Skocz do zawartości
IGNORED

Komputerki do audio

ayran

Rekomendowane odpowiedzi

tylko szkoda, ze wedlug opisu z allegro nie obsluguje gigabitowej sieci po kablu, a to ma znaczenie przy korzystaniu z zewnetrznego dysku nas, nie spelnia podstawowego kryterium, odpada

Do audio 100Mbit wystarcza. Do DSD128 jest ok. Wiem bo mam sieć 100Mbit.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

to zależy

mam siec 1Gbit i nie wyobrazam sobie sprawnej komunikacji z nas bez tej predkosci, chocby szybkie ladowanie i przewijanie widoku kilkuset okladek, na 100 Mbit przymuli

jednak przyklad z okladkami jest chybiony, one sa ladowane z folderu programu ktory przechowuje miniatury, to zalezy do czego jeszcze mamy zamiar wykorzystac ten komputerek, to moze zalezec od osobistych preferencji

Co sie bedzie dzialo gdy mamy ustawione ladowanie utworow do ramu przed odtwarzaniem, wtedy 100Mbit bedzie dziesiec razy dluzej wczytywac plik niz 1Gbit, a co gdy te pliki maja gesty format, lub chocby sa zgrane bez kompresji do *.wav, przerwy miedzy przechodzeniem do kolejnego utworu na plycie moga sie bardzo wydluzac, w niektorych sytuacjach 1Gbit jest za wolne gdy jest wymagane odtworzenie bez przerw, w muzyca powaznej oznacza sie to jako 'attaca', nawet z 1 Gbit tego sie nie da uzyskac

No to już wszystko zależy od oprogramowania z jakiego korzystasz. U mnie odtwarzacz nie ściąga całego utworu do ram, maszyna to fx170, mam wyłącznie konwerter jarkac i hulają mi spokojnie pliki DSD128. Kiedy kończy się utwór, odtwarzacz zaczyna sobie już stopniowo buforować następny by mieć gapless.

W plikach DSD64 jakie mam wychodzi 0,7MB/s. Nawet załóżmy to, że to 1MB/S i pomnóżmy to przez dwa dla DSD128. Wychodzi 2MB/s. To dalej jest mniej niż daje lan 100Mbit. Jak pisałem u mnie to działa. I to nie jest teoria. Nie wiem jakby było dla DSD256 i DSD512. U mnie trzeba wykonywać DSD2PCM i ta maszyna, już nie daje rady obliczeniowo.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Ale mówimy o jednej maszynie w LAN a nie o całej sieci :D

Czyli kupuje takie "cudo", instaluje Linux Shadow a potem Daphile i mam gotowa maszyne do streamingu? :)

...albo kupuje lub dostaje np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i nie marudzi tylko instaluje Daphile ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No to już wszystko zależy od oprogramowania z jakiego korzystasz. U mnie odtwarzacz nie ściąga całego utworu do ram, maszyna to fx170, mam wyłącznie konwerter jarkac i hulają mi spokojnie pliki DSD128. Kiedy kończy się utwór, odtwarzacz zaczyna sobie już stopniowo buforować następny by mieć gapless.

W plikach DSD64 jakie mam wychodzi 0,7MB/s. Nawet załóżmy to, że to 1MB/S i pomnóżmy to przez dwa dla DSD128. Wychodzi 2MB/s. To dalej jest mniej niż daje lan 100Mbit. Jak pisałem u mnie to działa. I to nie jest teoria. Nie wiem jakby było dla DSD256 i DSD512. U mnie trzeba wykonywać DSD2PCM i ta maszyna, już nie daje rady obliczeniowo.

zgadzam sie ze wszystkim,

w takim ukladzie oprogramowanie umozliwia odtwarzanie, nawet bez przerw miedzy utworami, ale jesli dodatkowo ten komputerek ma posluzyc rowniez do innych celow, moglby sie stac malym media center, to wtedy szybsze od kabla w tym konkretnym przypadku jest wifi

Pod warunkiem oczywiscie posiadania access pointa/najczesciej routera ktory powinien byc tez na szybszym niz 100Mbit switchu i tez w tym wypadku podlaczony do nasa przez siec 1Gbit

• 4 tygodnie później...

Takie fajne coś:

Ukryta Zawartość

Do Daphile jak znalazł :D

a sorry, dopiero doczytałem, że procek jest na architekturze ARM.. czyli Daphile się nie odpali :/

Ukryta Zawartość

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Z Waszego doświadczenia, do płyty głównej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lepszy będzie zasilacz z konwerterem typu PICO PSU czy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Uprzedzając pytania, komputer tylko pod audio, mała obudowa, nie wejdzie SFX.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z mojego doświadczenia to te zasilacze nie mają wpływu na nic. Efekt końcowy bedzie taki sam. Nawet drogie zasilacze Hfx to ten sam shit. 60wat to akurat z 50% max mocy jaką płyta taka moze pobrac.

