Skocz do zawartości
IGNORED

TRINITY - nowe polskie monitory aktywne weszły do sprzedaży

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Przy wadze 36 kg/szt nie trzeba usztywniać do podłoża.

Wczoraj daliśmy ciała bo odsłuch z OPPO 95 (SACD) był prowadzony bez wyłączenia w systemie suba.

Dopiero wyłączenie go sprawia, że fronty dostają pełne pasmo.

Pytania od odległości:

FL i FR odległe od siebie jakieś 3m. Słuchacz zgodnie do proporcji linii frontowej.

Środek przeciwległego boku kwadratu. SL i SR w tej linii.

Wygląda, że TRINTY nie mają limitu w niskim paśmie.

Albowiem w OVERTIME (Lee Ritenour)powstała fala stojąca wypychająca membranę lewego toru.

Poza słyszalnym pasmem.

W wersji dts MA. Sprawdzę czy to samo jest w wersji Dolby TrueHD ( HD DVD ma taką opcję).

FL i FR odległe od siebie jakieś 3m. Słuchacz zgodnie do proporcji linii frontowej.

Janunio nie odbieraj, że się czepiam, po prostu lubię być precyzyjny. Jakim cudem tam między głośnikami masz 3 metry ?

Na moje oko to góra 1,5 metra (i to chyba zawyżyłem). To sprawa pierwsza.

Druga, jeśli więc siedzisz na zasadzie trójkąta równobocznego (jeśli dobrze zrozumiałem) do linii kolumn to w tym przypadku jakieś 1,5 metra, trochę blisko siebie to wszystko.

Jak duże masz pomieszczenie ? Jakie wymiary ?

Edytuje:

Zamierzyłem kartką papieru, pomiędzy wewnętrznymi bokami kolumn jest około 1,2 metra.

Wygląda, że TRINTY nie mają limitu w niskim paśmie.

Chodzi Ci o filtr subsoniczny?

Albowiem w OVERTIME (Lee Ritenour)powstała fala stojąca wypychająca membranę lewego toru.

Chodzi Ci o stale wychyloną membranę?

... w sumie dziwne ... ZWYKLE w kolumnach aktywnych daje się filtry subsoniczne, by nie było właśnie takich zjawisk.

Tak, mam na myśli brak filtra subfonicznego.

Na marginesie o OPPPO 95:

Brzmi fascynująco. Nieco lampowo, bardzo plastycznie. Smaczna góra.

Brzmi charakterystycznie, inaczej niż reszta playerów.

Janunio powtórzę pytanie bo może Ci umknęło, jaką masz dokładnie odległość między głośnikami frontowymi ?

Jakie wymiary pomieszczenia ?

Gość Gosc

(Konto usunięte)
<br />Janunio powtórzę pytanie bo może Ci umknęło, jaką masz dokładnie odległość między głośnikami frontowymi ?<br /><br />

Tu toczy się dyskusja w dziale kino domowe. Zasadne byłoby zapytanie o całą resztę zestawu.

Przecież janunio nie słyszy samych frontów ale zestaw 5.1 jak domniemywam.

Przecież janunio nie słyszy samych frontów ale zestaw 5.1 jak domniemywam.

HQ150 przecież kino domowe nie musi być oparte zestaw wielo kanałowy. Może być tylko stereo. Ja tak mam i jest bardzo dobrze. Słucham dużo koncertów a tam jest dźwięk PCM stereo (bezstratny). Wielokanał (DTS i AC3) to o ile się nie mylę są formaty stratne.

Wczoraj daliśmy ciała bo odsłuch z OPPO 95 (SACD) był prowadzony bez wyłączenia w systemie suba.

Dopiero wyłączenie go sprawia, że fronty dostają pełne pasmo.

Podłączyliście te kolumny do wyjścia wilokanałowego ? Przecież Oppo 95 ma dedykowane wyjścia stereo (RCA i XLR) to chyba lepiej tam to jest podłączyć.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość Gosc

(Konto usunięte)
<br />HQ150 przecież kino domowe nie musi być oparte zestaw wielo kanałowy.<br />

Wybacz ale się nie zgodzę z Tobą.

Może promil filmów na rynku jest wydawanych w stereo. Cała reszta to co najmniej DD 5.1.

Idąc tropem Twojego przykładu, zacznijmy w dziale stereo pisać o sprzęcie do odtwarzania płyt w mono.

Bo ktoś tak ma i też słyszy i jest zadowlony.

Ja nie neguję takich upodobań. Ale tak jak mono to nie stereo, tak samo stereo to nie kino domowe.

FL - FR 2,80 m.

W mojej opinii bez znaczenia. Pomieszczenie 40 m2 plus "open space" na kolejne 25 m2.

Walory odsłuchowe zmienne w zależności od położenia słuchacza.

Dedykowana pozycja opisana wyżej.

Sufit to wielospadowy - kopertowy dach, z wełną izalacyjną. Bez odeskowania.

Piszę szczegóły ale pisałem: doskonałe warunki odsłuchowe. Na tym przestajmy.

