Skocz do zawartości
IGNORED

Padł przekaźnik - jaki zamiennik zamontować?

yayacek

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, krótka piłka.

Padły przekaźniki odpowiedzialne za załączanie kolumn. Ich nazwa to DEC DH2TU - takie jak na fotce poniżej (fotka znaleziona w sieci).

Jakiego przekaźnika mam szukać? Jaki zamiennik będzie odpowiedni?

Ma być wytrzymały, sprawnie działać, pracować koło radiatora i nie zepsuć się po roku - i przede wszystkim ma być dostępny w polskich sklepach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Ukryta Zawartość

różne rodzaje styków, także złocone. Trzeba dobrać napięcie cewki na 24V.

Dostępne w hurtowniach elektrycznych. Jak nie będą mieli na stanie na pewno zamówią

Ukryta Zawartość

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Dzięki za jakieś info.

Ale chyba widzę problem.

Ten DEC z tego co się orientuję ma 6 pinów a polecany Relpol ma 8 pinów. Jak rozwiązać ten problem?

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Dzięki za jakieś info.

Ale chyba widzę problem.

Ten DEC z tego co się orientuję ma 6 pinów a polecany Relpol ma 8 pinów. Jak rozwiązać ten problem?

Na zdjęciu ma osiem bo jest zwierno-rozwierny P+Z. Jeżeli nie masz otworów na płytce, to możesz obciąć zbędne piny. Musisz wybrać wtedy 2Z

OK, wszystko jasne - dzięki.

Pytanie kolejne. Spojrzałem w bebechy i już widzę, że dobranie się do przekaźnika to poważna sprawa. Trzeba rozebrać pół wzmacniacza.

Czy można wobec tego zmostkować przekaźnik. Z tego co widzę, to dałoby się na siłę zdjąć obudowę przekaźnika. W środku znajdują się (z tego co wiem) blaszki i elektromagnes. Czy można teraz te blaszki po prostu połączyć na stałe - np za pomocą kawałka kabelka.

Rozumiem, że po takim zabiegu przełącznik kolumn "SPEAKER A" będzie na zawsze przestawiony na "ON".

Jakie niebezpieczeństwa niesie takie zmostkowanie? Czy zaszkodzę kolumnom i wzmacniaczowi? Czy podczas uruchamiania będę słyszał stuki/puki w głośnikach?

We wzmacniaczu jest jeszcze jeden przekaźnik, który klika jako pierwszy po uruchomieniu sprzętu. Te uszkodzone przekaźniki klikają jako drugie.

jak można go rozebrać to spróbuj go przeczyścić. Może pomoże. Nie wiem gdzie jest wpięty, więc trudno określić tak naprawdę czy będą stuki czy nie. Ale na ogół ostatni włącza się ten od zabezpieczenia kolumn więc można podejrzewać, że niestety tak.

Jakie niebezpieczeństwa niesie takie zmostkowanie? Czy zaszkodzę kolumnom i wzmacniaczowi?

Dopóki wzmacniacz się z jakichś powodów nie uszkodzi to nie, ale jeśli z powodu uszkodzenia na wyjściu pojawi się napięcie stałe i bezpieczniki nie zadziałają wystarczająco szybko to mogą się spalić głośniki niskotonowe. Stuk w głośnikach przy załączaniu/wyłączaniu też będzie mniejszy lub większy.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Dzięki za rady. Z tego co do tej pory wyczytałem na forach to czyszczenie zazwyczaj działa na krótką metę.

Dlatego też kusi mnie zmostkowanie przekaźnika.

Czy ktoś już robił taki "upgrade"? ;)

Zastanawia mnie dlaczego miałoby się coś dziać. Przecież jest cała masa wzmacniaczy bez opóźnionego załączania kolumn. Sam miałem kilka takich klocków z lat 70-tych i 80-tych.

Cóż, chyba nie pozostaje nic innego jak przekonać się samemu.

Jak ktoś ma jakieś spostrzeżenia bądź miał podobny problem to zapraszam do wypowiedzi.

Taki przekaźnik kosztuje z 5zł w pierwszym lepszym sklepie elektronicznym... Chyba że chcesz coś specjalnie "For Audio". Co to za niemożebny wzmacniacz, że tak trudno się do niego dostać? :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.