Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie jest ryzyko zakupu 10letnich kolumn?

fischer71

Rekomendowane odpowiedzi

Ale tam są akurat sami wysokiej klasy szpece od niemieckich wysypisk. Tanio kupić - tanio sprzedać, tanio żyć - tanio umrzeć. Kluczowym słowem jest "tanio", i tylko ten fakt się dla takich liczy. Jak ktoś ma na myśli słowa "dobry", "dobrze", to niech na elektrodę w ogóle nie zagląda.

Odezwał się burżuj z hiendowego forum na którym nikt nie śmie pytać DOBRY zestaw za 700zł :)

Na elektrodzie jak na każdym innym forum, są handlarze i majsterklepki za dwie złote ale są też ludzie którym wiedzy mógłbyś pozazdrościć.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Kolumny mogą być z baru u Turka i grać na maksa po 16 godzin na dobę, albo z baru przy autostradzie.

Jeszcze się taki Turek nie urodził co by 805-ki przed bar wystawił;)

l'enfant sauvage

Sprzęt używany ma jedną niepodważalną zaletę - średnio jest o połowę tańszy od nowego.

Cała reszta to jest już rosyjska ruletka, zwłaszcza w przypadku kolumn głośnikowych,

gdzie bez wywleczenia wszystkich bebechów na wierzch i porównania z oryginałem

pozostaje tylko gdybanie i nadzieja, że miły Pan Sprzedawca nie robi nas w trąbę.

Ostatnio był na Hi-End wątek pacjenta, który (podobno) na imprezie tweetery w Mini Utopiach popalił.

Koszt zakupu nowych głośników, to wydatek pi razy drzwi 3.000zł czyli ok. 30% obecnej wartości tych kolumn.

Naprawa u Pana Zenka na sztukę aby tylko jakoś to grało, to jest ułamek tej kwoty (300-400zł) i śladu nie będzie.

Nikt się nigdy nie dowie jaki był finał tej historii, ale prędzej czy później te kolumny trafią do sprzedaży.

Te jak i setki innych, które były po różnych przejściach, zdążyły już zmienić czwartego właściciela

i żaden po drodze się nie zorientował, że coś było nie tak...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Można się naciąć - to prawda. Jednak odrobina zachodu i poszperania w google wystarczy, aby sprawdzić jak mają wyglądać oryginalne głośniki. Można sobie porównac co oferuje sprzedawca a co zdjęcia z netu.

Ponadto nie tak łatwo naprawić starszy głośnik i nie pozostawić śladu po swojej robocie. Żeby np. odkleić zawieszenie trzeba toto potraktować acetonem czy jakimś innym rozpuszczalnikiem, a to ZAWSZE pozostawia jakiś ślad na głośniku, szczególnie papierowym.

Sam jak kupuje stare skrzynki najpierw sprawdzam czy są gdzieś dostępne głośniki, bo lubię mieć wszystko oryginalne.

Warto przedstawić inną stronę medalu. Kiedyś kupiłem kolumny, a że nie pasowało mi ich brzmienie postanowiłem je szybko sprzedać zdając sobie sprawę, że poniosę stratę.

Cena była atrakcyjne, wiec nikt raczej nie próbował negocjować cen, ale zadręczali mnie ludzie pytaniami - "dlaczego je sprzedaje" - o co go to obchodzi?

"czy nie kradzione, bo cena podejrzanie niska".

"Czy nie były katowane…" Przy okazji zapytam, co to znaczy katować kolumny?

"Czy dam gwarancje rozruchową?"

I tu też zapytam, co to znaczy gwarancja rozruchowa?

Wreszcie się znalazł ktoś, który zaproponował cenę, ale niższą a jako argumentu użył tego, ze więcej po prostu nie ma :)

Kolumny upchnąłem w rodzinie, ale ta aukcja wiele mnie nauczyła… tego, że nie warto sprzedać rzeczy nowych i dopiero co kupionych, bo kupcy i tak w to nie wierzą.

Im trzeba towaru wybrakowanego :)

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Kolumny upchnąłem w rodzinie, ale ta aukcja wiele mnie nauczyła… tego, że nie warto sprzedać rzeczy nowych i dopiero co kupionych, bo kupcy i tak w to nie wierzą.

Im trzeba towaru wybrakowanego :)

Wiele w tym prawdy kolego...

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

tak drogie głośniki trzeba osobiście obejrzeć potestować i tyle

ps ostatnio miałem ochotę na polk audio gościu wystawił na aukcjach jednak zauważyłem że mają nieporginalne głośniki basowe - zadałem pytanie i za chwilę aukcji nie było (sprzedawca speniał)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.