Był sprawdzany efekt filmowy. "Szklana pułapka 1" Szyb windowy ...

Słabo.

Suby robią większą "kaszanę".

Czyli są znacznie bardziej bełkotliwe ale i bardziej efektowne.

Na trinity niskie są czytelne do bólu. Słychać prace realizacyjne, sztukowanie itp.

Te kolumny to nie jest źródła audio dla efektów audio w b. niskim paśmie.

Jak ktoś ma chęć na aktywne paczki z wstęgą na górze, to EMOTIVA PRO ma wakacyjną wyprzedaż

i fajne ceny ( najniższy model cena za parę 299 $ ) Uprzedzając pytanie - takie maleństwo potrafi fajnie zagrać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wybacz ale się nie zgodzę z Tobą.

Może promil filmów na rynku jest wydawanych w stereo. Cała reszta to co najmniej DD 5.1.

Idąc tropem Twojego przykładu, zacznijmy w dziale stereo pisać o sprzęcie do odtwarzania płyt w mono.

Bo ktoś tak ma i też słyszy i jest zadowlony.

Ja nie neguję takich upodobań. Ale tak jak mono to nie stereo, tak samo stereo to nie kino domowe.

Ja napisałem, ze główny repertuar u mnie to koncerty, a te mają dźwięk PCM stereo (oczywiście większość nowych wydań ma też dźwięk wielokanałowy) a ten jest wyższą forma jakościową od wielokanału. Nie skazuj wszystkich zwolenników dźwięku i obrazu tylko na amerykańskie produkcyjniaki z Hollywood (zdarzaja się dobre, ale coraz rzadziej)

tak samo stereo to nie kino domowe.

A stereo z obrazem i wyświetlony film to co to jest ? To może podaj definicję kina domowego.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Ale ja nie staram się być najmądrzejszy, czy wskazywać innym jedyną słuszną drogę.

każdy niech ogląda koncerty i filmy jak lubi.

Ja jedynie uważam, że gdy dyskutujemy w dziale kino domowe, to mamy na uwadze właśnie korzystanie z dźwięku wielokanałowego. Dla mnie, i chyba nie tylko dla mnie, TV plus fronty to nie kino domowe. To stereo i tam też powinna być prowadzona dyskusja na jego temat. Tylko tyle.

Moim zdaniem jednak zestaw co najmniej 5.0, jest konieczny żeby móc mówić o kinie domowym. 4.0 może też dałoby radę, ale to już wyjątek.

Zresztą nie tylko ja tak uważam. Prosiłeś o definicję:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kino_domowe

Jak ktoś ma chęć na aktywne paczki z wstęgą na górze, to EMOTIVA PRO ma wakacyjną wyprzedaż

i fajne ceny ( najniższy model cena za parę 299 $ ) Uprzedzając pytanie - takie maleństwo potrafi fajnie zagrać.

Ukryta Zawartość

Mi chodzi po głowie

Ukryta Zawartość

...tylko nigdzie nie mogę tego posłuchać, opinii mało, no i w razie awarii ślij do Stanów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No gdyby nie opłaty to raptem 900 zł te małe, aktywne monitorki Emotivy, a większe też niewiele droższe. Chętnie bym kiedyś posłuchał jakichś aktywnych kolumn, nigdy nie miałem okazji.

Kyle o awarie bym się nie martwił, reklamacje w przypadku klientów zagranicznych są załatwiane w ten sposób, że opisujesz problem, oni analizują sprawę i przysyłają Ci części zamienne, które sam wymieniasz.

Większy problem to odsłuch, nie wiadomo jak to gra, szkoda trochę pieniędzy w ciemno inwestować. Choć jak kupisz to wszyscy chętnie poznamy Twoją opinię ;)

Zresztą nie tylko ja tak uważam. Prosiłeś o definicję:

Ukryta Zawartość

Od razu wiedziałem, że tak odpowiesz :-). Zastanów się jednak dlaczego za kino uważa się tylko wielokanał. Ja jestem zdania, że kino to obraz i dźwięk + oczywiście film. Ilość kanałów tu nie ma znaczenia. Oczywiście każdy może mieć swoje zdanie.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Dopiero teraz do tego doszedłeś?:) Ja odkąd wyczytałem że z dwoma subami jest lepiej niż z jednym to tv nigdy nie wyciszam hehehe Dobra bo schodzimy z tematu:)

Równie dobrze kinem domowym można by nazwać sam TV, przecież głośniki też ma...

Zgadza się TV jest podstawowym kinem domowym. Dalej są jego modyfikacje zmierzające do podniesienia jakości dźwięku. Dźwięk wielokanałowy rzadko stanowi krok do przodu w jakości w stosunku do stereo (to moje zdanie). Zdarzają się dobre realizacje, ale rzadko.

