy podkładkę a tranzystor i radiator nie będzie powodować problemów,bo elementem izolującym jest podkładka.

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Pasta termoprzewodząca chyba załatwi ten feler ...na szkło chyba nie musi byc gładka do tranzystorów

No raczej powinna być równa. W klasie A dużo mocy oddajesz do radiatora. Nie po to sie kupuje kaptonowe podkladki żeby tracic na badziewnej powierzchni.

Będę zamawiał obudowy i inne komponenty z tej firmy

Ukryta Zawartość

dsc01387xb.jpg

ten egzemplarz kosztuje 107$+koszta przesyłki, cło.

mogę zamówić więcej.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.