Jak juz wybierać coś na j1900 to może asrock ze zintegrowanym już zasilaczem. Wtedy tylko +19v dc jakiś od laptopa zasilacz.

Jakoś szukam w sieci i ie mogę natrafić na żaden model z zintegrowanym zasilaniem.

Prosiłbym wiec o podanie pełnej nazwy tej płyty bądź jakiś link

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Proszę bardzo

np

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam do was pytanie te wyżej wymienione płyty główne mają wejście na zasilacze laptopowe wtyczkowe, i jakim sposobem jest zasilany dysk sata jak ten zasilacz laptopowy nie ma wtyku do zasilania sata ?

Trzeba użyć dwóch zasilaczy ?

1. zasilacz laptopowy który zasilacz płytę główną

2. zasilacz Zasilacz DC/DC 12V 60W Mini-ITX który umożliwia nam zasilania dysków SATA

Taka konfiguracja jest wymagana ?

Tam są przetwornice dc/dc.

Z 19vdc powstaje tam 12vdc 5vdc 3.3vdc i reszta napięć.

Rozumiem,ale skąd wziąć wtyczkę do zasilenia dysku 3,5'' cala SATA

Chyba już załapałem co i jak z zasilanie dysków sata, do tej płyty głównej trzeba użyć specjalnych przewodów zasilających sata ?

zasilanie sata idzie z pinów płyty głównej ? dobrze rozumiem ?

Najlepiej z tych wszystkich płyt prezentuje sie Asus h81t.

można wsadzić wedle uznania procesor, a na płycie miesci się dysk ssd na mSata i wifi na mPcie. Obudowa z pasywnym chłodzeniem akasa kosztuje 300zl

czy ktoś próbował wykonać testy źródeł do audio np. PCtów, laptopów, mini pc itp. na konkretnym sprzecie?? chodzi o połączenie przez USB. Posiadam obecnie jeszcze słaby DAC Maya U5 lecz mogę sie pochwalić że mój wzmacniacz i kolumny bez problemu wychwytują niedoskonałości kontrolera USB zamontowanego w laptopie Asus K52 i powiem wam że Maya gra o wiele lepiej z większą dynamiką, niżej schodzącym basem w połączeniu z PC starszym od tego laptopa o 3 lata :)

Przymierzam sie do kupna pasywnego źródła np. mini PC bo stary blaszak hałasuje i irytuje mnie słuchanie jęczących wentylatorów szczególnie nocą.

Próbował ktoś połączenia PPA Studio np. z laptopem lub mini pc i może sie pochwalić rezultatem???

Zastanawiam sie jeśli chodzi o te różnice które wychwyciłem czy to spowodowane jest przez lepszy zasilacz liniowy w PC czy może chodzi o jakość kontolera USB, bo jak wiecie Maya U5 specjalnie nie poraża parametrami, zasilana jest tylko z USB a w rezultacie wyraźne wygrywa stacjonarka z laptopem

Kup sobie jakiś nowoczesny DAC z asynchronicznym USB. Nawet na 14 dni z prawem zwrotu i się przekonaj na swoim sprzęcie co i jak.

PPA studio to pic na wodę generalnie. Nie daj się nabrać na marketing ich forumowych wzmacniaczy

Laptopy i realizacje USB na nich to nie jest najczęściej majstersztyk. Czasem USB z prawej strony laptopa działaja inaczej niż z lewej..

To są dopiero jaja ;)

Rambo1234 dobrze pisze.

Kup sobie jakiś nowoczesny DAC z asynchronicznym USB, i problem źródła w postaci komputera przestanie mieć znaczenie.

Ja co bym za peceta czy laptopa nie podłączył do swojego NFB-10ES3 to zawsze gra tak samo :D

Izolacja galwaniczna portu USB też nic nie zmieniła mi w dźwięku, gdy odbiornik USB-SPDIF podłączałem do terminala za 100 pln, czy do budżetowego laptopa (oba z najzwyklejszymi zasilaczami impulsowymi), czy do mojego PC w pracy, w którym siedzi high-end'owy zasilacz BeQuiet! Dark Power PRO 550W :)

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Proponuję zainteresować się tematem:

Ukryta Zawartość

Ma bardzo pozytywne recenzje wśród szczęśliwych posiadaczy.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.