Jak byłem młody chodziłem z ojcem do takiej sali w której prezentowali ruchome obrazy na "srebrnym" (białym) ekranie. Dżwięk był monofoniczny. Te sale nazywane były kinami, czy jakoś tak. Stereo i wielokanał wprowadzone zostały dużo później. Myślisz, że należało by te dawne sale nie nazywać kinami ? "Kino domowe" to moim zdaniem jest umowna nazwa powstała w wyniku rozwoju technologii umożliwiającej nam komfortowe oglądanie ulubionych treści filmowych (i nie tylko) w doskonałych warunkach domowych (bez szelestu torebek z "cipsami" i głupich komentarzy). Ilość kanałów dźwiękowych nie ma tu żadnego znaczenia.

Pozdrawiam.

Jeśli nie słyszysz różnicy pomiędzy filmem odtwarzanym w domu w systemie stereo i 5.1, to masz racje, stereo Ci wystarczy.

Ale, ale Janunio nic nam nie pisze, tak strasznie buduje napięcie tymi rzucanymi pojedynczo zdaniami.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Lech 36

Po Twojej ostatniej wypowiedzi sądzę, że powinieneś nowe superprodukcje oglądać z towarzyszącym fortepianem. Bez oryginalnej fonii.

Po co cały ten postęp skoro dla Ciebie w zupełności wystarczy stan rzeczy sprzed 80 lat?

Po co cały ten postęp skoro dla Ciebie w zupełności wystarczy stan rzeczy sprzed 80 lat?

Stereo w kinie to gdzieś chyba lata 60-70 ubiegłego wieku u nas z wiadomych względów było później.

Mam kolegę, który mocno pasjonował się wielokanałowym dźwiękiem w domu. Zmieniał sprzęt jak rękawiczki. Ostatni jego system wielokanałowy opierał się o najwyższy wzmacniacz NAD kolumny Infinity Kappa 9.2 środkowy też jakiś za stajni Infinity (modelu nie pamiętam) no i jakiś tyły do efektów. Wcześniej miał różne inne systemy. Pewnego dnia przyszedłem do niego i co widzę, sprzęt się zmienił. Kolumny Martin Logan wzmacniacz zintegrowany firmy Krell (chyba coś z 300 w nazwie) i nic więcej. No oczywiście TV Samsung UE75ES9000 wszystko w pięknym pokoju o powierzchni 50m2. Zapytałem co się stało. Odpowiedź brzmiała, że dźwięk wielokanałowy jest do niczego (wyraził się dosadniej, ale nie będę cytował) i postanowił wrócić do "korzeni" (stereo). Tak dobrego dźwięku nie słyszałem dawno, a trochę się różnego Hi Endu nasłuchałem. Powiedział mi, że dobre stereo jest na bardzo dobrym sprzęcie w 90% przypadków lepsze niż wielokanał z powodu kiepskich realizacji dźwięku na płytach. Dominuje tanie słabo związane z obrazem efekciarstwo. Młodzież to lubi potem się z tego wyrasta jak z wielu innych rzeczy. Oczywiście nie wszystkich to dotyczy.

P.S. "janunio" napisz coś więcej o tych Trynity i wrażeniach słuchowych. To bardzo ciekawe.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Dlatego najlepiej mieć inny pokój do stereo a inny do kina domowego.

Wtedy ze stereo wyciągasz to co najlepsze a i kino daje maksimum swoich możliwości.

Mam i polecam. I jeszcze najwazniejsza sprawa. Dzieci mogą sobie jakiś film oglądać a ja mogę niczym nie zakłóconego stereo posłuchać.

Nie sądzę zebym z tego wyrósł.

<br />Powiedział mi, że dobre stereo jest na bardzo dobrym sprzęcie w 90% przypadków lepsze niż wielokanał z powodu kiepskich realizacji dźwięku na płytach. <br />

Tak, to tak jakbyś powiedział że jazda ciężarówką z ładunkiem 10ton w 90% jest lepsza niż tym samym ładunkiem samochodem kombi.

To są dwie różne rzeczy i wymagają całkiem innego sprzętu.

Większość płyt stereo też jest kiepsko zrealizowana ale to nie powód żeby wyrzycać sprzęt stereo.

Choćby ten Twój kolega miał nie wiadomo jakie stereo to niestety dźwięku w formatach HD miał nie będzie, a taki własnie jest na płytach HD. Skoro zrezygnował z kina domowego jego prywatna sprawa.

Ale ze stero go nie zbuduje.

Ale ze stero go nie zbuduje.

Mylisz się. Nawet nie wiesz jak bardzo. Z formatów HD nie zrezygnował bo źródło u niego to Oppo 95 a ten odtwarzacz odtwarza gęste pliki (wszystkie).

Pozdrawiam

Gość Gosc

(Konto usunięte)

No to będzie miał gęste stereo a nie kino domowe.

Wiem co potrafi oppo 95, tylko co z tego skoro brakuje mu reszty toru.

Życzę mu powodzenia z usyskaniu 7.1.

Ale może wiesz lepiej.

Życzę mu powodzenia z usyskaniu 7.1.

Dzięki, przekaże życzenia koledze.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.