Skocz do zawartości
IGNORED

Pierwszy przedwzmacniacz gramofonowy

mwardzyn

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam prośbę o poradę w sprawie zakupu przedwzmacniacza gramofonowego - pierwszego. Od teścia niebawem otrzymam w darze:) gramofon - jakaś stara unitra, nie wiem dokładnie co to jest (jak wkładka itp) bo obecnie przed podarowaniem został oddany do serwisu. Po otrzymaniu, niestety nie będę mógł go uruchomić ze względu na brak wspomnianego przedwzmacniacza - nie sądzę aby podarowany model posiadał zintegrowany. Chciałbym wydać na to ćwiczenie jak najmniej i potraktować to jako poligon doświadczalny przed zakupem czegoś porządnego .Z drugiej strony natomiast, oczywiście chciałbym żeby ten poligonowy sprzęt zagrał na 100 % swoich możliwości i nie wiem czy mu nie zaszkodzę kupując jakikolwiek no name-owy przedwzmacniacz z allegro za 100 PLN.

Co radzicie?

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/103496-pierwszy-przedwzmacniacz-gramofonowy/

Onegdaj byłem w podobnej sytuacji. Kupiłem w ciemno Monacora SPR 6, Miał dwa plusy:

1.udało się uruchomić gramofon by szybko stwierdzić, że trzeba szukać gramofonu i pre na wyższych półkach

2. odsprzedawalność. Kupiłem za 100, sprzedałem za 80

mwardzyn

Jeśli kupisz za 500 to lepiej nie będzie bo to kiepski gramofon.

To co przeczyta wkładka z rowka zostanie wzmocnione przez preamp.

Słaby gramofon z wkładką = słabe źródło. Nie ma sensu kupować drogich preampów.

Jest wątek przyklejony w zakładce - Analogowe FAQ - poczytaj.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Frywolny

Tylko kolega ma jakąś starą unitrę, nawet nie wiadomo jaką. Nie wiadomo jaka wkładka ale cudów bym się nie spodziewał.

Ja bym kupił pre 50-100zł i na tym się uczył i zbierał na coś co można nazwać gramofonem.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Frywolny

Tylko kolega ma jakąś starą unitrę, nawet nie wiadomo jaką. Nie wiadomo jaka wkładka ale cudów bym się nie spodziewał.

Ja bym kupił pre 50-100zł i na tym się uczył i zbierał na coś co można nazwać gramofonem.

Zajrzałem w to co kolega ma i się zasugerowałem, że skoro sprzęt nie od macochy to i pre będzie jakieś tam.

Te monacory tylko zniechęcą do winyla.

Unitra? To może być w zasadzie chyba wszystko, Fonica też zdaje się miała logo Unitra.

Frywolny - chyba skuszę się na tego projecta bo wygląda sensownie a nawet jak zakupie lepszy gramofon to wielkiego mezaliansu nie będzie. No i święte słowa - nie chcę zniechęcić się do winyla. Jak zakupie pre i podłączę "cudo" od teścia to dam znać co i jak.

Wszystkim dziękuję za sugestię.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.